Ρεπορτάζ Γιώργης Μπαγκέρης

ΦΩΤΟ ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΑΜΟΛΗΣ

1Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κ.Κ.Ε κ.Δημήτρης Κουτσούμπας, έφτασε στα Ανώγεια στις 11 π.μ με την συνοδεία του, όπου τους υποδέχθηκαν μέλη του κόμματος και της Τοπικής Οργάνωσης Ανωγείων και τον οδήγησαν αρχικά στα γραφεία του Κ.Κ.Ε που βρίσκονται απέναντι από το Δημαρχείο Ανωγείων, λίγο αργότερα  έφτασε και ο Δήμαρχος Ανωγείων κ. Μανόλης Καλλέργης, ο Αντιδήμαρχος Ανωγείων κ.Ζαχαρίας Σουλτάτος και μέλη του Δημοτικού συμβουλίου, αλλά και πλήθος κόσμου που θέλησε να χαιρετίσει από κοντά τον κ.Κουτσούμπα.

4Στη συνέχεια όλοι μαζί περπάτησαν στον κεντρικό δρόμο των Ανωγείων, όπου ο κ.Κουτσούμπας χαιρετούσε σε κάθε του βήμα τους κατοίκους, μέχρι να φτάσουν στο Κέντρο Αρχαιολογικής Πληροφόρησης “Γιάννη και Έφης Σακελλαράκη”. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε εντυπωσιασμένος από τον χώρο και άκουγε με προσοχή τον Δήμαρχο Ανωγείων κ.Καλλέργη να του μιλάει για το Ιδαίον Άντρο, την Ζώμινθο και τα σπουδαία της ευρήματα με το τεράστιο έργο του Γιάννη Σακελλαράκη που συνεχίζει σήμερα η σύζυγος του Έφη. Μάλιστα παρακολούθησε με τρισδιάστατα γυαλιά ένα δεκάλεπτο βίντεο που ανέλυε την ιστορία του σπηλαίου και της Ζωμίνθου. “Πραγματικά σπουδαίο έργο γίνεται εδώ μέσα” ανέφερε  ο κ.Κουτσούμπας και συνέχισε τονίζοντας “Θα πρέπει η ιστορία αυτή να γίνει γνωστή όχι μόνο στην Κρήτη, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα, ώστε σχολεία, μαθητές και φοιτητές να επισκέπτονται τα Ανώγεια και να το βιώνουν από κοντά” κατέληξε, τονίζοντας πάντως την απογοήτευση του για την Πολιτεία, με την μη ύπαρξη μόνιμου προσωπικού στο Κέντρο Αρχαιολογικής Πληροφόρησης.

3Επόμενη στάση για τον Γενικό Γραμματέα του Κ.Κ.Ε ήταν στο Δημαρχείο Ανωγείων όπου αφού χαιρέτησε προσωπικά τους εργαζόμενους του Δήμου που βρίσκονταν εκεί, βρέθηκε στο γραφείο του Δημάρχου για ένα μικρό κέρασμα με ρακί και παραδοσιακές πίτες. Ο κ. Κουτσούμπας ήταν ιδιαίτερα ευδιάθετος και προσιτός με όλο τον κόσμο . Ο Δήμαρχος Ανωγείων πήρε το λόγο και αφού του προσέφερε κάποια δώρα του Δήμου, με βιβλία για την ιστορία του χωριού, κινηματογραφικές ταινίες, cd με παραδοσιακή μουσική, ένα λευκό μαντηλέ, αλλά και μια υπέροχη βούργια γεμάτη με ντόπια προϊόντα, ανέφερε τα εξής:

6“Είναι πραγματικά μεγάλη μας τιμή η σημερινή σας επίσκεψη στα Ανώγεια. Ο Δήμος Ανωγείων είναι ένας σημαντικός και ιστορικός δήμος, σε ένα χωριό με τρία Ολοκαυτώματα, αλλά και ένα μέρος που έχει αναπτύξει σπουδαίο Πολιτισμό. Υπάρχουν πολλά προβλήματα και προσπαθούμε και εμείς καθημερινά να ανακουφίσουμε τους δημότες μας όσο μπορούμε. Ένα από τα μεγάλα μας θέματα είναι η ανακατανομή των πόρων, ιδιαίτερα για τους μικρούς ορεινούς δήμους στην Ελλάδα. Θέλουμε περισσότερες ελευθερίες ώστε να μπορέσουμε να προσφέρουμε περισσότερα στους δημότες μας” ολοκλήρωσε ο κ.Καλλέργης.

9“Είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στα Ανώγεια και είναι ιδιαίτερη η χαρά και η τιμή που βρίσκομαι εδώ. Αυτή η σύντομη περιήγηση που είχαμε στο Μουσείο, στο χωριό σας και εδώ στο Δημαρχείο, δείχνει τη σημασία αυτού του τόπου  που πρέπει να τη μάθουμε όχι μόνο εμείς αλλά κυρίως οι νεότερες γενιές. Θα πρέπει να γίνει τόπος προσκυνήματος, μνήμης, γνώσης. Να έρχονται σχολεία εδώ από όλη την Ελλάδα και να μαθαίνουν από τα βάθη των αιώνων την ιστορία αυτού του τόπου , από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα. Και για τα χρόνια της Αντίστασης ενάντια στους Ναζί και την Κατοχή, τα Ολοκαυτώματα του χωριού και τις μάχες που έδωσαν τιμημένοι ήρωες, οι νεκροί μας, οι παππούδες μας και οι πατεράδες μας. Αυτά πρέπει να περνάνε και στις νεότερες γενιές γιατί μόνο με τη συλλογική μνήμη, μπορείς να αντιμετωπίσεις σωστά και το σήμερα αλλά κυρίως το αύριο. Να ανοίξεις καλύτερους δρόμους για το λαό μας και τη νεολαία. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τα υπέροχα δώρα σας και τη φιλοξενία σας.

kouts2Δώρα στον κ.Κουτσούμπα έκανε και ο Πολύδωρος Αεράκης, γνωστός ως “Μωυσής της Κρήτης”, με πίνακες που απεικονίζουν το Ιδαίον Άντρο καθώς και τον πίνακα με ένα κοπάδι πρόβατα και τον Ανωγειανό βοσκό που περπατάνε μέσα στα χιόνια.

Στην συνέχεια όλος ο κόσμος οδηγήθηκε στον δεύτερο όροφο του δημοτικού μεγάρου, όπου στην αίθουσα των δημοτικών συμβουλίων ο κ.Κουτσούμπας πραγματοποίησε την ομιλία του. Η αίθουσα ήταν ασφυκτικά γεμάτη από κόσμο που ήθελε να ακούσει από κοντά τον ηγέτη του Κομμουνιστικού κόμματος και τις θέσεις του κυρίως για αγροτικά και κτηνοτροφικά θέματα που αφορούν περισσότερο τον ντόπιο πληθυσμό. Το καλωσόρισμα πραγματοποίησε ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης κ.Αντώνης Ρούλιος ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

12” Είναι τιμή μας να βρίσκεστε σήμερα στο χωριό μας. Η επίσκεψη σας αυτή έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για εμάς, γιατί όλοι γνωρίζουμε ανεξάρτητα της πολιτικής τοποθέτησης του καθενός ότι το Κ.Κ.Ε εδώ και 100 χρόνια, παλεύει, αγωνίζεται και θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο με όλες του τις δυνάμεις, για την αντιμετώπιση των λαϊκών προβλημάτων. Οι αγώνες του Κ.Κ.Ε και οι θυσίες του όλα αυτά τα 100 χρόνια αποτελούν τον πιο αδιάψευστο μάρτυρα και μια παρακαταθήκη για ολόκληρο τον Ελληνικό λαό. Καλωσορίζουμε επίσης τους εκπροσώπους των φορέων και όλους τους χωριανούς που μας έκαναν την τιμή να συμμετέχουν στη σημερινή εκδήλωση. Σύντροφε Γενικέ, ήρθες σε ένα τόπο με μεγάλη προσφορά σε όλους τους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες, επί Τουρκοκρατίας αλλά και επί Γερμανικής Κατοχής. Τη δράση αυτή τη πλήρωσαν ακριβά οι Ανωγειανοί αφού είδαν τρεις φορές το χωριό τους να ισοπεδώνεται.” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πριν ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κ.Κ.Ε Δημήτρης Κουτσούμπας ξεκινήσει την ομιλία του, άκουσε προσεκτικά τους εκπροσώπους των φορέων αλλά και τον απλό κόσμο που πήρε τον λόγο για μια μικρή τοποθέτηση. Χαρακτηριστικές στιγμές και αναφορές έγιναν από τον πρόεδρο του Κτηνοτροφικού συλλόγου Ανωγείων κ.Στέφανο Χαιρέτη που μίλησε για τα τεράστια προβλήματα του κλάδου του, του δημοτικού σύμβουλου κ.Οδυσσέα Σπαχή που μίλησε ως εκπρόσωπος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού, που έχει αναστείλει την λειτουργία του από το 2013, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ανωγείων κ.Δημήτρης Κονιός που μίλησε ως εκπρόσωπος της Ένωσης Μυλοποτάμου, ο σκηνοθέτης κ.Λευτέρης Χαρωνίτης και η σύζυγος του κ.Κάτια Καπάτου, ο κ.Στελής Σταυρακάκης που μίλησε επίσης για τα προβλήματα των Κτηνοτρόφων, όπως την πρόσφατη μείωση της εξισωτικής αποζημίωσης, ο π.Ανδρέας Κεφαλογιάννης που ρώτησε γιατί ο λαός δεν έχει ξεσηκωθεί μαζικά τα τελευταία έξι χρόνια και άλλοι.

7Η ομιλία

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας μίλησε για περίπου μια ώρα και επικεντρώθηκε κυρίως σε αγροτικά και κτηνοτροφικά ζητήματα, αλλά και στην ανάγκη όλος ο Ελληνικός λαός να αντιδράσει μαζικά ενάντια στα νέα μέτρα που έρχονται όπως τόνισε.” Είναι χρέος μας και καθήκον να ερχόμαστε στα Ανώγεια, αλλά και σε όλα τα άλλα μέρη της Ελλάδας που θα πρέπει να ενισχυθούν και να αναπτυχθούν. Θα πρέπει ο κόσμος και ιδιαίτερα η νεολαία να μένει στον τόπο της και όχι να ξενιτεύεται είτε για μεγάλες πόλεις και αστικά κέντρα, είτε πολύ περισσότερο στο εξωτερικό ψάχνοντας μια καλύτερη ζωή, ψάχνοντας ένα μεροκάματο” ανέφερε αρχικά και συνέχισε τονίζοντας:”Το Κ.Κ.Ε αναφέρει όλα αυτά τα προβλήματα, τα βγάζει στην Βουλή αλλά δυστυχώς τα υπόλοιπα κόμματα φοβούμενα μην ενοχλήσουν τους Ευρωπαίους δεν κάνουν πράξη μέτρα που μπορούν να ανακουφίσουν τον κόσμο..”

Στη συνέχεια ανέφερε μια μαντινάδα που έχει ειπωθεί  για τα 100 χρόνια του Κ.Κ.Ε , τονίζοντας ότι αυτό το δίκιο και το δικό μας αλλά και εσάς των Ανωγειανών και όλου του Ελληνικού λαού, εμπνέει και για αυτό στέκεστε όρθιοι παρά τις δυσκολίες και τα βάσανα όπως τόνισε.Η μαντινάδα είναι η εξής:

Στα χρόνια μας τα 100 είμαστε πάντα νέοι,

γιατί είναι το δίκιο του λαού που πάντα μας εμπνέει..

Ο κ.Κουτσούμπας ολοκλήρωσε την ομιλία του τονίζοντας ότι “Εμείς πιστεύουμε ότι  ελπίδα και αισιοδοξία μπορεί να δώσει το κόμμα. Κ.Κ.Ε ισχυρό, είναι διέξοδος πραγματική για τον λαό.Εύχομαι σε όλους σας καλή δύναμη”

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας ο κ.Κουτσούμπας, η συνοδεία του αλλά και αρκετός κόσμος κατευθύνθηκε στο Οροπέδιο της Νίδας. Εκεί μέλη του Κ.Κ.Ε Ανωγείων είχαν ετοιμάσει ένα αυθεντικό παραδοσιακό τραπέζι με πλούσια Ανωγειανά εδέσματα, όπως οφτό και βραστό κρέας, μακαρόνια με ανθότυρο, παραδοσιακές πίτες κτλ. Το τραπέζι παρατέθηκε στο περίπτερο της Νίδας με τον Γενικό Γραμματέα να δηλώνει εντυπωσιασμένος από τη φυσική ομορφιά του τοπίου. Νωρίτερα είχε περπατήσει μέχρι το σπήλαιο που αναθράφηκε ο Δίας, το επιβλητικό Ιδαίον Άντρο και ξεναγήθηκε στον χώρο από τον Δήμαρχο Ανωγείων κ.Καλλέργη.

 

Μοιραστείτε το

-

-->