Αναλυτικά ολόκληρη η ομιλία του δημάρχου Ανωγείων, Σωκράτη Κεφαλογιάννη:

“Σήμερα για τα Ανώγεια και τους Ανωγειανούς
είναι μία ξεχωριστή μέρα
είναι μέρα μνήμης τιμής και ανταπόδοσης
θυμόμαστε και μνημονεύουμε έναν ξεχωριστό Ανωγειανό, έναν άξιο Ρεθυμνιώτη και Κρητικό, έναν Έλληνα πατριώτη, τον επιστήμονα και πολιτικό αείμνηστο Γιάννη Κωνσταντίνου Κεφαλογιάννη το δικό μας Τσουρογιάννη.
Γεννήθηκε και γαλουχήθηκε πάνω στον αίθριο και ανταριασμένο κακοτράχαλο μα και φιλόξενο Ψηλορείτη, μέσα στα νάματα της μεγάλης Ανωγειανής πολιτιστικής παράδοσης.
Γόνος Ευγενούς Ιστορικής γενιάς των Ανωγείων και της Κρήτης, με αγωνιστική και κοινωνική προσφορά.
Νεότατος επιστήμονας επιστρατεύτηκε στις εκλογές του 1958 και «κατ’ εντολή του Κωνσταντίνου Καραμανλή» στελέχωσε το ψηφοδέλτιο της ΕΡΕ του νομού και εκλέχτηκε βουλευτής Ρεθύμνου σε ηλικία 25 χρόνων.


Υπήρξε από τους μακροβιότερους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου αφού εκλεγόταν συνεχώς επί 40 χρόνια μέχρι το 2007 συμπληρώνοντας 14 θητείες στην βουλή των Ελλήνων.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δείχνοντας την εκτίμησή του στο νεαρό πολιτικό του προσέφερε τις ευκαιρίες όπου απόδειξε τις πολιτικές και οργανωτικές του ικανότητες. Πυξίδα του το τρίπτυχο του Ανωγειανού αξιακού κώδικα : ελευθερία, δικαιοσύνη, αλληλεγγύη
Κατόρθωσε να είναι άριστος πολιτικός άνδρας, σπάνιας ευφυΐας και ταυτόχρονα θαυμαστής εντιμότητας και ειλικρίνειας, αρετές που τις αναγνώριζαν και οι πολιτικοί του αντίπαλοι.
Υπήρξε πάντα οπαδός, και μάλιστα στην πράξη, της συναίνεσης στα μεγάλα και τα σημαντικά, ιδίως δε στα εθνικά μας θέματα και το βασικό πολιτικό του χαρακτηριστικό ήταν η πολιτική του συνέπεια. Τίμιος, φιλότιμος, πατριώτης, με συμμετοχή και πλούσια δράση.
Σε όλες τις κυβερνητικές θέσεις που του εμπιστεύτηκαν πέντε πρωθυπουργοί έφερε αποτελέσματα που αναγνωρίστηκαν.
Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης σε κάθε τομέα που αναλάμβανε υπεύθυνα καθήκοντα έφερνε καινοτόμες πολιτικές πρακτικές που ευεργετούν όλους τους συμπατριώτες μας. Δεν ονομάστηκε τυχαία «ο κ. 166». Με την ίδρυση του ΕΚΑΒ
Έζησε σε εποχές μεγάλων δοκιμασιών για τον τόπο και στάθηκε όρθιος, αντάξιος των παππούδων και των πατεράδων μας, που έζησαν τρία ολοκαυτώματα, καταστροφές, προσφυγιές και κατατρεγμούς. Μα παλινόρθωναν την ζωή, δεν γονάτιζαν.
Οι αξίες και οι μνήμες αυτές αποτέλεσαν βασικό συστατικό της πολιτικής σκέψης και δράσης του.
Δάσκαλος της πολιτικής στην υπηρεσία του λαού του, θεωρούσε την επαφή με τον πολίτη κορυφαίο πολιτικό χρέος και καθημερινό μέλημα. Και τούτο γιατί πίστευε πάντοτε ότι ο πολιτικός πρέπει, εξ ορισμού, να τελεί στην υπηρεσία του Λαού.
Υπηρέτησε, όμως, και την Δημοκρατία με δυναμισμό και αμείωτη συνέπεια.
Κατά την διάρκεια της απριλιανής δικτατορίας 1967-1974, ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δράση, με συνέπεια την παραπομπή του στο στρατοδικείο.
Όταν στην κυβέρνηση Τζαννετάκη, το 1989, διετέλεσε υπουργός Δημόσιας Τάξης με απόφασή του οδηγήθηκαν στην πυρά οι φάκελοι κοινωνικών φρονημάτων της μεταπολεμικής περιόδου
Αν η πολιτική υπήρξε για αυτόν αποστολή, η ιατρική αποτελούσε μέσω προσφοράς για τον άνθρωπο. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που δέχτηκαν την ανιδιοτελή ιατρική φροντίδα.
Στην προσωπική του ζωή η δημιουργία οικογένειας υπήρξε θεμέλιο της φιλοσοφίας και της δραστηριότητάς του.
Με την άξια σύντροφο του Ελένη Βαρδινογιάννη δημιούργησαν οικογένεια αντάξια τους, που της αφήσαν ακριβό κληροδότημα την αξιοπρέπεια, την εργατικότητα, την ανιδιοτέλεια.
Η Όλγα, η Χριστίνα και η Δανάη.
Η Όλγα, που έχοντας ως πρότυπο τις αρχές και τις αξίες του αείμνηστου πατέρα της συνεχίζει την πολιτική παράδοση της οικογένειας.
Ο Τσουρογιάννης είχε πάθος με τα Ανώγεια.
Την αγάπη του εκδήλωνε με κάθε τρόπο σε κάθε ευκαιρία, όποτε τον είχαμε ανάγκη.
Τα πάθη και οι πληγές των Ανωγείων ήταν πάθη και πληγές και για τον ίδιο.
Έργα πνοής σε όλο το Νομό, αλλά και στην γενέτειρα του τ’Ανώγεια
Η θεμελίωση και η ανέγερση της Μαθητικής Εστίας Ανωγείων,
Η αναβάθμιση σε Κέντρο Υγείας Ανωγείων του υγειονομικού σταθμού,
Η ίδρυση του τομέα ΕΚΑΒ,
Η καθιέρωση της 13ης Αυγούστου, ημέρας Ολοκαυτώματος των Ανωγείων, σε Εθνική Εορτή
Η σημαντική συμβολή του για το ξεκίνημα της νέας οδού Ηράκλειο ορεινό Μαλεβίζι Ανώγεια ορεινό Μυλοπόταμο
ενώ αποτέλεσε καταλυτική η παρέμβαση του για πλειάδα χρηματοδοτήσεων στα Ανώγεια για έργα υποδομών και ανάπτυξης.
Η δωρεάν παραχώρηση των οικιών του πατέρα του Κων/νου Κεφαλογιάννη τσουρόκωστα και των θείων του Βασιλείου και Νικόλα Κεφαλογιάννη, Κουντοβασίλη και Κουντονικόλα, για την ανέγερση του κέντρου αρχαιολογικής πληροφόρησης Γιάννη και Έφη Σακελλαράκη
είναι ενδείξεις της Μεγάλης του προσφοράς.

Κυρίες και κύριοι
Οι Ανωγειανοί δεν ξεχνούν ότι πρέπει και οφείλουν να θυμούνται.
Και δεν θα ξεχάσουν ποτέ τις υπηρεσίες που αυτός ο διαπρεπής Ανωγειανός προσέφερε στους πολίτες του γενέθλιου τόπου του.
Εκφράζοντας τα αισθήματα της κοινωνίας μας,
το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ανωγείων αποφάσισε Ομόφωνα, την πραγματοποίηση της αποψινής πολιτικής βραδιάς
και ως αντίδωρο στον Γιάννη Κωνσταντίνου Κεφαλογιάννη να τοποθετηθεί προτομή του, στο πάρκο των Ανωγειανών προσωπικοτήτων.
Γιατί εμείς δεν ξεχνούμε,
πως η ενθύμηση και η τιμή μιας κοινωνίας
για ανθρώπους που την ευεργέτησαν
προσδίδει τιμή στους τιμόντες
και αναδεικνύει μια πατροπαράδοτη αξία του Ελληνισμού,
την Μνήμη

 

Μοιραστείτε το

-

-->