“Η μακραίωνη παράδοση των Ανωγείων βρίσκει και σήμερα την συνέχειά της στην παραδοσιακή υφαντική, που αποτελεί μια από τις βασικές παραγωγικές δραστηριότητες της περιοχής. Τα ξομπλιαστά και πλουμιστά υφαντά των Ανωγείων γίνονται με τη χρήση μαλλιού, λιναριού, βαμβακιού και μεταξιού στους παραδοσιακούς αργαλειούς που διαθέτουν τα περισσότερα σπίτια. Τα διακοσμητικά μοτίβα εκτός από τα διάφορα γεωμετρικά σχήματα, δανείζονται εικόνες από τη φύση αλλά και από ανθρώπινες δραστηριότητες.Τα μάλλινα κιλίμια, οι πατανίες, οι “βούργιες”, πολύχρωμα σακίδια που χρησιμοποιούνταν στις κοινωνικές εκδηλώσεις αλλά και από τους κτηνοτρόφους ως χώροι για τη μεταφορά των τροφίμων, τα βαμβακερά ή λινά σεντόνια, πετσέτες και τα μεταξωτά φορέματα και είδη ρουχισμού είναι από τα συνηθέστερα προϊόντα της κρητικής υφαντικής τέχνης.
Τα Ανωγειανά κεντητά φημίζονται για τις πολύχρωμες παραστάσεις τους με θέματα τόσο από τη φύση και την καθημερινή ζωή όσο και από μοτίβα δανεισμένα από την μινωική και βυζαντινή παράδοση του νησιού. Τα κεντητά και τα υφαντά σε πολλές περιπτώσεις συνοδεύονται από πλεκτές δαντέλες σε υπέροχα σχέδια και μοτίβα.”

Με δεδομένα τον σπάνιο αυτό πλούτο ο Δήμος Ανωγείων ωρίμασε τις μελέτες μετατροπής του χώρου στο παλιό περαχωριανό σχολείο για την ανάδειξη αυτής της σπάνιας κληρονομιάς. Οι μελέτες και αδειοδοτήσεις είναι πλήρεις και με την πρώτη ευκαιρία θα επιχειρηθεί η ένταξη του σε χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαική Ένωση πρόγραμμα.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΥ ΕΡΓΟΥ
Το προτεινόμενο έργο αφορά:
Διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου τμήματος υφιστάμενης περιφραγμένης αυλής.
Πρόκειται να γίνει διευθέτηση του υφιστάμενου αύλειου χώρου με δημιουργία θέσεων στάθμευσης και υπαίθριων καθιστικών.
Προσθήκη ισογείου χώρου υποδοχής εμβαδού 139,00 τ.μ.
Για τις ανάγκες δημιουργίας λειτουργικής εισόδου και χώρου υποδοχής θα κατασκευαστεί ισόγειο κτίσμα σε επαφή με το υφιστάμενο.
Μετατροπή τμήματος ισογείου του υφιστάμενο κτηρίου σε εκθεσιακό χώρο εμβαδού 137,50 τ.μ
Τμήμα του υφιστάμενου ισογείου θα διαμορφωθεί κατάλληλα για να υποδεχτεί τους εκθεσιακούς χώρους με τα παραδοσιακά υφαντά. Θα γίνουν μικρές λειτουργικές και αισθητικές παρεμβάσεις στα υφιστάμενα wc και θα κατασκευαστεί ανελκυστήρας με προδιαγραφές για ΑΜΕΑ για την επικοινωνία με τον Ά όροφο.
Δημιουργία εργαστηρίων στο Ά Όροφο του υφιστάμενου κτηρίου εμβαδού 241,00 τ.μ.
Οι τρείς μεγάλες αίθουσες του Ά ορόφου φιλοξενήσουν τους παραδοσιακούς αργαλιούς, θα γίνουν μικρές λειτουργικές και αισθητικές παρεμβάσεις στα υφιστάμενα wc, θα διαμορφωθεί χώρος γραφείου, θα δημιουργηθεί χώρος αποδυτηρίων και ανάπαυσης και θα δημιουργηθεί χώρος αποθήκης πρώτων υλών.

Μοιραστείτε το

-

-->