{CAPTION}

Σε μια σημαντική εκδήλωση που έλαβε χώρα στα Ανώγεια πριν λίγες ημέρες, ο Δήμος Ανωγείων και το Εθνικό Ίδρυμα “Ελευθέριος Κ.Βενιζέλος” τίμησαν τα 80 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου Έλληνα εθνάρχη. Πλήθος κόσμου βρέθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της τράπεζας Πειραιώς, όπου μεταξύ άλλων προβλήθηκε η ταινία του Βασίλη Μάρου “Η Ελλάδα του Ελ.Βενιζέλου”, ενώ έγινε και η αναγγελία προκήρυξης διαγωνισμού για την συγγραφή της βιογραφίας του Βασιλείου Σκουλά, του Ανωγειανού που υπήρξε στενότατος συνεργάτης του μεγάλου πολιτικού! Ο πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κρήτης Μιχάλης Αεράκης και ο λογοτέχνης Βαγγέλης Κακατσάκης απήγγειλαν ποιήματα σπουδαίων Ελλήνων ποιητών με αναφορές στον Ελευθέριο Βενιζέλο, ενώ ομιλίες πραγματοποίησαν ο πρόεδρος του Ιδρύματος Νικόλαος Παπαδάκης και ο Δήμαρχος Ανωγείων Μανόλης Καλλέργης. Στην ομιλία του ο κ.Καλλέργης ανέφερε τα εξής:

 

Καλώς ήρθατε στην εκδήλωση την οποία συνδιοργανώνει ο Δήμος Ανωγείων και το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών και Μελετών ΄΄Ελευθέριος Βενιζέλος’’ , με αφορμή τη συμπλήρωση των 80 χρόνων από τον θάνατο του.

Ήταν πιστεύω ευτυχής η συγκυρία, όταν στις 3 Ιουνίου στις εκδηλώσεις μνήμης για τη μαρτυρική Κάντανο, συναντηθήκαμε με τον κ. Παπαδάκη , Γενικό Διευθυντή του Ιδρύματος. Καρπός αυτής της συνάντησης είναι η οργάνωση και η πραγματοποίηση της σημερινής εκδήλωσης. Βέβαια και πέρυσι είχα τη χαρά να παραβρεθώ στα εγκαίνια της ανακαινισμένης πλέον οικείας του Βενιζέλου στην Χαλέπα Χανίων, στην εκδήλωση όπου βραβεύτηκε από το Ίδρυμα ο Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕΚ και χωριανός μας κ. Αεράκης Μιχάλης.

Είμαι βέβαιος ότι η συνεργασία μας θα συνεχιστεί και στο μέλλον αφού οι δεσμοί που συνδέουν στο παρελθόν το Μεγάλο Πολιτικό Ελευθέριο Βενιζέλο με τον τόπο μας είναι ισχυροί και ιστορικοί.

Ξέρουμε τους μύθους και τις ιστορίες που υπήρξαν, πολύ πριν την ενασχόληση του Ελευθερίου Βενιζέλου με την πολιτική, όταν για πρώτη φορά ήρθε στα Ανώγεια σε μια βάφτιση και κάποιοι προέβλεψαν σύμφωνα πάντα και με την ιστορία ότι αυτός ο άνθρωπος θα ήταν ο πολιτικός και ο επαναστάτης που θα φέρει την πολυπόθητη Ένωση της Κρήτης με τη μητέρα Ελλάδα.

Γνωρίζουμε επίσης τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας του με τον Βασίλειο Σκουλά που κράτησε από την νεανική τους ηλικία έως την ώρα του αιώνιου χωρισμού.

Γνωστή σε όλους είναι αναμφισβήτητα και η λατρεία που έδειχνε στο πρόσωπο του η πλειοψηφία των Ανωγειανών εκείνη την ιστορική εποχή.

 

 

Νιώθουμε την υποχρέωση να ευχαριστήσουμε το Ίδρυμα για τη διάθεση του να προχωρήσει στην συγγραφή της βιογραφίας του επί χρόνια συνεργάτη του Ελευθερίου Βενιζέλου, του αείμνηστου Βασιλείου Σκουλά, ο οποίος διετέλεσε Βουλευτής και Υπουργός της Κρητικής Πολιτείας.

Είμαστε στη διάθεση του Ιδρύματος να βοηθήσουμε σε αυτό το εγχείρημα με όσα στοιχεία διαθέτουμε, όπως το βιβλίο που κυκλοφόρησε το 1982 για το Βασίλειο Σκουλά, ο Μιχάλης Σκουλάς από τις εκδόσεις ΄΄Δωρικός’’.

Αλλά και την γενικότερη, συνεργασία, ίσως και με την αξιοποίηση της ζωγραφικής και των γλυπτών του λαϊκού μας ζωγράφου Αλκιβιάδη Σκουλά ή Γρυλιού, ο οποίος ως γνωστό ζωγράφισε τον Ελευθεριο Βενιζέλο σε πολλά έργα του που μπορεί κάποιος να δει στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης που υπάρχει στο χωριό μας και το οποίο με πολύ μεράκι ψηφιοποίησε και την ευχαριστούμε γι ‘ αυτό η καλλιτέχνης κα. Μαρία Χουλάκη.

Κυρίες και κύριοι

Η μελέτη και ανάδειξη της ιστορίας του τόπου μας αποτελει προτεραιότητα για το Δήμο μας. Η περίοδος της επανάστασης του Θερίσσου και του Μακεδονικού Ηπειρωτικού Αγώνα είναι μια περίοδος που πιστεύουμε θα φωτιστεί περισσότερο και με την την ερευνητική εργασία για τη ζωή και το έργο του Β Σκουλά και ευελπιστούμε να βγουν στην επιφάνεια αρκετά καινούρια στοιχεία για τη δράση και τη συμμετοχή των Ανωγειανών σε αυτές τις επαναστάσεις…” ολοκλήρωσε.

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->