Το Κέντρο Υγείας Ανωγείων από την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου θα είναι ένα από τα 161 σε όλη την Ελλάδα που θα διαχειρίζεται περιστατικά ασθενών με συμπτωματολογία Covid 19 ενώ θα μπορεί να κάνει και τεστ για κορονοϊό. Όλες τις προηγούμενες εβδομάδες και πριν την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας υπήρξε εκπαίδευση του προσωπικού για να είναι έτοιμο να υποδεχθεί τέτοια περιστατικά, έγινε εφοδιασμός με υλικά και κάποιες διαμορφώσεις στον χώρο του Κέντρου Υγείας Ανωγείων το οποίο αφορά σε ένα πληθυσμό περίπου 13.000 ανθρώπων σε όλο τον ορεινό Μυλοπόταμο και μέχρι τα σύνορα με το Μαλεβίζι από την άλλη πλευρά.
Με αφορμή όλα τα παραπάνω η ΑΝΩΓΗ συνομίλησε με τον καθ’ ύλην αρμόδιο για την μετάβαση του Κέντρου Υγείας σε χώρο αντιμετώπισης του Covid 19, τον διευθυντή του Νίκο Αντωνάκη, ο οποίος μας μίλησε για όλες τις αλλαγές αλλά και το τι πρέπει να πράξουν οι πολίτες από αύριο. Ο κύριος Αντωνάκης μας ανέλυσε το πως θα αντιμετωπίζονται πλέον τα περιστατικά που θα θεωρούνται ύποπτα, το επίπεδο ετοιμότητας του Κέντρου Υγείας μετά την εκπαίδευση του προσωπικού αλλά και την ενίσχυση του με προσλήψεις που έγιναν όλο το τελευταίο διάστημα καθώς και με ιατρικό υλικό, αλλά και την άποψη του για του που βρισκόμαστε ως Ανώγεια και ως Κρήτη στο δεύτερο αυτό “κύμα” του κορονοϊού. Παράλληλα ο διευθυντής του Κ.Υ μας μίλησε και για το εμβόλιο της γρίπης, την διαδικασία συνταγογράφησης και τον πληθυσμό στα Ανώγεια που πρέπει να το κάνει, αναφέροντας ότι αυτό δεν είναι απαραίτητο σε άτομα που δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή στον παιδικό πληθυσμό που δεν ανήκει σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
Διαβάστε αναλυτικά τις απαντήσεις του Νίκου Αντωνάκη στα ερωτήματα της ΑΝΩΓΗ για τη λειτουργία από αύριο του Κ.Υ Ανωγείων:
Ποια διαφορά στη λειτουργία του Κ.Υ θα υπάρχει από 15 Οκτωβρίου;
“Η μόνη διαφορά με σήμερα είναι ότι όποιος κρίνουν οι γιατροί ότι πρέπει να κάνει το τεστ και να πάει στο σπίτι του, να μην πηγαίνει δηλαδή στο Νοσοκομείο, θα μπορούμε να κάνουμε εμείς το τεστ στο Κέντρο Υγείας. Από αύριο θα ξεκινήσει αυτό, να παίρνουμε τα τεστ που θα κρίνει ο γιατρός και που δεν θα απαιτείται η μετάβαση σε Νοσοκομείο του Ηρακλείου ή του Ρεθύμνου και να περιμένει μετά στο σπίτι του ο ασθενής μέχρι να δούμε τα αποτελέσματα του τεστ αν είναι θετικός ή όχι.
Θα κάνουμε λοιπόν τέστ κοροναιού. Αλλά όχι βέβαια όποιος θέλει να έρχεται να κάνει ένα τεστ. Αυτό θα το κρίνουν οι γιατροί εφημερίες με ερωτήσεις και ανάλογα τα συμπτώματα που θα έχει ο ασθενής. Άλλωστε δεν έχουμε τόσα πολλά τεστ αλλά και να είχαμε θα ακολουθούσαμε αυτούς τους κανόνες. Επίσης τεστ δεν θα κάνουν σε εμάς όσοι κρίνει ο γιατρός πως θα πρέπει να μεταβούν σε Νοσοκομείο καθώς σε αυτή την περίπτωση θα το κάνουν εκεί. Κι ο λόγος είναι απλός, ότι το αποτέλεσμα εκεί θα βγαίνει αμέσως ενώ σε εμάς θα πρέπει αν υπάρχει μια καθυστέρηση, να περάσει το ειδικό αυτοκίνητο, να πάει το δείγμα στο Ρέθυμνο για να γίνει εκεί η εξέταση.
Εκπαίδευση ιατρών νοσηλευτών- Εφοδιασμός σε υλικά. Κατά πόσον υπάρχει ετοιμότητα.
Ισχύουν ναι. Η εκπαίδευση έγινε και εγώ ο ίδιος εκπαιδεύτηκα για να αντιμετωπίσω καταστάσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίζει το κέντρο υγείας μας από αύριο.
Επίσης υπήρξε εφοδιασμός με υλικά. Για να πάρουμε και τα μέτρα ατομικής προστασίας που χρειαζόμαστε προσωπικά γιατί κάθε φορά αλλάζουμε στολή όταν παίρνουμε το τεστ και να κανονιστεί ο τρόπος μεταφοράς των δειγμάτων στο εργαστήριο του νοσοκομείου. Όλα αυτά έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί θεωρώ ότι από αύριο, το πολύ μεθαύριο θα είμαστε πλήρεις σε όλα αυτά. Η εκπαίδευση που λάβαμε περιλάμβανε αντιμετώπιση ύποπτου περιστατικού για κοροναιό.
Πως θα φτάνει ο πολίτης στο Κ.Υ.
Όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα και έχουν καταγραφεί και στην εφημερίδα σας από την εποχή της καραντίνας τα ίδια θα ισχύουν και από αύριο. Δεν αλλάζει κάτι. Η μόνη διαφορά είναι πως σε ένα περιστατικό ο γιατρός θα αποφασίσει να στείλει τον άρρωστο στο σπίτι αφού πάρει πρώτα το δείγμα και ανάλογα με την απάντηση του δείγματος θα διαχειριστεί τον ασθενή.
Να πούμε λοιπόν ξανά με ποια σειρά θα γίνεται όλη αυτή η διαδικασία. Έρχεται λοιπόν ο άρρωστος στο Κέντρο Υγείας και η διαλογή θα γίνεται από το παράθυρο αριστερά της εισόδου. Εκεί ο γιατρός με κάποιες ερωτήσεις που θα κάνει στον ασθενή θα αποφασίζει αν θα εισέλθει μέσα προς τη μεριά του τμήματος Covid , ή θα πάει προς την άλλη μεριά για άλλα ζητήματα, ή αν τέλος θα πρέπει να περιμένει απέξω μέχρι να εξυπηρετηθεί με κάποια συνταγογράφηση ή κάτι άλλο.
Εάν ο ασθενής έρθει με ασθενοφόρο, η αντιμετώπιση του περιστατικού μπορεί να γίνει μέσα στο ασθενοφόρο ή να μεταφερθεί στο κοντέινερ που υπάρχει στην πίσω αυλή. Να μπει δηλαδή το φορείο ολόκληρο μέσα και εκεί να γίνουν αυτά που πρέπει.
Σε κάθε περίπτωση τον τελικό λόγο θα τον έχει ο γιατρός υπεύθυνος για κάθε περιστατικό για το τι πρέπει να γίνει στη συνέχεια για το καλό του κάθε ασθενή.
Έτσι κι αλλιώς είμαστε πάντα σε 24ώρη λειτουργία δεν αλλάζει κάτι, ένα περιστατικό μπορεί να αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε ώρα. Δεν αλλάζει τίποτα ως προς τον αριθμό των εργαζόμενων σε κάθε εφημερία.
ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ-Αντιμετώπιση δεύτερου “κύματος”
Σίγουρα τώρα βρισκόμαστε στο δεύτερο κύμα το οποίο το περιμέναμε. Νομίζω ότι εδώ στην Κρήτη μπορούμε να πούμε ότι πάμε καλά και ελπίζω να πάμε και ακόμα καλύτερα με τη σωστή τήρηση των μέτρων και αυτών που ορίζει η Πολιτεία αλλά και με την προσωπική φροντίδα υγιεινής και αποφυγής συγχρωτισμού που πρέπει ο καθένας μας να τηρεί. Σίγουρα το χειμώνα θα υπάρξουν παραπάνω περιστατικά αλλά πιστεύω ότι δεν θα “ξεφύγουμε”.
Στα Ανώγεια μέχρι και σήμερα δεν υπήρξε κανένα θετικό κρούσμα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αφού δεν έχουμε κρούσμα ας επαναπαυτούμε και ας μην τηρούμε τα μέτρα .Ότι λέει το Υπουργείο, ανάλογα με τον χρωματισμό που βάζει σε κάθε περιφερειακή ενότητα αυτό πρέπει να το κάνουμε, Είτε βρισκόμαστε για δουλειές στο Ρέθυμνο είτε στο Ηράκλειο. Οι Ανωγειανοί πρέπει να αποφεύγουν το συνωστισμό στα καφενεία ή αλλού. Και στο Κέντρο Υγείας όταν θα έρχονται πάντα πρέπει να φοράνε τη μάσκα τους.
Είχαμε πολλά ύποπτα περιστατικά στα Ανώγεια που τα στέλναμε μέχρι σήμερα στο Νοσοκομείο, αλλά ευτυχώς κανένα από αυτά δεν ήταν θετικό.
ΕΠΟΧΙΚΗ ΓΡΙΠΗ-ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ
Φέτος έχουν αλλάξει τα πράγματα. Με εντολή του Υπουργείου, το φαρμακείο μόνο με συνταγή μπορεί να δώσει το εμβόλιο. Κάτι που σημαίνει ότι αν πάει κάποιος και το ζητήσει χωρίς συνταγή να το πληρώσει και να το πάρει, αυτό δεν γίνεται.
Εμείς οι γιατροί έχουμε υποχρέωση να γράφουμε το εμβόλιο μόνο στις κατηγορίες υψηλού κινδύνου.Για παράδειγμα άτομα άνω των 60 ετών, άτομα με αναπνευστικά η καρδιολογικά προβλήματα. Υπάρχει ένας ολόκληρος κατάλογος. Όσοι είναι σε αυτό τον κατάλογο το γράφουμε και εμείς το εμβόλιο.
Η συνταγογράφηση γίνεται αρκετές μέρες τώρα, περίπου από αρχές Οκτωβρίου. Ο πολίτης πρέπει να παίρνει τηλέφωνο (σ.σ 28340-31228) να κλείνει τηλεφωνικό ραντεβού, να δίνει το ΑΜΚΑ του για να γράφουμε εμείς το εμβόλιο. Εμείς βλέπουμε το ιστορικό του από τον υπολογιστή ή ζητάμε άλλες πληροφορίες για να δούμε αν πρέπει να κάνει το εμβόλιο της γρίπης ή όχι και αν το γράψουμε περνάει κάποια στιγμή από το Κέντρο Υγείας για να πάρει τη συνταγή του και να πάει στο φαρμακείο.
Ο εμβολιασμός στη συνέχεια καλό θα είναι να γίνεται στο Κέντρο Υγείας για μεγαλύτερη ασφάλεια, ώστε να τον εξετάζουμε πριν το κάνει αν έχει πυρετό ή οτιδήποτε άλλο. Προτείνω σε όλους που θα εμβολιαστούν τελικά να το κάνουν στο Κέντρο Υγείας.
Μέχρι σήμερα έχουμε κάνει συνταγογράφηση στα Ανώγεια σε περίπου 500 άτομα. Θεωρώ ότι ήδη έχουμε φτάσει πολύ πάνω από τη μέση όσων πρέπει να κάνουν το εμβόλιο.Σε ένα πληθυσμό όπως των Ανωγείων περίπου 700 με 800 άνθρωποι θα πρέπει να εμβολιαστούν. Πιστεύω ότι δεν θα γράψουμε πάνω από 700 εμβόλια μέχρι το τέλος.
Εμείς δεν έχουμε δικαίωμα να δώσουμε συνταγή σε άτομα που δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και δεν έχουν ενδείξεις. Το Υπουργείο δε μας δίνει αυτή τη δυνατότητα.
Όσον αφορά τα μικρά παιδιά. Πολλοί λένε ότι όλα πρέπει να εμβολιαστούν, ακόμα και παιδίατροι. Αυτό είναι μια επιστημονική άποψη. Όμως επίσημα το Υπουργείο Υγείας λέει ότι από τα παιδιά πρέπει να εμβολιαστούν μόνο όσα ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Η προσωπική μου άποψη αφού με ρωτάτε είναι η ίδια με του Υπουργείου. Μόνο ομάδες υψηλού κινδύνου θεωρώ ότι πρέπει να εμβολιαστούν στον παιδικό πληθυσμό.
ΕΝΑ ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
Ζητάμε την κατανόηση του κόσμου σε αυτή την ταλαιπωρία που μπαίνει να περιμένουν ορισμένοι έξω. Και τώρα χειμωνιάζει και πρέπει να δούμε πως θα προστατεύσουμε και αυτό τον κόσμο να μην ταλαιπωρείτε τόσο. Αλλά και ο κόσμος καταλαβαίνει ότι και εμείς εφαρμόζουμε πρωτόκολλα τα οποία είμαστε αναγκασμένοι να τα εφαρμόσουμε για την ασφάλεια πάνω από όλα των πολιτών.
Πρέπει να τονίσω πάντως ότι όλοι εμείς γιατροί και νοσηλευτές και εργαζόμενοι δεν έχουμε αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα στα Ανώγεια και καμία άσχημη συμπεριφορά. Ο κόσμος εδώ πειθαρχεί και δεν δημιουργεί προβλήματα και τους εξυπηρετούμε και εμείς όσο μπορούμε καλύτερα.
ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΥΛΙΚΟ ΣΤΟ Κ.Υ ΑΝΩΓΕΙΩΝ
Το προσωπικό τις πρωινές ώρες είναι ήδη πολύ περισσότερο και επίσης θα έχουμε καθαρίστρια τώρα και το απόγευμα. Έχουν γίνει πολλές προσλήψεις τελευταία λόγω κορονοϊού.
Έχουν γίνει προσλήψεις για το ακτινολογικό το οποίο λειτουργεί, για φύλαξη του κτηρίου, για καθαριότητα και άτομα γενικών καθηκόντων που κάνουν διάφορες εργασίες. Τους προηγούμενους μήνες έχει προσληφθεί και άλλη μια γιατρός καθώς και μια μόνιμη οδοντίατρος. Αυτή τη στιγμή όλες μας οι βάρδιες είναι καλυμμένες όπως είναι και αυτές του ΕΚΑΒ.
Τώρα προσπαθούμε με τη βοήθεια και του δήμου Ανωγείων να αγοράσουμε ένα ακτινολογικό για το οδοντιατρείο μας, το οποίο πιστεύω ότι θα το έχουμε σύντομα.
Πρέπει να το πούμε αυτό, πραγματικά γίνεται προσπάθεια και έχουν γίνει προσλήψεις τελευταία Προσλήψεις αποκλειστικά για το Κέντρο Υγείας, επικουρικούς και άλλους και είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση σε σχέση με παλιότερα. Έναν γιατρό παλεύουμε ακόμα ώστε να προστεθεί στο δυναμικό μας και θεωρώ ότι θα είμαστε πλήρως καλυμμένοι για το μέλλον.
Επίσης Ο Δήμος Ανωγείων αλλά και προσωπικά ο δήμαρχος Σωκράτης Κεφαλογιάννης μας βοηθάει πάντα στο μέγιστο βαθμό. Μας έχει βοηθήσει και στη διαμόρφωση των χώρων και σε εφοδιασμό με το απαραίτητο υλικό και γενικά πάντα η συνεργασία μας είναι στενότατη κάτι που είμαι σίγουρος ότι θα ισχύει και στο μέλλον. Παράλληλα καθημερινά έχουμε στο πλευρό μας σε ότι χρειαστούμε και την 7 ΤΠΕ Κρήτης