tedΤου Γιώργου Αντ.Καλομοίρη

Τεξ, Τεκ, Τεντεξ, Βετεξ ακόμα και ΤΕΞΑΣ είναι μερικά από τα βαφτίσματα που έλαβε αυτή η «περίεργη διοργάνωση» που αναλαμβάνει ο τόπος μας σε λίγες μέρες από σήμερα. Και δε θα μπορούσε να ταν αλλιώς καθώς ο τόπος μας με ένα μαγικό τρόπο παρανομοιάζει, δημιουργώντας έτσι κώδικες επικοινωνίας στις δικές του υψηλές συχνότητες.

Έτσι και δω το TEDx όπως λέγεται αλλάζει, παραφράζεται και ο καθένας μας το λέει με το δικό του τρόπο και το σημαντικότερο το διοργανώνει με τη δική του ταυτότητα.

Τι είναι όμως το TEDx και κυρίως τι είναι το TEDx για το Χωρίο?

Το TEDx είναι ένα πρόγραμμα παγκόσμιων συνεδρίων τα οποία δίνουν τη δυνατότητα να συναντηθούν άνθρωποι από πολλούς και διαφορετικούς κλάδους (Επιστήμη, Τεχνολογία, Επιχειρηματικότητα, Τέχνη, Ακτιβισμός) και έχοντας 15-18 λεπτά στη διάθεση του ο καθένας να πει μια Ιδέα με στόχο να ωφελήσει  την ανθρωπότητα να γίνει καλύτερη.

Το TEDx έχει καθιερωθεί στην αγγλική γλώσσα (ως γλώσσα πλειοψηφίας)  και τα αρχικά του σημαίνουν τα Εξής:

Τ= Technology= Τεχνολογία

Ε= Entertainment= Ψυχαγωγία

D= Design= Σχέδιο-Σχεδιασμός

X= experiment= Αυτόνομο Πείραμα

Το TEDx στα Ανώγεια ξεκίνησε με μια μεγάλη πρωτοτυπία. Καθώς ο τόπος μας αποτελεί τη μικρότερη κοινότητα στην Ελλάδα και ίσως στον κόσμο από άποψη πληθυσμού που αναλαμβάνει αυτόν τον παγκόσμιο θεσμό, τον φιλοξενεί στον Άγιο Υάκινθο και δίνει την ευκαιρία στο κοινό του (με τα διαθέσιμα εισιτήρια να μην υπερβαίνουν τα 200 λόγω κανονισμού ) να γνωρίσει ιδέες και ιστορίες από το Ηλεκτρονικό έγκλημα μέχρι την Φιλοσοφία, από την Αλληλεγγύη στον Άνθρωπο μέχρι την Ψυχιατρική , τη Τέχνη, την Αστροφυσική, τον Δείκτη Νοημοσύνης αλλά και το νόημα να αφιερώνεσαι και παλεύεις για άλλους ανθρώπους.

Παρότι μιλάμε για έναν θεσμό με παγκόσμια αναγνώριση εδώ στα Ανώγεια δε θα μπορούσε να μην έρθει στα δικά μας μέτρα και να μην αποκτήσει τη δικιά μας σφραγίδα. Έτσι λοιπόν με μια ομάδα που φτάνει πλέον τα 130 μέλη (καθώς το τελευταίο δίμηνο εθελοντές από Ελλάδα και Εξωτερικό έρχονται να προστεθούν στην 60 μελή παρέα μας) δημιουργούμε με στοιχεία από τον ίδιο τον τόπο τη δική μας διοργάνωση, το δικό μαςTEDxAnogeia.

Σε μια διοργάνωση που στοχεύει να παρουσιάσει τεχνολογικές και επιχειρηματικές καινοτομίες, κοινωνικές-πολιτικές προτάσεις, ανθρωπιστικές ιδέες, επιστημονικές ανακαλύψεις και προτροπές το χωριό μας σίγουρα κερδίζει.

Μιλάμε σίγουρα για ένα πείραμα που ευνοεί περαιτέρω την αναγνώριση σε θέματα πρωτοπορίας, καινοτομίας αλλά και διάδοσης ιδεών σε παγκόσμια και όχι μόνο εντός συνόρων κλίμακα. Με ομιλητές από Ελλάδα και Εξωτερικό τοTEDxAnogeia αφήνει σίγουρα μια δεξαμενή σκέψης και προβληματισμού για μια σειρά ζητήματα τα οποία μέσα από τον διαδίκτυο μπορούν να γίνουν κεκτημένα της ανθρωπότητας και όχι μόνο του χωρίου μας.

Επιλέξαμε ακόμα ως στοιχείο προσφοράς του καθενός μας ένα βιβλίο για να γίνει το εφόδιο που θα θεμελιώσει μια βιβλιοθήκη στο Ιδαίο Άντρο, τη «σπηλιάρα του Δία» ως τόπο που αναζητά γνώση ακόμα και σήμερα.

Διαλέξαμε το Ανωγειανό Αόρι ως τόπο διεξαγωγής του συνεδρίου μας και συγκεκριμένα τον Άγιο Υάκινθο ως μέρος μιας ευρύτερης ενεργής επικράτειας Επιστήμης και Παρατήρησης (Αστεροσκοπέιο Σκίνακα), Ανακαλύψεων και Ιστορίας (Ιδαίο Άντρο Ζώμινθος, Κέντρα Αντιστασιακού Αγώνα) καθώς και Ζωής μα και Ζωντάνιας με σύμβολο τους βοσκούς του τόπους μας. Εκεί λοιπόν συναντώνται αυτά που με την πρώτη ματιά αποκαλείς αντίθετα σύνολα , εκεί λοιπόν θεωρήσαμε και μεις πως ταιριάζει να βρεθούμε, σε κορφές είτε χαμηλές είτε ψηλές , κορφές του ίδιου μας του τόπου κυρίως όμως του ίδιου μας ανεξερεύνητου του μυαλού.

 

Μοιραστείτε το

-

-->