Η λύρα σου εσίγησε μετά από εξήντα χρόνια,

μα η μουσική σου Γιωργαντό

θα ακούγεται αιώνια..(Λευτέρης Μπέρκης)

Πλήρης ημερών και έργων, ο Γιώργης Καλομοίρης, φεύγει από τη ζωή αφήνοντας πίσω του τεράστια παρακαταθήκη στον πολιτισμό των Ανωγείων με την αταλάντευτη στάση αξιοπρέπειας και ευθύτητας σε όλο τον βίο του και την ανεκτίμητη προσφορά του στην μουσική παράδοση της Κρήτης. Το χώμα των Ανωγείων που τόσο τίμησε, θα σκεπάσει έναν άνθρωπο που μέχρι την τελευταία ημέρα της μεγάλης και πολυτάραχης ζωής του, δεν παρέκκλινε ούτε εκατοστό στις αξίες, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου που τον ανάθρεψε και τον καμάρωσε αργότερα στο απόγειο της δόξας και της φήμης του.Ο “Γιωργαντός” θα ταφεί στα Ανώγεια πλάι στην αγαπημένη του σύζυγο Αριστέα που έχασε πριν μερικά χρόνια, απώλεια που τον συγκλόνισε μέχρι και το τέλος της ζωής του.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί στον Ιερό Ναό της Παναγίας  στη 1 το μεσημέρι της Παρασκευής 1 Μαρτίου, πλάι στην πλατεία και τα σοκάκια του Περαχωριού όπου ο Γιωργαντός πέρασε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια πριν ανοίξει τα καλλιτεχνικά του “φτερά” προς το Ηράκλειο. Ένας πραγματικός κύριος της Κρητικής μουσικής, ο “gentleman” όπως τον ανέφεραν οι φίλοι του καθώς πέραν από τη έμφυτη  ευγένεια που είχε ήταν πάντα καλοντυμένος, με το κουστούμι και τη γραβάτα του να αποτελούν σήμα κατατεθέν της κάθε εμφάνισης του.

Η ΑΝΩΓΗ αποχαιρετά τον “δάσκαλο” της Ανωγειανής μουσικής παράδοσης, συγκεντρώνοντας δηλώσεις και σχόλια που έκαναν σήμερα άνθρωποι του τόπου μας, στην ιστοσελίδα μας αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά το θλιβερό άγγελμα του θανάτου του.

Ο Δήμαρχος Ανωγείων Εμμανουήλ Καλλέργης

“Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους του. Ο Γιωργαντός υπηρέτησε με συνέπεια ως πρωτομάστορας την μουσική παράδοση των Ανωγείων και γενικότερα της Κρήτης. Δίδαξε και γαλούχησε γενιές και γενιές και διέδωσε την παράδοση του χωριού μας σε όλη τη Κρήτη, ενώ άφησε ιστορία για τους παλαιότερους στο “Λιμενικό περίπτερο” στο Ηράκλειο. Ο Δήμος Ανωγείων αισθάνεται φτωχότερος για την απώλεια αυτού του μεγάλου καλλιτέχνη. Η μουσική πορεία και η ζωή του Γιώργη Καλομοίρη αποτελούν φάρο και παρακαταθήκη για όλους τους Ανωγειανούς. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει..”

Ο πρώην Υπουργός Τουρισμού Νίκος Σκουλάς

“Καλοστραθιά Αγαπημένε Γιωργαντό. Θα μας λείψει η ευπρέπεια σου, ο σεβασμός στην καταγωγή σου και στην κρητική μουσική παράδοση. Θα θυμούμαι όσο ζω τα παιδικά μας (δύσκολα) χρόνια στο Περαχώρι. Δεν θα ξεχάσω τη θρυλική εκείνη εκδήλωση όταν ήσουν Πρόεδρος των λυράρηδων της Κρήτης και εγώ, ως υπεύθυνος για τον τουρισμό και το Φεστιβάλ Αθηνών σε προσκάλεσα στο Θέατρο Λυκαβηττού

Ήρθες με 35 λυράρηδες, λαγουτιέρηδες και μαντολινάρηδες σε εποχή που ήταν ακατόρθωτο να συνυπάρξουν 2-3 μαζί. Τόσος ήταν ο σεβασμός και η αγάπη που έτρεφαν οι Κρήτες καλλιτέχνες για σένα. Ενορχήστρωσες με εξαιρετική επιτυχία τόσα όργανα, πράγμα που οι μεγάλοι συνθέτες θεωρούσαν αδύνατο. Άφησες τη δική σου ανεξίτηλη σφραγίδα στην κρητική μουσική παράδοση. Να μας χαιρετάς τον Ψαρονίκο, τον Πασπαράκη (Στραβό) και τον Κουρκούτη. Εκειά θα βρεις και τον Μιχαλιό και τον Καραμουζαντώνη. Να κάνετε όλοι μαζί καλή παρέα..”

Ο επίτιμος πρόξενος του Λουξεμβούργου στη Κρήτη Γιώργος Αεράκης:

“Θα θυμόμαστε πάντα τα γλέντια στον «Ερωτόκριτο» με τον Κίμο και τον Νταρολευτέρη – χαιρέτα μου τους -. Τους γάμους και τις παρέες στα Ανώγεια και στο Λιμενικό περίπτερο. Το χιούμορ σου, και την πάντα άψογα δεμένη γραβάτα σου…”

Ο μουσικός Γιώργης Βρέντζος (Κάτης)

Σήμερα  η Κρητική μουσική πενθεί.Ένας μεγάλος δημιουργός της έφυγε από τη ζωή.Δεν θα αναφερθώ στις διακρίσεις και τους τίτλους που πήρε εν ζωή και που φαίνονται στην εικόνα.Θα μιλήσω για τη λεβεντιά του Γιώργη Καλομοίρη και το πάθος του για την παράδοσή μας.Υπερήφανος και αισθηματίας, όπως και καλαμπουριτζής ήταν στις παρέες του.Βοηθούσε τους νέους μουσικούς διότι ήξερε τη δύναμη και την επιρροή που είχε.

Οι μουσικές του δημιουργίες άφησαν το δικό τους αποτύπωμα και θα ακούγονται εσαεί.Πολλές από αυτές έχουν τραγουδηθεί από καλούς μουσικούς αλλά με άλλους στίχους που ο κόσμος δε γνωρίζει πως ήταν δικές του.Κι άλλες έχουν μείνει σφραγισμένες με το πάθος της φωνής του που τον διέκρινε…

Καλό σου ταξίδι θείε, δάσκαλε και φίλε Γιωργαντό στην αιωνιότητα…”

Ο μουσικός, Βασίλης Δραμουντάνης (Σπαλάτζης)

“Πενθεί η Κρήτη, πενθεί και η μουσική μας, καλό ταξίδι δάσκαλε Γιωργαντο η μουσική σου θα ταξιδεύει πάντα και θα γίνεται και μάθημα για τις ερχόμενες γενιές. Είναι τιμή μου που σε γνώρισα είναι τιμή μου Που τραγουδήσαμε μαζί στον τελευταίο δίσκο σου “Ο κύκλος της παράδοσης”. Καλό ταξίδι Σπουδαίε άνθρωπε και καλλιτέχνη. Λυπάμαι που δεν θα παραστώ στην κηδεία σου Μιας και σήμερα φεύγουμε για το ταξίδι στην Αμερική..”

Ο  Λουδοβίκος των Ανωγείων

“Από μικρός είχε βρει το δικό του βηματισμό στην τέχνη της μουσικής. Κομψός, ατσαλάκωτος, έτσι έφυγε..”

Ο λυράρης Δημήτρης Ξυλούρης (Κίτρος):

“Θυμάμαι το 2013 που σου είπα “θείε θέλω να γράψω ένα cd” και σε ρώτησα αν θες να δούμε τα κομμάτια να μου δώσεις τη συμβουλή σου και μου είπες “εννοείτε ανιψιέ έλα από το σπίτι”.Ερχόμενος λοιπόν και μόλις σου έπαιξα τα κομμάτια είδα μια συγκίνηση στα μάτια σου και μου είπες χαίρομαι πολύ..Σε ευχαριστώ για όλα όσα μου έμαθες καλό ταξίδι…”

 

Μοιραστείτε το

-

-->