Φωτογραφίες: Μανόλης Σαμόλης

Με λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος στο Μεϊντάνι ο Αι Γιώργης ο Μεθυστής, με πλήθος κόσμου να κατακλύζει τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου και στη συνέχεια την πλατεία για να απολαύσει το πλούσιο τραπέζι που παρατέθηκε. Ήταν η έκτη συνεχόμενη χρονιά για ένα θεσμό πλέον της εκκλησίας μας στον οποίο συμμετέχουν άντρες και γυναίκες όλων των ηλικιών.

Στην φετινή γιορτή μετά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία τιμήθηκαν οι δυο γηραιότερες γυναίκες του χωριού μας, η 101 ετών Ανδρονίκη Ντερτζή και η 99 χρόνη Κλεάνθη Φρυσάλη. Συγκινημένες και οι δυο παρέλαβαν ως δώρο από την εκκλησία μια εικόνα του Αγίου Γεωργίου και μια ανθοδέσμη, η Κλεάνθη από τα χέρια του Δημάρχου Ανωγείων Σωκράτη Κεφαλογιάννη και η Ανδρονίκη από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Μαλεβιζίου Σπύρο Καλλέργη!

Οι Αγιωργιώτες φιλοξένησαν στη συνέχεια άψογα κατοίκους και επισκέπτες των Ανωγείων με το τραπέζι που ετοίμαζαν εδώ και ημέρες. Άντρες και γυναίκες της ενορίας ενώθηκαν ξανά και πέτυχαν το ιδανικότερο αποτέλεσμα κάτω από τον λαμπερό σημερινό Ανωγειανό ήλιο!

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΝΩΓΕΙΩΝ

Μετά την Θεία Λειτουργία ο Σωκράτης Κεφαλογιάννης μίλησε για την τιμή στις δυο γηραιότερες γυναίκες των Ανωγείων και δήλωσε σχετικά: Είναι πολύ Σημαντική η πρωτοβουλία της Ενορίας του Αγίου Γεωργίου, να τιμήσει τις δύο μεγαλύτερες σε ηλικία Ανωγειανες γυναίκες.

Την Κλεάνθη Φρυσαλη και την Ανδρονίκη Ντερτζη.  Στο πρόσωπο αυτών των γυναικών τιμούμε και ευχαριστούμε την γυναίκα, την μάνα, την αδερφή, την κόρη που πέρασε κακουχίες, αντιστάθηκε και δούλεψε να ξαναχτισει το σπιτικό της και το χωριό της και δεν έπαψε ποτέ να μεταφέρει αξίες και να διαπαιδαγωγεί γενιές γενεών. Δείχνοντας μας τον μονόδρομο που πρέπει να ακολουθήσουμε. Χρόνια Πολλά σε όλους. ..”

 ΤΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑ-ΑΝΔΡΕΑ

ΜΕ τη Βοήθεια του Θεού και το κάλεσμα του Αγίου μας, του Άι Γιώργη του προστάτη μας, βρεθήκαμε σήμερα στην εκκλησιά του, στην Πλατεία μας, ανάψαμε το κερί μας και προσευχηθήκαμε ο κάθε ένας μας με τον δικό του τρόπο και τα δικά του λόγια για όσα πιστεύουμε ότι μας αξίζουν.

Σε αυτή την προσευχή αναδεικνύεται και η σχέση μας με το θείο, το ιερό, το ορθόδοξο. Σε αυτή την προσευχή, αδέρφια μου αντανακλάται με ένα εσωτερικό φως το ανάστημα το ανθρώπινο και το πνευματικό του κάθε ενός μας ξεχωριστά. 

Διότι όπως γνωρίζουμε, το ύψος του ανθρώπου ξεκινάει από τα πόδια του και τελειώνει στο κεφάλι του. Από κει και πάνω όπως έχει πει και ο ποιητής Αργύρης Χιόνης, ξεκινάει το ανάστημα του… Και αυτό το ανάστημα έχει απόλυτη και συνεπή σχέση με την ιερότητα που έχει κάθε ένας μέσα του. Το ανάστημα αυτό έχει απόλυτη σχέση με ότι ανθρώπινο έχει ο καθένας μέσα του. Έχει απόλυτη και δυνατή σχέση με τον ίδιο τον Θεό το ανάστημα που έχει ο καθένας μας.

Και αν αδέρφια μου θελήσουμε να αυξήσουμε το ανάστημα μας, αν θέλουμε να είναι ευδιάκριτο, ζηλευτό και υπολογίσιμο από τους συνανθρώπους μας και τον καθρέπτη μας, τότε το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να φτιάξουμε φρούριο, πύργο ψηλό και άτρωτο που μέσα του θα φυλάξουμε αξίες και αρχές που δίχως αυτές έχουμε ύψος αλλά δεν έχουμε ανάστημα.

Αξίες και αρχές όπως η Αξιοπρέπεια, το Φιλότιμο, η Φιλοπατρία, η Ευγένεια και ο Σεβασμός. Αξίες και αρχές όπως επίσης, η Αξιοσύνη, η Διάκριση μα και η Φιλία.

Μα για να χτίσουμε το κάστρο που θα φυλάξουμε μέσα όλες αυτές τις Αξίες και Αρχές μας θα πρέπει πάνω και πέρα από όλα να είμαστε ελεύθεροι άνθρωποι. Αξιόλογοι και δυνατοί, ώστε πέτρα την πέτρα, καντουνάδες και ιστούς να καταφέρουμε να τα σηκώσουμε στα χέρια μας και να τα στέσουμε με ισορροπία και γεωμετρία το ένα πλάι ή δίπλα στο άλλο για να φτιάξουμε την αξιοθήκη του ο κάθε ένας μας και όλοι μαζί. 

Αξιοπρέπεια, αξία που γεννά την αυτοπειθαρχία, την γενναιοδωρία και αποπνέει ανθρωπιά.  Ο αξιοπρεπής άνθρωπος δε φοβάται ούτε ακόμη και το θάνατο διότι και αυτόν ακόμη πολεμά, στέκεται μπρος του έτοιμος και άφοβος. Η ετοιμότητα αυτή είναι παιδί της αξιοπρέπειας. 

Φιλότιμο, αξία που εμπεριέχει πράξεις αυτοθυσίας και ίσως για αυτό να είναι από τις αρετές των Ελλήνων ίσως η πιο υψηλή. Μόνο αν διατηρούμε, διαθέτουμε φιλότιμο μπορούμε να έχουμε θυσιαστική πορεία, θαυμαστή και αρεστή από θεό και ανθρώπους. 

Φιλοπατρία, η αξία που πρεσβεύει όλα όσα έχουμε μέσα μας για τις παρακαταθήκες των ηρώων μας, των ματωμένων σημαιών στις δύσκολες εποχές της πατρίδας μας. Όλα όσα έχουμε μέσα μας για τις ιστορίες και τα παραμύθια των παππούδων, των γιαγιάδων μας. Η αγάπη στην πατρίδα, μάνα, γη που  φιλοξενεί τις ωραιότητες μας αλλλά και τις απρέπειες μας χωρίς να μας μαλώνει. Αυτή τη φιλοπατρία έχουμε υποχρέωση να τη διδάξουμε στα παιδιά μας επιμένοντας στο θαυμασμό για τα πονεμένα χώματα και τις αλησμόνητες πατρίδες μας. 

Ευγένεια Σεβασμός Αξιοσύνη, Διάκριση… Αξίες που μπορούν να μας χαράξουν δρόμους στις δύσκολες εποχές που διανύουμε, που δίνουν χαμόγελο σε όσους τις κατέχουν, σε όσους τις μεταλαμπαδεύουν σε όσους τις εισπράττουν. Είναι οι αξίες εκείνες που κάνουν να μάτια να χαμογελούν, να δακρύζουν, να αγκαλιάζουν σε όλα όσα δύσκολα αντέχονται σε όλα όσα οι καρδιές μας πάνε να λυγίσουν. Σπάμε τα δεσμά της άρνησης, της μιζέριας και του συνεχούς παράπονου βάζοντας αδέρφια μου στις ζωές μας την ευγένεια το σεβασμό, την αξιοσύνη και τη διάκριση. Έχοντας τις αξίες αυτές ως προμετωπίδα, να είστε, να είμαστε όλοι σίγουροι πως διαθέτουμε ασπίδα προστασίας που συν Θεό, μας καταστούν άτρωτους σε όσα η ύλη και η κακία θέλουν να μας καταλήξουν.

Και όλα αυτά τα χαρίσματα, οι αξίες και οι αρχές αν θελήσουμε να τα ζήσουμε στο έπακρο, το μόνο που πρέπει να πράξουμε είναι να βάλουμε το χέρι στο ευαγγέλιο της φιλίας και να ορκιστούμε βαθιά πίστη και με αυτή συμπόρευση.

Χωρίς φιλία αδέρφια μου, τίποτε δε θα μπορέσουμε να καταφέρουμε. Φιλία με τον εσωτερικό εαυτό μας, φιλία με τους γύρω μας, φιλία με τη ζωή φιλία όμως και με το Θεό μας.

Δίχως τη φιλία, θα παραμείνουμε άσπλαχνοι. Θα συρθούμε στην απομόνωση του κακού μας εαυτού, θα ζωγραφίσουμε με κάρβουνο και όχι με χρώματα.

Αυτό προσφέρει η Φιλία… Χρώματα στη ζωή μας τα οποία είναι ικανά να κάνουν ακόμα πιο όμορφες τις αξίες μας… Ακόμα πιο όμορφη την Αξιοπρέπεια, το Φιλότιμο, τη Φιλοπατρία, την Ευγένεια το Σεβασμό, την Αξιοσύνη, τη Διάκριση, ακόμη πιο όμορφη τη Φιλία.

Δηλαδή να ζήσουμε αδέρφια μου μία ζωή γεμάτη χρώμα που ακόμη και το Θεό μας τον κάνει ευτυχισμένο.

Ας γίνουμε αδέρφια μου ευτυχισμένοι, ας μην κουραζόμαστε στη μονοτονία του γκρι.

Αυτό το Χρώμα τιμούμε σήμερα και στις δύο γερόντισσες μας εδώ στα Ανώγεια που για 100 χρόνια υπάρχουν στηρίζοντας τις δικές μας πορείες προσπαθώντας τόσα χρόνια, έναν αιώνα με μικρές πινελιές αργά αλλά σταθερά να μας γεμίσουν χρώμα, θεό, μαθαίνοντας μας με πράξεις πολλές και λιγότερες κουβέντες ότι η Αξιοπρέπεια, το Φιλότιμο, η Φιλοπατρία, η Ευγένεια, ο Σεβασμός, η Αξιοσύνη, η Διάκριση μα και η Φιλία κρατούν τον άνθρωπο στο ανθρώπινο ύψος αλλά του προσθέτουν συνεχώς ανάστημα τόσο που μπορεί ακόμη και να φτάσει το θεό.

Να είστε όλοι ευλογημένοι, υγιείς, δυνατοί. Όλοι μαζί μπορούμε να χτίσουμε τους πύργους μας για να προστατέψουμε όσα ο θεός μας επιτρέπει και μας αξιώνει να ζούμε.

Ας έχουμε την ευχή του κυρίου μας και το χαμόγελο των γύρων μας.

Και του χρόνου αδέρφια μου ας είμαστε πάλι όλοι εδώ χωρίς να λείπει κανείς μας.

 

Μοιραστείτε το

-

-->