O Ιάπωνας καθηγητής TSUCHIDA Satoshi, επισκέφτηκε με τον Επιστημονικό Υπεύθυνο του RACCE κ. Χαράλαμπο Φασουλά, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και είδε από κοντά την εφαρμογή των διαφόρων εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης του Πανεπιστήμιο Κρήτης φιλοξένησε για δύο μέρες, τη Δευτέρα και Τρίτη 24-25 Νοεμβρίου 2014 τον καθηγητή κο TSUCHIDA Satoshi, Κοσμήτορα της Σχολής Παιδαγωγικών Επιστημών του πανεπιστημίου KAGOSHIMA της νότιας Ιαπωνίας. Ο κος TSUCHIDA ταξίδεψε στην Ελλάδα με σκοπό τη συνεργασία με τους επιστήμονες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και του Πανεπιστημίου Κρήτης σε θέματα σχεδιασμού και υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων πολιτικής προστασίας για σχολεία, με έμφαση στους σεισμούς και τα ηφαίστεια. Αφορμή για την επίσκεψη αυτή αποτέλεσε η επαφή του στην Ιταλία με το πρόγραμμα RACCE που υλοποίησε πριν από δύο χρόνια και συνεχίζει να υλοποιεί το ΜΦΙΚ.

Την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του ο κος TSUCHIDA επισκέφτηκε με τον Επιστημονικό Υπεύθυνο του RACCE κο Χ. Φασουλά, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και είδε από κοντά την εφαρμογή των διαφόρων εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου, βίωσε την εφαρμογή του προγράμματος RACCE στο σεισμικό προσομοιωτή και συζήτησε με το προσωπικό του Μουσείου και τη Σύμβουλο Σχολικών Δραστηριοτήτων κ. Μ. Δρακάκη για το σχεδιασμό των προγραμμάτων και την εκπόνησή τους από τα σχολεία της περιφέρειας.

Την επόμενη μέρα επισκέφτηκε συνοδευόμενος από τον κο Φασουλά μερικές από τις σχολικές μονάδες του νομού που υλοποίησαν ή υλοποιούν το πρόγραμμα RACCE, όπως τον παιδικό σταθμό “Ροδομηλιά”, το 2ο Νηπιαγωγείο Βουτών και το 20ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, όπου και ενημερώθηκε για την υλοποίηση του προγράμματος και συζήτησε με εκπαιδευτικούς και παιδιά, ενώ παράλληλα είχε και συνάντηση με την ομάδα σχεδιασμού του RACCE και την Επικ. Καθηγήτρια Προσχολικής Αγωγής του Π.Κ., κα Μαρία Αμπαρτζάκη, με την οποία συζήτησαν τη φιλοσοφία του RACCE και τις δυνατότητες παραπέρα συνεργασίας ανάμεσα στα δύο πανεπιστήμια.

Ο κος TSUCHIDA έμεινε ενθουσιασμένος με τα προγράμματα και τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται στα σχολεία της Κρήτης και το ΜΦΙΚ και ειδικότερα από τις προσπάθειες για μεταφορά επιστημονικής γνώσης στις μικρές σχολικές ηλικίες, κάτι για οποίο υπάρχει αναγκαιότητα στην Ιαπωνία.

Οπτικό υλικό από την επίσκεψη βρίσκεται στην ιστοσελίδα του έργου RACCE: https://www.facebook.com/RACCEforkids?ref=hl

 

Μοιραστείτε το

-

-->