Το εξώφυλλο του βιβλίου

Η Μαρία Αντωνίου γεννήθηκε στην Αμμόχωστο της Κύπρου. Σπούδασε Ζωολογία και Παρασιτολογία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Παρασιτολογίας, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, και Διευθύντρια του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.

Tο πρώτο της λογοτεχνικό έργο, «Ο ΔΙΑΣ ΤΟ ΣΟΙ ΤΟΥ ΚΑΙ Η ΤΡΕΛΟΠΑΡΕΑ», εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2010 από τον ΚΕΔΡΟ και απευθύνεται σε παιδιά άνω των 10 ετών. Τον Ιανουάριο του 2011 πήρε έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου για τη βιβλιοθήκη του μαθητή.

Το βιβλίο «Ο ΔΙΑΣ ΤΟ ΣΟΙ ΤΟΥ ΚΑΙ Η ΤΡΕΛΟΠΑΡΕΑ» έχει αγαπηθεί πολύ από παιδιά αλλά και από μεγάλους. Το περιοδικό ΔΙΑΒΑΖΩ το έχει κατατάξει 6ο στα ευπώλητα βιβλία της παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας (τεύχος Νοεμβρίου, 2010 και στις ψηλότερες θέσεις βρίσκονται μόνο ξένοι συγγραφείς). Τον Ιανουάριο κλήθηκε και παρουσίασε το βιβλίο στην Έκθεση Νεανικού και Εφηβικού Βιβλίου στην Αθήνα, σε παιδιά του Δημοτικού, και στο Ηράκλειο της Κρήτης το έχει παρουσιάσει σε παιδιά Γυμνασίων μετά από πρόσκληση των Διευθυντών και των καθηγητών των Ελληνικών, με μεγάλη επιτυχία.

Το βιβλίο περιγράφει τις περιπέτειες μιας παρέας εφτά παιδιών που ζει στην Κρήτη και ανακαλύπτει, τυχαία, μια σπηλιά στον Ψηλορείτη. Μέσα στη σπηλιά κατοικούν, ξεχασμένοι από τους ανθρώπους, οι δώδεκα θεοί του Ολύμπου που χωρίς τις θυσίες των ανθρώπων έχουν χάσει κάθε ενδιαφέρον για τις χαρές της ζωής και έχουν καταντήσει δώδεκα μαραζωμένα, καταθλιπτικά γεροντάκια. Τα παιδιά εισβάλλουν στον κόσμο τους, τους γνωρίζουν τις σύγχρονες ανακαλύψεις του ανθρώπου και ξυπνούν μέσα τους το ενδιαφέρον για την περιπέτεια. Ο Δίας τους χαρίζει την ικανότητα της τηλεπάθειας για να μπορούν να επικοινωνούν μαζί τους, δώρο που τα παιδιά χρησιμοποιούν στο σχολείο, στο σπίτι, στο δρόμο. Μέσα από τις περιπέτειες των παιδιών με τους θεούς τα παιδιά μαθαίνουν για τη ζωή των αρχαίων Ελλήνων, που στιγμιότυπά του ζωντανεύουν στη σπηλιά χάριν στον τρισδιάστατο κινηματογράφο του Δία. Οι θεοί ξαναβρίσκουν τα νιάτα, την ενέργεια και την τσαχπινιά τους και η Ήρα την επιθυμία να γίνει κοσμοκράτειρα, γεγονός που βάζει όλους σε μπελάδες και κινδύνους.

Οι περιπέτειες των παιδιών με τους θεούς σκοπό έχουν να κάνουν τον αναγνώστη να γελάσει αλλά πίσω από τη σάτιρα κρύβεται γνώση που αφορά στην Ελληνική μυθολογία,  τους σεισμούς, τα ηφαίστεια, τη βιολογία, και άλλα θέματα από τα βιβλία του σχολείου που περιγράφονται σαν μαθήματα και διαγωνίσματα τα οποία συναντούν τα παιδιά και προσπαθούν να κερδίσουν βαθμό με το όπλο της τηλεπάθειας.

Είναι ένα ευχάριστο βιβλίο που βοηθά στο να αναπτυχθεί μια θετική σχέση του παιδιού με το βιβλίο και τη λογοτεχνία. Ήδη, αρκετοί γονείς δήλωσαν με χαρά ότι ήταν το πρώτο βιβλίο που διάβασε το παιδί τους με ενθουσιασμό.

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->