


Φωτογραφίες: Μανόλης Σαμόλης
Παρουσία δεκάδων Κτηνοτρόφων έγινε χθες στην αίθουσα των δημοτικών συμβουλίων, η εκδήλωση για την ενημέρωση τους σχετικά με την θνησιμότητα των αρνιών που παρατηρείται στον ορεινό όγκο του Ψηλορείτη. Το παρών έδωσε και ο Δήμαρχος Ανωγείων κ.Μανόλης Καλλέργης, όσο και ο Αντιδήμαρχος κ.Βασίλης Σμπώκος.
Οι απώλειες μόνο για την φετινή χρονιά ανέρχονται στα Ανώγεια στα 3.000 αρνιά και η επιστημονική ομάδα του καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Δημήτρη Τόντη, με νεκροψίες και ελέγχους στα νεκρά αρνιά προσπαθεί να δώσει μια απάντηση για να λυθεί το σοβαρό αυτό ζήτημα. Ιωδιοπενία ήταν η πρώτη διάγνωση, έλλειψη δηλαδή ιωδίου στα πρόβατα, αλλά όλα θα είναι πιο ξεκάθαρα όταν ολοκληρωθεί η έρευνα.
Όπως ανέφερε και ο καθηγητής κ. Τόντης στην “Α” μετά το πέρας της εκδήλωσης: “Από ότι είπε και ο πρόεδρος του Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού, αλλά και ο κ. Δανέλλης έγινε μια θετική προσπάθεια για να δείξουμε το πρόβλημα στους Κτηνοτρόφους. Την αρχική δηλαδή διάγνωση μας στα ζώα στα οποία έγιναν νεκροψίες και εξετάσεις. Με τη συνεργασία των φορέων όλων θα το αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα με καλύτερους όρους στο μέλλον…” ολοκλήρωσε.
Στην “Α” μίλησε και ο πρόεδρος του Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού κ. Νικηφόρος Χαιρέτης ο οποίος τόνισε τα εξής:
“Υπάρχει πρόβλημα έλλειψης ιωδίου το οποίο οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Χρειάζονται και περαιτέρω έρευνες που θα γίνουν, έχουμε κάνει ένα προγραμματισμό και με την Περιφέρεια και με τον κ.Δανέλλη και θα συνεχίσουμε τις έρευνες αυτές. Το πρόβλημα δεν τελείωσε, τώρα ξεκινά η προσπάθεια για την λύση του. Όσο για τον ΕΛΓΑ προσπαθούμε να εντάξουμε την αρρώστια αυτή στις αποζημιώσεις και μετά να προσπαθήσουμε να δούμε τι μπορούμε να δώσουμε στα πρόβατα για να τα γλιτώσουμε τον επόμενο χρόνο. Οι εξετάσεις όλες δεν έχουν τελειώσει και δεν είναι δεδομένο ότι αν τους δώσουμε μόνο ιώδιο θα σωθούν την επόμενη χρονιά. Πρέπει να ολοκληρωθούν οι έρευνες για να μπορούν να μας πουν με ακρίβεια τι χρειάζεται να χορηγήσουμε στα πρόβατα μας..” κατέληξε.
Τέλος είχαμε συνομιλία και με τον Ευρωβουλευτή κ.Σπύρο Δανέλλη ο οποίος αναδεικνύει συνεχώς το πρόβλημα με ερωτήσεις του, ενώ τόνισε ότι με τη συνεργασία όλων των φορέων θα βρεθεί η λύση και θα εξαλειφθεί το πρόβλημα.
Η δήλωση του κ.Δανέλλη ήταν η εξής: “Χάρη στην έρευνα του καθηγητή κ.Τόντη και της ομάδας του, έχουμε τα πρώτα στοιχεία που είναι απαραίτητα για να μας οδηγήσουν με την περαιτέρω έρευνα , στις αιτίες που έφεραν αυτό το μεγάλο πρόβλημα. Ένα πρόβλημα που έχει δυο διαστάσεις. Η άμεση και η μικρότερη είναι το πρόβλημα των κτηνοτρόφων με την απώλεια των αρνιών τους και το δεύτερο πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο εφιάλτης του μέλλοντος. Πρέπει άμεσα να ολοκληρωθούν οι επιστημονικές έρευνες που απαιτούνται και εδώ θα βοηθήσουμε όλοι όσοι πρέπει να εμπλακούμε, έτσι ώστε και το Υπουργείο και η Περιφέρεια να αξιοποιήσουν όλους τους μηχανισμούς που έχουν για να φτάσει η έρευνα σε βάθος και να μάθουμε τις ακριβείς αιτίες του προβλήματος. Δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο γιατί το πρόβλημα θα κλιμακωθεί στο μέλλον. Αλίμονο αν μια κατεξοχήν κτηνοτροφική περιοχή όπως είναι τα Ανώγεια και ο ορεινός όγκος του Ψηλορείτη έχουν ένα χρόνια πρόβλημα το οποίο θα εμφανίζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και θα δημιουργεί τέτοιες ζημιές. Απόψε ήταν μια καλή αρχή Τουλάχιστον εντοπίζουμε τις αιτίες και πρέπει πια όλοι μαζί να φτάσουμε μέχρι τέλους την έρευνα που πρέπει να γίνει..” ολοκλήρωσε.
Μετά τις χθεσινές ομιλίες έγινε ανοιχτή συζήτηση όπου οι κτηνοτρόφοι μίλησαν εκφράζοντας τις ανησυχίες τους για την θνησιμότητα των αρνιών, πήραν πάντως διαβεβαιώσεις ότι η έρευνα θα ολοκληρωθεί και με τα τελικά της στοιχεία θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση ώστε στο μέλλον να μην εμφανιστεί ξανά αυτή η ασθένεια στον ορεινό όγκο του Ψηλορείτη.