Εκδήλωση διοργανώνει ο Δήμος Ανωγείων σε συνεργασία και με άλλους φορείς του τόπου με θέμα την ενημέρωση των αγροτών για την καλλιέργεια και την εμπορική διακίνηση του μανιταριού της Τρούφας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30 Μαρτίου στις 11 π.μ στην αίθουσα εκδηλώσεων της Αγροτικής Τράπεζας. Κεντρικοί ομιλητές θα είναι ο κ.Ισμαέλ  Φερρέρ  Πέρεθ ιδιοκτήτης της εταιρείας Trufapasion και η κ.Χρυσάνθη Φτυλιτάκη .

Η τρούφα είναι ένα μανιτάρι, που μεγαλώνει κάτω από το έδαφος (5-30 cm), συμβιώνοντας με το ριζικό σύστημα ορισμένων δένδρων (αριά, πουρνάρι, βελανιδιά, ρουπάκι, οστρυά, πεύκο, γαύρο κ.λ.π.) Δένδρα δηλαδή της άγριας χλωρίδας της χώρας μας, αλλά και της μεσογειακής λεκάνης γενικότερα, μιας και τα είδη αυτά των δένδρων είναι κοινά σε Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα κ.λ.π.
Το άρωμά της είναι θεσπέσιο, όπως και η γεύση που δίνει στα φαγητά, στα οποία χρησιμοποιείται. Η κατανάλωσή της σαν έδεσμα, αλλά και για φαρμακευτικούς σκοπούς, κυρίως όμως για τις αφροδισιακές της ιδιότητες, είναι γνωστή από πολύ παλιά (Σουμέριοι, Θεόφραστος, Διοσκουρίδης κ.λ.π.).
Το μέγεθός της ποικίλλει, από αυτό του ρεβιθιού, έως αυτό του πορτοκαλιού, ή και μεγαλύτερο ακόμη και είναι σκληρή όπως η πατάτα. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες που ωριμάζουν σε διαφορετικές εποχές του χρόνου.
Η καλλιέργειά της είναι τελείως φυσική (ούτε καν βιολογική) και κινείται σε 4 άξονες:
Δεν είναι υδροβόρα, μιας και απαιτεί το ελάχιστο νερό που θα χρειαζόταν οποιαδήποτε καλλιέργεια (σκεφθείτε τι απαιτήσεις σε νερό έχει ένα πουρνάρι: μηδαμινές).
Δεν χρειάζεται λιπάσματα (αναλογισθείτε την επιβάρυνση του υδροφόρου ορίζοντα από νιτρικά).
Απαγορεύεται η χρήση φυτοφαρμάκων και μυκητοκτόνων, αφού αυτό που στην ουσία καλλιεργούμε, είναι ένας μύκητας.
Ο τέταρτος άξονας είναι σύνθετος: 1. Στην Ελλάδα υπάρχουν χιλιάδες χωράφια (στην κυριολεξία χιλιάδες), των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να τα εκμεταλλευτούν, λόγω του ότι μένουν και εργάζονται σε μεγάλα αστικά κέντρα, πολύ μακριά δηλαδή. Ακόμη και η καλλιέργεια ελιάς ή σιταριού απαιτεί την παρουσία τους εκεί, αρκετές φορές και σε συγκεκριμένο χρόνο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μένουν ανεκμετάλλευτα, ή στην καλύτερη περίπτωση τα καλλιεργητικά τους έξοδα, να ισούνται με τα έσοδά τους από το συγκεκριμένο χωράφι. Σε αντίθεση με αυτά, η καλλιέργεια της τρούφας, δεν απαιτεί την παρουσία του καλλιεργητή, ο οποίος μπορεί να ασχολείται με την φυτεία του, όποτε αυτός ευκαιρεί, δίνοντας του ταυτόχρονα και την ευκαιρία να επισκέπτεται την γενέτειρά του.
Να σημειώσουμε εδώ ότι: εφόσον η συγκεκριμένη έκταση κατέχεται νόμιμα από τον φερόμενο ως ιδιοκτήτη της, με μια απλή κοινοποίηση στο δασαρχείο της περιοχής του, αποτρέπει το ενδεχόμενο να χαρακτηρισθεί -κάποια στιγμή- η συγκεκριμένη έκταση ως δασική.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος έχει ως εξής:

«Το Σάββατο 30 Μαρτίου 2013 στις 11.00 π.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων κάτω από την Αγροτική Τράπεζα Ανωγείων, θα πραγματοποιηθεί  ενημερωτική εκδήλωση – παρουσίαση της καλλιέργειας και όλων των σταδίων της εμπορικής διακίνησης του  μανιταριού της Τρούφας.

Η ενημέρωση θα γίνει από τον Ισπανό κ. Ισμαέλ Φερρέρ Πέρεθ (Ismael Ferrer Perez) καλλιεργητή και ιδιοκτήτη της εταιρίας Trufapasion (www.trufapasion.com) και τηνΧρυσάνθη Φτυλιτάκη.

Διοργανωτές της εκδήλωσης είναι οι: Δήμος Ανωγείων – Αγροτικός Συνεταιρισμός Ανωγείων – Πολιτιστικός Σύλλογος Ανωγείων – Πολιτιστικός Σύλλογος Σισσάρχων – Γεωπονικός Σύλλογος Ρεθύμνου.»

 

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->