“Θα ήταν πολύ χρήσιμο για εμάς, να κατατεθούν προτάσεις και σκέψεις για το πως σκέφτονται οι συγχωριανοί μας ότι πρέπει να εκμεταλλευτούμε το παλιό κτίριο των σφαγείων στην περιοχή “Αρκαλιά” στον δρόμο προς τον Ανεμόμυλο.Θα θέλαμε να ακούσουμε δημιουργικές προτάσεις για το πως θα ήθελαν να ανακαινίσουμε και να χρησιμοποιήσουμε ξανά το κτήριο αυτό..” αναφέρει στην ΑΝΩΓΗ ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης, και συνεχίζει τονίζοντας ότι:”Μέσω και της ηλεκτρονικής σας εφημερίδας θα μπορούσε να ανοίξει μια συζήτηση αλλά και μια κατάθεση προτάσεων και σκέψεων για το κτήριο των σφαγείων, την οποία θα ακούσω και θα εκτιμήσω με μεγάλη προσοχή”.
Το κτήριο των σφαγείων στα Ανώγεια, είχε παραχωρηθεί στο Δήμο Ανωγείων το 1964.Βρίσκεται στο μέσο ενός ειδυλλιακού τοπίου των Ανωγείων με πάρα πολύ πράσινο, λίγο πριν τον “Ανεμόμυλο” ενός σημείου που οι παλαιότεροι θα θυμούνται ως σημείο εκκίνησης παιχνιδιού που μεγάλωσε γενεές Ανωγειανών στην εξοχή.Δυστυχώς αργότερα η περιοχή αυτή υποβαθμίστηκε, ίσως και λόγω της ύπαρξης των σφαγείων και της έντονης μυρωδιάς και το ενδιαφέρον ως προς τις εκδρομές και τα παιχνίδια μεταφέρθηκε στα “Κυπαρισσάκια” και την είσοδο του χωριού από Ηράκλειο.
Για δεκαετίες τα σφαγεία χρησίμευαν και προσέφεραν πολλά στην τοπική οικονομία, καθώς τα Ανώγεια είναι ένα κτηνοτροφικό χωριό. Εκεί έκαναν οι Ανωγειανοί όλες τις προετοιμασίες των γάμων και όλων των κοινωνικών τους εκδηλώσεων, όπου όπως άπαντες γνωρίζουν απαιτούν τεράστιες ποσότητες κρέατος.Λάθη και παραλείψεις στην δεκαετία του 1990 δεν έδωσαν την απαραίτητη πιστοποίηση στα σφαγεία Ανωγείων, αναγκάζοντας για πολλά χρόνια τους κτηνοτρόφους να αναζητούν άλλες λύσεις, πιο μακρινές και με μεγαλύτερο κόστος για να μπορέσουν να κάνουν την δουλειά τους.
Το οριστικό κλείσιμο των σφαγείων στον “Ανεμόμυλο” μετά τη δημιουργία και τη λειτουργία από τον Ιανουάριο του 2020 των διαδημοτικών σφαγείων Μυλοποτάμου, στα οποία ο Δήμος μας συμμετέχει με το ποσοστό του 33%, είναι μια μεγάλη ευκαιρία και ένα στοίχημα, όχι μόνο για την ανακαίνιση του κτηρίου ώστε να χρησιμοποιηθεί για άλλο σκοπό, αλλά και της ανάπλασης ολόκληρης της γύρω περιοχής που μπορεί να αποτελέσει και πάλι ένα σημείο ανάπτυξης της περιοχής των Ανωγείων. Απαραίτητο θα είναι βέβαια άμεσα να υπάρξει ένα κονδύλι ώστε και ο δρόμος που οδηγεί εκεί να φτιαχτεί και να στρωθεί με άσφαλτο για περίπου ένα χιλιόμετρο, ώστε να περνάει ομαλά από σφαγεία μέχρι και τον Ανεμόμυλο και την εκκλησία των Ανδρεαδάκηδων, τον Άγιο Παντελεήμονα που βρίσκεται εκεί όπου κάθε χρόνο τον Ιούλιο γίνεται πανηγύρι.
Οι προτάσεις που θα πέσουν στο τραπέζι θα είναι πολλές. Από τη δημιουργία ενός ακόμα ξενώνα φιλοξενίας που θα βοηθάει ώστε περισσότερα συνέδρια, αθλητικές εκδηλώσεις, μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις να γίνονται στα Ανώγεια, μέχρι και τη δημιουργία στο χώρο μουσείου Ολοκαυτώματος του χωριού (σ.σ λίγα μέτρα πριν τα σφαγεία βρίσκεται το μνημείο της σύλληψης του Στεφανογιάννη από τους Γερμανούς τον Φλεβάρη του 1944), ή ακόμα και ενός πάρκου λόγω του πρασίνου που θα ευνοεί τις οικογένειες με τα μικρά παιδιά τους να περνούν εκεί δημιουργικό χώρο.Οι παραπάνω σκέψεις είναι δικές μας και είναι μόνο υποθέσεις προς το παρόν.
Όπως και να είναι ο Δήμος Ανωγείων ανοίγει μια συζήτηση για αυτό το θέμα όπου και μέσω της ΑΝΩΓΗ θα περιμένει τις δικές σας προτάσεις και σκέψεις για τον χώρο.Ένα πραγματικά υπέροχο σημείο στα Ανώγεια που θα χαρούμε ιδιαίτερα να το δούμε να αξιοποιείται με τον καλύτερο τρόπο