Τελευταία Νέα

Το νέο εκλογικό σύστημα που θα ακολουθήσει η τοπική αυτοδιοίκηση κατέθεσε πριν από λίγη ώρα στη Βουλή το υπουργείο Εσωτερικών.

Με τις προωθούμενες αλλαγές, μπαίνει τέλος στο θεσμό της απλής αναλογικής και οι τοπικές αρχές εκλέγεται με πλειοψηφία 43% (και μια ψήφο) από την πρώτη Κυριακή.

Επίσης, μπαίνει πλαφόν 3% για την είσοδο ενός συνδυασμού στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ οι εκλογές θα γίνονται ξανά ανά πενταετία (και όχι 4 χρόνια που ίσχυε ως τώρα).

« Το παρόν σχέδιο νόμου επιλύει μια σειρά σοβαρών ζητημάτων που συνδέονται με την εφαρμογή του ν.455/2018 (Α’ 133) στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, που επέβαλε μια άκριτη εφαρμογή της λεγόμενης «απλής αναλογικής» στον τρόπο κατανομής των εδρών του δημοτικού και περιφερειακού συμβουλίου», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο νομοσχέδιο.

« Το παρόν σχέδιο νόμου επιδιώκει την επαναφορά σε γενικές γραμμές, του μηχανισμού κατανομής εδρών που ίσχυε πριν το 2019, για τη διαμόρφωση ενός εκλογικού συστήματος που θα ευνοεί τη συνεπή υλοποίηση του προγραμματικού λόγου του εκλεγέντος δημάρχου και περιφερειάρχη, αντίστοιχα, μέσω της διασφάλισης της αναγκαίας πλειοψηφίας στο δημοτικό και περιφερειακό συμβούλιο», επισημαίνεται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει του νομοσχεδίου οι επόμενες εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης θα πραγματοποιηθούν στις 8 Οκτωβρίου του 2023 και η εγκατάσταση των νέων αρχών θα γίνει την πρώτη μέρα του 2024.

 

Πέθανε σε ηλικία 82 ετών, ο Νικόλας Χαιρέτης του Γεωργίου ένας άξιος Ανωγειανός της διασποράς. Η νεκρώσιμος ακολουθία, θα ψαλεί σήμερα Τρίτη 18 Μάϊου , στις 3 μ.μ από τον Ιερό Ναό της Ζωοδόχου πηγής στο Γαλένι Ηρακλείου. Η ταφή του θα γίνει στο κοιμητήριο της Αγίας Παρασκευής στα Ανώγεια. Η τελετή θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο, σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας κατά του Covid-19.

H ΑΝΩΓΗ εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα των Ανωγείων που θα τον σκεπάσει. 

Ανάδειξη του  επαναστατικού στρατοπέδου των Τρικόρφων

Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται 200 χρόνια από την ίδρυση και λειτουργία του στρατοπέδου των Τρικόρφων, του σημαντικότερου στρατοπέδου στον πρώτο χρόνο της Επανάστασης.  Ο Θ. Κολοκοτρώνης μετά τη μάχη των Δολιανών (18 Μαΐου 1821) οργάνωσε το στρατόπεδο στα Τρίκορφα, τους πρόβουνους του Μαινάλου στα δυτικά της Τρίπολης.  Από εκεί συντόνισε, σε συνεργασία με τους άλλους οπλαρχηγούς του Μοριά, την πολιορκία της Τριπολιτσάς και εκεί παρέμεινε μέχρι την Άλωση της πόλης (23 Σεπτ 1821).

Τρίκορφα: Τα Ταμπούρια της Λευτεριάς.

Η θετική εξέλιξη της Επανάστασης και η δημιουργία του νέου Ελληνικού Κράτους είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Ένας απ΄ αυτούς είναι η δημιουργία στρατοπέδων και οχυρώσεων. Το δίλημμα στην έναρξή της Επανάστασης ήταν πρώτα αν προηγηθεί η κατάληψη των περιφερειακών κάστρων ή έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα στην άλωση του κάστρου της οθωμανικής πρωτεύουσας του Μοριά, της Τριπολιτσάς. Η στρατηγική ιδιοφυία του Κολοκοτρώνη επέβαλε τελικά τη δεύτερη επιλογή.

Διαβάστε την συνέχεια... »

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τον αριθμό των εισακτέων ανά πανεπιστημιακή σχολή/τμήμα για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, καθώς και τους συντελεστές βάσει των οπoίων καθορίζεται η ελάχιστη βάση εισαγωγής σε κάθε πανεπιστημιακή σχολή/τμήμα, εν όψει των πανελλαδικών εξετάσεων.

Ο συνολικός αριθμός εισακτέων στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στις ανώτατες εκκλησιαστικές ακαδημίες, για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 ανέρχεται σε 77.415. Η κατανομή του αριθμού στα επιμέρους τμήματα έγινε με βάση τα εξής κυρίως κριτήρια:

Τις εισηγήσεις των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων για τον αριθμό των εισακτέων, υπό το πρίσμα και του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου των μετεγγραφών.

Διαβάστε την συνέχεια... »

“Έφυγε” από τη ζωή ο Εμμανουήλ Μαυρόκωστας, σε ηλικία 90 ετών. Η κηδεία του θα γίνει την Κυριακή 16 Μάϊου στις 11 π.μ από τον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στα Σείσαρχα. Η σορός θα βρίσκεται στον Ναό στις 11 π.μ

Ένας υπέροχος άνθρωπος, ο Εμμανουήλ Μαυρόκωστας, υπήρξε αντιστασιακός στην περίοδο της κατοχής. Δυναμικός, δουλευταράς αλλά και ευαίσθητος, έζησε μια ζωή στα αγαπημένα του Σείσαρχα όπου υπήρξε χαρακτηριστική μορφή της περιοχής. Άφησε εποχή εδώ και πάρα πολλά χρόνια, με τα όμορφα κομπολόγια που έφτιαχνε ο ίδιος από ξύλο και τα οποία κρεμούσε σε δέντρα έξω από τα Σείσαρχα για να τα παίρνουν δωρεάν οι διερχόμενοι οδηγοί, επισκέπτες της περιοχής! Όλοι κάποια στιγμή κρατήσαμε στα χέρια μας ένα κομπολόγι δικής του δημιουργίας, που με τόσο αγάπη και μεράκι έφτιαχνε για να περνάει δημιουργικά το χρόνο του, αλλά και τόσο εγκάρδια προσέφερε χωρίς να αναζητάει χρήματα.

Η απώλεια του μας συγκινεί. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

 

Εστιατόριο στην Αξό  ζητάει προσωπικό για το σερβίρισμα αλλά και για την κουζίνα του με απασχόληση σε ετήσια βάση.

Ειδικότερα:

 “Από το εστιατόριο melange στην Αξό Ρέθυμνου Κρήτης, ζητείται προσωπικό, κατά προτίμηση κυρίες.

α) για service ( με γνώση Αγγλικών) και

β) για κουζίνα, με όρεξη για εργασία, για μόνιμη απασχόληση όλο τον χρόνο.

Πληροφορίες στο 6972215912.”

-->