Γράφει ο Γιώργης Μπαγκέρης

Στην ΑΝΩΓΗ μίλησε η Έφη Σακελλαράκη-Σαπουνά, η οποία έφτασε την  Τρίτη 5 Ιουλίου στα Ανώγεια και άμεσα από σήμερα Τετάρτη θα ξεκινήσει τις φετινές εργασίες ανασκαφής στη Ζώμινθο, που θα διαρκέσουν για τουλάχιστον 4 εβδομάδες. Το φετινό καλοκαίρι θα επικεντρωθεί στις δυο αυλές, τη μια στα βόρεια και τη δεύτερη στα δυτικά του ανακτόρου, ώστε να ολοκληρωθεί η ανασκαφή και να χρειάζεται στο μέλλον μόνο κάποιες τομές και μικρές  παρεμβάσεις. “Θεωρώ ότι σε λιγότερο από μια πενταετία η Ζώμινθος θα είναι εξολοκλήρου επισκέψιμη.” αναφέρει η κα Σακελλαράκη, τονίζοντας ότι προχωράνε οι εργασίες με χρήματα του ΕΣΠΑ, σε αγαστή συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου και του Δήμου  Ανωγείων.

Η Έφη Σακελλαράκη-Σαπουνά ανέφερε την ανάγκη ύπαρξης μόνιμου φύλακα στην ανασκαφή, ενώ εξέφρασε και την απορία αλλά και το παράπονο της για το Κέντρο Αρχαιολογικής Πληροφόρησης στα Ανώγεια που ναι μεν εδώ και μια εβδομάδα είναι επισκέψιμο, αλλά παραμένει κλειστό το Σαββατοκύριακα που έρχεται και ο περισσότερος κόσμος που θέλει να το δει! Παράλληλα κλείνει με όμορφα λόγια καρδιάς για το χωριό και τους κατοίκους του, έναν τόπο που νιώθει σαν το μέρος από όπου κατάγεται όπως τονίζει.

Αναλυτικά τα όσα μας ανέφερε με την άφιξη της στα Ανώγεια:

 ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΕΤΙΝΗ ΑΝΑΣΚΑΦΗ

Φέτος θα προσπαθήσουμε να τελειώσουμε τις αυλές. Την μια αυλή την βόρεια που είχαμε ξεκινήσει πέρσι και λόγω κορονοιού σταματήσαμε καθώς και ένα τμήμα της δυτικής αυλής, που είναι κατεστραμμένη (σ.σ έχουν σωθεί δυο βεράντες), αλλά και οι δυο αυλές έχουνε παλαιότερα κτίσματα από κάτω. Δηλαδή οι πλάκες της αυλής, σκεπάζουν παλαιά κτίσματα. Ο σκοπός μας λοιπόν φέτος είναι να τελειώσουμε αυτό το τμήμα ώστε όλος ο περίγυρος του ανακτόρου να καλυφθεί.

Ξεκινάμε την  Τετάρτη 6 Ιουλίου και η ανασκαφή θα διαρκέσει σίγουρα 4 εβδομάδες και θα δούμε ίσως χρειαστεί και μια ακόμα εβδομάδα για να ολοκληρωθεί. Φέτος δε θα δουλέψουμε με πολλά άτομα, όπως και πέρσι. Θα ήμαστε περίπου με 10-15 εργάτες, διότι βλέπω ότι και εδώ αρκετοί από όσους συνεργαζόμουν δεν είναι εμβολιασμένοι και δεν μπορώ να τους πάρω στην ανασκαφή.

Θα δουλέψω με τους εργάτες που σας είπα και την ομάδα φέτος θα απαρτίζει ο σημαντικός συνεργάτης μου ο αρχαιολόγος Δημήτρης Κοκκινάκος, ενώ επίσης θα υπάρχει μια συντηρήτρια, μια αρχιτεκτόνισσα  και ένας σχεδιαστής.

Βλέπετε πάντως ότι και τα τελευταία δυο χρόνια, αν και δουλεύαμε με λίγους εργάτες, βγήκαν αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα από την ανασκαφή. Γίνεται και πιο ήρεμα η ανασκαφή και είμαι βέβαιη ότι και φέτος θα πάει πολύ καλά.

Αν ολοκληρώσουμε φέτος αυτά που σας είπα, θα πρέπει η ανασκαφή να σταματήσει εκεί κι αν χρειαστεί να κάνουμε κάποιες τομές στο μέλλον, γιατί κάτω από το ανάκτορο υπάρχουν κι άλλα πράγματα. Αλλά τώρα δεν θέλω να ανοίξουμε τρύπες και να γίνει αυτό το μπέρδεμα των περιόδων που γίνεται σε άλλες ανασκαφές, όπου περπατάς και δεν ξέρεις αν είναι Μυκηναϊκά, Μινωικά ή οτιδήποτε άλλο. Θέλω να αφήσουμε τη Ζώμινθο στη μορφή που είχε το 1600 π.χ όταν και καταστράφηκε και μετά από εκεί και πέρα βέβαια ακολούθησαν οι Μυκηναίοι, οι Ρωμαίοι και άλλοι.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΜΑ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΣΕ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΖΩΜΙΝΘΟΥ ΣΤΗΝ UNSESCO

Εξέδωσα ήδη το βιβλίο για τη Ζώμινθο. Ξέρετε ότι η Ζώμιθος είναι συνυποψήφια με άλλους για τα προστατευόμενα μνημεία της UNESCO και έχω ετοιμάσει ένα σύγγραμμά ειδικά για αυτό τον σκοπό, το οποίο βέβαια δεν θα πωλείται. Είναι ένα σύγγραμμα που ετοίμαζα όλο το χειμώνα στην Αθήνα και θα μπορώ να μιλήσω για αυτό και στην ΑΝΩΓΗ όταν ολοκληρώσουμε και τη φετινή εργασία μας στην ανασκαφή. Νομίζω ότι έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον αυτό το σύγγραμμα και σύντομα θα μιλήσουμε για αυτό.

ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΤΕ Η ΖΩΜΙΝΘΟΣ ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη έχουμε προχωρήσει με το ΕΣΠΑ ώστε να γίνει διαμόρφωση του χώρου, να γίνει το φυλάκιο, ο χώρος αναψυχής. Ένας μικρός εκθεσιακός χώρος που έχει γίνει, έχει σχεδιαστεί από τον Πετράκη τον αρχιτέκτονα. Έχουμε πάρει χρήματα από το ΕΣΠΑ και προχωρά, αλλά όπως ξέρετε αυτά τα πράγματα προχωρούν πάρα πολύ αργά. Αυτά τα αναλαμβάνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου με την οποία έχουμε άψογη συνεργασία. Μόλις ολοκληρωθούν αυτά θα πρέπει να υπάρξει και ένας μόνιμος φύλακας, γιατί τώρα έχω το Βασίλη Φασουλά που πληρώνεται από το Ίδρυμα που είμαι πρόεδρος και χρηματοδοτεί την ανασκαφή. Αλλά ο Βασίλης δεν είναι μόνιμος φύλακας. Ο Βασίλης κάνει τα πάντα στην ανασκαφή. Αλλά πρέπει να υπάρξει μόνιμος φύλακας.

Είμαι αισιόδοξη για το να γίνει σύντομα ο χώρος επισκέψιμος. Μου αναφέρατε ορίζοντα χρονικό μιας πενταετίας, ίσως όμως να γίνει και νωρίτερα από τα πέντε έτη.

Έχω και πάρα πολύ καλή συνεργασία με όλους τους δημάρχους που έχουν περάσει όσα χρόνια γίνεται η ανασκαφή και είμαι πολύ χαρούμενη για αυτό. Αύριο έχω ραντεβού με το Σωκράτη Κεφαλογιάννη ώστε να συζητήσουμε για την φετινή ανασκαφή.

Θα μείνω στα Ανώγεια μέχρι τις 25 Αυγούστου γιατί μετά την ανασκαφή θα δουλέψω στην κεραμική και στα κείμενα. Έχει πάρα πολύ δουλειά.

Δεν θα πάω Αρχάνες φέτος, πέρασα σήμερα το πρωί από εκεί. Μου έχει βγει η άδεια για να σκάψω εκεί σε ένα τμήμα αλλά δεν είναι δυνατόν αυτό, θέλω να αφοσιωθώ εδώ στη Ζώμινθο γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικός ο χώρος. Είναι επικίνδυνο επειδή δεν υπάρχει φύλακας και πρέπει να τελειώσουμε σε μερικά σημεία και εκεί θα δώσω όλη μου την ενέργεια.

 ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΠΟΥ ΜΕΝΕΙ ΚΛΕΙΣΤΟ ΤΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΑ!

Το μουσείο έμαθα ότι είναι επισκέψιμο εδώ και λίγες μέρες, αλλά  απόψε μου είπαν κάτι που εγώ δεν μπορώ να το καταλάβω και θα ήθελα και εσείς να το αναδείξετε ενώ θα το πω και στον δήμαρχο αύριο. Έμαθα ότι θα εργάζεται εκεί μια κοπέλα από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή κάποιες καθορισμένες ώρες και το Σαββατοκύριακο θα είναι κλειστό! Μα ο κόσμος ο ξένος που θέλει να το επισκεφθεί θα έρθει στα Ανώγεια το Σάββατο και την Κυριακή. Αυτό ειλικρινά δεν το καταλαβαίνω, έτσι είναι λέει η σύμβαση. Ε, να αλλάξει τότε η σύμβαση, δεν εξυπηρετεί τον κόσμο που θέλει να έρθει να επισκεφθεί το Κέντρο Αρχαιολογικής Πληροφόρησης. Πραγματικά το έμαθα σήμερα και έμεινα άναυδη. 

ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ

Πραγματικά οι Ανωγειανοί έχουν γίνει οικογένεια μου και το χωριό τόπος καταγωγής μου Έρχομαι κάθε χρόνο και αγαπώ αυτή τη σχέση που υπάρχει. Δεν είναι μόνο η ανασκαφή, έχω και μια ανθρώπινη σχέση με όλο τον κόσμο των Ανωγείων. Για αυτό δουλεύουμε και σωστά. Αν δεν έχεις αυτή τη σχέση, δε γίνεται δουλειά.

 

Μοιραστείτε το

-

-->