Το Σάββατο 27 Ιουνίου 2020 συμπληρώνονται ακριβώς 50 χρόνια από την εκδημία της Σεβάσμιας μορφής του Παπά Γιώργη Ανδρεαδάκη. Ο ειρηνοποιός κληρικός, ο φωτισμένος δάσκαλος που εδίδαξε και μεταλαμπάδευσε την σοφία και τις αστείρευτες γνώσεις του σε όλα τα Ανωγειανά φυντάνια της προπολεμικής και μεταπολεμικής εποχής του. Ο παπά Γιώργης είχε χαρίσματα και «κοφτερό» μυαλό, πολύ προωθημένο για την εποχή του. Και δεν ήταν καθόλου τυχαίο που ο πεφωτισμένος νους του Εθνάρχη Βενιζέλου από τα Χανιά ενδιαφερόταν για την άποψη του Σοφού Ιερέα των Ανωγείων. Αλλά και αργότερα ο γιος του Σοφοκλής, άπειρες φορές, στην διαδρομή  του από Χανιά για Ηράκλειο, έπρεπε, απαραίτητα, να κάνει παράκαμψη για τα Ανώγεια, προκειμένου να συμβουλευτεί τον Παπά Γιώργη.

Άνθρωπος μειλίχιος , πράος και εξόχως ευρηματικός, επέλυνε με σοφία, όλες τις δύσκολες διαφορές, που οι συντοπίτες του σε αυτόν τις οδηγούσαν, γιατί ήξεραν, πολύ καλά πως θα έβρισκε πάντα την πιο σοφή, ανώδυνη και δίκαιη λύση για κάθε ανεξαιρέτως πρόβλημα. Το πάθος που είχε για τον τόπο του, τα’ Ανώγεια, ήταν αμέτρητο. Ο πρώτος που έφθασε στο κατακαϋμένο και πυρπολημένο Χωριό μετά την βάναυση μανία του Ούννου κατακτητή ήταν ο παπά Γιώργης.

Και τότε,  κτυπώντας με μανία τη βέργα του, που ποτέ δεν αποχωριζόταν, ως άλλος Μωϋσής, έξω από την Εκκλησία του Αη Γιάννη, έδινε το έναυσμα στους άλλους συγχωριανούς του: «Εδώ εμείς, πάλι θα το ξαναχτίσομε, από τις στάχτες μας θα ξαναγεννηθούμε»!!!

Πενήντα ολόκερα χρόνια πέρασαν….!!! Και η σεβάσμια μορφή του, από ψηλά,  με χέρια απλωμένα,  δείχνει να προστατεύει ό,τι με πάθος αγάπησε: τα Ανώγεια.

Και μέσα σε αυτό το διάβα του μισού αιώνα, ακόμη και σήμερα, όταν μιλούν για κάποιον,  έξυπνο και ευρηματικό , του κολλούν και την περίφραση: …. «Αυτός έχει το μυαλό του Παπά Γιώργη…»

Ας είναι αιώνια και άφθαρτη η μνήμη του.

-Ο Ιωάννης Ανδρεαδάκης, δικηγόρος, εγγονός του Παπά Γιώργη, εις μνήμην αυτού, αλλά και των γονέων του Νικολάου πρεσβυτέρου και Ειρήνης πρεσβυτέρας κατέθεσε στο Εργαστήριο Γνώσης της ενορίας του Αγίου Γεωργίου και την ΑΝΩΓΗ το ποσόν των 100 ευρώ εις μνήμην των.Τον ευχαριστούμε θερμά για την προσφορά και στήριξη του, καθώς και για το εξαιρετικό κείμενο μνήμης και τιμής στον παπά Γιώργη Ανδρεαδάκη.

 

Μοιραστείτε το

-

-->