Τελευταία Νέα

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Αστεροσκοπείου:

“Σήμερα, Δευτέρα 12 Απριλίου 2021, γιορτάζουμε την επιτυχημένη 35ετή πορεία του Αστεροσκοπείου του Σκίνακα και προσβλέπουμε με ενθουσιασμό στις νέες προοπτικές που ανοίγονται μπροστά μας!

Στα 35 χρόνια που πέρασαν, το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα απέκτησε ένα μεγαλύτερο τηλεσκόπιο με διάμετρο 1.3μ. καθώς και πληθώρα από ερευνητικά όργανα τελευταίας τεχνολογίας, τα οποία, σε συνδυασμό με το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό του, το εδραίωσαν ως το πλέον παραγωγικό αστεροσκοπείο της χώρας μας: οι παρατηρήσεις από τον Σκίνακα έχουν οδηγήσει μέχρι σήμερα σε 247 εργασίες σε ερευνητικά περιοδικά με κριτές οι οποίες έχουν λάβει πάνω από 6000 αναφορές.

Διαβάστε την συνέχεια... »

Πέρασε ήδη ένας χρόνος που έφυγε από κοντά μας η  Αλεξάνδρα Βαμβουκάκη-Χαιρέτη, στις 14 Απριλίου 2020 σε ηλικία 75 ετών. Χθες Κυριακή τελέστηκε σε πολύ στενό οικογενειακό κύκλο το ετήσιο μνημόσυνό της στο χώρο του κοιμητηρίου του Γαλενίου.

 Η ανιψιά της Ειρήνη την θυμάται με αγάπη γράφοντας τα παρακάτω λόγια.

 “Η Αλεξάνδρα Βαμβουκάκη-Χαιρέτη,γεννήθηκε το 1944 στο Γαλένι Τεμένους.Ήταν το τρίτο κορίτσι της οικογένειας του Αλέξανδρου Βαμβουκάκη και της Παρασκευής Χαιρέτη.Είχε την ατυχία να γεννηθεί και να ανατραφεί χωρίς την παρουσία του φυσικού της πατέρα.

Διαβάστε την συνέχεια... »

Οι διαβεβαιώσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα από το Ρέθυμνο φάνηκαν να πείθουν τους εκπροσώπους των αγροτοσυνδικαλιστών, αλλά και τους θεσμικούς φορείς ότι το Υπουργείο αντιλαμβάνεται τα σοβαρά προβλήματα των δασικών χαρτών και πρόκειται να τα «θεραπεύσει».

Διαβάστε την συνέχεια... »

Εκατό είκοσι πέντε μαθητές του “Σταυράκειου” Λυκείου Ανωγείων, θα βρεθούν τη Δευτέρα 12 Απριλίου ξανά στα θρανία τους, στην επιστροφή της δια ζώσης εκπαίδευσης. Θα ισχύουν τα self-tests αλλά και όλοι οι υγειονομικοί κανόνες προστασίας για όλους, εκπαιδευτικούς, μαθητές και υπάλληλους των σχολικών μονάδων.

Όσοι γονείς δεν έχουν προμηθευτεί τα ατομικά τεστ για τον κορονοιο ,που θα πρέπει να έχουν κάνει οι μαθητές Λυκείου, ώστε να μπορούν να προσέλθουν στο σχολείο από την Δευτέρα 12 Απριλίου.Το φαρμακείο του κ.Παντερη θα είναι ανοιχτά την Κυριακή το βράδυ για να μπορούν να τα πάρουν.

θα πρέπει να δηλώνετε το αρνητικό ή το θετικό αποτέλεσμα του τεστ στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr. Η φόρμα δήλωσης του αποτελέσματος θα είναι λειτουργική από την Κυριακή 11 Απριλίου, αλλά επειδή πιθανόν να μην είναι εύκολη η εκτύπωση της κάρτας του μαθητή/τριας, που υποχρεούνται να φέρνουν στο σχολείο (με αρνητικό αποτέλεσμα του τεστ) , έχουν προμηθεύτει τα φαρμακεία της περιοχής με υπεύθυνες δηλώσεις που μπορείτε να συμπληρώνετε για την ενημέρωση του σχολείου.

Τα self-test:

Μέσω της διαδικασίας του αυτοελέγχου με οικιακό τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου ο πολίτης προστατεύει ταυτόχρονα την υγεία του αλλά και τους αγαπημένους του ανθρώπους.

Σκοπός της διαδικασίας αυτής είναι η προστασία της Δημόσιας Υγείας ανιχνεύοντας ασυμπτωματικούς φορείς του ιού SARS – CoV -2 εύκολα, γρήγορα και αξιόπιστα.

Εφόσον υποβληθήκατε σε οικιακό τεστ και βρεθήκατε θετικοί στον νέο κορωνοϊό, μπορείτε να υποβληθείτε σε νέο τεστ προς επιβεβαίωση του πρώτου. Αυτό μπορεί να γίνει οπουδήποτε εσείς επιθυμείτε ιδιωτικά ή δημόσια εντός των επόμενων 24 ωρών.

Δείτε το σχετικό βίντεο οδηγιών για το self-test:

https://www.youtube.com/watch?v=uqy9EtE1uuE

-Από τον Μανώλη Βρέντζο (Βέλουκα)

 

“Τση Νίδας όλοι οι αητοί, στο Μεριακό πετούνε,

το Μάκη απ’ ότι φαίνεται, κι εκείνοι πως πενθούνε.

=============================================

Κι ο Αι Γιάννης σιγανά, κλαίει γιατί κατέχει,

το Μάκη δε θα ξαναδεί, και αρνεμό δεν έχει…

Λίγες μέρες επεράσανε, από το χαμό σου θείες μου, μα όσες και να περάσουνε, η πληγή της απώλειας σου δεν επουλώνεται. Ταπεινός και μετρημένος πάντα, διατηρώντας τη δύναμη να στηρίξεις τον οποιοδήποτε χρειαστεί τη βοήθεια σου. Πάντα με το χαμόγελο, μια ήρεμη δύναμη και ένα ταπεινό στήριγμα για όλους.

Από μικιός στα βάσανα, ορφανός από πατέρα, κατάφερες μαζί με τη Μάνα και τα αδέρφια σου, να σταθείτε στα πόδια σας, να στηρίξετε και να υψώσετε ακόμα πιο πολύ, το βαρύ όνομα του πατέρα σας. Έστεσες το μπέτη σου, μαζί με τη θεία τη Μαρίνα, που σου στάθηκε λαμπάδα όλα τα χρόνια, πάλεψες στη δουλειά σου και άνοιξες το δικό σου σπίτι.

Χουβαρντάς, μερακλής και αισθηματίας άντρας του χωριού, έπαιξες καθοριστικό ρόλο στη γενιά σου. Ήσουν μια από τις κεφαλές του χωριού που συντέλεσαν στο να γίνουν τα Ανώγεια, Ανώγεια! 

Ένας ακούραστος φύλακας του Αι Γιαννιού και ένας πιστός βοσκός της Νίδας. Το σπίτι σου, το μητάτο σου και προπαντών η ψυχή σου, ήταν πάντα ανοιχτή και φιλόξενη για όλους. Από τη μια άκρη της Κρήτης στην άλλη, το όνομα σου φωτογράφιζε την ταπεινοσύνη και τον σεβασμό. Η ντομπροσύνη, η ανιδιοτέλεια και το φιλότιμο σου, απεικονίζουν το Ανωγειανό πρότυπο.

Διαβάστε την συνέχεια... »

Την Κυριακή 11 Απριλίου, θα τελεστεί στην Ιερά Μονή Δισκουρίου, το σαρανταήμερο μνημόσυνο, για την ανάπαυση της ψυχής της Ευαγγελίας Κουνάλη του Βασιλείου, που  “έφυγε” από τη ζωή στις 2 του περασμένου Μαρτίου σε ηλικία 97 ετών. Η τελετή θα γίνει σύμφωνα με όλες τις διατάξεις και τα μέτρα κατά της πανδημίας όπου θα λειτουργήσει ο αγαπημένος ανιψιός της, Αρχιμανδρίτης Νικηφόρος Κουνάλης, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης.

Την Ευαγγελία Κουνάλη δε μπόρεσε να την αποχαιρετήσει το χωριό όπως θα ήθελε, λόγω των συνθηκών της πανδημίας του Covid-19. Υπήρξε σε όλη της τη ζωή ένας δυναμικός άνθρωπος, γεμάτη σεβασμό και αξιοπρέπεια, μια Μάνα που δεν γέννησε αλλά λάτρεψε τα ανίψια της, βοηθώντας στην ανατροφή και την προκοπή τους, έχοντας πάντα περίσσευμα αγάπης για τον συνάνθρωπο της.

Στην νεκρώσιμη ακολουθία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου στο Αρμί, μήνυμα απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπός Κρήτης κ.κ Ειρηναίος, ενώ επικήδειο εκφώνησε ο Θεοφ. Επίσκοπος Κνωσσού κ. Πρόδρομος. Αναλυτικά:

Το συλλυπητήριο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ Ειρηναίου

“Αγαπητέ μου π. Νικηφόρε,

Δια του παρόντος γράμματος ημών επιθυμούμεν, πληροφορηθέντες σχετικώς υπό του Θεοφ. Επισκόπου Κνωσσού κ. Προδρόμου, ίνα εκφράσωμεν και εγγράφως τα θερμά συλλυπητήρια και την συμπαράστασιν ημών, δια την εις Κύριον εκδημία της μακαριστής θείας υμών Ευαγγελίας προσκυνήτριας, τουπίκλην Κουνάλη.

 Μετά συγκινήσεως επληροφορήθημεν δια την προσφοράν και την πολυετή μαρτυρίαν της μακαριστής Ευαγγελίας, ήτις, καθ’ όλην την διάρκειαν της ζωής αυτής, εβάστασε “σταυρούς” και δοκιμασίας εν απολύτω πίστει και υποδειγματική υπομονή, προσευχόμενη δοξολογικώς και ευχαριστιακώς, στηρίζουσα ολοκαρδίως την οικογένειαν και την ανατροφήν υμών, μετά την πρόωρον εις Κύριον εκδημίαν του μακαριστού πατρός υμών, Δημάρατου. Κύριος ο Θεός δώη αυτή, εκατονταπλασίονα εις το δίκαιον Κριτήριον Αυτού!

Συλλυπούμενοι υμάς πατρικώς, παρακαλούμεν όπως κομίσητε και προς τους οικογενείς υμών, την θερμήν ημών συμπαράστασιν και την διάπυρον προς Κύριον δεήσιν, δια την ανάπαυσιν της ψυχής αυτής, μετά των δικαίων και των αγίων.

Επί τούτοις, ευχόμενοι καλόν το επί θύραις στάδιον της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, διατελούμεν.”

Ο επικήδειος λόγος του  Θεοφ. Επίσκοπου  Κνωσσού κ. Πρόδρομου είναι ο εξής

“Αφήνουμε στα χέρια του δικαιοκρίτου Θεού, τούτη την ώρα εξοδιάζοντες την ευλογημένη ύπαρξη της αειμνήστου Ευαγγελίας προσκυνητρίας, μια ψυχή ευλογημένη και αγιασμένη, για να πλουτίσει τον ουρανό, την απάνω Κρήτη, από τούτο τον ένδοξο και τρισευλογημένο τόπο. Και είμαστε εδώ σήμερα και εμείς, ο ομιλών μετά του Ιεροκήρηκως πατρός Δημητρίου και του Κωνσταντίνου, οδεύσαντες από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης, οφειλετικά, καρδιακά και ανθρώπινα, για να βρεθούμε πλησίον σας, μετά των αγαπητών πατέρων και αδελφών , των συγγενών. κυρίως δε και πρωτίστως του αδελφού μας πατρός Νικηφόρου, για να συμπαρασταθούμε σε αυτή την ανθρώπινη στιγμή του πόνου και πρόσκαιρου αποχωρισμού μιας ευλογημένης και τρισχαριτωμένης Ψυχής. Του π. Νικηφόρου που τιμά το ράσο που λιτανεύει και δίνει τη μαρτυρία του ως καλός κληρικός όπου βρεθεί και όπου η εκκλησία μέχρι σήμερα τον έχει τάξει σε ευθυνοφόρες θέσεις και όπου αύριο η χάρη του Θεού θέλει να τον τάξει για να δοξάζεται το Όνομα του Θεού και για να χαίρεται και η θεία Ευαγγελία από τον ουρανό.

 Έτσι όπως την μάθαμε από του πατρός Νικηφόρου, τις αναρίθμητες διηγήσεις, για το πως η μακαριστή Ευαγγελία, ενδεδυμένη το μέλανα ένδυμα εκ νεότητος της, ετίμησε όχι μόνο τη θυσία, όχι μόνο τη προσφορά και την ανθρωπιά, αλλά συνάμα και την ταπείνωση και τη χριστιανική αρετή και την προσευχή και την προσμονή και την ελπίδα και την αγάπη. Για αυτό σήμερα η ψυχή της ανέρχεται στον ουρανό, έχουσα ως στολισμό δυο τρία σημεία που θέλω στην αγάπη σας, να επισημάνω, κυρίως για να τα εμπεδώσω εγώ, ο ταπεινός σήμερα προσκυνητής του ιερού της λειψάνου.

 Το πρώτο, ενδεδυμένη τα μαύρα της ρούχα που σε όλη τη ζωή της φόρεσε και λιτάνευσε, με μια λεβεντιά, όχι με κακομοιριά, ούτε με θλίψη κατ’ άνθρωπο, αλλά με ένα μεγαλείο ψυχής που είναι ποτισμένο στα τρίσβαθα της Ελληνορθοδόξου ταυτότητας μας, αυτής που διδάσκεται όχι από Πανεπιστήμια, αλλά από το Πανεπιστήμιο της ζωής και τη λαϊκή ευσέβεια ή για να πω καλύτερα, τη λαϊκή Θεολογία.

 Δεύτερος στολισμός της μακαριστής Ευαγγελίας, το κομποσκοίνι που βλέπουμε και ετούτη την ώρα να τυλίγει τα ευλογημένα της χέρια, που υψώθηκαν άπειρες φορές σε καλοσύνη, σε ανθρωπιά, διακονία και ελεημοσύνη, καθώς και σε στάση δεήσεως και προσευχής για όλο τον κόσμο και τους εδώ και τους εκεί.

 Κι έπειτα, αυτό τον τίτλο με τον οποίο την μνημονεύσαμε, Ευαγγελίας προσκυνητρίας, που δεν είναι μόνο ένας τίτλος επειδή έγινε προσκυνήτρια στους Αγίους Τόπους και στα Ιεροσόλυμα. Εκείνη υπήρξε προσκυνήτρια, σε όλες τις φάσεις και εκφάνσεις της ζωής της, για αυτό θέλω σήμερα να τονίσω και να καταθέσω ένα ευχαριστώ εκ μέρους της Εκκλησίας, στο νεκρικό της σκήνος. 

 Κι όταν εκκλήθηκε για τον Νικηφόρο και τα καλά του αδέλφια, να σταθεί, όχι μόνο θεία, μα και πατέρας, αναπληρώνοντας μαζί με την καλή σας Μάνα και τον πατέρα που έφυγε νωρίς από τούτο τον κόσμο. Για αυτό σήμερα ευλαβικά, ένα ευχαριστώ ήρθα κι εγώ να καταθέσω.

 Στο χωριό που μεγάλωσα υπήρχε μια πλάκα στο κοιμητήριο που έγραφε: “Πρέπει μα πεθάνεις πριν πεθάνεις, για να μην πεθάνεις, όταν πεθάνεις.” Πέρασαν χρόνια για να καταλάβω τι σήμαινε αυτή η ρήση και σήμερα ευρισκόμενος εδώ μπροστά στη μακαριστή Ευαγγελία, μπορώ να πω και να βεβαιώσω με πνευματική χαρά και αγαλλίαση, πως αυτή η φράση στη ζωή της έγινε πραγματικότητα. Πέθανε πριν να πεθάνει, για αυτό τώρα που πεθαίνει κατά κόσμον δεν πεθαίνει, αλλά αναγεννιέται  εν Χριστώ και πλουτίζει το περιβόλι του ουρανού μια ευλογημένη και χαριτωμένη ψυχή.

 Δοξάζουμε το Θεό που δεν παύει να μας χαρίζει τέτοιους ανθρώπους, που πλουτίζουν τη γη όσο βρίσκονται εδώ, αλλά και τον ουρανό, όταν έρχεται η ώρα εκεί να μεταφυτευτούν για να μας περιμένουν. Να είναι η μνήμη της αιώνια και να έχουμε όλοι την ευχή και την προσευχή της στο θρόνο του Θεού όπου είμαστε βέβαιοι ότι θα βρει παρρησίαν πολύ.”

 -Στην μνήμη της Ευαγγελίας Κουνάλη του Βασιλείου, η οικογένεια της προσέφερε στην ΑΝΩΓΗ το ποσό των 150 ευρώ, χρήματα που επιθυμεί να διατεθούν για τις ανάγκες της ηλεκτρονικής μας έκδοσης και του Εργαστηρίου Γνώσης της ενορίας του Αγίου Γεωργίου.

Στη μνήμη της εκλιπούσης και αντί στεφάνων κατέθεσαν:

-Οικ. Δημάρατου Κουνάλη 700 ευρώ

-Βασιλείου Κουνάλη (Βασιλικός) 50 ευρώ

-Γεωργίου Κουνάλη (Χιλιμήντρη) 50 ευρώ 

-Μιχαήλ Χνάρη τ Λαζάρου 50 ευρώ 

 -Γεωργίου Χατζηδάκη (Σπήλι) 50 ευρώ

 -Αγάπης Γενιτσαρίδη  50 ευρώ 

 -Γεωργίου Γενιτσαρίδη 50 ευρώ 

 -Μιχαήλ Μπέρκη  50 ευρώ 

-Κουνάλης Μιχάλης (Καρνάσης) 50 ευρώ

-Κουνάλης Μιχάλης (Καίκης) 50 ευρώ

-Κουνάλης Γεώργιος (Κουναλογιώργης) 50 ευρώ

-Βρέντζος Ιωάννης του Αντωνοβασίλη 50 ευρώ.

-Εμμανουήλ Κουνάλη (Ξεγκουγκούνη) 100 ευρώ

-Η οικογένεια της Καυλεντάκη Μαρίκας (Ξυλούρενα) τρόφιμα στη διακονία αγάπης Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης. 

-Η οικογένεια διαθέτει τις παρακάτω δωρεές:

–Μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων 550 ευρώ

–Αγιο Ιωάννη Ανωγείων 200 ευρώ

–Εργαστήρι Γνώσης και Ηλεκτρονική εφημερίδα ΑΝΩ ΓΗ της ενορίας αγίου Γεωργίου Ανωγείων 150 ευρώ

–Ιερά Μονή Δισκουρίου 100 ευρώ 

–Κέντρο Υγείας Ανωγείων 250 ευρώ

–Ιερά Μονή Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου 100 ευρώ.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα των Ανωγείων που την σκέπασε. Αιωνία η μνήμη της.

 

 

 

 

 

 

-->