Το ΚΠΕ Ανωγείων και το Κ.Π.Ε. Κρεστένων σε συνεργασία με τους Υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων, το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη και το Δήμο Ανωγείων, και στο πλαίσιο της συμμετοχής του ΚΠΕ Ανωγείων στο Εθνικό Δίκτυο Π.Ε. του ΚΠΕ Κρεστένων «Τα τοπικά προϊόντα σε μια κοινωνία Αειφορίας», συνδιοργανώνουν τριήμερο σεμινάριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Δικτύου Παρασκευή 28, 29,30 Κυριακή

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Παρασκευή 28 Απριλίου 2017
Απόγευμα
Έναρξη Σεμιναρίου στην αίθουσα «Μανόλη Κεφαλογιάννη» της Τράπεζας Πειραιώς
16:30-17:00 Προσέλευση – Εγγραφές
17:00-17:15 Χαιρετισμοί εκπροσώπων φορέων
17:15-17:30 Στόχοι Σεμιναρίου: η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων στα προγράμματα του ΚΠΕ Ανωγείων, Ζαχαρένια Κεφαλογιάννη, Υπεύθυνη ΚΠΕ Ανωγείων
17:30-18:00 «Παρουσίαση του ΚΠΕ Κρεστένων και των δράσεών του»: Το Ε. Θ. Δίκτυο “Τα Τοπικά προϊόντα σε μια Κοινωνία Αειφορίας,, Πέτρος Γαβράς, Υπεύθυνος ΚΠΕ Κρεστένων
18:00- 18:30 Δράσεις Προώθησης των Τοπικών Κρητικών Προϊόντων από την Περιφέρεια Κρήτης, Θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής, Αγροτικής Οικονομίας Κτηνιατρικής & Αλιείας της Περιφέρειας Κρήτης
18:30- 18:50 «Τοπικά Προϊόντα και Κρητική Διατροφή», Στεφανάκης Αλέκος, Πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Κρήτης
18:50-19:15 Διάλειμμα – Καφές
19: 15-19:30 «Γεωπάρκο Ψηλορείτη και Προστιθέμενη Αξία στα Τοπικά Προιόντα», εκπρόσωπος του Φυσικού Πάρκου Ψηλορείτη
19:30-19:50 Το Αποτύπωμα ενός άυλου Πολιτισμού… στα βήματα της Κρήτης, Γιακουμάκης Νίκος, δικηγόρος
19:50-20:15 «Από την “κουρελού” στο “κουρέλι”: Υφαίνοντας θεματικές και αξίες στην εκπαίδευση για την αειφορία», Αγγελική Τσούρα, Αναπληρώτρια Υπεύθυνη ΚΠΕ Κρεστένων
20:15-20:30 Συζήτηση – Ερωτήσεις
20:30-21:30 Βιωματικό εργαστήριο «Παιχνίδια γνωριμίας – επικοινωνίας και συγκρότησης ομάδων» Σχοινά Μαρία, Μέλος Π.Ο. ΚΠΕ Κρεστένων και Π.Ο. ΚΠΕ Ανωγείων
21:30 Δείπνο

Σάββατο 29 Απριλίου 2017

08:00-09:00 Πρωινό
09:00-09:30 Μετάβαση από τα Ανώγεια στο Γεωπάρκο του Ψηλορείτη
09:30-14:30 Μελέτη πεδίου:
Βιωματικά Εργαστήρια:. Η διαδικασία της τυροκομικής στο πρόγραμμα Π.Ε. του ΚΠΕ Ανωγείων: Επίσκεψη στο σπίτι του βοσκού, ακολουθώντας το μονοπάτι του Αγίου Υακίνθου” Π.Ο. ΚΠΕ Ανωγείων(Κεφαλογιάννη Ζαχαρένια – Δραμουντάνη Ασημένια – Δακανάλη Ερωφίλη – Καπετάνιου Ελένη – Μελιτσοπούλου Θεοδώρα)
Επίσκεψη σε τοπικές επιχειρήσεις της περιοχής με τοπικά προϊόντα
14:30–17:30 Επιστροφή στο ΚΠΕ Ανωγείων. Γεύμα – Ξεκούραση

17:30-17:45 Οικογενειακές επιχειρήσεις και τοπικά προϊόντα της Φλώρινας, Π.Ο. ΚΠΕ Βεύης-Μελίτης, Νάνης Νίκος, Γκούλη Δήμητρα
17:45-20:30
Παράλληλα Βιωματικά Εργαστήρια στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ
ΟΜΑΔΑ Α: «Το Cafe της αειφορίας και τα τοπικά προϊόντα. Μια καινοτόμα εκπαιδευτική τεχνική κινητοποίησης της εκπαιδευτικής κοινότητας», Παύλος Δασκαλάκης, Γραμματέας Διοικούσας Επιτροπής Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΣ
ΟΜΑΔΑ Β: Εργαστήριο με προϊόντα τoυ Μεραμπέλου Λασιθίου, Πεδιαδίτη Φιλίτσα, Υπεύθυνη Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων Β/θμιας Εκπ/σης Λασιθίου και Μαυροειδής Γιώργος, ΕΕΕΚ Αγίου Νικολάου
ΟΜΑΔΑ Γ «Εργαστήριο παρασκευής αρωματικού λαδιού με βότανα του κήπου.» Π.Ο. ΚΠΕ Βάμου, Παπαδογιαννάκη Κωνσταντίνα, Ορφανουδάκη Μαρία
ΟΜΑΔΑ Δ Κόκκινη κλωστή δεμένη, Π.Ο. ΚΠΕ Ανωγείων(Κεφαλογιάννη Ζαχαρένια – Δραμουντάνη Ασημένια – Δακανάλη Ερωφίλη – Καπετάνιου Ελένη – Μελιτσοπούλου Θεοδώρα

20:30-21:30 Παρουσίαση των εργαστηρίων – Συζήτηση

Κυριακή 30 Απριλίου 2017

08:00-09:00 Πρωινό
09:00-09:30 Αναχώρηση για Αξό (Οικοτουριστικό μονάδα «ΕΝΑΓΡΟΝ»)

Προγράμματα και δράσεις συνεργαζόμενων ΚΠΕ,
Υπευθύνων ΠΕ/Σχολικών Δραστηριοτήτων και Περιβαλλοντικών Ομάδων σχολείων του Δικτύου

09:30-9.45 «Τα τοπικά προϊόντα ως καθοριστικός παράγοντας δημιουργίας μιας ευημερούσας και βιώσιμης κοινωνίας και ανάδειξης της διακριτής της ταυτότητας. Το παράδειγμα του Βελβεντού», Τσιουκαρδάνης Νικόλαος, Π.Ο.ΚΠΕ Βελβεντού
9.45-10.00 Παρουσίαση Προγράμματος, Συνεταιρισμός το κυπαρισσάκι (Τοπικά Προϊόντα), Πατέρας Χρήστος, Δημοτικό Σχολείο Πανόρμου Ρεθύμνης
10:00-10:15 Τα τοπικά προϊόντα στα προγράμματα του ΚΠΕ Ιεράπετρας-Νεάπολης, Μυλωνάκης
Στράτος, Τσαντηράκη Σοφία, Π.Ο. ΚΠΕ Ιεράπετρας-Νεάπολης
10:15-10:30 Τοπικά προϊόντα-Πολιτισμός μέσα από την οπτική της αειφορίας, Μάρα Ελένη, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΠΕ Αργολίδας
10:30-11:00 Διάλειμμα – Καφές
11:00-11:15 Παρουσίαση Προγράμματος, Μαγειρεύοντας Αριθμούς, Παπανικολάου Λεωνίδας, Ειδικό Επαγ/τικό Γυμνάσιο Κοζάνης
11:15-11:30 Ερωτηματολόγιο για την “Υγιεινή διατροφή και τα τοπικά προϊόντα”- δράσεις για περιβαλλοντικό πρόγραμμα, Χατζάκη Μαρία , 2ο Γυμνάσιο Χανίων
11:30-11:45 Οι διατροφικές επιλογές και οι καταναλωτικές συνήθειες των μαθητών: μια προσπάθεια υιοθέτησης αειφορικού μοντέλου, Ιωάννου Χάιδω, Μέλος Π.Ο. ΚΠΕ Κισσάβου-Ελασσόνας
11:45-12:00 «Τα προϊόντα της περιοχής στο δίκτυο του ΚΠΕ Αρχανών-Ρούβα-Γουβών» Φανιουδάκη Έλενα, μέλος Π.Ο.ΚΠΕ Αρχανών-Ρούβα-Γουβών
12:00-13:30 Συζήτηση θεμάτων Δικτύου
13:30-14:00 Αξιολόγηση σεμιναρίου

 

 

Μοιραστείτε το

-

-->