Με τη συμμετοχή του Νίκου Φασουλά, από το σύλλογο των Ανωγειανών της Αθήνας “Ιδαίον Άντρον”, έγινε την περασμένη εβδομάδα μια πολύ όμορφη αναπαράσταση της Μάχης της Κρήτης, σε μια φωτογράφηση στο πάρκο “Αντώνης Τρίτσης” στην Αθήνα. Το φωτογραφικό υλικό είναι εντυπωσιακό και δείχνει ανάγλυφα πως οι Κρήτες το Μάϊο του 1941 με απαρχαιωμένο οπλισμό, κατσούνες και πέτρες κατάφεραν να αντιμετωπίσουν την πολεμική μηχανή των αλεξιπτωτιστών του Χίτλερ, ο οποίος και αναγκάστηκε αργότερα να μην την ξαναχρησιμοποιήσει λόγω των πολλών απωλειών και του κύρους του που καταρρακώθηκε από τους γενναίους Κρητικούς. Η αναπαράσταση έγινε , με τη συνδρομή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων, η οποία ενώνει υπό τη σκέπη της 283 συλλόγους σε όλη τη χώρα.

Στο ρεπορτάζ που έκανε η ιστοσελίδα zarpanews και η δημοσιογράφος Ευτυχία Πενταράκη αναφέρεται χαρακτηριστικά: 

Στη φωτογράφιση πήραν μέρος μέλη της Ομάδας Αναβίωσης Ελληνικού Στρατού 1940, οι οποίοι έχουν και γερμανικές στολές για την κάλυψη των αναγκών παρουσίασης. Μοντέλα διετέλεσαν ο χοροδιδάσκαλος Παναγιώτης Φραγκάκης, ο αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας Βασίλης Κολυδάκης. Κρητικοί ήταν ντυμένοι επίσης ο Νίκος Φασουλάς και ο Σπύρος Αθανασάκης και σαν Γερμανοί οι Θεοδόσης Νέλιος, Μίλτος Ταμβάκης και Νίκος Γαρυφαλάκης.Φωτογράφοι ήταν οι Μανώλης Καζεράκης, Κωνσταντίνος Καζεράκης και Αλέξης Τσέκας.

Ο Μανώλης Καζεράκης, φωτογράφος και μέλος της Ομοσποδίας, ανέφερε: “Πάντα κατεβαίναμε στη Μητρόπολη, πηγαίναμε στο Σύνταγμα για κατάθεση στεφάνων, φέτος δεν θα γινόταν αυτό. Και σκέφτηκα να κάναμε κάτι άλλο, με τη βοήθεια και του προέδρου της Ομοσπονδίας. Βρήκα τα παιδιά που είναι μια παρέα αναβιωτών και στο Πάρκο Τρίτση κάναμε την αναπαράσταση. Αυτοί έχουν γνήσιες στολές, αλεξίπτωτα, το απαραίτητο υλικό. Μας πήρε περίπου τρεις ώρες.”

Δείτε εδώ όλο το ρεπορτάζ και τις φωτογραφίες:https://www.zarpanews.gr/anaviosan-ti-machi-tis-kritis-me-foveri-anaparastasi-photos/?fbclid=IwAR3KlJMiOeVWQUpGjjdCzfOnwF1tTx4uvAQaAMLfw6N-sPW4q-HBsDNWG_s

Μοιραστείτε το

-

-->