Συνέντευξη στο Γιάννη Φασουλά
“Αξέχαστο θα μου μείνει το πρώτο προσκύνημα μου στα Ανώγεια. Οι Ανωγειανοί με θεωρούσαν σαν τον άνθρωπο τους που έλειπε χρόνια στην ξενηθειά και ξαναγύρισε στον τόπο του. Έφυγα περισσότερο Ανωγειανός από ότι όταν πήγα. Αυτό νομίζω τα λέει όλα”, Ο ζωντανός “μύθος” της Αντίστασης, το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Μανώλης Γλέζος, μιλάει αποκλειστικά στην “ΑΝΩ-ΓΗ” με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την ήττα του Φασισμού και 61 χρόνων από το Ολοκαύτωμα των Ανωγείων από τους Γερμανούς.
Ο αγωνιστής σύμβολο που κατέβασε την σβάστικα από την Ακρόπολη, υπογραμμίζει ότι σήμερα πρέπει να κατεβάσουμε ” τη σημαία της αδιαφορίας και του ατομικού βολέματος για να μη ζήσουμε ξανά τη φρίκη του πολέμου”. Βλέπει στο πρόσωπο του Τζώρτζ Μπους ένα νέο Χίτλερ, ενώ χαρακτηρίζει “επιτροπάτο” καταπίεσης των λαών την Κομισιόν. Εκτιμά ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος σήμερα είναι η Παγκοσμιοποίηση σημειώνοντας ταυτόχρονα “ότι ιδεολογικά ο Φασισμός δεν έχει νικηθεί”.
Αναφερόμενος στη Μάχη της Κρήτης τονίζει “ότι αποτελεί την πρώτη σελίδα της ένοπλης παλλαϊκής Εθνικής Αντίστασης” ενώ για τα Ανώγεια επισημαίνει ότι “ήσαν οι πυροδότες της άσβεστης φλόγας της Αντίστασης”. Τέλος για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων αναφέρει ότι αυτό έχει παγώσει και αναζητείται λύση από τα Διεθνή Δικαστήρια.
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:
Τα Ανώγεια αντιστάθηκαν γενναία στον Φασισμό και ισοπεδώθηκαν. Εξήντα χρόνια από την ήττα του Φασισμού, που θα πρέπει σήμερα να επικεντρωθεί η Αντίσταση του λαού για να αποφευχθούν άλλου είδους ισοπεδώσεις…
Σήμερα εξήντα χρόνια από την ήττα του ναζισμού , η αντίσταση των λαών, των εθνών και των πολιτών όπου γης, πρέπει να έχει κύριο στόχο τον αγώνα εναντίον της παγκοσμιοκρατίας.
Την Κατοχή εσείς μαζί με τον Λάκη Σάντα κατεβάσατε τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη. Ποιες σημαίες θα πρέπει να …κατεβάσει η σημερινή γενιά για να μη ζήσουμε ξανά τη φρίκη του πολέμου;
Τη σημαία της αδιαφορίας και του ατομικού βολέματος.
Σας άκουσα τον περασμένο Απρίλιο στη διάρκεια της βράβευσης σας, για την αντιστασιακή σας δράση από τον Ρώσο πρέσβη, να λέτε ότι κάποιοι σήμερα εποφθαλμιούν τη θέση του Χίτλερ. Ποιοι είναι αυτοί;
Αυτοί που εποφθαλμιούν τη θέση του Χίτλερ είναι οι παγκοσμιοκράτορες. Και πρώτος από όλους ο Μπους, ο οποίος εξαπολύει πολέμους όπως ο Χίτλερ, για να υποτάξει έθνη και λαούς προς όφελος των συμφερόντων των ολιγοπωλίων και μονοπωλίων. Και μόνο το γεγονός ότι ο μαύρος χρυσός, το πετρέλαιο, έφτασε από 7 δολάρια το βαρέλι στα 58, τα εξηγεί όλα. Ο πόλεμος καθυπόταξης του Ιράκ έγινε για το πετρέλαιο.
Πόσο επικίνδυνο είναι σήμερα “το αβγό του φιδιού” στην Ελλάδα και την Ευρώπη;
Το αβγό του φιδιού στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, είναι να επωάζεται η “Ενωμένη Ευρώπη”, της οικονομικής, στρατιωτικής και πολιτικής εξουσίας των ολίγων. Όλοι θέλουμε τη συνεργασία των λαών, προϋπόθεση για της Ειρήνη συνεπώς και την Ευρώπη των λαών και όχι την καταπίεση τους από ένα επιτροπάτο (Commision)που αποφασίζει εις βάρος τους.
Πως εξηγείται το γεγονός ότι στη Γερμανία αυξάνει ο αριθμός των νοσταλγών του Χίτλερ;
Το νεοναζιστικό κίνημα στη Γερμανία δεν είναι σήμερα ο κύριος κίνδυνος. Εξηγείται βέβαια από το γεγονός της καταγωγής του σ’ αυτή τη χώρα, αλλά ο κύριος κίνδυνος σήμερα είναι η Παγκοσμιοκρατία, η οποία θέλει να καθυποτάξει τους πάντες και τα πάντα υπό την κυριαρχία της.
Με τον Φασισμό έχουμε τελειώσει, ή ο αγώνας συνεχίζεται;
Πριν από 60 χρόνια νικήσαμε στρατιωτικά και πολιτικά το φασισμό και το ναζισμό, αλλά όπως φαίνεται δεν τον νικήσαμε ιδεολογικά και γι’αυτό σήμερα βρικολακιάζει με τη μορφή της Παγκοσμιοκρατίας. Όπως τότε ο Χίτλερ ήθελε η Αρία Φυλή να κατακτήσει και να κυριαρχήσει, ως περιούσιος λαός τον κόσμο, το ίδιο και σήμερα ο Μπους επιδιώκει να πετύχει τον ίδιο στόχο. Από αυτή τη πλευρά ο Αγώνας για τη Δημοκρατία, την Ανεξαρτησία, την Κοινωνική Δικαιοσύνη, συνεχίζεται.Ο αγώνας να σταματήσουν οι λίγοι να αποφασίζουν για τους πολλούς και να ‘ρθει η εποχή όπου όλοι μαζί θα συν-αποφασίζουμε για τις τύχες μας.
Τον περασμένο Μάιο γιορτάσαμε την επέτειο από την ιστορική Μάχη της Κρήτης. Σήμερα οι Γερμανοί “καταλαμβάνουν” την Κρήτη μέσα από την αγορά γης. Πως το σχολιάζετε;
Αυτό που συμβαίνει στη Κρήτη, δυστυχώς συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα τη νησιωτική. Το 1986 σε αγόρευση μου στη Βουλή είχα πει “εγκαλώ τη Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ γιατί δεν έχει πάρει τα μέτρα εκείνα ώστε να εμποδίσει το ξεπούλημα της γης που έκανε η Νέα Δημοκρατία στη χώρα μας. Από τότε έως σήμερα το κακό έχει παραγίνει.Κι επειδή οι Κυβερνώντες κωφεύουν, η μόνη λύση είναι να πείσουμε τους κατέχοντες γη να μην τη πουλούν στους ξένους.Ας μην ξεχνάμε τους Παλαιστίνιους, οι οποίοι αποκαθήλωσαν ολόκληρο Πατριάρχη , γιατί πούλησε παλαιστινιακή γη στους ισραηλινούς.
Συμφωνείτε με όλους εκείνους που υποστηρίζουν ότι η Μάχη της Κρήτης άλλαξε το ρου του Β’Παγκοσμίου πολέμου;
Δεν έχει καταλήξει ακόμα η ιστορική έρευνα, αν όντως η Μάχη της Κρήτης άλλαξε το ρου του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Το βέβαιο πάντως είναι ότι η Μάχη της Κρήτης άλλαξε το χαρακτήρα του πολέμου.Για πρώτη φορά αντιμετώπισαν οι χιτλερικοί εισβολείς λαό να τους αντιστέκεται και να τους πολεμά. Για πρώτη φορά.Και μάλιστα όταν η τοπική, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του καθεστώτος της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου, αποδείκνυε με τα έργα της ότι δεν ήταν αποφασισμένη να αγωνιστεί με όλες τις δυνάμεις για να κρατήσει την Κρήτη ελεύθερη. Γι’ αυτό δεν όπλισε το λαό που είχε ήδη αφοπλίσει.Γι’ αυτό δεν έφερε την 1η Μεραρχία Κρήτης στο νησί.Γι’ αυτό δεν κατέστησε την πολιτοφυλακή αξιόμαχο δύναμη. Γι’ αυτό δεν εξόπλισε όπως έπρεπε τις ελάχιστες στρατιωτικές δυνάμεις που είχαν καταφύγει στην Κρήτη κατά την υποχώρηση.Γι’ αυτό και δεν επανέφερε στο στρατό τους απόστρατους αξιωματικούς που είχε κατά καιρούς αποτάξει.Παρ’ όλα αυτά οι Κρητικοί δεν έμειναν αδρανείς. Έτρεξαν να αντιμετωπίσουν τους εισβολείς. Δεν είχαν όπλα σύγχρονα. Γκράδες και κατσούνες, πελέκια και ραβδιά ήσαν τα όπλα τους.Κι όμως προσήλθαν και πολέμησαν. Σε 600 υπολογίζονται οι ομάδες των πολιτών οι οποίες συγκροτήθηκαν και πήραν μέρος στη Μάχη της Κρήτης.Ομάδες από 3 έως 250. Κι η σύνθεση τους είναι χαρακτηριστική της καθολικής συμμετοχής του κρητικού λαού. Αποκαλυπτική γι’αυτό η επιγραφή που τοποθέτησαν οι Γερμανοί στην Κάντανο, όταν την ξεθεμελίωσαν στις 3 Ιουνίου 1943:”Για την κτηνώδη δολοφονία Γερμανών αλεξιπτωτιστών, ορεινών καταδρομών και του μηχανικού, από άνδρες, γυναίκες, παιδιά και παπάδες μαζί και γιατί πρόβαλαν αντίσταση εναντίον του Μεγάλου Ραίχ.
Αυτό είναι που χαρακτηρίζει ιδιαίτερα τη Μάχη της Κρήτης. Η καθολική συμμετοχή του Λαού,στην πρώτη γραμμή του πυρός, εναντίον του εισβολέα, Η Μάχη της Κρήτης αποτελεί την πρώτη σελίδα της ένοπλης παλλαϊκής Εθνικής Αντίστασης, ανοίγει και δρομολογεί την ένοπλη Λαϊκή Εθνική Αντίσταση για την απελευθέρωση της Ελλάδας.
Τι είναι για σας η Κρήτη, και σας ρωτώ γιατί αν δεν κάνω λάθος αν και Ναξιώτης από τα Απειράνθου, η καταγωγή σας είναι από τις Κομιτάδες από τα Σφακιά.
Η Κρήτη για μένα είναι αυτό που ακριβώς είναι:Μια άσβηστη φλόγα λαϊκής αντίστασης. Συνεπώς είναι κι η Κρήτη πατρίδα μου.
Πότε επισκεφθήκατε για πρώτη φορά τα Ανώγεια και τι εντυπώσεις σας έμειναν;
Αξέχαστο θα μου μείνει το πρώτο προσκύνημα μου στα Ανώγεια. Οι Ανωγειανοί με θεωρούσαν σαν τον άνθρωπο τους που έλειπε χρόνια στην ξενηθειά και ξαναγύρισε στον τόπο του. Έφυγα περισσότερο Ανωγειανός από ότι όταν πήγα. Αυτό νομίζω τα λέει όλα.
Τι συμβολίζει για σας το Ολοκαύτωμα των Ανωγείων από τους Γερμανούς;
Η καταστροφή των Ανωγείων τον Αύγουστο του 1944 με διαταγή του στρατιωτικού διοικητή Φρουρίου Κρήτης Χ.Μύλερ, πέρα από την απάνθρωπη ναζιστική νοοτροπία, αποκαλύπτει με τα διάφορα δικαιολογητικά του ΕΠΕΙΔΗ, ότι τα Ανώγεια ήσαν οι πυροδότες της άσβεστης φλόγας της Αντίστασης.
Είχατε μήπως συνεργαστεί στην Κατοχή με ανωγειανούς αντιστασιακούς;
Δεν έτυχε.
Το Μάιο πήγε στα Ανώγεια ο πρέσβης σήμερα της Γερμανίας στην Αθήνα. Έδωσε μια συνέντευξη και ζήτησε συγνώμη.Αρκεί μια συγνώμη από τη σημερινή Γερμανία για να διαγραφούν τόσα μεγάλα εγκλήματα;
Χρειάζεται και η συγνώμη, χρειάζεται και η αποζημίωση για τις καταστροφές που προξένησαν στους Έλληνες και στην Ελλάδα. Εκείνο όμως που πιο πολύ από όλα χρειάζεται είναι αυτό που είδα στο Βερολίνο όταν ήμουν εκεί. Στις 7 Μαΐου 2005 το βράδυ οι Βερολινέζοι παρέες-παρέες κρατούσαν αναμμένα κεριά.Όταν τους ρώτησα γιατί μου απάντησαν:”Ξαγρυπνάμε για να μην ξανάρθει ο ναζισμός”. Αυτό χρειάζεται σήμερα η ανθρωπότητα. Να μην ξανάρθει ο ναζισμός.Κι οι Γερμανοί οφείλουν να είναι πρωτοπόροι σε αυτόν τον αγώνα.
Με το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων τι γίνεται, έχει μήπως παγώσει;
Το θέμα των οφειλών της Γερμανίας προς το Ελληνικό δημόσιο (αποζημιώσεις για καταστροφές-καταναγκαστικό δάνειο) έχει παγώσει, γιατί οι ελληνικές κυβερνήσεις είτε αμελούν είτε δεν θέλουν να το αγγίξουν.Το θέμα των οφειλών προς τους πολίτες-θύματα του ναζισμού, με την τροπή που πήρε εξαιτίας της απαράδεκτης στάσης του Ματθία, επιδιώκουμε να το λύσουμε από τα Διεθνή Δικαστήρια. Το μόνο που λύθηκε είναι το θέμα των ομήρων, κι αυτό όχι όπως θα έπρεπε, εξαιτίας της Κυβέρνησης Σημίτη.
Έχω ακούσει πολλούς Ανωγειανούς να λένε ότι εμείς δεν θέλουμε αποζημιώσεις γιατί οι αγώνες δεν εξαργυρώνονται. Συμφωνείτε με αυτή τη θέση;
Σωστά. Οι αγώνες δεν εξαργυρώνονται. Αλλά εμείς δεν ζητάμε να εξαργυρώσουν οι Γερμανοί τους αγώνες μας. Αλίμονο. Ούτε ζητιανεύουμε. Αξιώνουμε να πληρώσουν οι Γερμανοί τις ζημιές που προξένησαν στο ελληνικό δημόσιο και στους Έλληνες πολίτες.