Από τις 15 Οκτωβρίου, το Κέντρο Υγείας Ανωγείων θα είναι ένα από τα 161 σε όλη τη Χώρα που θα “πέσουν” στη μάχη κατά του κορονοϊού ώστε να αποσυμφορήσουν τα μεγάλα νοσοκομεία, καθώς θα μπορούν να δέχονται και να χειρίζονται περιστατικά περιπατητικών ασθενών με συμπτωματολογία Covid. Το Κέντρο Υγείας Ανωγείων θα έχει 24 ώρη λειτουργία από 15 Οκτωβρίου εκτός τις Κυριακές.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας:

“Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω , ότι επεκτείνουμε περαιτέρω τη λειτουργία των Κέντρων Υγείας σε όλη τη χώρα, έτσι ώστε να μπορούν να χειριστούν και περιστατικά περιπατητικών ασθενών με συμπτωματολογία Covid. Αυτό είναι σημαντικό γιατί καταλαβαίνετε ότι θα στηρίξει και θα δώσει ανάσες και στα Νοσοκομεία μας, κυρίως τα Νοσοκομεία αναφοράς που έχουν πάρει το μεγαλύτερο βάρος της προσπάθειας μέχρι τώρα, σε ό,τι έχει να κάνει με τον κορονοϊό.”

ΠΩΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους δήλωσε:

«Σε συνέχεια όσων σας έχει ενημερώσει ο Υπουργός, 103 Κέντρα Υγείας θα ξεκινήσουν τη λειτουργία από τη Δευτέρα – ήδη κάποια έχουν ξεκινήσει – και άλλα 58 Κέντρα Υγείας θα ξεκινήσουν στις 15 Οκτωβρίου. Τα Κέντρα Υγείας αυτά θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση, είτε σε δύο βάρδιες, δηλαδή από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ. Θα σας δοθεί αναλυτικός πίνακας.

»Για να το πετύχουμε αυτό, εξασφαλίσαμε κάποιες προϋποθέσεις: να έχει εκπαιδευτεί το προσωπικό, να έχουμε Μέσα Ατομικής Προστασίας για όλο το προσωπικό και, κυρίως, να κάνουμε τις χωροταξικές αλλαγές, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχουν θέσει οι επιστήμονές μας. Αυτό ήταν και το πιο δύσκολο κομμάτι.

»Η διαδικασία αυτή είναι δυναμική και θα προστίθενται συνεχώς καινούργια Κέντρα Υγείας, έτσι ώστε να φτάσουμε στην πλειοψηφία τους και σχεδόν όλα όσα μπορούν να μπουν, αν πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές, στη μάχη κατά του κορονοϊού.

»Ειδικά για την Αττική, από τη Δευτέρα θα ξεκινήσουν 14 Κέντρα Υγείας, 8 στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια και 6 στην 2η Υγειονομική Περιφέρεια. Εδώ καλούμε τους πολίτες να προσέρχονται κατόπιν ραντεβού. Όσοι πολίτες έχουν συμπτωματολογία συμβατή με λοίμωξη από κορονοϊό, θα πρέπει να απευθύνονται στα Κέντρα Υγείας μόνο κατόπιν ραντεβού. Είτε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ραντεβού, όπου υπάρχει πλέον ένδειξη για ιατρείο Covid, είτε με τους 5ψηφιους αριθμούς όπως ισχύει μέχρι σήμερα, είτε επικοινωνώντας απευθείας με το Κέντρο Υγείας.

»Αυτή τη στιγμή, ο ημερήσιος μέσος όρος τεστ που γίνεται στα Νοσοκομεία της Αττικής είναι περίπου 1000. Εμείς αυξάνουμε τη δυναμικότητα κατά 500, μπορεί κάποιος να αναλογιστεί τη βοήθεια που θα δώσουμε στα Νοσοκομεία και ειδικά στα Νοσοκομεία αναφοράς.

Και όσο περνάει ο καιρός, τόσο περισσότερα Κέντρα Υγείας και δομές της ΠΦΥ – γιατί είναι και τα Περιφερειακά Ιατρεία που μπαίνουν στη μάχη – θα προστίθενται σε αυτό. Θα ήθελα κι εγώ να ευχαριστήσω πολύ το προσωπικό, τους γιατρούς, νοσηλευτές, τους επαγγελματίες υγείας των Κέντρων Υγείας που συμμετέχουν ενεργά σε αυτή τη μάχη.»

Συνολικά στην Κρήτη εκτός από τα Ανώγεια άλλα 13 Κέντρα Υγείας θα υποδέχονται ασθενείς με συμπτώματα κορονοΪού

 

Μοιραστείτε το

-

-->