Σε μια ακόμα σπουδαία κίνηση προσφοράς για τα Ανώγεια, προχώρησε η Μαρία Σαλούστρου του “Καλιμέντο”, από το Ντίσελντορφ της Γερμανίας όπου ζει, καθώς εξοπλίζει τεχνολογικά το Εργαστήρι Γνώσης της ενορίας του Αγίου Γεωργίου, ενώ πρόθεση της τη νέα χρονιά είναι και ο εξοπλισμός άλλης μιας σημαντικής υπηρεσίας, αυτής του κέντρου φυσιοθεραπείας στο ΚΗ.ΦΗ Ανωγείων!
Η Μαρία έστειλε ήδη πέντε Lap-top τελευταίας τεχνολογίας στην ενορία του Αγίου Γεωργίου και αυτά θα χρησιμοποιηθούν για τα φροντιστήρια που γίνονται στον χώρο σε μαθητές, ενήλικες και πρόσφυγες. Υπολογιστές που θα εξοπλίσουν το Εργαστήρι Γνώσης, τώρα με τη μετέγκατασταση του σε νέο χώρο, δίπλα από τα “Σκαλώματα”, ενώ θα βοηθήσουν και το έργο των καθηγητών και καθηγητριών που προσφέρουν εκεί με τα ιδιαίτερα φροντιστήρια τους.
Η ίδια είχε επικοινωνήσει με τον δήμαρχο Ανωγείων Σωκράτη Κεφαλογιάννη από τις αρχές Οκτωβρίου και ενημερώθηκε για τομείς του χωριού που χρειάζονται βοήθεια, προχωρώντας άμεσα σε πράξεις στήριξης. Μια Ανωγειανή με μεγάλη καρδιά που ζει μακριά αλλά πάντα με αγάπη στον τόπο της, όπως έχουμε διαπιστώσει και εμείς στην ΑΝΩΓΗ με τα μηνύματα αγάπης που στέλνει σε δημοσιεύσεις μας. Κατά το παρελθόν η Μαρία Σαλούστρου και ο σύζυγος της Σήφης Γαλάνης, προσέφεραν σημαντική βοήθεια και στο Κέντρο Υγείας Ανωγείων, όσο και στην Κοινωνική Υπηρεσία αλλά και σε ανθρώπους με ανάγκη. Το παράδειγμα τους είναι λαμπρό και φωτεινό, και δείχνει το δρόμο και σε άλλους που μπορούν να βοηθήσουν τον πατρογονικό τόπο τους.
Η ΑΝΩΓΗ επικοινώνησε με τη Μαρία στο Ντίσελντορφ, η οποία μας ανέφερε το χρονικό της προσφοράς της, αλλά και την πρόθεση για τον εξοπλισμό του ΚΗ.ΦΗ, αναφέροντας:
“Την 1η Οκτωβρίου μίλησα με το δήμαρχο Ανωγείων Σωκράτη Κεφαλογιάννη και του ζήτησα να μου προτείνει τομείς που θα μπορούσα να προσφέρω στα Ανώγεια. Ήταν αμέσως μετά το πρώτο lockdown που έγινε εδώ στη Γερμανία και κατάλαβα ότι οι ανάγκες ήταν πολλές. Έβλεπα ότι ακόμα και στη Γερμανία με την καθολική απαγόρευση, τα προβλήματα ήταν πολλά, άρα ακόμα περισσότερα θα ήταν και στο χωριό μας.
Μου πρότεινε ο Σωκράτης το Εργαστήρι Γνώσης και άλλους τομείς όπου θα μπορούσα να προσφέρω και θεώρησα ότι θα μπορούσα να το κάνω για τα παιδιά που κάνουν φροντιστήρια εκεί και άλλες δραστηριότητες.
Σκέφτηκα τους γονείς μου που έφυγαν το 1971 για τη Γερμανία και μας έδωσαν την ευκαιρία να έχουμε πρόσβαση σε καλύτερα Πανεπιστήμια και σχολές. Με αυτή τη σκέψη νομίζω ότι όσο μπορώ οφείλω να προσφέρω στον τόπο μας. Για τα παιδιά που προσπαθούν κάτω από δύσκολες συνθήκες για τη μάθηση τους, αλλά και για τους γονείς τους που με αγωνία και αγώνα δίνουν στα παιδιά τους το καλύτερο που έχουν, για να τους εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον.
Σε μια δύσκολη χρονιά θα ήθελα να δώσω και εγώ λίγη χαρά στα Ανώγεια που αγαπάω. Την Άνοιξη, ή το καλοκαίρι, πρώτα ο Θεός να κατέβω στα Ανώγεια και θα προσπαθήσω να κάνω και την άλλη προσφορά για να εξοπλιστεί το ΚΗ.ΦΗ και για τις θεραπείες που γίνονται σε συγχωριανούς μας που έχουν πρόβλημα.
Είμαι σύμβουλος επιχειρήσεων εδώ στη Γερμανία και έχω κάνει ήδη κάποιες επαφές με πολλούς φυσιοθεραπευτές που συνεργάζομαι, και έχω ήδη βρει τα εργαλεία και τον εξοπλισμό που χρειάζεται. Θα κοιτάξουμε όταν έρθω στα Ανώγεια για τα τεχνικά ζητήματα και πως θα γίνει η μεταφορά από την Κρήτη αυτών των μηχανημάτων. Μου είπε και ο άντρας μου ο Σήφης Γαλάνης, αν χρειάζεται ανακαίνιση, βαψίματα ή άλλες εργασίες ο χώρος της φυσιοθεραπείας στο ΚΗ.ΦΗ μπορεί να βοηθήσει.
Εύχομαι σε όλο το χωριό καλές γιορτές με αυτή τη κίνηση και ως ένα μικρό χριστουγεννιάτικο δώρο.. Είμαι περήφανη ως Ανωγειανή και εγώ και η οικογένεια μου και είναι τιμή μου να μπορώ να βοηθήσω όπως μπορώ με τις μικρές μου δυνάμεις.”
Ο πάτερ Ανδρέας Κεφαλογιάννης αναφέρει για την προσφορά της:
“Το Εργαστήρι Γνώσης της ενορίας του Αγίου Γεωργίου και η ενορία μας, ευχαριστεί θερμά την καλή Ανωγειανή Μαρία Σαλούστρου, κόρη του “Καλιμέντο” και τον άντρα της Σήφη Γαλάνη, που ζουν μόνιμα στη Γερμανία, για την προσφορά πέντε υπολογιστών, για τις ανάγκες του χώρου. Σε αυτές τις δύσκολες εποχές που ζούμε μόνο ενωμένοι μπορούμε να προχωρήσουμε, και η Μαρία είναι ένας άνθρωπος που και στο παρελθόν έχει αποδείξει την αγάπη της για την εκκλησία αλλά και τα Ανώγεια, με σημαντικές προσφορές όπου υπάρχει ανάγκη.
Να την έχει ο Θεός καλά και αυτή και την οικογένεια της.”
Ο Δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης τονίζει:
“Άλλη μία σπουδαία προσφορά σε ένα φορέα που προσφέρει μάθηση, όπως το εργαστήριο γνώσεις της ενορίας του Αγίου Γεωργίου.
θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Μαρία τη Σαλούστρου για την ανταπόκρισή της στο Κάλεσμα μας και στη δικιά της επιθυμία να προσφέρει στο γενέθλιο τόπο της.
Να γνωρίζει ότι οι ενέργειες της , πιάνουν τόπο και δημιουργούν και άλλους μιμητές.
Την ευχαριστούμε.”
Μπράβο Μαρία. Η ΑΝΩΓΗ σε ευχαριστεί θερμά. Με το καλό να σε δούμε από κοντά στα αγαπημένα σου Ανώγεια.