Τελευταία Νέα

Η ICLEI Europe στο πλαίσιο του προγράμματος RURITAGE διοργανώνει διαγωνισμό Φωτογραφίας.

Η κοινότητα του RURITAGE σχηματίζεται από πολλές αγροτικές περιοχές σε ολόκληρο τον κόσμο οι περισσότερες εκ των οποίων είναι «κρυμμένοι θησαυροί» με μοναδική ταυτότητα που μόνο οι ντόπιοι έχουν την τύχη να τις απολαμβάνουν…μέχρι τώρα! Αν θέλετε να δείξετε στον κόσμο ΤΙ είναι αυτό που κάνει μοναδική την δική σας περιοχή, δηλώστε συμμετοχή στο διαγωνισμό φωτογραφίας του RURITAGE.

Διαβάστε την συνέχεια... »

Κυκλοφόρησε εδώ και λίγες ημέρες  σε όλα τα βιβλιοπωλεία της Κρήτης, το πρώτο μυθιστόρημα του Τάσου  Μπαγκέρη με τίτλο «Είκοσι Οχτώ» από τις εκδόσεις Εξάντας, με την διανομή να γίνεται από τις εκδόσεις “Mystis”. Η παρουσίαση του βιβλίου που είχε προγραμματιστεί για τα μέσα Σεπτεμβρίου, αναβλήθηκε λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας στο Ηράκλειο, και θα πραγματοποιηθεί στο άμεσο μέλλον και όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Όπως αναφέρει ο συγγραφέας Τάσος Μπαγκέρης: «Ευχαριστώ όλο τον κόσμο για το ενδιαφέρον για την κυκλοφορία του πρώτου μου βιβλίου, αλλά προς το παρόν οι συνθήκες με την πανδημία δε μας επιτρέπουν να το παρουσιάσουμε και να συζητήσουμε όλοι μαζί για αυτό. Όταν το διαβάσετε με μεγάλη χαρά θα ήθελα να συζητήσουμε τις προκλήσεις και τις παρατηρήσεις όλων σας. Ειλικρινά σας ευχαριστώ για τη θέρμη με την οποία αγκαλιάζετε αυτή μου την προσπάθεια.»

 Λίγα λόγια για το βιβλίο:

′′ Είκοσι οκτώ “, ένα μυθιστόρημα – μια αληθινή ιστορία του Τάσου Μπαγκέρη.

Το μάρκετινγκ είναι αναπάντεχα συνδεδεμένο και συνυφασμένο με τυχαία αγάπη και το υπερφυσικό!

Διαβάστε την συνέχεια... »

Μια από τις άσχημες εικόνες των Ανωγείων εδώ και πολλά χρόνια, είναι οι τόνοι σκουπιδιών που βρίσκονται στα δεξιά και τα αριστερά των δρόμων που οδηγούν στο χωριό, αλλά και εντός του, σε μια καθαρή ευθύνη της τοπικής κοινωνίας. Οι οδηγοί θα ανοίξουν το τζάμι του αυτοκινήτου για να χρησιμοποιήσουν τη φύση ως ένα τεράστιο κάδο, οι πεζοί θα πετάξουν το μπουκαλάκι ή το σκουπίδι τους στο έδαφος λίγα μόνο μέτρα μακριά από ένα κάδο ή ένα καλαθάκι σκουπιδιών.

Αποτέλεσμα αυτών είναι οι συνεχείς δράσεις καθαριότητας από τα συνεργεία του δήμου, αλλά και από εθελοντικές ομάδες ή συλλόγους που διορθώνουν το πρόβλημα για λίγες ημέρες, καθώς λίγο αργότερα η ανευθυνότητα πολλών μετατρέπει ξανά τους δρόμους και την όμορφη φύση των Ανωγείων σε χωματερή!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πιο πρόσφατη δράση καθαριότητας, όπου με τη συμμετοχή όλων των διαθέσιμων υπαλλήλων καθαριότητας του δήμου Ανωγείων, μαζεύτηκαν τα σκουπίδια από τους δρόμους, παράλληλα με τον καθαρισμό της βλάστησης που παρεμπόδιζε την κυκλοφορία και των ρείθρων και των πρανών του οδικού δικτύου.

Ογδόντα (80!) και πλέον μεγάλες μαύρες σακούλες σκουπιδιών συγκεντρώθηκαν από τα Πάνω Αμπέλια μέχρι τα Ανώγεια και μετά τον Κυλιστό, σε μια πραγματικά αποκαρδιωτική εικόνα που δεν τιμάει κανένα μας. Μια εικόνα που μπορούμε να την αλλάξουμε όλοι μαζί, και ο καθένας ξεχωριστά, με σεβασμό πρώτα στον εαυτό μας και μετά στο περιβάλλον που ζούμε εμείς και τα παιδιά μας.

Οι ογδόντα σακούλες σκουπιδιών αποτέλεσαν αποκαρδιωτική εικόνα και για τον δήμαρχο Ανωγείων που τονίζει αρχικά σε δήλωση του στην ΑΝΩΓΗ ότι:” Δυστυχώς τα ευρήματα μας είναι αποκαρδιωτικά και το χειρότερο είναι ότι αυτά είναι εμφανή. Εμφανή και σε εμάς τους δημότες αλλά και στους επισκέπτες μας. Μαζευτήκαν πάνω από 80 μεγάλες μαύρες σακούλες με μπουκαλάκια, κουτάκια, χαρτιά και κάθε λογής σκουπιδιού. Μια κατάσταση η οποία δεν τιμάει κανένα.

Σε απόλυτη συνεννόηση με την Περιφερειακή  Ενότητα Ρεθύμνης της οποίας αρμοδιότητα είναι, προχώρησε ο Δήμος και το προσωπικό του στον καθαρισμό των ρείθρων ενόψει και της χειμερινής περιόδου, καθώς και σε σημεία που η βλάστηση δημιουργούσε πρόβλημα στην κυκλοφορία, στο οδικό δίκτυο από τα Ανώγεια μέχρι τον Κυλιστό και από τα Πάνω Αμπέλια μέχρι τα Ανώγεια.” τονίζει ο Σωκράτης Κεφαλογιάννης ο οποίος καταλήγει με μια προτροπή προς όλους τους δημότες τονίζοντας:

“Η προτροπή μου θα ήταν απλή. Σεβαστείτε τα Ανώγεια. Η προτροπή μου όμως θα είναι πολύ πιο προσωπική. Σεβαστείτε τον ίδιο σας τον εαυτό.”

Κλείνοντας τη συζήτηση μας, έχοντας κοινή πεποίθηση με τον δήμαρχο Ανωγείων ότι απαιτείται χρόνος για να αλλάξει αυτή η άσχημη νοοτροπία, ο Σωκράτης Κεφαλογιάννης σημειώνει:

“Φαντάζομαι ότι αυτή η συμπεριφορά θέλει καιρό να διορθωθεί. Σαφώς δεν μπορούμε πίσω από κάθε αμάξι και κάθε δημότη να έχουμε ένα υπάλληλο καθαριότητας να τον ακολουθεί. Θα προσπαθήσουμε όμως να συνεχιστούν οι δράσεις καθαριότητας. Τα παιδιά που έχουν έρθει πρόσφατα στο δήμο δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό, ώστε να ευπρεπιστεί όσο γίνεται η εικόνα αυτή. Επίσης μαζί με το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” που θα ανοίξει τώρα, είχαμε και την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το νέο απορριμματοφόρο που θα πάρουμε ώστε να δημιουργηθεί όλο αυτό το πλαίσιο και του εξοπλισμού αλλά και του προσωπικού που θα έχει ως βασική του μέριμνα τη λειτουργία της ανακύκλωσης, της καθαριότητας και τον ευπρεπισμό εντός και εκτός Ανωγείων” ολοκληρώνει.

Από την πλευρά μας ως ΑΝΩΓΗ αισθανόμαστε και εμείς θλίψη για την εικόνα των σκουπιδιών σε δρόμους και στη φύση που χαλάνε την εικόνα του όμορφου χωριού μας. Σεβαστείτε τον εαυτό σας, σεβαστείτε τη φύση. Μην πετάτε τα σκουπίδια σας στους δρόμους. Δημιουργήστε ένα ομορφότερο περιβάλλον για τα παιδιά μας.

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ της ΚΟΒ ΑΝΩΓΕΙΩΝ του ΚΚΕ

Πρόσφατα στην εκδήλωση που διοργανώσαμε για την επέτειο στο ΣΦΑΚΑΚΙ στις 7/8/2020 τονίζαμε -ανάμεσα στ’ αλλα – στην  ομιλία μας, την συστηματική προσπάθεια που γίνεται από διάφορους «φορείς» εντός και εκτός χώρας, να παραποιήσουν και να αλλοιώσουν την ιστορική αλήθεια ,να την φέρουν στα μέτρα τους , με σκοπό, ο λαός μας να μην μάθει τα πραγματικά γεγονότα του Β παγκοσμίου πολέμου.

Σε μια τέτοια προσπάθεια δυστυχώς κινήθηκε πρόσφατα και το Περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης, με την ανιστόρητη και επικίνδυνη απόφαση που πήρε, να καθιερωθεί η 10 Μαη 1945 ως τάχα « ημέρα Ευρωπαϊκής ειρήνης» ώστε να «τιμηθεί» η συγκεκριμένη μέρα, στην οποία συμφώνησαν οι Άγγλοι ιμπεριαλιστές και ντόπιοι παρατρεχάμενοί τους ,με τις Φασιστικές δυνάμεις, που συνέχιζαν να παραμένουν  ΟΠΛΙΣΜΕΝΙΟΙ στο Νομό Χανιων , να συνεχίσουν την εγκληματική φασιστική  δράση τους ,κατά των δυνάμεων του ΕΑΜ- ΕΛΑΣ και του Λαού των Χανίων που αγωνιζόταν για την απελευθέρωση του.                                                   Να σημειωθεί ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα ο ΕΛΑΣ απελευθέρωσε την Αθήνα στις 12/10/1944 , ενώ οι νομοί Ρεθύμνου –Ηρακλείου και Λασιθίου, είχαν ήδη απελευθερωθεί . Δηλαδή οι επέτρεψαν οι Άγγλοι με την συμφωνία αυτή, στις κατοχικές δυνάμεις του Νομού Χανίων να συνεχίσουν την δράση τους, ανεμπόδιστα κατά του λαού των Χανίων, με αντάλλαγμα την προστασία τους, κατά την μελλοντική αναχώρηση τους. Οι Γερμανοί στο Νομό Χανίων έμειναν μέχρι τον ΙΟΥΛΙΟ του 1945 ,δηλαδή 9μηνες μετά την απελευθέρωση της Αθήνας στις 12/10/1944.

Αυτή την κατάπτυστη συμφωνία των Αγγλων με τους Ναζί κατακτητές, επέλεξε η παράταξη του Περιφερειάρχη Κρητης κ.Αρναουτακη, που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ ,συνεπικουρούμενη βεβαίως και από την παράταξη της ΝΔ υπο τον κ.Μαρκογιανακη, να καθιερώσει ως «τοπική εορτή» .

 ΝΤΡΟΠΗ και ΜΟΝΟ ΝΤΡΟΠΗ, αξίζει σε οσους συνηγόρησαν σε αυτή την απόφαση .

 Πήραν όμως ολοι αυτοί την πρέπουσα απάντηση από τον περιφερειακό σύμβουλο Ρεθύμνου της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ  σ.ΝΙΚΟ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗ την οποία και παραθέτουμε παρακάτω :

Οι Ανωγειανιοι που στήριξαν την παράταξη του κ Αρναουτακη (ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ ), αλλά και την παράταξη της ΝΔ υπο τον κ Μαρκογιανακη, ας βγάλουν τα συμπεράσματα τους.

Διαβάστε την συνέχεια... »

Άν-ε αισθάνεται η γη πόσο την είχε σκάψει,//χώμα θα κάμει ελαφρύ, για να τόνε σκεπάσει.

Ήταν η συγκινητική μαντινάδα ζωής του Σταύρου Βιτώρου “Αγκούτσακα” με την οποία τα Ανώγεια αποχαιρετούσαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, ένα άξιο τέκνο τους, τον Φαίδρο Φρυσάλη, που έφευγε πλήρης ημερών αλλά και έργων. Ο αγαπητός Φαίδρος “έφυγε” στα 94 του χρόνια στις 20 Αυγούστου 2020.

Με την συμπλήρωση σαράντα ημερών, το μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του θα γίνει στον Άγιο Γεώργιο στο Μεϊντάνι την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου και η οικογένεια καλεί  συγγενείς, φίλους και συγχωριανούς να ανάψουν ένα κερί στη μνήμη του.

Ο αγαπητός σε όλους μας Φαίδρος βρίσκεται πλέον αναπαυμένος στην αιώνια Ανωγειανή γη, στο πλάι της αγαπημένης του συζύγου Στυλιανής και του γιου του Μανόλη που είχε φύγει τόσο πρόωρα πριν πέντε χρόνια.

Όπως αναφέρει και η μαντινάδα, ο Φαίδρος δούλεψε πολύ σκληρά στην κακοτράχαλη γη των Ανωγείων, αλλά έκανε και κάθε άλλης λογής μεροκάματα για να μεγαλώσει σε δύσκολες εποχές την οικογένεια του. Έζησε το Ολοκαύτωμα όντας γεννηθείς του 1926 και ήταν από τους πρώτους που επέστρεψαν στα Ανώγεια και συνέβαλλαν όχι μόνο στην ανοικοδόμηση τους αλλά και στην ομαλή μετάβαση της ζωής στην επόμενη ημέρα μετά την καταστροφή.

Χαρακτηριστική η μορφή και η φιγούρα του πάνω στο γαϊδουράκι του, με την στεντόρεια φωνή και το πηγαίο χιούμορ που τον διέκρινε. Αυτή η καθαρή εικόνα των Ανωγείων που ξεθωριάζει με το πέρασμα των χρόνων και χάνεται μαζί με τους ανθρώπους που την “ζωγράφισαν” στα βουνά και στα χωράφια του τόπου και “πότισαν” κυριολεκτικά τη γη με τον ιδρώτα τους.

“Έφυγε” με διαφορά λίγων ημερών μαζί με τον αγαπημένο του ξάδερφο Δημήτρη Φρυσάλη “Ραφτοδημήτρη”. Γεννημένοι και οι δυο το 1926, μοιράστηκαν τις ίδιες αγωνίες, τις ίδιες μνήμες των Ανωγείων πριν και μετά τον πόλεμο και ξανά μαζί κίνησαν και για το αιώνιο ταξίδι.

Στη μνήμη του εκτός την αρχική μας μαντινάδα, γράφτηκαν και άλλες, τόσο από τον Γιώργη Μπέρκη όσο και από τον Αριστείδη Χαιρέτη:

Οι μαντινάδες του “Κατσούγκρη”:

Το πιο καλό ταξίδι σου απ’ τη ζωή σου όλη,

είναι αυτό που πας να βρεις το γιο σου το Μανόλη.

=====================================================

Πάλι να ξανασμίξετε, μαζί να ζείτε αιώνια,

να βρεις και τ’ άξιο ταίρι σου, που σου ‘χει λείψει χρόνια.

======================================================

Το χώμα να ‘ναι ελαφρύ, που τώρα σε σκεπάζει,

το κουρασμένο σώμα σου, άλλο να μην κουράζει.

===============================================

Γιατί το τίμησες πιστά σε όλη τη ζωή σου,

αντάξιος του τόπου σου, και της καταγωγής σου.

 

Οι μαντινάδες του “Γιαλάφτη”:

Η μοίρα δεν σ’ αδίκησε, μόνο στα ύστερα σου,

γιατί σου στέρησε τη γη, που ‘τόνε ο έρωτας σου.

============================================

Σε δυο σκοτείδια έζησες, και τα γνωρίζουμε όλοι,

το ένα που τυφλώθηκες, το άλλο του Μανόλη.

Ας είναι αιωνία η μνήμη σου Φαίδρο. Ελαφρύ το χώμα των Ανωγείων που σε σκεπάζει.

-Στη μνήμη του Φαίδρο Φρυσάλη, η ΑΝΩΓΗ δέχτηκε χρηματικές προσφορές για τις ανάγκες της ηλεκτρονικής μας έκδοσης, αλλά και για το Εργαστήρι Γνώσης της ενορίας του Αγίου Γεωργίου. Τους ευχαριστούμε όλους θερμά. Αναλυτικά: -Ο γιος του Άρης Φρυσάλης  και η σύζυγος του Αθηνά προσέφεραν το ποσό των 100 ευρώ.

-Η οικογένεια του Βασίλη Νταγιαντά (Περβολοβασίλη) το ποσό των 50 ευρώ.

-Η οικογένεια του Εμμανουήλ Χρονιάρη το ποσό των 50 ευρώ.

Η Αναστασία Νταγιαντά το ποσό των 50 ευρώ.

Ο Αριστείδης Βρέντζος (Καρτσώνης) το ποσό των 50 ευρώ.

Η οικογένεια της Αλεξάνδρας Μπαγκέρη το ποσό των 50 ευρώ.

Η οικογένεια του Νίκου Κοντογιάννη (Ζαφειρονίκο) το ποσό των 50 ευρώ.

 

«Για να είσαι πειστικός πρέπει να είσαι πιστευτός. Για να είσαι πιστευτός πρέπει να είσαι αξιόπιστος. Για να είσαι αξιόπιστος πρέπει να είσαι αληθινός». Με αυτή την φράση ενός παλιού, θαρραλέου δημοσιογράφου, συγχαίρω την «Ανωγή» για την 10χρονη ψηφιακή της παρουσία. 

Δέκα χρόνια διαδικτυακής ενημέρωσης, δέκα χρόνια εγκυρότητας, αμεσότητας, πλουραλισμού.

Δεν είναι  μια διαδικτυακή εφημερίδα που  στοχεύει στα περιβόητα «κλικ» γι’ αυτό και ποτέ δεν κάνει χρήση πομπωδών τίτλων ή φράσεων, δεν έχει σχέση με πρακτικές  δημοσιογραφικού ανταγωνισμού, δεν επενδύει στο κυνήγι της επισκεψιµότητας και της ταχύτητας.

Είναι μια πηγή σοβαρής ενημέρωσης για τα μεγάλα ή μικρά γεγονότα της περιοχής. Πηγή ενημέρωσης στην οποία προστρέχουν όχι μόνο οι  όπου γης Ανωγειανοί αλλά αναγνώστες απ’ όλο τον κόσμο που έχουν γνωρίσει τα Ανώγεια και τους ανθρώπους του, τον πολιτισμό και την κουλτούρα τους. Μια πηγή ενημέρωσης στην οποία προστρέχουμε και όλοι εμείς, οι δημοσιογράφοι, για να «δανειστούμε» την είδηση, την πληροφορία, και σας ευχαριστούμε.

Εύχομαι στην «Ανωγή» και στους ανθρώπους της  να  συνεχίσουν το ταξίδι τους στην ενημέρωση με την ίδια συνέπεια και αξιοπιστία. 

 Πόπη Παπαδάκη –Αρχισυντάκτρια της εφημερίδας «Ρεθεμνιώτικα Νέα»

-Η ΑΝΩΓΗ ευχαριστεί θερμά τους συναδέλφους από την  ιστορική εφημερίδα του Ρεθύμνου “Ρεθεμνιώτικα Νέα” για τις ευχές για την δική μας παρουσία στο χώρο της ενημέρωσης. Αποτελεί μεγάλη τιμή για εμάς και τους ευχόμαστε τα καλύτερα για το μέλλον.

 

-->