Την ερχόμενη Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στις 8 μ.μ θα γίνει στο Ηράκλειο, στο “Μήλον της Έριδος” η παρουσίαση του δίσκου τεσσάρων ιδιαίτερα ταλαντούχων Ανωγειανών μουσικών, που έγιναν γνωστοί ως “η παρέα του Υακίνθου” και συνεχίζουν εδώ και χρόνια δυναμικά να προσφέρουν με το ταλέντο, την έμπνευση και τη δουλειά τους, σημαντικές στιγμές στο βιβλίο της Κρητικής Παράδοσης, βαδίζοντας αταλάντευτοι στο μονοπάτι της αστείρευτης Ανωγειανής κληρονομιάς. Πρόκειται για την τρίτη δισκογραφική τους παρουσία με τίτλο “Φτερό να πέσει θα ακουστεί” με δεκατρία υπέροχα κομμάτια, με τη συνεργασία πολλών εκ των κορυφαίων μαντιναδολόγων μας.
Ο Γιώργης Σπαχής στη λύρα, ο Βασίλης Δραμουντάνης στο μαντολίνο, ο Γιάννης Σπαχής και ο Δημήτρης Μπέρκης στα λαούτα, αποτελούν την ξεχωριστή αυτή παρέα, που θα μας παρουσιάσουν νέες δημιουργίες, αλλά παράλληλα θα μας δώσουν την δική τους οπτική γωνία σε υπέροχα κομμάτια του παρελθόντος όπως το ‘Που ‘σούνα και δε σ’ έβλεπα” του Ψαραντώνη και το “Ήθελα ‘γω να μην ξεχνώ” του Γιάννη Χαιρέτη ή Φουνά. Ομιλητής στην βραδιά της παρουσίασης θα είναι ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, ενώ ο δίσκος κυκλοφορεί από το Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι Αεράκης και Σείστρον.
Οι τέσσερις καλλιτέχνες αναφέρουν σε σημείωμα τους για τη νέα τους προσπάθεια τα εξής:”Ολοκληρώνοντας το τρίτο cd με την παρέα μας με τίτλο “Φτερό να πέσει θ’ ακουστεί” σας παραθέτουμε νέα τραγούδια όπως και παλαιότερα αγαπημένα σ’ εμάς που με αγάπη μας παραχώρησαν οι δημιουργοί τους: “Που ‘σουνα και δεν σ´έβλεπα” του Ψαραντώνη, “Ήθελα ‘γω να μην ξεχνώ” του Γιάννη Χαιρέτη (Φουνά) και το “Μέρες να κάμεις να με δεις” του Μανώλη Μανουρά. Επίσης, διασκευάσαμε απόσπασμα από τον “Ερωτόκριτο” του Βιτσέντζου Κορνάρου και συνθέσαμε οκτώ νέα δικά μας κομμάτια όπως συρτά, αμανέδες και κοντυλιές. Ο δίσκος ‘κλείνει’ μ’ ένα Καστρινό χορό (Μαλεβιζιώτη).
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους στιχουργούς για την πολύτιμη βοήθειά τους στο να παντρέψουμε το στίχο με τη μουσική και συγκεκριμένα στους: Μίχαλο Δραμουντάνη, Γιάννη Αεράκη (Πολογιάννη), Βασίλη Σμπώκο (Λουκάς), Λιαμαγάπη, Μανώλη Γρηγ. Χαιρέτη, Μανώλη Βουϊδάσκη, Λουδοβίκο των Ανωγείων και Δέσποινα Σπαντιδάκη, της οποίας ο στίχος έδωσε και το όνομα στον τίτλο του δίσκου.
Ευχαριστούμε από καρδιάς τους μουσικούς που έπαιξαν στο στούντιο του Μενέλαου Νταγιαντά, το χορηγό μας “Υδροαιολική Κρήτης” και τέλος τις μουσικές εκδόσεις “Σείστρον” που κρατούν και στηρίζουν τις παραδόσεις της Κρήτης μας με τις παραγωγές τους.
Καλή ακρόαση!
Βασίλης, Γιώργης, Γιάννης, Δημήτρης
Περιεχόμενα:
1) Η φλόγα δε μ’ αγγίζει (συρτό) 4.19
Μουσική: Δημήτρης Μπέρκης
Στίχοι: α) Λιαμαγάπη, β) Μανώλης Χαιρέτης (Φουνάς)
Τραγουδούν: Δημήτρης Μπέρκης, Βασίλης Δραμουντάνης
2) Μεγάλωσε τη νύχτα σου (συρτό) 4.31
Μουσική: Βασίλης Δραμουντάνης
Στίχοι α) Βασίλης Δραμουντάνης, β) Μανώλης Βουϊδάσκης
Τραγούδι: Σπαχής Γιώργης
3) Τίνος ονείρου να κλουθώ 4.20
Μουσική-στίχοι: Βασίλης Δραμουντάνης
Τραγούδι: Βασίλης Δραμουντάνης
4) Χωρίς ελπίδες μάχομαι 4.53
Μουσική: Δημήτρης Μπέρκης
Στίχοι: Μίχαλος Δραμουντάνης
Τραγουδούν: Δημήτρης Μπέρκης, Βασίλης Δραμουντάνης
5) Φτερό να πέσει θ’ ακουστεί 4.36
Μουσική: Βασίλης Δραμουντάνης
Στίχοι: α) Δέσποινα Σπαντιδάκη, β) Λουδοβίκος των Ανωγείων
Τραγουδούν: Βασίλης Δραμουντάνης, Μπάμπης Σταυρακάκης
6) Που ‘σουνα και δε σ’ έβλεπα 4.02
Μουσική-στίχοι: Ψαραντώνης
Τραγουδούν: Βασίλης Δραμουντάνης, Δημήτρης Μπέρκης, Γιώργης Σπαχής
7) Θεριό 5.24
Μουσική: Βασίλης Δραμουντάνης
Στίχοι: α) Γιάννης Αεράκης (Πολογιάννης, β) Μανώλης Βουϊδάσκης
Τραγουδούν: Βασίλης Δραμουντάνης, Δημήτρης Μπέρκης
8) Ερωτόκριτος {αποχαιρετισμός} 3.35
Μουσική: παραδοσιακή
Στίχοι: Βιντσέτζος Κορνάρος
Τραγούδι: Βασίλης Δραμουντάνης
9) Αυγή του κόσμου αρχόντισσα 5.19
Μουσική: Γιάννης Σπαχής
Στίχοι: α) Βασίλης Δραμουντάνης, β) Κώστας Σκουλάς (Καρφάκης)
Τραγουδούν: Βασίλης Δραμουντάνης, Δημήτρης Μπέρκης
10) Ξύπνα κι απόψε τραγουδώ (κοντυλιές) 5.38
Μουσική: Βασίλης Δραμουντάνης
Στίχοι: Βασίλης Σμπώκος (Λουκάς) (2,3,4,6,7,8), Μίχαλος Δραμουντάνης (9 ), Βασίλης Δραμουντάνης (1,5,10)
Τραγουδούν: Βασίλης Δραμουντάνης, Δημήτρης Μπέρκης
11) Ήθελα ‘γω να μη ξεχνώ 6.16
Μουσική: Γιάννης Χαιρέτης (Φουνάς)
Στίχοι: Γιώργης Α. Ξυλούρης
Τραγούδι: Βασίλης Δραμουντάνης
12) Μέρες να κάμεις να με δεις (συρτά) 7.10
Μουσική-στίχοι: Μανώλης Μανουράς
Τραγουδούν: Γιώργης Σπαχής, Βασίλης Δραμουντάνης, Δημήτρης Μπέρκης
13) Μαλεβιζιώτης (ορχηστρικό) 4.38
Μουσική: παραδοσιακή
Έπαιξαν οι μουσικοί:
Γιώργης Σπαχής: Λύρα
Γιάννης Σπάχης: Λαούτο, τζουρά, μαντολίνο, στεριανό λαούτο
Δημήτρης Μπέρκης: Λαούτο ρυθμικό, μαντολίνο
Βασίλης Δραμουντάνης: Μαντολίνο, μαντόλα
Κώστας Ανετάκης: Κιθάρες
Στέλιος Ανδρουλάκης: Μπεντίρ, νταούλι, ντοχόλα, καχόν, djebe
Γιάννης Τρευλάκης: Πνευστά
Μενέλαος Νταγιαντάς: Ούτι, λυράκι
Τραγουδούν: Βασίλης Δραμουντάνης, Δημήτρης Μπέρκης, Γιώργης Σπαχής
Φιλική συμμετοχή: Μπάμπης Σταυρακάκης
Ηχοληψία-μίξη-mastering: Μενέλαος Νταγιαντάς
Δημιουργικό: Ανδρέας Αεράκης
Παραγωγή – Κεντρική διάθεση:
Αεράκης – Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι & Σείστρον
Πλ. Κοραή 14, Τ.Κ. 71202, Ηράκλειο Κρήτης
Τηλ. / Fax 2810 225758
Ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδο!
