Ο κάμπος της Νίδας, όπως το κατέγραψε ο φακός της ΑΝΩΓΗΣ πριν από δυο ημέρες. Καταπράσινος, ανοιξιάτικος και φυσικά γεμάτος από ανωγειανά κοπάδια...

Κραυγή αγωνίας από τους κτηνοτρόφους των Ανωγείων που  έχουν ξεπεράσει πλέον τα όρια τους εξαιτίας της  οικονομικής κρίσης. «Δεν έχουμε μέλλον», «αν δεν παρθούν μέτρα θα σβήσουμε από το χάρτη», «το μνημόνιο διέλυσε τον παραγωγικό ιστό της περιοχής» ήταν μερικά μόνο από τα σχόλια που έκαναν στη συζήτηση που είχαμε μαζί τους στα καφενεία του χωριού.

Υπογράμμιζαν και μάλιστα με έντονο τρόπο, ότι δεν είναι  σε θέση να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους εξαιτίας των υψηλών τιμών στις ζωοτροφές από τη μια  πλευρά, ενώ από την άλλη και αυτές ακόμα οι επιδοτήσεις που λαμβάνουν από την Ε.Ε. δεν φτάνουν ποτέ στα χέρια τους,  καθώς τα χρήματα τα παρακρατεί η Αγροτική Τράπεζα, λόγω οφειλών και δανείων.

Η δυσμενής οικονομική κατάσταση των Ανωγειανών κτηνοτρόφων θέτει σε άμεσο κίνδυνο τον κοινωνικό και παραγωγικό ιστό της τοπικής κοινωνίας, που σε ποσοστό πάνω από 90% η οικονομία της στηρίζεται στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων.

Τα αποτελέσματα του μνημονίου και του ΔΝΤ είναι εμφανή πλέον στην ανωγειανή κτηνοτροφία και τα πράγματα αναμένεται να χειροτερέψουν το αμέσως επόμενο διάστημα, αφού από πουθενά δεν φαίνεται φως. Αν υπολογιστεί μάλιστα και η περικοπή των επιδοτήσεων το 2013, το τοπίο που θα διαμορφωθεί στ΄ Ανώγεια τα προσεχή χρόνια θα είναι τρομακτικό.

Όμως, πριν ακόμα φτάσουμε σε σημεία ερημοποίησης του ανωγειανού αοριού και της ντόπιας οικονομίας, θα πρέπει εδώ και τώρα η ελληνική πολιτεία, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να σκύψει με σοβαρότητα πάνω στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ορεινοί δήμοι.  Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και η «έκρηξη» από την πλευρά των κτηνοτρόφων δεν θα αργήσει.

Πάντως όσο δύσκολα κι αν είναι τα πράγματα, ή όσο δύσκολα κι αν γίνουν, που θα γίνουν από εδώ και μπρος, είμαστε βέβαιοι ότι οι Ανωγειανοί  θα βρουν τον τρόπο, να ξεπεράσουν τα προβλήματα για να μπορέσει να σταθεί και πάλι στα πόδια της η ντόπια κτηνοτροφία που τόσα πολλά έχει προσφέρει στην οικονομία της Κρήτης και της Ελλάδας.

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->