Υγεία

Μεγάλη συμμετοχή και ενδιαφέρον είχε το σεμινάριο εκπαίδευσης πολιτών για τις πρώτες βοήθειες που πραγματοποιήθηκε στα Ανώγεια από τον Δήμο και την εθελοντική ομάδα “Φίλιος Ζευς”, με περισσότερους από 70 συγχωριανούς μας να συμμετέχουν και στο βιωματικό μέρος του, λαμβάνοντας στο τέλος και βεβαιώσεις παρακολούθησης. Χαρακτηριστικό είναι ότι αν και το σεμινάριο είχε προγραμματισμένη διάρκεια 3 ωρών τελικά τελείωσε μετά από 5 ώρες λόγω της μεγάλης συμμετοχής. Η ομάδα “Φίλιος Ζευς” ήρθε στα Ανώγεια με έξι μέλη της και επικεφαλής την κα Έρη Χαιρέτη.Στο σεμινάριο συμμετείχαν γονείς, εκπαιδευτικοί, δάσκαλοι και άνθρωποι κάθε ηλικίας που διδάχτηκαν θέματα ζωτικής σημασίας όπως την απόφραξη αεραγωγού από ξένο σώμα, την λιποθυμία, αιμορραγία και την καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση με αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή.

Πρόθεση του Δήμου Ανωγείων είναι η συνέχιση παρόμοιων δράσεων, με νέα σεμινάρια για σημαντικά ζητήματα όπως η πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, η κατανάλωση αλκοόλ και άλλα. Για το σεμινάριο για τις πρώτες βοήθειες μίλησε στην “Α” ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιχάλης Δραμουντάνης, ο οποίος συμμετείχε και ενεργά στο βιωματικό του μέρος, και ανέφερε τα εξής:

“Ο Δήμος Ανωγείων είναι κοντά στις ανάγκες της κοινωνίας και στο μέλλον θα γίνουν και άλλες αντίστοιχες δράσεις.Στόχος μας είναι να δίνουμε στην κοινωνία μας, χρήσιμες πληροφορίες και λύσεις στα προβλήματα.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ερη Χαιρετη Πρόεδρο και τα 6 μέλη της εθελοντικής Ομάδας Διάσωσης ΦΙΛΙΟΣ ΖΕΥΣ που συμμετείχαν στην δράση για την πολύτιμη γνώση που μετέφεραν σε όσους παρακολούθησαν το σεμινάριο”.

 

Το μηχάνημα είναι μια δωρεά ανθρωπιάς από τον Αλέξη Σαρρηγεωργίου, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Eurolife Ασφαλιστικής

Θέμα: ΑΝΩΓΗ

Φωτογραφίες: Μανόλης Σαμόλης

Είναι ο Ντίνος Μερκούρης, ο γιατρός “της καρδιάς” όλων των Ανωγειανών, που ήρθε πρώτη φορά το 2012 στο χωριό μας και με την τεράστια επιστημονική προσφορά , αλλά και το ήθος και τον χαρακτήρα του, έχει αγαπηθεί από όλους, όχι μόνο στα Ανώγεια, αλλά και σε όλη τη “ρίζα” του Ψηλορείτη, καθώς για επτά χρόνια έχει εξετάσει καρδιολογικά πάνω από 8.000 ανθρώπους, πάντοτε δωρεάν! Ήρθε το 2012 παρακινούμενος από το ίδιο του το αίμα και τους συγγενικούς δεσμούς με την οικογένεια Σμπώκου, ως ένα πείραμα που σκέφτηκε τότε, ο πολιτευτής σήμερα του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ Βασίλης Σμπώκος για να ενισχύσει το Κέντρο Υγείας Ανωγείων. Ο γιατρός έδωσε ζωή στην αίθουσα “Διονύσης Φρυσάλης” του Κέντρου Υγείας και τον υπέρηχο προσφορά της χαροκαμένης Μάνας Ζαχαρένιας ή “Λαμάχενας”, και ερχόμενος από τότε κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο, εξέταζε ακούραστα τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Το πείραμα είχε πετύχει, οι εξετάσεις θα γινόταν θεσμός και παράλληλα ο Ντίνος Μερκούρης, ένας καθαρός Ανωγειανός, καθώς αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας μας. Έχει τιμηθεί και από τον Δήμο Ανωγείων, αλλά το μεγαλύτερο παράσημο του πάντα θα είναι το χαμόγελο και το “ευχαριστώ πολύ γιατρέ μου” μετά από κάθε εξέταση ασθενούς!

Ο γιατρός της “καρδιάς” των Ανωγειανών πλέον θα είναι δικός τους 365 μέρες το χρόνο και όχι μόνο κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο, καθώς με δικές του ενέργειες και προσπάθειες, ο Ντίνος Μερκούρης πέτυχε την αναβάθμιση του εξοπλισμού του Κέντρου Υγείας Ανωγείων, με ένα καινούριο και σύγχρονο υπέρηχο, που συνοδεύεται από ένα μηχάνημα που έχει τη δυνατότητα να του στέλνει τις εικόνες του ασθενούς και να κάνει υπέρηχο ακόμα και όταν βρίσκεται στην Αθήνα! Η μεγάλη προσφορά έγινε από τον πρόεδρο της Eurolife Ασφαλιστικής Αλέξη Καραγεωργίου, προσωπικού φίλου του γιατρού, που έδωσε τα χρήματα και τα Ανώγεια απέκτησαν δυο μηχανήματα που θα ζήλευαν “όλα τα  Νοσοκομεία της Ελλάδας” όπως αναφέρει με περηφάνια και ευχαρίστηση σε δηλώσεις του στην ΑΝΩΓΗ.

“Γιατί εμείς τα όνειρα μας δεν τα πετάμε στον ωκεανό των ευρώ. Αφιερωμένο στα Ανώγεια, μια μικρή ανταπόδοση της απέραντης αγάπης τους…” θα πει ο Ντίνος Μερκούρης μετά τις πρώτες δοκιμές στο νέο μηχάνημα που εγκαταστάθηκε ήδη στην αίθουσα “Διονύσης Φρυσάλης” του Κέντρου Υγείας. Στη συνέχεια με εμφανή τα σημάδια της χαράς και της ανυπομονησίας για τη χρησιμοποίηση και επίσημα του νέου υπερήχου, ο Ντίνος Μερκούρης μίλησε στην ΑΝΩΓΗ, για τον καλό του φίλο Αλέξη Καραγεωργίου και την προσφορά του, αλλά και για τις δυνατότητες που έχει το νέο μηχάνημα που εγκαταστάθηκε στην “πρωτεύουσα όλου του κόσμου” όπως χαρακτήρισε τα Ανώγεια.

Αναλυτικά η δήλωση του:

“Το καινούριο μηχάνημα το οφείλουμε στον φίλο μου Αλέξη Σαρρηγεωργίου πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Eurolife Ασφαλιστικής. Χωρίς να τον πιέσω, χωρίς να το απαιτήσω. Γιατί οι Ανωγειανοί ούτε επαιτούν, ούτε απαιτούν! Για τον λόγο αυτό τον ευγνωμονώ όπως και όλοι οι κάτοικοι των Ανωγείων για την δωρεά που μας έκανε. Όταν ήρθα εδώ για πρώτη φορά βρήκα ένα μηχάνημα για υπέρηχο που ήταν αγορασμένο το 1999, από τη Ζαχαρένια Φρυσάλη (Λαμάχενα) της μάνας του αδικοχαμένου Διονύση. Εγώ ήρθα στα Ανώγεια το 2012. Καταλαβαίνεται ότι ήταν ήδη ένα μηχάνημα παλιό, είχε πολλά χρόνια να λειτουργήσει και οι εικόνες που πρόσφερε και οι δυνατότητες του ήταν πάρα πολύ περιορισμένες.

Το καινούριο μηχάνημα, είναι ένα σύγχρονο μηχάνημα, το οποίο πιστεύω ότι πολλά Νοσοκομεία της Ελλάδας θα το ζήλευαν. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Ο Αλέξης και η Eurolife Ασφαλιστική, μας πρόσφεραν δυο μηχανήματα. Το δεύτερο είναι ουσιαστικά μια φορητή, εύχρηστη συσκευή, η οποία συνδεόμενη με ένα Tablet, δίνει τη δυνατότητα σε ένα γενικό γιατρό από εδώ το Κέντρο Υγείας Ανωγείων, να στέλνει τις εικόνες στο κινητό μου στην Αθήνα και εγώ να κάνω υπερηχογράφημα σε όποιον το έχει ανάγκη για 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο. Το δεύτερο αυτό μηχάνημα, είναι το πρώτο που παρουσιάζεται στην Ελλάδα και φυσικά στα Ανώγεια! Γιατί όπως έχω πει και πολλές φορές στο παρελθόν,τα Ανώγεια δεν είναι η πρωτεύουσα της Κρήτης, ούτε της Ελλάδας, αλλά είναι η πρωτεύουσα του κόσμου ολόκληρου!

Έτσι, επειδή και εγώ είμαι στη καρδιά των Ανωγειανών, θα έχω και εγώ στα χέρια μου τις καρδιές των Ανωγειανών 365 μέρες το χρόνο!”

Σε ευχαριστούμε πολύ γιατρέ μας…!

 

Ένας σπουδαίος επιστήμονας και καλός Ανωγειανός, ο Εμμανουήλ Ανδρεαδάκης, τοποθετήθηκε διοικητής στο Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου, μετά από την χθεσινή απόφαση του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, που όρισε όλους τους διοικητές και τους αναπληρωτές αυτών στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ της Χώρας. Η απόφαση ανακοινώθηκε μετά από αξιολόγηση όλων των υποψήφιων ονομάτων από ειδική επιτροπή και αναμένεται σύντομα να δημοσιευθεί στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ο Εμμανουήλ Ανδρεαδάκης γεννήθηκε το 1950 στα Ανώγεια. Σπούδασε Ιατρική στην Ιταλία. Εργάστηκε κατά καιρούς σε Νοσοκομεία του Ηρακλείου, της Αθήνας, του Αγίου Νικολάου, της Σητείας και αλλού. Συνταξιοδοτήθηκε πριν δυο χρόνια, έχοντας σπουδαία προσφορά στην Ιατρική, σε μια μεγάλη πορεία όπου διακρίθηκε από συναδέλφους και ασθενείς του για το ήθος, την εντιμότητα και την αξιοπρέπεια του.

Το 1987 είχε κατέλθει στις δημοτικές εκλογές, ως υποψήφιος δήμαρχος Ανωγείων, χάνοντας την εκλογή του από τον Γεώργιο Κλάδο! Είναι παντρεμένος με την Μαριλένα Ανδρεαδάκη .

Αναλαμβάνει σε μια κρίσιμη περίοδο για το σύστημα υγείας της Ελλάδας, αλλά η πείρα και η διάθεση του για προσφορά αποτελούν εχέγγυα επιτυχίας για την περίοδο που θα διοικήσει το Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου. Σύμφωνα και με τις οδηγίες του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια,τρεις είναι οι αρχικοί άξονες στους οποίους θα πρέπει να κινηθούν οι νέοι διοικητές, και αυτοί είναι η έναρξη ελέγχων στα οικονομικά των Νοσοκομείων τους, η φυσική παρουσία τους στις εφημερίες και τέλος ο ορισμός ομάδας διαχείρισης ασθενών στα τμήματα επειγόντων περιστατικών.

Η ΑΝΩΓΗ εύχεται στον νέο διοικητή του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, Εμμανουήλ Ανδρεαδάκη, καλή δύναμη και κάθε επιτυχία στην θητεία του στην σημαντική αυτή θέση για ολόκληρο το Νομό Λασιθίου!

Το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας Πολιτισμού του Δήμου Ανωγείων, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του για την προστασία και προαγωγή της Δημόσιας Υγείας  προχώρησε σε συνεργασία με την  Κινητή Μονάδα Μαστογραφίας της Περιφέρειας Κρήτης για τη διενέργεια δωρεάν μαστογραφιών σε γυναίκες του  Δήμου Ανωγείων.Η Νέα Κινητή Μονάδα Μαστογραφίας της Περιφέρειας Κρήτης συνεχίζει το μεγάλο της ταξίδι .Ένα ταξίδι Ανθρώπινο οραματικό μια πράξη Αγάπης για τις Γυναίκες. Ένα ταξίδι που έχει στόχο να φωτίσει και να δημιουργήσει τις σωστές πεποιθήσεις για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Δεν αφήνω τίποτα στην άγνοια … τίποτα στην τύχη .Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΟΥ

Η Κινητή Μονάδα θα βρίσκεται στο Δήμο Ανωγείων 23 και 24 Σεπτεμβρίου ,στο προαύλιο χώρο του Κ.Υ. Ανωγείων.  Θα εξεταστούν γυναίκες:

-Ηλικίας 40-75 ετών

-Κατά προτεραιότητα γυναίκες που έως τώρα δεν έχουν υποβληθεί σε μαστογραφικό έλεγχο καθώς και οι ανασφάλιστες γυναίκες.

– Αποκλείονται οι γυναίκες που έχουν κάνει α) ολική μαστεκτομή β)μαστεκτομή πριν την πάροδο 10 ετών γ) γυναίκες που έχουν ελεγχθεί με μαστογραφία σε χρονικό διάστημα  μικρότερο του ενός έτους δ) όσες έχουν ιστορικό βιοψίας ή αισθητικής επέμβασης στον μαστό.

Η γνωμάτευση των μαστογραφιών γίνεται από ιατρούς του Ακτινολογικού Τμήματος Βενιζελείου Νοσοκομείου.Για πληροφορίες και εγγραφές μπορείτε να απευθύνεστε στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ανωγείων έως και την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019.

Τηλέφωνο επικοινωνίας::2834031484 , 2834031411

 

-->