ai giorgis

ΦΩΤΟ: ΜΑΝΟΛΗΣ ΣΑΜΟΛΗΣ

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας της Μεγάλης Πέμπτης, γυναίκες και κορίτσια των τεσσάρων ενοριών ξενύχτησαν στολίζοντας με ανθο-λούλουδα τους τέσσερις Επιτάφιους και Σταυρούς κάθε ενορίας.

Τ’  Ανώγεια είναι ίσως το μοναδικό χωριό σε όλη την Ελλάδα όπου γίνεται περιφορά τεσσάρων επιταφίων και συγκεκριμένα του Αϊ Γιάννη, του Αϊ Γιώργη, της Παναγίας και του Αγίου Δημητρίου, με τις μαυροφορεμένες κοπελιές να ψέλνουν τα εγκώμια της Παναγίας.

ai giannisΟ επιτάφιος από κάθε ενορία θα πραγματοποιήσει τρεις κύκλους  γύρω από την εκκλησία της γειτονικής ενορίας υπό τους ήχους της πένθιμης καμπάνας απόψε όπου κορυφώνεται  το Θείο δράμα και τα Πάθη του Κυρίου.

Τον επιτάφιο κάθε ενορίας συνοδεύει ο λαμπροστολισμένος Σταυρός,  ένα έθιμο αιώνων που το συναντάς μόνο στ’  Ανώγεια.

ai dimitrisΤο βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής ο Σταυρός θα μπει σε σπίτια ως υψηλός προσκεκλημένος, κυρίως νιόπαντρων ζευγαριών που θα του «κρεμάσουν» πάνω του δώρα και τάματα. Το έθιμο στα Ανώγεια φέρει τον Σταυρό να τον κρατάει συνήθως νεαρός που υπηρετεί την στρατιωτική του θητεία, ενώ  θα μπει στο σπίτι από την κύρια είσοδο και θα βγει από το παράθυρο. Σταυρός θα φτιαχτεί και από την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στα Σείσαρχα.

ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΟΥ ΑΡΦΑΝΟΥ ΚΑΙ ΟΙ …ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ

panagiaΤο Μεγάλο Σάββατο από το πρωί οι νεαροί θα κουβαλούν τα αρφανόξυλα στο σημείο που παραδοσιακά κάθε χρόνο κάθε ενορία θα ανάψει τον Αρφανό, που η φλόγα του θα διαδώσει στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης. Οι φωτιές θα ανάψουν ταυτόχρονα με το “Χριστός Ανέστη” και θα δημιουργήσουν μια υπέροχη ατμόσφαιρα και ένα φαντασμαγορικό θέαμα. Μοναδικό και εδώ το έθιμο των Αρφανών, σε πέντε σημεία του χωριού παρότι υπάρχουν τέσσερις ενορίες, καθώς οι αυτόνομοι ¨Παλαιστίνιοι” στο Κομπί θα θελήσουν και αυτοί να στείλουν το μήνυμα της Ανάστασης ψηλά στον ουρανό! Όλη την νύχτα στη συνέχεια μέχρι και τα ξημερώματα , νεαροί θα χτυπάνε τις καμπάνες των τεσσάρων εκκλησιών για να διαδώσουν το Αναστάσιμο μήνυμα.

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ: ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΘΙΜΟ ΣΤ΄ ΑΝΩΓΕΙΑ

Την Κυριακή του Πάσχα στα Ανώγεια το μεσημέρι θα βιώσει άλλο ένα μοναδικό έθιμο, αυτό της δεύτερης Ανάστασης, με τους τέσσερις  Σταυρούς  να περνάνε  ξανά από όλες τις εκκλησίες του χωριού. Σε κάθε σπίτι, σε κάθε πλατεία και σε κάθε σοκάκι του χωριού, παρέες και οικογένειες θα στήνουν τις λεγόμενες “στερμενιές” με την μυρωδιά από το  οφτό κρέας να μυρίζει από άκρη σε άκρη. Οι επισκέπτες Έλληνες και ξένοι θα προσκαλούνται παντού να δοκιμάσουν τις γεύσεις του χωριού και να πιουν ένα κρασί από τους εκ φύσεως φιλόξενους Ανωγειανούς.

Ο καιρός στα Ανώγεια είναι ιδανικός και θα είναι για όλη την διάρκεια της Ανάστασης, με τις πλατείες και τα παραδοσιακά τους καφενεία να κατακλύζονται από κόσμο, ήδη από χθες το βράδυ. Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στα Ανώγεια, με τις κρατήσεις και την πληρότητα στα ξενοδοχεία να πλησιάζουν το απόλυτο, από κόσμο που θέλει να βιώσει από κοντά τα μοναδικά και υπέροχα έθιμα των Ανωγείων το Πάσχα, αλλά και την απαράμιλλη φιλοξενία των Ανωγειανών. Όσοι έχουν έρθει στο παρελθόν σίγουρα δεν το μετάνιωσαν στιγμή και αυτοί οι άνθρωποι αποτελούν και την καλύτερη διαφήμιση, προτείνοντας σε φίλους και συγγενείς τους να ζήσουν την εμπειρία του Πάσχα στα Ανώγεια.

 ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΣΤ΄ ΑΝΩΓΕΙΑ ΕΓΙΝΕ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Στο διαδίκτυο κυκλοφορεί ξανά και κάνει ξανά αίσθηση το υπέροχο ντοκιμαντέρ του Πολιτιστικού συλλόγου Ανωγείων και του σκηνοθέτη Αριστοτέλη Δασκαλάκη με τίτλο “Πάσχα στα Ανώγεια” που φτιάχτηκε πριν δυο χρόνια. Εκεί θα πάρετε μια γεύση από τα έθιμα που σας περιγράφουμε, αλλά σίγουρα το ιδανικό θα είναι να τα ζήσετε από κοντά.Δείτε το βίντεο στο παρακάτω link και θα σας πείσει ότι πραγματικά το Πάσχα όλοι οι δρόμοι οδηγούν στα Ανώγεια! Καλή Ανάσταση σε όλο τον κόσμο!

Πατήστε εδώ για να το δείτε: το Πάσχα στα Ανώγεια – Ντοκιμαντέρ

Μοιραστείτε το

-

-->