Ήταν 15 Οκτωβρίου του 2004, όταν ο Γιώργης Σμπώκος ή Ατζαρογιώργης, ο αητός του Βαρσάμου, περνούσε στην αιωνιότητα, φεύγοντας άδικα και ξαφνικά από τη ζωή σε ηλικία μόλις 34 ετών. Σήμερα Τετάρτη 25 Ιουλίου, 14 χρόνια μετά, έγινε η πρώτη Θεία Λειτουργία, στον Ναό που ανεγέρθηκε στη μνήμη του στην περιοχή Βάρσαμος του Ψηλορείτη και σε υψόμετρο 1450 μέτρων Συγκινημένοι η οικογένεια, οι φίλοι και συγχωριανοί του είδαν σήμερα τον παπά Γιώργη Ανδρεαδάκη να λειτουργεί στο Ναό του Αγίου Γεωργίου του Ιδαίου και σε όλους ήρθε στη μνήμη ο Γιώργης και η σπουδαία δράση του στο σύντομο ταξίδι της ζωής του. Παράλληλα τελέστηκε και επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα των φονικών πυρκαγιών στην Ανατολική Αττική.

Ο Γιώργης Σμπώκος ή Ατζαρογιώργης υπήρξε δραστήριος, με ανοιχτό μυαλό πολύ μπροστά από την εποχή του και προσπάθησε και πέτυχε  με τις ιδέες και τις δράσεις του να ωθήσει ένα βήμα παραπάνω τα αγαπημένα του Ανώγεια, αλλά και τον κλάδο της κτηνοτροφίας. Βασικό μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανωγείων με αποστολές πολιτισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και εμπνευστής του “Σπιτιού της Ευρώπης”, προκάλεσε αίσθηση όταν παράλληλα με την κτηνοτροφία που ασκούσε ως επάγγελμα, έβγαλε το νυχτερινό σχολείο και εισήχθη μέσω των Πανελληνίων εξετάσεων στη Νομική Σχολή. Ο θάνατος τον πρόλαβε δυστυχώς πριν προλάβει να ολοκληρώσει τις σπουδές του αλλά και όλα τα όνειρα και τις ιδέες του για τον αγαπημένο του τόπο, τα Ανώγεια.

Με μια συγκινητική ανάρτηση, ο δίδυμος αδελφός του Βασίλης Σμπώκος, σημερινός Αντιδήμαρχος Ανωγείων, αναφέρεται στη σημερινή πρώτη Θεία Λειτουργία στον Άγιο Γεώργιο τον Ιδαίο, στο Βάρσαμος, με λόγια ψυχής για τον αγαπημένο αδερφό του Γιώργη. Αναλυτικά αναφέρει τα εξής:

“14 χρόνια μετά τη μεγάλη απώλεια,τη δυσαναπλήρωτη απουσία στο σπίτι μας, τον αδόκητο χαμό του δίδυμου αδερφού μου,σε μια ημέρα πένθους για την Πατρίδα μας,έγινε σήμερα για πρώτη φορά,Θεία λειτουργία στην Εκκλησία που ανεγέρθη στη μνήμη του,από τους φίλους και τους συγγενείς του Ατζαρογιώργη!
“Ο Αγιος Γεώργιος ο Ιδαίος”,βρίσκεται σε υψόμετρο 1450 μ.στην τοποθεσία “Βάρσαμος” στο Ανωγειανό αόρη!
Θα θυμίζει για πάντα το πέρασμα από τούτο τον ψεύτη ντουνιά,ενός σπουδαίου Ανθρώπου!
Η συγκίνηση ήταν διάχυτη!
Με τη σκέψη στους συμπατριώτες μας που δοκιμάζονται στην Ανατολική Αττική,τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τους νεκρούς της φονικής πυρκαγιάς!
Ο πόνος της ανθρώπινης απώλειας για το στενό οικογενειακό περιβάλλον,δεν περιγράφεται με λόγια!
Η ζωή πλέον διαμορφώνεται και προχωρά,με όρους πίκρας!
Ωστόσο…σε υποχρεώνει η ίδια η ζωή,να κοιτάξεις μπροστά!
Να συνεχίσεις να παλεύεις!
Μέχρι “να σεί ο αέρας την τρίχα σου”!
Αυτό πιστεύω πως έκανα και κάνω μαζί με τα αδέρφια μου τα 14 αυτά χρόνια!
Αυτό πρέπει να κάνει και ο κάθαεις,που βρέθηκε χθες, βρίσκεται σήμερα και θα βρεθεί αύριο σε ανάλογη κατάσταση!
Καλό κουράγιο στους συγγενείς των θυμάτων!
Και του χρόνου….να γιορτάσουμε τον “Αη Γιώργη τον Ιδαίο”,σε πιο χαρούμενο ή σε λιγότερο λυπητερό περιβάλλον!!
Υγεία…δύναμη…αισιοδοξία!!”

 

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->