Πιστοί στην αυλή του Μοναστηριού

Γιορτάζει και πανηγυρίζει σήμερα και αύριο το μοναστήρι της Αγίας Ευφροσύνης στον Πετριά, στους πρόποδες του Ψηλορείτη. Τη βραδινή λειτουργία παρουσία πολλών πιστών τέλεσε ο εφημέριος του ιερού ναού της Παναγίας, π. Κωνσταντίνος Σκουλάς.

Το μοναστήρι έχει ανεγερθεί με πρωτοβουλία της οικογένειας του Χαράλαμπου Ξυλούρη ή Πλαστήρα, γι΄ αυτό είναι γνωστό και ως «το μοναστήρι του Πλαστήρα».

Μετά τη θεία λειτουργία ακολούθησε ένα γνήσιο ανωγειανό τραπέζι…

Ποια, όμως, ήταν η Αγία Ευφροσύνη;

Ήταν μοναχοκόρη και πολύ πλούσια. Ο πατέρας της Παφνούτιος ήταν ο πλουσιότερος της Αλεξάνδρειας και μαζί με τη σύζυγό του διακρίνονταν για τη θερμή τους πίστη στο Θεό. Δώδεκα χρονών η Ευφροσύνη έμεινε ορφανή από μητέρα και ο πατέρας της αφοσιώθηκε ακόμη πιο φιλόστοργα στην επιμέλεια της κόρης του. Όταν η Ευφροσύνη έφτασε στο 18ο έτος της ηλικίας της, ο πατέρας της θέλησε να την παντρέψει με ένα νέο υψηλής κοινωνικής τάξεως. Όμως την ψυχή της Ευφροσύνης είχε καταλάβει ο θείος έρωτας. Ο γάμος και οι κοσμικότητες θα της ήταν εμπόδιο να αφιερωθεί συστηματικά στην ελεημοσύνη και την υπηρεσία του πλησίον. Γι’ αυτό κάποια μέρα, αφού διαμοίρασε τα υπάρχοντά της στους φτωχούς, έφυγε κρυφά από το σπίτι, και μετά από πολλές περιπέτειες κατέληξε μεταμφιεσμένη ανδρικά σε κοινόβιο ανδρικό μοναστήρι. Εκεί πήρε το όνομα Σμάραγδος και όλοι οι μοναχοί θαύμαζαν τον πνευματικό της αγώνα και τη διακονία που πρόθυμα πρόσφερε σε όλους. Έζησε στο μοναστήρι 38 χρόνια. Στο τέλος της ζωής της συναντήθηκε και με τον πατέρα της, όταν και αυτός έγινε μοναχός στο ίδιο μοναστήρι. Η Εκκλησία τιμά τη μνήμη της την 25η Σεπτεμβρίου.

Μοιραστείτε το

-

-->