Φωτογραφίες:Μανόλης Σαμόλης

Η Επιτροπή Αγώνα των Αγροτοκτηνοτρόφων Ανωγείων σε συμπαράσταση όλου του κλάδου που ξεκίνησε τις κινητοποιήσεις σήμερα στην Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα, συγκεντρώθηκε σήμερα Δευτέρα στο Μετόχι και διαδήλωσε ειρηνικά θέτοντας τα αιτήματα της. Συμβολικά για μισή ώρα οι αγρότες έκλεισαν τον δρόμο από και προς Ηράκλειο, χωρίς να υπάρξουν παράπονα ή παρατράγουδα καθώς ο κόσμος συμμερίστηκε τον αγώνα τους και περίμενε καρτερικά μέχρι να ανοίξει και πάλι ο δρόμος.

Στο μπλόκο αυτό των Ανωγείων βρέθηκε ο κτηνοτρόφος Στελής Σταυρακάκης, υποψήφιος δήμαρχος Ανωγείων με την “Λαϊκή Συσπείρωση” ο οποίος ανέφερε στην ΑΝΩΓΗ:”Ήταν μια καλή αρχική προσπάθεια εδώ στα Ανώγεια. Τα προβλήματα μας ανάγκασαν να βγούμε στους δρόμους και να υψώσουμε τη φωνή μας. Τα προβλήματα αυτά ο κόσμος έχει αρχίσει να τα συνειδητοποιεί. Η σημερινή ημέρα ελπίζω να αποτελέσει αφορμή για μια πιο δυναμική συνέχεια.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής είμαστε εξαθλιωμένοι. Βλέπεις τι γίνεται με το γάλα, με τις τιμές που παίρνουμε, με το κόστος παραγωγής. Η σημερινή προσπάθεια μας είναι μονόδρομος και πρέπει να συνεχιστεί. Ήταν πολύ ευχάριστο για μένα το γεγονός ότι συμμετείχαν νέοι άνθρωποι, με προβληματισμούς που μας ζήτησαν συναντήσεις ώστε η επόμενη φορά να είναι μια πιο οργανωμένη ακόμα προσπάθεια μας. Είναι διατεθειμένοι οι νέοι να μπουν σε αυτή τη διαδικασία του αγώνα και αλίμονο αν δεν το κάνουν. Πιστεύω με αφορμή αυτή τη κινητοποίηση θα έχουμε ακόμα πιο δυναμική συνέχεια και συμπαραστέκομαστε σε όλους μας τους συναδέλφους που έπραξαν το ίδιο σήμερα είτε στην Κρήτη είτε στην υπόλοιπη Ελλάδα..”ολοκλήρωσε.

Τα αιτήματα τους όπως αναφέραμε και χθες είναι τα εξής:

Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής.

Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.

-Να ψηφιστεί άμεσα, η τροπολογία για το ακατάσχετο στους τραπεζικούς λογαριασμούς αγροτοκτηνοτρόφων, ύψους 12.000 €.

-Αναπλήρωση του πραγματικού εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών εξαιτίας της ζημιάς από τον δάκο. Να γίνεται με ευθύνη των κράτους και να καταργηθεί το χαράτσι του 2%.

-Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων.

-Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία – Πρόνοια.

-ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική και ζωική παραγωγή.

-Να μην έχουν καμιά επίπτωση οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τη διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών.

-Καμιά κατάσχεση και πλειστηριασμός πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού.

-Κατάργηση των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ, στα τρόφιμα, και σε είδη λαϊκής κατανάλωσης.

-Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων και αντιμετώπιση ζωονόσων, πρόσληψη γεωτεχνικών.

-Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών όπως προβλέπει η Οδηγία 60/2000 της ΕΕ.

-Να παραμείνει ως έχει το καθεστώς των διημέρων στα τσίπουρα.

-Όχι στην ποινικοποίηση των αγώνων. Να σταματήσουν τα «αγροτοδικεία».

 

Μοιραστείτε το

-

-->