Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στον κόσμο των Ανωγείων η απαξίωση που βιώνει η περιοχή από τα ΚΤΕΛ Ηρακλείου-Λασιθίου που με σταθερό ρυθμό τα τελευταίο χρόνο  μειώνουν δραματικά τα δρομολόγια τους από και προς το χωριό μας. Την κατάσταση φαίνεται να επιδεινώνει η δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνει το ΚΤΕΛ την εποχή του κορονοίού που ετοιμάζει και άλλες περικοπές με πρώτα “θύματα” την ενδοχώρα της Κρήτης, αν η Κυβέρνηση δεν σκύψει πάνω από το σοβαρό αυτό πρόβλημα. Τα οικονομικά προβλήματα του ΚΤΕΛ Ηρακλείου και Λασιθίου αναδείχτηκαν πριν δυο εβδομάδες από Ηρακλειώτικα Μ.Μ.Ε χωρίς όπως φαίνεται μέχρι στιγμής να έχει βρεθεί φως στην άκρη του τούνελ.

Εδώ και πάνω από ένα χρόνο τα δρομολόγια που αφορούν τα Ανώγεια είναι μόνο δυο (!) τις καθημερινές και συγκεκριμένα αφορά ένα λεωφορείο που φεύγει στις 7.30 το πρωί από Ανώγεια για Ηράκλειο και ένα που έρχεται από Ηράκλειο στα Ανώγεια στις 3.30 μ.μ Το Σάββατο υπάρχει ένα μόνο λεωφορείο που έρχεται από Ηράκλειο στις 3 μ.μ. Την Κυριακή δεν υπάρχουν δρομολόγια! Η κατάσταση αναμένεται να παγιωθεί το καλοκαίρι όπου ο τουρισμός δεν αναμένεται να δώσει την απαραίτητη ώθηση στα υπεραστικά δρομολόγια, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες μας υπάρχει πρόθεση για περαιτέρω περικοπές στα δρομολόγια προς Ανώγεια, σε δυο ημέρες από τις καθημερινές ώστε να διακοπεί το απογευματινό δρομολόγιο τώρα που ολοκληρώθηκαν και τα σχολικά μαθήματα! Είναι ένα σενάριο που αν επιβεβαιωθεί μπορεί μεν να μην δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αλλά με την έναρξη της χειμερινής περιόδου θα αποκόψει για τα καλά τα Ανώγεια από το Ηράκλειο που είναι η κύρια πόλη που δρουν και κινούνται οι Ανωγειανοί καθώς αν και ανήκουν στο Νομό Ρεθύμνου το Μεγάλο Κάστρο βρίσκεται στην μισή σχεδόν απόσταση από ότι η πόλη του Ρεθύμνου.

Το θέμα αφορά ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού μας καθώς πέραν των μετακινήσεων των ανθρώπων, στα Ανώγεια καταφτάνουν καθημερινά δέματα των ΚΤΕΛ που εξυπηρετούν τις επιχειρήσεις του χωριού, ενώ πολλά είναι και τα παιδιά που μετακινούνται το χειμώνα για ιδιωτικά φροντιστήρια και σχολές. Φυσικά ο πλέον πληττόμενος πληθυσμός θα είναι οι ηλικιωμένοι που μετακινούνταν τόσα χρόνια με ασφάλεια και άνεση και πλέον δύσκολα προσαρμόζουν το πρόγραμμα τους με μόλις ένα λεωφορείο να φτάνει στα Ανώγεια το μεσημέρι. Στα 67 χρόνια λειτουργίας του ΚΤΕΛ η ευρύτερη περιοχή των Ανωγείων το στήριξε με κάθε τρόπο, και θεωρούμε ότι  οφείλουν έστω και σε αυτές τις δύσκολες εποχές να μην αποκόψουν το χωριό από το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Κρήτης.

Θυμίζουμε ότι παλιότερα από τα Ανώγεια έφευγαν καθημερινά 5 λεωφορεία προς Ηράκλειο και αντίστοιχα πέντε δρομολόγια γινόταν από Ηράκλειο προς Ανώγεια, τόσο τις καθημερινές όσο και τα Σαββατοκύριακα, οπότε καταλαβαίνουμε ότι η σημερινή κατάσταση είναι ένα βήμα πριν το οριστικό τέλος αυτής της σύνδεσης.

Καλούμε τον κόσμο των Ανωγείων να ευαισθητοποιηθεί για αυτό το σημαντικό θέμα που πλήττει γενικότερα την οικονομία της περιοχής μας. Επίσης καλούμε τη δημοτική αρχή και όλους τους άλλους φορείς της περιοχής να πιέσουν με κάθε τρόπο να μην σταματήσει αυτή η σύνδεση, αλλά αντίθετα να επεκταθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες. Τέλος απευθύνουμε έκκληση και προς τον συγχωριανό μας Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη να προσπαθήσει να βρει λύση στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα ΚΤΕΛ Ηρακλείου-Λασιθίου, όχι μόνο για την περιοχή των Ανωγείων αλλά για όλη την επαρχία και την ενδοχώρα της Κρήτης που αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα. Παρόμοια έκκληση απευθύνουμε και προς τον πρόεδρο των ΚΤΕΛ Εμμανουήλ Χαχλιούτη.

Σε κάθε περίπτωση η ΑΝΩΓΗ θα επανέλθει στο ζήτημα, ελπίζοντας σε άμεσα καλύτερα νέα που θα δώσουν τέλος στην έντονη ανησυχία που επικρατεί στο χωριό, δείγμα της οποίας είναι και τα πολλά μηνύματα συγχωριανών μας προς την εφημερίδα μας  για το συγκεκριμένο πρόβλημα.

 

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->