Σε ηλικία 77 ετών έφυγε από τη ζωή ο Απόστολος (Λάκης) Παπαϊωάννου, ομότιμος καθηγητής Ιστορίας Νεότερης Ελλάδας και Νεοελληνικού Πολιτισμού στη Σχολή Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Ο εκλιπων ήταν ένας ξεχωριστός φίλος των Ανωγείων, με έντονη παρουσία στις εκδηλώσεις για τον πυρπολητή του Αρκαδίου Εμμανουήλ Αναγνώστου Σκουλά, καθώς από το 2005 και έπειτα με νέα στοιχεία και έρευνες που έφερνε στο φως, στήριζε με αποδείξεις την άποψη για το ποιος ανατίναξε την Μονή. Πολλές φορές υπήρξε και ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης στα Ανώγεια. Υπήρξε μέλος της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη.

Συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα,. Είχε  συλληφθεί και  καταδικαστεί από έκτακτα στρατοδικεία σε πολυετή φυλάκιση στις φυλακές Ιωαννίνων, Κέρκυρας και Αβέρωφ. Η κηδεία του θα γίνει τη Μεγάλη Δευτέρα, στις 11 το πρωί, στο Δολό του Δήμου Πωγωνίου.

Ο πολυγραφότατος καθηγητής με τον έντονο αντιδικτατορικό αγώνα, που αγάπησε ιδιαίτερα τα Ανώγεια!

Πολλά ήταν τα δοκίμια,  τα συγγράμματα αλλά και οι ομιλίες, του καθηγητή Απόστολου Παπαϊωάννου, στα οποία αναφερόταν σε αποδείξεις για τον πυρπολητή του Αρκαδίου Εμμανουήλ Σκουλά. Μια από τις πιο ξεχωριστές του παρουσιάσεις στα Ανώγεια, ήταν τον Νοέμβριο του 2014, όπου στην αίθουσα εκδηλώσεων της Τράπεζας Πειραιώς, μπροστά σε πλήθος κόσμου, ανέλυσε το δοκίμιο του που κυκλοφόρησε εκείνη τη χρονιά, από τις εκδόσεις Καζαμιάκη με τίτλο ”Εις Κρήτη Πάσαν Ελευθερίαν”, με τον τίτλο να είναι εμπνευσμένος από μια φράση που είχε γράψει στο ημερολόγιο του το 1865 ο πυρπολητής Σκουλάς.

Μιλώντας εκείνη την ημέρα στην ΑΝΩΓΗ, τόνισε χαρακτηριστικά ότι: ”Οι επαναστάτες εργάζονται πυρετωδώς” έγραφε με κόκκινα γράμματα σαν αίμα ο φλογερός νέος τον Οκτώβριο του 1865 ένα χρόνο πριν γράψει μια από τις πιο χρυσές και ένδοξες σελίδες της Κρητικής επανάστασης εναντίον των Τουρκών.

Ο  Απόστολος Παπαϊωάννου έδειξε στο κοινό την σφραγίδα με την οποία υπέγραφε ο Σκουλάς και η οποία ανέγραφε : ”Δημοδιδάσκαλος Δημοτικού σχολείου Σύρου-Εμμανουήλ Σκουλάς-Γαριβαλδινός”.Παράλληλα έδειξε πλήθος κειμένων του τύπου της εποχής καθώς και βιβλίων και κειμένων προξένων και πολεμικών ανταποκριτών της εποχής που αναφέρουν ως μόνο πυρπολητή του Αρκαδίου τον Σκουλά, τονίζοντας ότι πρέπει επιτέλους να αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια.

Ο 21χρόνος όπως αποδεικνύεται πρόσφατα για την ηλικία του, Σκουλάς πυροβόλησε την μπαρουταποθήκη με την ασημένια μπιστόλα ,δώρο τότε του πεθερού του Δημήτρη Κεφαλογιάννη ή Κούντη:

Με μια μπιστόλα ασημωτή του Κούντη του Δημήτρη,

κεντά ο Σκουλάς τον τσεπανέ και σείστηκε όλη η Κρήτη.

Το 2003 μάλιστα είχε εκδώσει το βιβλίο του, με τίτλο: “Μανόλης Σκουλάς, ο πυρπολητής του Αρκαδίου(1866).

Ο Απόστολος Παπαϊωάννου είχε γεννηθεί το 1945 και είχε αναπτύξει από τα φοιτητικά του χρόνια πολιτική δράση ως μέλος της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη. Συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα, με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να καταδικαστεί από έκτακτα στρατοδικεία σε πολυετή φυλάκιση στις φυλακές Ιωαννίνων, Κέρκυρας και Αβέρωφ.
Εξαίρετος πανεπιστημιακός δάσκαλος, πολυγραφότατος, με τις διαλέξεις του να συγκεντρώνουν πάντα το ενδιαφέρον των φοιτητών του. Το εργαστήριό του ήταν ένας θησαυρός γνώσης, με τα βιβλία να καλύπτουν κάθε τετραγωνικό του χώρου.
Αγαπούσε ιδιαίτερα τον τόπο του και είχε δημιουργήσει το Κέντρο Ερευνών Πωγωνίου, προχωρώντας στη συγκέντρωση αρχειακού υλικού για την ιστορία της περιοχής και διοργανώνοντας επιστημονικές ημερίδες. Όραμά του ήταν η δημιουργία ενός ανοιχτού Πανεπιστημίου στον Δήμο Πωγωνίου, κάτι που κατάφερε να δει να υλοποιείται το 2013 με τη λειτουργία του Δημοτικού ελεύθερου Ανοικτού Πανεπιστημίου «Ηροκλής Βασιάδης» στο Δελβινάκι.

Καλοστραθιά αγαπητέ καθηγητά! Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει. Η ΑΝΩΓΗ απευθύνει τα θερμότερα συλλυπητήρια στους οικείους σου.

 

 

Μοιραστείτε το

-

-->