Συνέντευξη στο Γιώργη Μπαγκέρη

Η κουβέντα μας με τον Δήμαρχο Ανωγείων κ. Σωκράτη Κεφαλογιάννη έγινε αρχικά με αφορμή τα έργα που τον τελευταίο μήνα γίνονται στο χωριό μας που δίχως υπερβολή θυμίζει εργοτάξιο από άκρη σ’ άκρη .Ο Δήμαρχος μας ανέλυσε τα έργα που εκτελούνται και αυτά που βρίσκονται στα άμεσα πλάνα να γίνουν, ενώ η συζήτηση μας επεκτάθηκε και σε άλλα φλέγοντα θέματα για τον τόπο μας. Τα προβλήματα με την λειτουργία του Κέντρου Υγείας, το θέμα της λιμνοδεξαμενής, η μονοδρόμηση του κεντρικού δρόμου, το κλείσιμο του Κ.Ε.Π. το Ιδαίον Άντρο και η αξιοποίησή του, ήταν μόνο μερικά από αυτά που αναλύσαμε με τον κ. Κεφαλογιάννη που απευθύνεται στους Aνωγειανούς ζητώντας υπομονή για την ταλαιπωρία των έργων, αλλά και συστράτευση δυνάμεων για θέματα ζωτικής σημασίας.

Η συνέντευξη έχει ως εξής:

Κύριε δήμαρχε, τον τελευταίο μήνα κυρίως παρατηρείτε στο χωριό ένας πραγματικός οργασμός από έργα. Πείτε μας για αυτό που λαμβάνει χώρα.

Να πούμε αρχικά ότι όλα τα έργα που λαμβάνουν χώρα δεν είναι ξεκομμένα από όλες τις διεργασίες που γίνονται σε εθνικό επίπεδο. Τι θέλω να πω; Αυτή την στιγμή είναι σε επανεκκίνηση θα έλεγα 5 έργα τα οποία χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα Πράσινη Ανάπτυξη, με χρήματα από την περιφέρεια Κρήτης και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Ο λόγος που τα έργα αυτά ξεκίνησαν πέρυσι, σταμάτησαν και άρχισαν πάλι τώρα ήταν λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης και των εργολάβων, αλλά και η ροή της χρηματοδότησης που τους αναγκάζει μην μπορώντας να βρουν πόρους για αυτά τα έργα, να σταματάνε, να περιμένουν εξόφληση και μετά να συνεχίζουν.


Πείτε μας αναλυτικά πια είναι αυτά τα πέντε έργα;

Να τα πάρουμε με τη σειρά. Το πρώτο είναι η αγροτική οδοποιία που πέρυσι έγινε μια πολύ σημαντική παρέμβαση και τώρα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε πάλι.

Δεύτερο είναι η κτηνοτροφική οδοποιία  που επίσης θα ξαναρχίσει τώρα.

Τρίτο είναι η παιδική χαρά στο Περαχώρι η οποία είναι σε φάση ολοκλήρωσης και να πούμε ότι θα είναι η πρώτη παιδική χαρά που θα είναι ενεργειακά ανεξάρτητη, όλα τα φώτα της θα αντλούν την ενέργεια από τον ήλιο.

Το τέταρτο έργο είναι η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου του ΑΚΟΜΜ και η τοποθέτηση ανελκυστήρα για διευκόλυνση των ΑΜΕΑ,που όπως βλέπουμε είναι σε εξέλιξη. Μένει να τοποθετηθούν οι κυβόλιθοι,το τσιμέντο και ο εξωτερικός φωτισμός.

Το πέμπτο έργο που είναι σε εξέλιξη είναι η διαμόρφωση των δυο πλατειών  του Αγίου Γεωργίου [Μειντάνι] και Αγίου Ιωάννη [Αρμί].

Στο Αρμί μένουν ακόμα κάποιες τσιμεντοστρώσεις ενώ στο Μεϊντάνι θελήσαμε να κάνουμε μια παρέμβαση πέρα από αυτό που είχε η μελέτη. Μια φορά σκάβουμε την πλατεία μια φορά αντιμετωπίζουμε και τα προβλήματα. Θέλουμε να ενοποιήσουμε τον κεντρικό και τον περιφερειακό δρόμο μέσω του στενού από του Σπαλάτζη που κατεβαίνει στου Μπενταφούτη. Πιστεύουμε ότι θα βγει  κάτι καλό. Αυτά είναι τα πέντε έργα της πράσινης ανάπτυξης.

Υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων αυτών;

Ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης καθορίζεται εν πολλοίς και από την ροή των χρηματοδοτήσεων, ωστόσο η πλατεία θα ολοκληρωθεί άμεσα. Υπήρξε μια καθυστέρηση που οφειλόταν σε κάποιες δράσεις που έπρεπε να κάνουμε μια και την σκάψαμε. Είχε να κάνει κυρίως με θέματα αποχέτευσης που μας ανέφεραν χωριανοί μας σε κάποια σπίτια, όπως επίσης και η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης που περνάει από εκεί. Έτσι λοιπόν, ολοκληρώθηκαν οι υποδομές στο Μειντάνι και ήδη ο εργολάβος θα αρχίσει να την στρώνει και να την διαμορφώνει. Η πλατεία θα έχει πλέον και μια ενιαία μορφή και με την διαμόρφωση του κεντρικού δρόμου. Πιστεύω ότι είναι εφικτός στόχος στις αρχές Ιουνίου η πλατεία να έχει ολοκληρωθεί και να έχει δοθεί προς χρήση.


Η πολιτική αστάθεια στην χώρα σας φοβίζει, με την έννοια της καθυστέρησης πληρωμής κάποιων κονδυλίων για παράδειγμα;

Nα σου πω τι πιστεύω. Είπα και πριν πως ότι συμβαίνει δεν είναι ξεκομμένο από το γενικότερο πλαίσιο. Μην ξεχνάμε πως το να γίνονται έργα σε ένα τόπο, πέρα από την ψυχολογική ανάταση που υπάρχει σημαίνει και κίνηση χρήματος. Να σου πω ένα στοιχείο σε Παγκρήτιο επίπεδο. Είμαστε από τους λίγους δήμους που καταφέραμε να δημοπρατήσουμε τα έργα της πράσινης ανάπτυξης, να τα συμβασιοποιήσουμε. Γιατί αν θυμόμαστε πριν 8 μήνες ο εμπνευστής αυτού του προγράμματος Περιφερειάρχης Κρήτης είχε πει ότι λόγω του περιορισμού των δημοσίων επενδύσεων σταματάμε να δίνουμε εγκρίσεις δημοπράτησης. Εμείς καταφέραμε να είμαστε ένα βήμα μπροστά από αυτό. Υπάρχει όμως σαφώς ελεγχόμενη ροή χρηματοδότησης. Η πολιτική αστάθεια δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστο το  οτιδήποτε. Πιστεύω όμως ότι η σιγουριά θα επανέλθει. Και αυτό που λέω για να μην παρεξηγούμε δεν έχει να κάνει με κάποιο εκλογικό αποτέλεσμα. Θεωρώ ότι η σύνδεση της Ελλάδας με την Ευρώπη είναι κάτι δεδομένο και η πορεία μας δεν θα είναι σε καμία περίπτωση ξεκομμένη από την Ευρωπαική Ένωση.

Για τον κεντρικό δρόμο θα γίνει μονοδρόμηση που ίσως αποτελέσει και λύση για το κυκλοφοριακό πρόβλημα που υφίσταται;

Πριν 4 χρόνια είχαμε κάνει μια κυκλοφοριακή μελέτη η οποία ανέδειξε κάποια στοιχεία αποσυμφόρησης της κυκλοφορίας στον κεντρικό δρόμο, η αρχική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την αποδοχή πρότασης ήταν η υιοθέτηση του σχεδίου της μονοδρόμησης του κεντρικού, η διατήρηση ως αμφίδρομης κυκλοφορίας του Λαγκού και του περιφερειακού δρόμου, καθώς και η μονοδρόμηση κάποιων στενών για να μην υπάρχουν μποτιλιαρίσματα. Ωστόσο η μελέτη αυτή ανέδειξε και το στοιχείο της έλλειψης χώρων στάθμευσης. Οπότε η κατεύθυνσή της μελέτης έλεγε: Επιδιώξετε να βρείτε χώρους στάθμευσης και αν αυτό δεν γίνεται διατηρήστε τους χώρους στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο. Άρα ως προς την γνώση της κατάστασης το πρώτο βήμα ολοκληρώθηκε.


Τι κατεύθυνση θα έχει ο μονόδρομος στον κεντρικό δρόμο;

Η κατεύθυνση δεν θα μπορούσε να μην έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι περισσότεροι που έρχονται στο χωριό, φτάνουν από το Ηράκλειο  η πορεία  λοιπόν προς τα κάτω και όχι προς τα πάνω, έχει να κάνει με το ότι δεν έπρεπε να αλλάξουμε την εμπασιά του χωριού. Όσον αφορά την στάθμευση η μελέτη ανάπλασης που έγινε διατηρεί χώρους αριστερά και δεξιά του δρόμου. Μειώνει αν θέλεις τις θέσεις κατά 10%  στο σκεπτικό ότι στα στενά που υπάρχουν πρέπει να κάνουμε μια ζώνη ασφαλείας με τα αυτοκίνητα που μπαίνουν από εκεί ώστε να υπάρχει ορατότητα.

Ο Δήμος συνεχίζει την προσπάθεια ανεύρεσης χώρων στάθμευσης; Με αγορά οικοπέδων ή με άλλους τρόπους;

Θυμάμαι όταν ξεκίνησα ως δήμαρχος είχαμε πάρει ένα χρηματοδοτικό  πρόγραμμα της Αυτοδιοίκησης, τον Θησέα και ενώ θα μπορούσαμε να κάνουμε έργα ”βιτρίνας”, επιλέξαμε να το τροποποιήσουμε και να κάνουμε κάτι πιο ουσιαστικό. Δώσαμε τότε 600.000 ευρώ για εκπόνηση μελετών που μας έδωσε τις βάσεις και δώσαμε άλλα 600.000 για αγορά οικοπέδων και για την διαπλάτυνση του περιφερειακού δρόμου που είναι έργο ζωτικής σημασίας για την κίνηση του χωριού.


Σε τι θέσεις βρίσκονται οι εκτάσεις που αγοράσατε;

Αγοράσαμε αρκετά οικόπεδα. Για παράδειγμα στην είσοδο του Περαχωριού από την πλευρά της Καμάρας. Αγοράσαμε ένα οικόπεδο στην παιδική χαρά στο Μετόχι όπου εκεί κάναμε την μελέτη του πολιτιστικού πάρκου. Επίσης αγοράσαμε 1,5 στρέμμα δίπλα στο ΑΚΟΜΜ. Θα σου πω αυτό. Οι επισκέπτες είναι συνηθισμένοι να παρκάρουν κάπου κεντρικά και μετά να κάνουν βόλτα στο χωριό με τα πόδια. Και πρέπει να τους εξασφαλίσουμε μια ασφαλή διέλευση  με τα πόδια και αυτό είχε να κάνει με την ανάπλαση. Είχα ξεκινήσει τότε επαφές με αρκετούς οικοπεδούχους μέσα στο χωριό,τα οποία οικόπεδα είχαν χαρακτηριστεί στο σχέδιο πόλης του 1986 ως πράσινα. Δηλαδή δεν μπορούν να οικοδομηθούν! Θέλαμε να αγοράσουμε εκτάσεις. Υπήρξε μια υπέρμετρη εκτίμηση της ιδιοκτησίας. Είχα ορίσει εξαρχής μια συγκεκριμένη τιμή και για το συμφέρον του δήμου δεν μπορούσα να ξεφύγω απόαυτή. Λόγω αυτού δεν καταφέραμε να αποκτήσουμε ένα σοβαρό αριθμό μικρών χώρων στάθμευσης εντός του χωριού. Το τελευταίο λοιπόν διάστημα έχω αναπτύξει μια άλλη θεωρία: Εντάξει τώρα δεν μπορούμε να αγοράσουμε και οι τιμές εξακολουθούν να είναι υψηλές. Άρα λέω το εξής: Όποιος έχει ένα χώρο και δεν τον χρησιμοποιεί τώρα ή στα επόμενα πέντε χρόνια, ο Δήμος διατίθεται να τον πάρει, να τον διαμορφώσει ώστε να παρκάρουν εκεί άνθρωποι που μένουν κοντά και όταν στο μέλλον θα θελήσει να οικοδομήσει να το κάνει αυτό με μεγάλη άνεση χωρίς πρόβλημα από εμάς.


Περιγράφετε δηλαδή μια ιδιότυπη μορφή ενοικίασης χώρου;

Σαν ένα άτυπο ενοίκιο. Το ενοίκιο που θα μπει αν θέλεις θα είναι μια ταμπέλα εκεί που θα λέει ότι ο χώρος αυτός ανήκει σε αυτόν και έχει παραχωρηθεί δωρεάν,κάτι που είναι και όμορφο να αποδίδεται. Έχουμε ήδη θετική ανταπόκριση και θα το παλέψουμε περισσότερο στο μέλλον για να γίνει πραγματικότητα.


Άρα κ. Δήμαρχε είστε αισιόδοξος ότι θα γίνει και η μονοδρόμηση;

Ναι φυσικά. Τα πάντα όμως να ξέρεις ότι επαφίενται και στο φιλότιμο των ανωγειανών ,που πιστεύω ότι υπάρχει στον μέγιστο βαθμό, αν δεν το πίστευα θα έπρεπε να κάνω άλλη δουλειά! Ένας επισκέπτης που βλέπει μονόδρομο έχει άλλα αντανακλαστικά από ότι σε ένα διπλής κατεύθυνσης. Άρα λοιπόν θα πρέπει να προστατεύσουμε την εικόνα του χωριού με την συμπεριφορά μας.


Κάνετε έργα και για την αποχέτευση του χωριού;

Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη ,με αρκετό δρόμο ακόμα για να ολοκληρωθεί η αποχέτευση του χωριού. Αυτή τη στιγμή εκτελείτε από το Κέντρο Υγείας και βγαίνει στο Μετόχι. Περιλαμβάνει και την περιοχή του συνοικισμού και τμήματα του Περαχωριού που δεν είχαν τον κεντρικό αγωγό και περιλαμβάνει και κάθετα στενά που συνδέουν το Περαχώρι με το υπόλοιπο χωριό. Είναι σημαντική παρέμβαση η αποχέτευση. Όταν κάναμε τα τρία προηγούμενα έργα που αφορούσαν την αποχέτευση τότε το Γ’ Κοινοτικό πλαίσιο στήριξης χρηματοδοτούσε όλο το φάσμα των ενεργειών, δηλαδή και τον κεντρικό αγωγό και τις συνδέσεις με τους ιδιώτες, καθώς και το δίκτυο ύδρευσης. Το καινούριο πρόγραμμα [ΕΣΠΑ] δεν χρηματοδοτούσε όλα αυτά παρά μονάχα τον κεντρικό αγωγό. Πήραμε το ρίσκο και την ευθύνη, τώρα που σκάβεται το χωριό να κάνουμε τουλάχιστον τις ιδιωτικές συνδέσεις της αποχέτευσης. Αυτό αποτελεί επιπρόσθετο κόστος για τον Δήμο.

Να πω σε αυτό το σημείο για τα έσοδα του Δήμου. Από 1-1-2012 δεν έχει μπει ούτε 1 ευρώ στα ταμεία μας! Ενώ τον Ιανουάριο υπογράφτηκε η παράδοση στους δήμους της 4ης δόσης των παρακρατηθέντων ύψους 85.000 ευρώ και έπρεπε μέχρι τον Απρίλιο να δοθεί η πρώτη δόση της ΑΤΑ ύψους 55.000 ευρώ, παρόλα αυτά δεν έχει μπει ούτε ευρώ στα ταμεία. Ακόμα δηλαδή και τα υπογεγραμμένα δεν εκτελούνται!Τα προβλήματα όμως τρέχουν και θέλουν αντιμετώπιση, χωρίς όμως να εκθέσουμε την αξιοπιστία μας προς τους εμπόρους και εργολάβους, οι οποίοι τόσα χρόνια έχουν καλή εικόνα για το Δήμο Ανωγείων. Εκτελείτε λοιπόν η αποχέτευση. Εκτελείτε η ανάπλαση από το κέντρο υγείας ως το Αχλαδάκι. Έχουμε πάρει ήδη την έγκριση από τον Ο.Π.Α.Α.Χ. [Ολοκληρωμένα προγράμματα ανάπτυξης αγροτικού χώρου] ύψους 986.000 ευρώ για την διαμόρφωση των στενών από τον κεντρικό δρόμο μέχρι τον δρόμο του Λαγκού και της περιοχής του Συνοικισμού. Σε ολοκλήρωση είναι στα Σίσαρχα το σχολείο, μένουν μόνο τα ηλεκτρολογικά καθώς και η διαμόρφωση της περιοχής στο Μουρή που είχε χρηματοδοτήσει η τότε Νομαρχία Ρεθύμνου.


Είπατε για τον συνοικισμό. Άλλο ένα σημείο του χωριού που μένει αναξιοποίητο για δεκαετίες. Τι  σκοπεύετε να κάνετε;

Η περιοχή εκεί αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή για μένα ένα στόχο, ο συνοικισμός για όσους ξέρουν από Αθήνα, είχε σχεδιαστεί από το μελετητικό γραφείο του Πικιώνη, ενός από τους καλύτερους αρχιτέκτονες της Ελλάδας. Θέλω να αποτελέσει σημείο προσδιορισμού μια νέας εποχής για τα Ανώγεια. Θέλουμε αφενός να αναβαθμίσουμε τον περιβάλλοντα χώρο και παράλληλα να δούμε το θέμα της ιδιοκτησίας εκεί με τη βοήθεια και νομικών. Να ξεκαθαρίσουμε το πλαίσιο αυτό. Εμείς θέλουμε στους πυρήνες αυτούς να ζήσουν άνθρωποι, δεν θέλουμε ούτε να βγάλουμε από το σπίτι του κανένα αλλά ούτε και να παραμείνει το σημερινό χάλι στην περιοχή.


Υπάρχουν εξελίξεις και με το Ιδαίον Αντρον και το περίπτερο που είναι εκεί;

Μία σημαντική εξέλιξη είναι ότι βγήκε η διαπιστωτική πράξη του περιπτέρου στο Ιδαίον Άντρο. Είναι πολύ σημαντικό έργο αυτό για το χωριό. Στόχος από την αρχή είναι η αξιοποίησή του προς όφελος των Ανωγείων. Πάνω στο σπήλαιο εκτελούνται δυο εργολαβίες, μια από το δήμο και μια από πλευράς της Εφορίας Σπηλαιολογίας- Παλαιοανθρωπολογίας ύψους 500.000 ευρώ η οποία θα έχει να κάνει με την ομαλή πρόσβαση των επισκεπτών, την έκδοση εισιτήριων και την διαμόρφωση όλου του χώρου. Να σου πω για το περίπτερο. Είμαστε στο στάδιο της ολοκλήρωσης μιας σειράς μελετών για την ανακαίνιση του. Έχουμε την διαβεβαίωση του Υπουργείου Πολιτισμού ότι θα δοθούν 900.000 ευρώ για αυτό, είναι θέμα χρόνου το έργο να ενταχθεί οριστικά. Σαν δήμος έχουμε πάρει την απόφαση να δημιουργούμε τις υποδομές και να τις δίνουμε  σε φορείς ή ομάδες νέων, ένα μείγμα ντόπιων αλλά και επιχειρηματιών με γνώση του αντικειμένου, ώστε να λειτουργήσουν αυτές τις υποδομές. Θα σου μεταφέρω μια εικόνα. Θα δεις πολύ κόσμο να ανεβαίνει πάνω προς το σπήλαιο. Και αναρωτιέσαι. Μα που πάει όλος αυτός ο κόσμος; Τι αντικρίζει εκεί; Εμείς λέμε. Ένας επισκέπτης από όλες τις φυλές του κόσμου να μπορεί να πηγαίνει προς το σπήλαιο, γνωρίζουμε ότι δεν έχει ιδιαίτερο φυσικό κάλλος εκεί. Έχει όμως η Νίδα! Έχει να κάνει περισσότερο με το μυθολογικό στοιχείο της σπηλιάς και την παντοκρατορία του Δία. Θέλουμε λοιπόν ο επισκέπτης να νιώθει το δέος και την προστασία της περιοχής όταν φτάνει εκεί. Κάποιος που θα ανεβαίνει να μπορεί στο περίπτερο να λαμβάνει μια πρώτη πληροφόρηση και για το περιβάλλον αλλά και για την ιστορία του χωριού. Θα έχει εκεί Ανωγειανούς  ξεναγούς-ιχνηλάτες, με γαϊδουράκια να ανεβάζουν τον επισκέπτη από το μονοπάτι. Θα μπορεί επίσης κάποιος με άλογο να κάνει μια διαδρομή στην περίμετρο της περιοχής της Νίδας. Κάπως έτσι μπορεί να λειτουργήσει και πιστεύω πολύ σε αυτό το πλάνο.

Ποιες είναι οι εξελίξεις με την δημιουργία ψηφιακού μουσείου στα Ανώγεια;

Είναι εγκεκριμένο το έργο. Είναι σε φάση εκτέλεσης και σύντομα θα δημοπρατηθεί και το δεύτερο μέρος. Είναι πολλά τα χρόνια που μένει ανενεργό αυτό το έργο. Πρέπει να αντιληφθούμε κάτι δημιουργία ενός αρχαιολογικού μουσείου δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πιστεύω όμως ότι πολύ σύντομα θα είναι σε θέση να λειτουργήσει στο ίδιο πλαίσιο που σου ανέφερα και με το Ιδαίον Άντρο.


Τι εκθέματα θα μπορεί να δει ένας επισκέπτης στο μουσείο;

Θα υπάρχουν μέσα τρισδιάστατες απεικονίσεις του σπηλαίου και της

Ζωμίνθου. Θα νομίζει κάποιος δηλαδή από ένα βίντεο ότι είναι μέσα  στην σπηλιά του Δία. Θα υπάρχουν ψηφιακά αντίγραφα των σπουδαιότερων ευρημάτων. Επίσης θα υπάρχουν πραγματικές αναπαραστάσεις με το δωμάτιο του κεραμουργού που βρέθηκε στην Ζώμινθο φτιαγμένο με πέτρα και τέλος θα υπάρχουν εικόνες και ευρήματα που έχουν παραχωρηθεί από την υπηρεσία.


Υπάρχουν κάποια ευρήματα που βρίσκονται στο αρχαιολογικό μουσείο του Ηρακλείου. Αυτά μπορούν να επιστρέψουν;

Όχι και ο λόγος είναι απλός. Για να σταθεί ένα μουσείο θέλει φύλακες. Από τη στιγμή που δεν τους έχουμε δεν γίνεται και στην εποχή που είμαστε αυτό είναι δύσκολο. Ας φτιάξουμε πάντως αυτό που σου είπα, μια πρώτη πηγή πληροφόρησης προς τον επισκέπτη.


Πείτε μας για το έργο της διαχείρισης των κτηνοτροφικών αποβλήτων.

Είναι επίσης ένα έργο σε εξέλιξη με κάποιες καθυστερήσεις επειδή άλλαξε ο εταίρος από την Κύπρο. Ολοκληρωμένη διαχείριση κτηνοτροφικών αποβλήτων. Τι είναι ακριβώς; Σε πρώτη φάση αγοράζουμε τον εξοπλισμό και διαμορφώνουμε τον χώρο που είναι στην παλιά χωματερή. Εκεί θα γίνεται με κάποιο τρόπο το σβήσιμο των αποβλήτων και θα παράγεται λίπασμα, το οποίο θα παίρνει όποιος Ανωγειανός το επιθυμεί. Σε δεύτερη φάση θα μπορούσε να γίνει και τυποποίησή και πώληση αυτού του λιπάσματος. Μπορεί σε κάποιους αυτό να ακούγεται περιττό αλλά είναι πολύ σημαντικό διαδικασία των κτηνοτροφικών ενισχύσεων θα συνδεθεί άρρηκτα και με το περιβαλλοντικό κομμάτι. Κτηνοτροφική μονάδα χωρίς σύστημα διαχείρισης αποβλήτων δεν θα μπορεί να έχει άδεια λειτουργίας. Είμαστε ο πρώτος δημόσιος φορέας που θα το έχει στην Κρήτη. Από τους ιδιωτικούς φορείς το έχει και η CRETAFARM.


Πολλά ακούγονται τελευταία για το κέντρο υγείας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ακόμα και να κλείσει υπάρχει πιθανότητα. Ισχύει κάτι τέτοιο;

Υπάρχει πρόβλημα. Θα σου πω τι γίνεται. Το κέντρο υγείας στήθηκε από την αρχή αν θες να το πω έτσι, μπρατσικά! Προχθές είχα μια συνάντηση με τον Διοικητή του νοσοκομείου Ρεθύμνου. Θα δεχτώ να μου κλείσει οποιαδήποτε υπηρεσία του δήμου. Δεν θα δεχτώ να κλείσει το κέντρο υγείας. Είχαμε μια έντονη συζήτηση στην οποία συμμετείχε και ο διευθυντής του κέντρου υγείας και δυο μέλη του δημοτικού συμβουλίου. Θέλαμε να τους δείξουμε ότι το κέντρο υγείας αποτελεί για εμάς και την γύρω περιοχή θέμα ζωτικής σημασίας. Όπως είπα στον Διοικητή, σήμερα αποφύγαμε να είμαστε εδώ 100Ανωγειανοί,Λιβαδιώτες και Ζωνιανοί, αλλά ήρθαμε για ένα πολιτισμένο διάλογο. Όλα τα νοσοκομεία περνούν δύσκολα όσον αφορά τα λειτουργικά τους. Τι γίνεται στο κέντρο υγείας; Αφενός η πρόσληψη επικουρικών γιατρών είναι δύσκολη. Κατά δεύτερο οι μισθοί έχουν συρρικνωθεί ενώ έχει αυξηθεί η δουλειά με τις συνταγογραφήσεις. Αυτό δημιουργεί μια κακή αίσθηση στον υπάλληλο. Συνεπακόλουθο όλων αυτών είναι και η μείωση των εφημεριών και αν αυτό ακούγεται από κάποιους ως θέμα οικονομικό για το κέντρο υγείας είναι ουσιαστικό. Το τελευταίο πρόγραμμα εφημεριών που βγήκε για το κέντρο υγείας από το Ρέθυμνο είναι μια ενεργή εφημερία και μια σε ετοιμότητα. Τι σημαίνει αυτό; Να είναι δηλαδή ένας γιατρός στο νοσοκομείο και ο άλλος στο Ηράκλειο, ώστε αν χρειαστεί να φύγει αυτός που είναι εδώ να τον αντικαταστήσει ο δεύτερος που θα έρθει από το Ηράκλειο. Αντιλαμβάνεσαι πόσο δύσκολο είναι αυτό με τις αποστάσεις και τους χρόνους. Θέλουμε να το καταλάβουν. Κατανοήσαμε την δύσκολη θέση τους αφού είχε καταρτιστεί το πρόγραμμα για τον Μαίο. Βρήκαμε φόρμουλα συνεννόησης και πήραμε την δέσμευση από τον Διοικητή ότι τον Ιούνιο θα καταρτιστεί με δυο ενεργές εφημερίες. Ωστόσο υπάρχει μια πραγματικότητα που δεν πρέπει να περνάει έτσι. Τα χρήματα που είχαν για τις εφημερίες μειώθηκαν, άρα είχαν να διαχειριστούν συγκεκριμένο αριθμό χρημάτων. Βγάλανε λοιπόν ένα πρόγραμμα για όλα τα κέντρα υγείας το οποίο γράφει μέσα ότι είναι μη ασφαλές!! Εγώ παρότρυνα τον Διοικητή να καταθέσει ένα ασφαλές πρόγραμμα  για όλο το νομό. Ας είναι περισσότερα τα χρήματα αλλά να γίνεται πιο σωστά η δουλειά και θα είναι και αυτοί νομικά καλυμμένοι.


Υπάρχει πιθανότητα να κλείσει κάποια στιγμή το κέντρο υγείας Ανωγείων;

Θα κάνουμε το παν για να το προστατεύσουμε. Να πούμε ότι όλο αυτό με τις εφημερίες δημιουργεί μια ανασφάλεια στο προσωπικό που σε άλλες συνθήκες μπορεί να δήλωνε και παραίτηση. Μετάταξη, απόσπαση, άδεια μπορείς να την σταματήσεις. Όχι όμως και την παραίτηση. Ότι ισχύει για το κέντρο υγείας ισχύει και για τον Δήμο. Έχουν μειωθεί οι συμβάσεις  και τα χρήματα και έχει αυξηθεί η γραφειοκρατία. Έχουμε ένα μηχανικό τον Γιάννη Αναστασάκη και έχω δυο ειδικούς συνεργάτες που βοηθούν πάρα πολύ στο κομμάτι της τεχνικής υπηρεσίας, της Ειρήνη και την Πόπη


Πείτε μας για το πρόγραμμα ”Όραμα Ανωγείων”.

Έχουμε εγκεκριμένο ένα πρόγραμμα 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, το ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης περιοχών της υπαίθρου, το Όραμα Ανωγείων. Αυτό περιλαμβάνει πολλά πράγματα. Την ανάδειξη του χιονοδρομικού και την δημιουργία Αστεροσκοπείου στον Σχοίνακα. Το μουσείο του βοσκού στην παλιά ανεμογεννήτρια ,την δημιουργία μουσικής ακαδημίας στο Πολύκεντρο, όπου εκεί μπορούμε να στήσουμε όλο τον μουσικό πλούτο του χωριού. Περιλαμβάνει ακόμα την αναγέννηση της υφαντικής που θα στεγαστεί στο παλιό περαχωριανό σχολείο. Περιλαμβάνει αναπλάσεις στα Σίσαρχα, δημιουργία παιδότοπου στον ισόγειο χώρο του παιδικού σταθμού. Έχουμε ήδη εγκρίσεις για την αναβάθμιση του σχολείου βιοκληματικά. Θα πάρουμε τον άλλο μήνα πέντε εγκρίσεις για την εγκατάσταση  φωτοβολταϊκών στις στέγες, σε πέντε δημόσια κτίρια ώστε να μειώσουμε και τα κόστη λειτουργίας τους.


Με την πρεσβεία του Ισραήλ τι ετοιμάζεται;

Πριν 3 μήνες κάναμε μια πολύ όμορφη διημερίδα με καλούς οιωνούς και για το μέλλον, με τα ελληνόφωνα χωριά της Καλαβρίας, για ανταλλαγή εμπειριών, τουριστικών προορισμών κτλ. Πρόσφατα ήρθα σε επαφή με αντίστοιχους ανθρώπους από το Ισραήλ και ετοιμάζουμε κάτι παρόμοιο με την πρεσβεία τους. Πιστεύω ότι θα εξελιχθεί και αυτό θετικά.


Με το θέμα της λιμνοδεξαμενής τι νεώτερα υπάρχουν;

Έχουμε μια ποσότητα νερού μέσα, την οποία έχουμε διατηρήσει πλέον. Έχουμε αποφασίσει τα εξής που αυτό που θα σου πω θα βοηθήσει και στην πληροφόρηση αυτών που ασχολούνται με την άρδευση, αν και οδηγία του δήμου υπήρξε να μην κάνουν περβόλια φέτος για να μην υπάρξει κίνδυνος για αυτά από έλλειψη νερού. Το χωριό παίρνει νερό από το βουνό και τις πηγές του. Και επειδή δεν φτάνει τώρα συμπληρώνεται με την λειτουργία του διυλιστηρίου. Αυτό θα γίνεται μέχρις ότου το νερό που θα βγαίνει από εκεί δεν θα έχει οσμές. Όχι ότι δεν θα είναι καλό αλλά δεν θα έχει την οσμή του νερού που έχει φτάσει πλέον σε χαμηλά επίπεδα. Όταν συμβεί αυτό το νερό το υπόλοιπο θα το δώσουμε για άρδευση. Τότε λοιπόν που θα σταματήσει η ύδρευση του χωριού από την λιμνοδεξαμενή και το διυλιστήριο θα χρησιμοποιήσουμε την γεώτρηση στον Δοξαρό. Ελέγξαμε όλο το δίκτυο πήραμε δείγματα και τα στείλαμε στο χημείο. Κοιτάζουμε επίσης να αξιοποιήσουμε το νερό από το Πλατάνι που είχε εγκαταλειφθεί 2-3 χρόνια γιατί αρκούσε η λιμνοδεξαμενή. Βάλαμε πάλι σε λειτουργία τη γεώτρηση στο Κορίτσι. Θέλουμε να είμαστε έτοιμοι για το καλοκαίρι όσο αφορά το κομμάτι της ύδρευσης και να ικανοποιήσουμε όσο μπορούμε το κομμάτι της άρδευσης. Τώρα όσον αφορά τη ζημιά. Έχει εντοπιστεί σε πιο σημείο μπορεί να είναι. Θα καλέσουμε τώρα τον Ιούνιο μια συνάντηση με όλους τους γνώστες τέτοιων θεμάτων ώστε να δούμε και πια θα είναι η παρέμβαση μας. Όλα αυτά είναι κόστος για εμάς αλλά θα το αντιμετωπίσουμε, γιατί παρά τα αιτήματα μας για χρηματοδότηση της επισκευής δεν έχει υπάρξει καμιά ανταπόκριση. Ούτε υπουργό μπορείς να βρεις τώρα, ούτε γενικό γραμματέα ούτε τίποτα.


Τα Κ.Ε.Π. έκλεισαν στα Ανώγεια, μια σημαντική απώλεια για τον τόπο. Τι γίνεται με αυτό το θέμα αλλά και με τις δυο εργαζόμενες εκεί;

Δώσαμε μια πολύ μεγάλη μάχη και με τους βουλευτές του νομού με σκοπό να το κρατήσουμε ανοιχτό. Είναι τέτοια η νομοθεσία, τέτοιοι οι περιορισμοί που δεν μας δίνουν την δυνατότητα να υπογράψουμε δυο συμβάσεις με τα κορίτσια που δούλευαν εκεί. Οι εργαζόμενες είναι σε μια διαδικασία στην οποία είμαι συμπαραστάτης, ωστόσο δεν εξαρτάται να το πω έτσι από την δικιά μου υπογραφή. Μας ενδιαφέρει η μόνιμη λειτουργία του Κ.Ε.Π. και μόλις σταθεροποιηθεί η πολιτική κατάσταση χρειάζεται μια τροπολογία του υπουργού. Όλες πλέον οι τροπολογίες που σημαίνουν θέσεις ή κόστος προϋπολογισμού περνούν από τον έλεγχο των επιτρόπων. Πιστεύω όμως ότι επειδή ο Καλλικράτης έχει βασιστεί εν πολλοίς στην παροχή υπηρεσιών προς τον δημότη μέσω των Κ.Ε.Π. θα καταφέρουμε την επαναλειτουργία τους. Την λέξη καταφέρουμε δεν την λέω απλά, την λέω μετρημένα δεν θέλω να δίνω υπεραισιοδοξία στις υπαλλήλους, οι οποίες αντιμετωπίζουν την ανεργία τώρα ενώ για 6 χρόνια δώσανε κομμάτι ζωής στην δουλειά τους. Αλίμονο αν αυτή την περίοδο που βοηθάει στο να έρχονται άνθρωποι από την πόλη στα χωριά, εμείς να μην καταφέρουμε να τις κρατήσουμε. Θα έχει αποτύχει και η κοινωνία μας να αναβαπτιστεί από τα δικά της παιδιά και το Κράτος θα έχει χάσει την ευκαιρία της αποκαλούμενης αποκέντρωσης.

Για την Μαθητική Εστία Ανωγείων και το πρόγραμμα δια βίου μάθησης τι έχετε να μας πείτε;

Η ύπαρξη της ανακαινισμένης Εστίας που σύντομα θα ξεκινήσει και η ανακαίνιση των εστιατορίων μας έχει ήδη δώσει την δυνατότητα να καλύψουμε τον Αύγουστο πολλές φιλοξενίες. Τη δημιουργία του σκακιστικού τουρνουά και άλλες φιλοξενίες πάνω σε πολιτιστικά πλαίσια. Πιστεύω ότι σύντομα με την πλήρη ενεργοποίησή της Εστίας θα έχουμε δυνατότητες πρωτόγνωρες για τα επίπεδα των Ανωγείων. Μεαυτό ως δεδομένο έχουμε και την δυνατότητα λειτουργίας κέντρου δια βίου μάθησης, όπου η πρόταση είναι ήδη έτοιμη να υποβληθεί στο αρμόδιο υπουργείο.


Κλείνοντας κ. Δήμαρχε θα ήθελα να στείλετε ένα μήνυμα για όλους τους συγχωριανούς μας που ταλαιπωρούνται αυτό το διάστημα με τα έργα που γίνονται.

Όταν γίνονται έργα υποδομών όπως η αποχέτευση κάποιοι μπορούν να μην αντιλαμβάνονται τι μπορεί να τους προσφέρει στο μέλλον. Σίγουρα υπάρχει ταλαιπωρία του κόσμου. Υπάρχουν όμως και κάποιες διαδικασίες που πρέπει να γίνουν. Χρειάζεται από όλους υπομονή. Αντιλαμβάνομαι και τους επιχειρηματίες που πλήττονται. Ας έχουν εμπιστοσύνη οι συγχωριανοί μας στο ότι ναι μεν υπάρχει ταλαιπωρία αλλά από όλα αυτά θα βγούμε όλοι κερδισμένοι.


Μοιραστείτε το

-

-->