Την Κυριακή 6 Μαρτίου, θα τελεστεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου Ελεήμονος στον Μασταμπά, στο Ηράκλειο, το σαρανταήμερο μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής, του Αλκιβιάδη Σκουλά (του Σακούλα) και η οικογένεια του καλεί συγγενείς, φίλους και συγχωριανούς, να ανάψουν ένα κερί στη μνήμη του. Η τελετή θα γίνει σύμφωνα με όλα τα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας.
Ο αγαπητός σε όλους μας Άλκης, “έφυγε” απροσδόκητα από τη ζωή, στα 57 του χρόνια, στις 28 Ιανουαρίου 2022. Άφησε πίσω του τη σύζυγο του Μαρία και τα παιδιά του Αργυρώ και Γιώργο. Δούλευε ως ταμίας στην Εθνική τράπεζα στο Αρκαλοχώρι.
Στον επικήδειο λόγο του, τον αποχαιρέτησε με τα εξής λόγια, ο γαμπρός του, ιατρός, Γεώργιος Τάλλαρός εκ μέρους όλης της οικογένειας:
“Αδελφέ Άλκη
Στέκομαι δίπλα σου με σεβασμό και συντετριμμένος προσπαθώ να βρω το κουράγιο και τη δύναμη να σε κατευοδώσω. Είναι δυσβάσταχτο και πόνος μεγάλος για όλους να σε χαιρετούμε για τελευταία φορά Άλκη εδώ στην Κρήτη, εσύ που για όλους είχες την αγκαλιά σου και το σπίτι σου ανοιχτό να προσφέρεις, να φιλοξενήσεις, να συνδράμεις και να παρηγορήσεις όπου χρειαζόταν.
Ήσουν καλός και εργατικός γονέας, συγγενής, φίλος μα πάνω από όλα Ανωγειανός αγωνιστής της ζωής. Το γέλιο και η χαρά που σκόρπιζες στην παρέα σου δεν περιγράφεται και δεν θα ξεχαστεί όσο ζούμε. Αδελφέ Άλκη είμαστε απαρηγόρητοι γιατί ο καλύτερος μας λαβώθηκε θανάσιμα από τη μοίρα. Την καλή σου σύζυγο και τα παιδιά σου φρόντιζες καθημερινά για να μην τους λείψει τίποτα και ζούσατε μες την καλή χαρά.
Πάντα αισιόδοξος για όλα ακόμη και για τα δύσκολα. Αυτή την ευτυχία τη μοιραζόσουν με όλους και δεν έλειπες από όλες τις υποχρεώσεις. Τώρα ο ξαφνικός σου θάνατος αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό και πρέπει να σφίξουμε την καρδιά μας να το πιστέψουμε πως έφυγες για πάντα από κοντά μας χωρίς επιστροφή. Μεγάλο παράπονο μας είναι ότι δεν μπορέσαμε να σε βοηθήσουμε την ύστατη στιγμή και σε νίκησε ο Χάροντας. Όλοι στο χωριό και στη δουλεία σου αλλά και η κοινωνία της Κρήτης θα έχουν να θυμούνται τη μεγάλη σου ψυχή.
Εμείς οι συγγενείς αλλά προπάντων η οικογένεια σου πρέπει να είναι περήφανη γιατί δίδαξες ήθος, συμπεριφορά και αγάπη, φροντίζοντας όλους . Η αγάπη και η στοργή που έδειχνες για τον καθένα μας δεν ξεχνιέται και οι χαρούμενες στιγμές στις παρέες σου θα μείνουν αλησμόνητες. Ήσουν η προσωποποίηση της χαράς μέρα και νύχτα για όποιον σε πλησίαζε.
Ένα μεγάλο ΓΙΑΤΙ; θα πλανιέται για τον πρόωρο θάνατο σου αδερφέ μας. Σου υποσχόμαστε όσο η ζωή μας αφήνει να αγωνιστούμε και με τη βοήθεια του Υψίστου να βρεθούμε δίπλα στην οικογένεια σου και να στηρίξουμε τις ανάγκες τους. Δυστυχώς αυτή είναι η πικρή αλήθεια Άλκη, οι καλύτεροι από εμάς έφυγαν νωρίς και δεν το γνώριζαν. Μαρία, Γιώργο και Αργυρώ να κρατήσετε στη μνήμη σας τη μορφή του πιο λεβέντη Κρητικού, καλού πατέρα και στοργικού συζύγου. Σίγουρα και εκεί που θα βρεθεί εσάς θα προστατεύει πάντα. Προσωπικά είχα την τύχη πριν σαράντα ετη να γνωρίσω το μεγαλείο της ψυχής και την καλοσύνη του για όλους ανεξαιρέτως.
Ας μας βοηθήσει ο Κύριος να αντέξουμε την απώλεια του.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα της μυρωμένης Κρητικής Γης που θα σε σκεπάσει αγαπημένε Άλκη.
Κουράγιο σε όλους, ο Άλκης θα είναι μαζί μας γιατί θα τον θυμόμαστε πάντα.
Αιωνία σου η μνήμη αδελφέ Άλκη.”
Οι συνάδελφοι του στην Εθνική Τράπεζα Αρκαλοχωρίου, ανέφεραν τα εξής στον επικήδειο λόγο τους:
“Συνάδελφε, φίλε Άλκη,
Με μεγάλη θλίψη και ανείπωτο πόνο, πληροφορηθήκαμε οι συνάδελφοι σου στην Εθνική τράπεζα, το άγγελμα του θανάτου σου, το οποίο ήταν ξαφνικό και απρόσμενο. Ήσουν πολύ αγαπητός σε όλους μας και ιδιαίτερα με όσους συνυπηρέτησες στο κατάστημα Αρκαλοχωρίου, που γνώρισαν από κοντά το μεγαλείο της ψυχής, της καλοσύνης και του αδαμάντινου χαρακτήρα σου.
Εργαζόσουν στην Εθνική Τράπεζα από το 1985, 37 συναπτά έτη και προσέφερες σημαντικά στην ανάπτυξη των εργασιών, καθώς σε χαρακτήριζε η ακεραιότητα, η εντιμότητα, η εργατικότητα, το ήθος, η αφοσίωση και το ενδιαφέρον στην Τράπεζα.
Ήσουν πολύ αγαπητός στην πελατεία και ευρύτερα στην κοινωνία της περιοχής του Αρκαλοχωρίου, όπου υπηρέτησες 27 χρόνια, καθώς τους εξυπηρετούσες υποδειγματικά και αποσπούσες συνεχώς επαίνους και ευμενή σχόλια. Πέρα από συνάδελφος, ήσουν και άριστος οικογενειάρχης και ανάθρεψες τα παιδιά σου με τις αρχές και τις αξίες που σε διέκριναν.
Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια σου, στη σύζυγο, στα παιδιά και θέλω να τους μεταφέρω ότι θα πρέπει να είναι περήφανοι για τον σύζυγο και πατέρα τους. Οι συνάδελφοι σου στην Εθνική Τράπεζα σε χαιρετούν και σου εύχονται καλό ταξίδι.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει. Μακαρία η μνήμη σου.“
Στη μνήμη του Άλκη, αρκετοί αφιέρωσαν μαντινάδες, τις οποίες συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε παρακάτω:
Η αδελφή του, Μαρίνα, αναφέρει:
Άλκη μας έφυγες νωρίς και ξαφνικά συνάμα,
Θε μου και πως το μπόρεσες ετούτο να το πράμα
=========================================
Άλκη και να ‘χε μπόρουνα, πίσω να σε γυρίσω,
και την καρδιά μου θα ‘δίνα για να σε αναστήσω
=======================================
Άλκη στην ωραιότητα που είχε η ψυχή σου,
και ένα γλυκό χαμόγελο, θα είναι η θύμηση σου
===========================================
Ήσουνα άντρας μερακλής και με ευαισθησίες,
λίγους τους βγάζει η ζωή, τέτοιους αισθηματίες
===========================================
Μάνα καλώς τα δέχτηκες, τον Άλκη μας στον Άδη,
να ‘χει παρέα ο Γιάννης μας, να τραγουδούν ομάδι
============================================
Μάνα μου ο πόνος μας βαρύς ο ξαφνικός χαμός του,
όμως για σένα είναι χαρά, στον Άδη ο ερχομός του
==========================================
Ο γαμπρός του, Άρης Νταγιαντάς, αναφέρει:
Ταχυπαλμίες η καρδιά, έχει στη θύμηση σου,
να μπόρουνα τση αμισές, να δώσω στη δική σου
========================================
Άντρας με αισθήματα παλιά, τρόπους και μερακλίκι,
δώσε πολλούς χαιρετισμούς, σε Γιώργη και Ευριδίκη
Η ανιψιά του, Ζωή Ευρυδίκη Τάλλαρου: Ανάθρεψες παιδιά σωστά, με ήθος και αξία,
μα τ’ άφησες οπίσω σου, όπως και τη Μαρία
======================================
Ωσάν το νέφαλο τση αυγής που σιγανό προβάλλει,
έτσα εγιάγυρες κι εσύ, στση μάνας την αγκάλη
======================================
Τον έρωντα πρασές-πρασές, τραγούδιες ψες το βράδυ,
μα δεν το εκατάλαβες, του χάρου το σημάδι
Ο Μανόλης Πασπαράκης (Μούγερης):
Η το χωριό μας έχασε, ένα μερακλή μεγάλο,
κι άντρα σεμνό που εμύριζε, το κάθε ντου το ζάλο
========================================
Ο Μύρων Σκουλάς (Τζαβελοβασίλη):
Αν έχει τράπεζα ο Θιός, σε πήρε για ταμία,
γιατί ποτέ του αφορμή, δε του δώκες καμία
=========================================
Ο Βασίλης Μανουράς:
Άλκη νωρίς εμίσεψες, μα έκεια που πας απάνω,
σφιχτά μου τον αγκάλιασε, το θείο σου το Γιάννο.
Ο Αριστείδης Χαιρέτης (Γιαλάφτης):
Ήσουνα πάνω στον ανθό, Σκουλαδιανό κλωνάρι,
μα εβάρυνε και σε έσπασε, το χιόνι του Γενάρη.
Ο Λευτέρης Μπέρκης:
Καλό ταξίδι αιτόπουλο, για τη ζωή την άλλη,
μα αν έχει ο Άδης ουρανό, αιτός θα είσαι πάλι
=======================================
Εχάσανε τα Ανώγεια μας, κοπέλι από τα λίγα,
βάστα “Σακούλα” δυνατά, σ’ αυτή την καταιγίδα.
–Στην μνήμη του Αλικιβιάδη Σκουλά, η σύζυγος του Μαρία και τα παιδιά του Γιώργος και Αργυρώ, προσέφεραν στην ΑΝΩΓΗ το ποσό των 100 ευρώ.
Επίσης 100 ευρώ προσέφεραν στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα, η αδελφή του Μαρίνα και ο σύζυγος της Άρης Νταγιαντάς. Τα χρήματα θα διατεθούν για τις ανάγκες του Εργαστηρίου Γνώσης, της ενορίας του Αγίου Γεωργίου και των δωρεάν φροντιστηρίων που γίνονται στον χώρο. Τους ευχαριστούμε θερμά για την στήριξη τους στη δική μας προσπάθεια.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα της Κρήτης που σε σκεπάζει Άλκη. Αιωνία η μνήμη σου.