Όλα τα αποτελέσματα της πρώτης μέρας. Έκανε την έκπληξη ο Μανόλης Πασπαράκης ή Μούγερης και συνεχίζει.
Του Μανόλη Νταγιαντά,
από τη σελίδα www.anogiachess.com
Τα πάντα στην αίθουσα ήταν έτοιμα από νωρίς, αλλά παρόλα αυτά ένα άγχος με είχε κυριεύσει. Δεν μπορούσα να κοιμηθώ περασμένες 3. Ξαφνικά χτύπησε το τηλέφωνο έτσι για να επιβεβαιώσει την ανησυχία μου…
Ήταν ο Κώστας… Και τι μπορεί να έψαχνε τέτοια ώρα;
– «Μανόλη ξέρεις που μπορούμε να βρούμε δύο κουνελάκια;»
– «Πώς τα θέλεις; Στιφάδο ή στο τηγάνι;»
– «Όχι ρε, ζωντανά τα θέλω!»
– «Να στα φέρω από κει ή θα ρθεις να τα πάρεις;»
– «Σοβαρά μιλάω. Θέλω μάλιστα να είναι το ένα άσπρο και το άλλο μαύρο».
Δεκατέσσερις ώρες αργότερα κατάλαβα ακριβώς τι ήθελε να κάνει.
Μετά από όλο αυτό ξεκίνησε ο πρώτος γύρος, με τον Δήμαρχο Ανωγείων, Σωκράτη Κεφαλογιάννη, να είναι αυτός που αφού πρώτα επέλεξε χρώμα κομματιών για τον GM Nikita Maiorov, στην συνέχεια έπαιξε την πρώτη κίνηση του αντιπάλου του Γιώργου Ντεμίρη, σημαίνοντας την έναρξη στο πρώτο ανοιχτό σκακιστικό τουρνουά Ανωγείων «Ιδαίον Άντρον».
Στην εκκίνηση βρέθηκαν 68 σκακιστές, ανάμεσα τους 11 τιτλούχοι ( 4 GM , 3 IM, 1 WIM, 3 FM).
Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου θα ήταν τα απολύτως αναμενόμενα, αν δεν εμφανιζόταν ένας σκακιστής που είχε είκοσι και πλέον χρόνια να κουνήσει …ξυλάκι σε επίσημη παρτίδα.
Ο Μανόλης Πασπαράκης ξεκίνησε να παίζει σκάκι το 1987, με αφορμή την πρώτη προσπάθεια που είχε γίνει να εισαχθεί το σκάκι στα Ανώγεια. Μαθητής Δημοτικού τότε, γράφτηκε στον ΑΟ ΑΕΤΟ ΑΝΩΓΕΙΩΝ και είχε την πρώτη του επαφή με τα 64 ασπρόμαυρα τετράγωνα. Είχε μια πολύ καλή εξέλιξη, όπως και άλλα παιδιά εκείνη την εποχή, αλλά για διάφορους λόγους η δράση του συλλόγου σταμάτησε και ο Μανόλης έκτοτε δεν έπαιξε καμιά επίσημη παρτίδα. Το elo του σταμάτησε στο 1175.
Όταν πριν από μερικούς μήνες ξεκινήσαμε αυτή την νέα προσπάθεια με τον Σ.Ο. Ανωγείων, ο Μανόλης ενεργοποιήθηκε και πάλι και ήρθε κοντά στον σύλλογο. Εξ άλλου όλοι σχεδόν όσοι ασχολούνται σήμερα με τον Σ.Ο.Α, είναι αυτοί που σαν μαθητές δημοτικού τότε, είχαν έρθει σε επαφή με το σκάκι μέσω εκείνης της πρώτης πολύ αξιόλογης προσπάθειας.
Στο τουρνουά ήθελε πολύ να παίξει. «Ίσα για να νιώσω ξανά τα συναισθήματα που γεννά το αγωνιστικό σκάκι. Τίποτα παραπάνω. Είμαι απροετοίμαστος. Έχω πάνω από είκοσι χρόνια να ασχοληθώ σοβαρά, να ανοίξω ένα σκακιστικό βιβλίο, να δω μια παρτίδα».
Κληρώθηκε με τον Αντώνη Ξυλογιαννόπουλο. Έναν ισχυρό ανερχόμενο σκακιστή, νικητή του 5ου openτου Σ.Ο. Ηρακλείου τον Απρίλιο.
Το προφανές αποτέλεσμα θα ήταν μια άνετη νίκη του Αντώνη. Αλλά ο Μανόλης έβγαλε πάνω στην σκακιέρα ένα πάθος που κρύβονταν και θέριευε μέσα του για 20 χρόνια. Η παρτίδα έληξε ισόπαλη και μάλιστα, αν κάποιος από τους δύο είχε σε κάποια στιγμή δυνατότητα να νικήσει, αυτός ήταν ο Μανόλης Πασπαράκης.
Ακόμα ένας Ανωγειανός σκακιστής, με αφορμή αυτό το τουρνουά, έπαιξε σκάκι μετά από 20 χρόνια. Πρόκειται για τον Μανόλη Φασουλά, έναν εκ των υπευθύνων της προσπάθειας των μέσων τις δεκαετίας του 80. Κληρώθηκε με την 4 φορές πρωταθλήτρια Ελλάδας, WIM Εύα Κόντου, η οποία επίσης επανεμφανίστηκε σε open τουρνουά μετά από πάρα πολλά χρόνια, έχασε την παρτίδα του, αλλά στάθηκε τουλάχιστον αξιοπρεπώς.
Μετά το πέρας του πρώτου γύρου, στην πλατεία Μεϊντάνι, ο Γιώργος Γκούμας έδωσε ένα σιμουλτανέ εναντίον 12 μικρών σκακιστών, στο οποίο έκανε 12-0. Τα παιδιά και ο κόσμος που το παρακολούθησε το ευχαριστήθηκαν πολύ.
Όπως και την πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη του IM Ηλία Κουρκουνάκη με θέμα «Ψυχολογία του λάθους» που ακολούθησε, στον ίδιο χώρο