Τα εκατοντάδες νησιά της ελληνικής επικράτειας, χαρακτηριστικό γνώρισμα της χώρας μας, δεν αποτελούν μόνον μια μορφολογική ιδιαιτερότητα που την καθιστά ελκυστικό τουριστικό προορισμό. Αποτελούν ταυτόχρονα έναν περιβαλλοντικό, πολιτιστικό και κοινωνικό πλούτο, ένα απόθεμα που πρέπει να προστατευθεί και να αξιοποιηθεί, εστιάζοντας σε εξειδικευμένες οικονομικές δραστηριότητες, στα αυθεντικά μας προϊόντα, στην ενδιαφέρουσα κοινωνική διάρθρωση, στο ιδιαίτερο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον και στη μοναδική πολιτιστική κληρονομιά.

Πιστοί σε αυτήν την διαπίστωση, το Δίκτυο Αναπτυξιακών Εταιριών Νησιωτικής Ελλάδας σε συνεργασία με τον εταίρο ΑΚΟΜΜ-ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ ΑΑΕ ΟΤΑ, διοργανώνουν το 1ο Βιωματικό Εργαστήρι Δικτύωσης Πολιτιστικών Φορέων στα Ανώγεια από 25 έως 29 Ιουνίου 2014. Σκοπός του βιωματικού εργαστηρίου είναι η γνωριμία των πολιτιστικών φορέων των νησιών που συμμετέχουν στο Δίκτυο και η ενδυνάμωση, μέσω των κατάλληλων ενεργειών, της μεταξύ τους δικτύωσης και συνεργασίας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων επιτόπου επισκέψεις σε πολιτιστικούς χώρους και μουσεία της ενδοχώρας του Ρεθύμνου και του Ηρακλείου, όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δουν ενδιαφέροντα πολιτιστικά προϊόντα και τρόπους πετυχημένης διαχείρισής τους.

 

Η Σύμπραξη «Νήσων Περίπλους», ξεκίνησε από 11 Αναπτυξιακές Εταιρείες νησιωτικών περιοχών που με τη συνδρομή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Ε.Ε. στο πλαίσιο του Άξονα 4 «Εφαρμογή της Προσέγγισης Leader» για την Διαπεριφερειακή Συνεργασία., προσπάθησαν και προσπαθούν να αναδείξουν την μοναδικότητα των νησιών της Ελλάδας, την ιδιαιτερότητα της νησιωτικότητας. Οι Συνεργαζόμενοι Φορείς του Δικτύου είναι η Αναπτυξιακή Ηρακλείου (Συντονιστής Εταίρος), η Αναπτυξιακή Λασιθίου, ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, το ΑΚΟΜΜ-ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ, η Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης Λέσβου, η Αναπτυξιακή Εταιρεία Λήμνου, η Αναπτυξιακή Δωδεκανήσου, η Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων, η Αναπτυξιακή Ευβοίας, η Συνεταιριστική Αυτοδιοικητική Ζακύνθου, και η Αναπτυξιακή Ιονίων Νήσων.

 

Κοινός τόπος των παρεμβάσεων του Δικτύου, η ανάγκη για μια συνεκτική και αποτελεσματική πολιτική για τη βιώσιμη ανάπτυξη των νησιωτικών περιοχών, η αντιμετώπιση των επιμέρους θεμάτων που διαμορφώνουν την καθημερινότητα των νησιωτών και η «απαίτηση» για ενιαία και ισχυρή φωνή των νησιωτικών κοινωνιών.

 

Μοιραστείτε το

-

-->