Άρθρο του Νίκου Κ. Σκουλά, Δικηγόρος-Αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Κρήτης

Ο ΝΕΟΣ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΟΣ – ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΩΓΕΙΩΝ.

Ιδρύθηκε ο νέος κτηνοτροφικός και γαλακτοκομικός συνεταιρισμός των Ανωγείων, με την βαρύνουσα ονομασία: «Τα Ανώγεια». Ολοκληρώθηκαν όλες οι νομικές διαδικασίες, που προϋπέθεταν την έναρξη της λειτουργίας του κατά τους όρους του νέου νόμου 4673/2020. Την πρωτοβουλία είχαν δεκάδες νέοι,  κυρίως, παραγωγοί του τόπου. Τελευταία πράξη, ήταν  η προ ημερών διενέργεια εκλογών και η ανάδειξη του διοικητικού συμβουλίου του νέου ελπιδοφόρου φορέα.

Είχα προσωπικά την τιμή, ως δικηγόρος, να συντάξω το καταστατικό  του νέου συνεταιρισμού και να ενεργοποιήσω την λειτουργία του. Τα συγκεκριμένα  νομικά κείμενα,  προνοούν  για την καλή λειτουργία του φορέα και την  αποφυγή  λαθών του παρελθόντος. Η τήρηση των όρων του καταστατικού, οφείλει να είναι σύμφωνο τιμής για τους συνεταίρους και την διοίκηση.

Είναι προφανές, ότι οι παραγωγοί κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να επιτελούν τις σύγχρονες λειτουργίες διοίκησης, οικονομίας και προώθησης με όρους επαγγελματισμού. Υποχρεούνται όμως, ως συνεταιρισμένοι, να ενδιαφέρονται ζωηρά και να ελέγχουν τεταμένα τους ειδικούς που θα εμπιστευθούν σε κάθε δράση.

Ο Αγροτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Ανωγείων και περιχώρων «Η Πρόοδος» που ιδρύθηκε το 1936 και επαναλειτούργησε από το 1964 έως το 2010, υπήρξε ο κορμός της παραγωγικής κτηνοτροφίας. Επίσης, υπήρξε ο  βασικός οικονομικός οργανισμός της τοπικής κοινωνίας. Αυτός στήριζε την παραγωγή και την εμπορία του τόπου, με πολύ ευεργετικές  και πολύπλευρες παραμέτρους.  

Η διακοπή της λειτουργίας του, άφησε απροστάτευτη την τοπική παραγωγή. Μετατόπισε τον κύκλο εργασιών καθώς και το αποκομιζόμενο κέρδος.  Αποτέλεσε πλήγμα για το κοινό δημιούργημα. Αυτό, που στήριζε για δεκαετίες τον τόπο και δημιουργούσε φήμη για τα προϊόντα και την δράση του. Η αναστολή λειτουργίας έθιξε καίρια το κοινό αίσθημα…

Ο νέος συνεταιρισμός, χρειάζεται σύγχρονη διοίκηση και εξωστρέφεια. Χρειάζεται η μαζικότητα της συμμετοχής των συνεταιριστών.  Έτσι, θα αναδημιουργηθεί η πλατιά και ευεργετική του επίδραση ως οικονομικοκοινωνικού φορέα μεγάλης σημασίας για την ευρύτερη περιοχή και την παραγωγική της βάση.

Η τελική τύχη των ιδιοκτησιών και της παραγωγικής εμπειρίας και τεχνογνωσίας του παλαιού συνεταιρισμού, πιθανά θα καθοριστεί από την επιτυχία της  λειτουργίας του νέου σχήματος. Η μακρόχρονη αδράνεια προσέθεσε και όξυνε τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα. Η επανεκκίνηση, ελπίζουμε ότι θα δώσει τις λύσεις της καθημερινότητας, υποστηριζόμενη από την δυναμική του τόπου και των ανθρώπων του σε κάθε θέση.  

 

Άλλως, θα χαθεί η τεχνογνωσία και ο κύριος θεσμός υποστήριξης της τοπικής παραγωγής, με δυσμενέστατες συνέπειες για την οικονομία του Ψηλορείτη. Οι συνέπειες, ήδη βιώνονται σε παγκρήτιο επίπεδο. Απαιτούν συλλογικές δράσεις ευθύνης για την αντιμετώπισή τους.

 

Το εγχείρημα του νέου συνεταιρισμού είναι ελπιδοφόρο. Η ενδυνάμωση της παραγωγικής βάσης, είναι προϋπόθεση για την πρόοδο και την αυτοδυναμία κάθε τόπου. Οι λύσεις δεν έρχονται από αλλού, ούτε άνωθεν. Προπάντων, στις ιδιότυπες συνθήκες της κρητικής ορεινότητας που δεν διαθέτουν μαζικότητα και ένταση παραγωγής.  Είναι θέμα ευθύνης και πρωτοβουλίας των ίδιων των παραγωγών που επιβιώνουν υπό δυσμενείς συνθήκες, σε ένα ιδιόμορφο τοπίο. Είναι ένα βήμα δύσκολο, αλλά αναγκαίο. Ακολουθείται από αρκετά ζωντανά και ελπιδοφόρα πρόσωπα. Χρειάζεται ενθάρρυνση, συμμετοχή και  πολλή σοβαρή εργασία.

Ευχόμαστε καλές δράσεις στους νέους συνεταιριστές και δηλώνουμε ότι θα βρισκόμαστε πάντοτε στην διάθεσή τους, συνδρομητικά.

Η συντόμευση της οδικής πρόσβασης προς το Ηράκλειο, η νομική τύχη του βοσκοτόπου της κτηματικής περιφέρειας, η ανακατασκευή του ορεινού καταφυγίου του πρώην χιονοδρομικού,  και ιδίως του Σταυρακείου Γυμνασίου-Λυκείου, δείχνουν έναν τόπο που επιμένει στα ορεινά και στα δύσκολα, δείχνοντας τον δρόμο συλλογικά.

Η συλλογικότητα ήταν πάντα ο κύριος όρος επιβίωσης του τόπου. Ήταν επίσης και ο λόγος της ποιότητάς του.

Μοιραστείτε το

-

-->