Του Βασιλείου Δημαρ. Κουνάλη

Master Θεολογίας παν/μίων Γενεύης & Φριβούργου

Ένα μικρό σχόλιο θα κάνω αγαπητοί αναγνώστες της «ΑΝΩΓΗ» σχετικά με κάποια «κακώς κείμενα» που συμβαίνουν κυρίως κατά την πρωτοχρονιά, μόνο και μόνο για να βρω την ευκαιρία να σας ευχηθώ για τον καινούριο χρόνο. Πιστεύουν λοιπόν  πολλοί, ότι για να κυλίσει καλά ο χρόνος θα πρέπει να αγοράσουν και να τοποθετήσουν στα σπίτια τους ρόδια, άλλοι χρησιμοποιούν «ασκελετούρες» (δεν ξέρω πως αλλιώς λέγονται), άλλοι πάλι πιστεύουν στα λεγόμενα «ποδαρικά» κι άλλοι τοποθετούν πέτρες στα σπίτια τους για το καλό όπως λένε του χρόνου.

Ας δούμε, όμως, για αυτές τις ειδωλολατρικές αντιλήψεις τι μας συμβουλεύει ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Λέει ο ιερός πατήρ: «Θα ήταν πολύ μεγάλη ανοησία να περιμένει κανείς να πάει καλά όλος ο χρόνος, επειδή θα περάσει ευνοϊκά μια ημέρα. Όχι μόνον ανόητη είναι αυτή η γνώμη, αλλά είναι αποτέλεσμα διαβολικής ενέργειας, να εμπιστευόμαστε δηλαδή τη ζωή μας όχι στη δική μας φροντίδα και προσπάθεια, αλλά στις εναλλαγές των ημερών. Ολόκληρος ο χρόνος θα περάσει για σένα ευτυχισμένος… εάν κάθε ημέρα κάνεις το θέλημα του Θεού. Γίνεται η ημέρα καλή και κακή όχι από τη φύση της, διότι δεν διαφέρει η μια μέρα από την άλλη, αλλά από τη δική μας φροντίδα ή αμέλεια. Αν πράττεις τη δικαιοσύνη η ημέρα σου θα γίνει καλή, εάν πράττεις την αμαρτία η ημέρα σου θα είναι πονηρή και γεμάτη κόλαση… » (Ιωαν. Χρυσοστόμου, Λόγος ταις Καλάνδαις, 2 ΕΠΕ 31, 469-471).

Θα μου πείτε βέβαια φίλοι μου, ότι είναι ένα έθιμο κι ότι δεν είναι κακό να υπάρχει. Ο προαναφερόμενος όμως ιερός πατήρ λέει, ότι υπάρχουν και κακά έθιμα τα οποία μας απομακρύνουν από την αληθινή πίστη, γι’ αυτό το λόγο, αυτά τα κακά έθιμα θα πρέπει να καταργούνται και να απορρίπτονται (Ιωαν. Χρυσοστόμου., Εις το Αποστολικόν ρητόν «Δια δε τας πορνείας… », 2 PG 51, 210).

Τώρα, μπορώ να σας ευχηθώ μέσα από τα μύχια της καρδιάς μου, ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ 2011!!!

Μοιραστείτε το

-

-->