Έκτακτη συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννης Α. Κεφαλογιάννης, αναφορικά με το θέμα που προέκυψε με την καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης των κτηνοτρόφων και ειδικότερα με το ζήτημα της χιλιομετρικής απόστασης μεταξύ της σταβλικής εγκατάστασης και του βοσκότοπου.

Ο Βουλευτής Ρεθύμνου συναντήθηκε με τον Υπουργό κ. Αθ. Τσαυτάρη, το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Μ. Κορασίδη και το Διευθυντή του Αναπληρωτή Υπουργού (Μ. Χαρακόπουλου) κ. Κ. Κατσέλη. Εκεί ανέπτυξε  το πρόβλημα που δημιουργείται, με την σχετική απόφαση του υπουργείου, σε περίπου 650 κτηνοτρόφους του Νομού οι οποίοι διαθέτουν σταυλικές εγκαταστάσεις που απέχουν αρκετά χιλιόμετρα από τους βοσκότοπους τους, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι  δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εξαιρεθούν από την καταβολή της ενιαίας  ενίσχυσης. Μετά τις πιέσεις του Βουλευτή, η ηγεσία του υπουργείου αντιλαμβανόμενη το πρόβλημα προχώρησε σε αναθεώρηση της απόφασης έτσι ώστε να δοθεί το συνολικό ποσό της ενιαίας ενίσχυσης  στους κτηνοτρόφους στους οποίους η σταβλική εγκατάσταση και ο βοσκότοπος δεν απέχουν μεταξύ τους παραπάνω από πενήντα χιλιόμετρα, αντί για δέκα που είχε αποφασιστεί αρχικά. Επιπλέον αποφασίστηκε η συμπληρωματική καταβολή σε όσους δεν έλαβαν την ενιαία να γίνει άμεσα, ενδεχομένως και μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Η απόφαση αυτή  δίνει λύση στο πρόβλημα τόσο σε επίπεδο νομού, όσο και σε επίπεδο Κρήτης, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για την παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Παράλληλα με τα παραπάνω ο κ. Κεφαλογιάννης είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για την πορεία καταβολής της αγροτικής ενιαίας ενίσχυσης σε επίπεδο Νομού Ρεθύμνου. Συγκεκριμένα σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Υπουργείου ποσό που πρέπει να καταβληθεί και αντιστοιχεί στο 50% του συνόλου της ενίσχυσης, ανέρχεται για το Νομό Ρεθύμνου στα 31.603.879,52 ευρώ, από τα οποία έχουν καταβληθεί τα 30.730.622,16 ευρώ και εκκρεμεί η καταβολή των 873.257,36 ευρώ.

Τέλος ο Βουλευτής Ρεθύμνου παρέδωσε το αναλυτικό υπόμνημα των επαγγελματιών και ερασιτεχνών αλιέων του Νομού, μέσα από το οποίο αναπτύσσουν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει από την υπεραλίευση και την παραβίαση των προβλεπόμενων από το νόμο διατάξεων για τα αλιευτικά σκάφη και ζήτησε από τον Υπουργό να εξετάσει το θέμα έτσι ώστε να ξανασυναντηθούν σύντομα και να δοθεί λύση στο σημαντικό αυτό θέμα. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο κ. Κεφαλογιάννης δήλωσε: «Η απόφαση του Υπουργείου για την επέκταση της προβλεπόμενης χιλιομετρικής απόστασης μεταξύ των βοσκοτόπων έτσι ώστε να καταβληθεί σε όλους τους κτηνοτρόφους του Νομού η ενιαία ενίσχυση αποτελεί ιδιαίτερα ικανοποιητική εξέλιξη και μια προσωπική πολιτική δικαίωση. Παράλληλα η καταβολή της αγροτικής ενιαίας ενίσχυσης αποτελεί μια απαραίτητη ανάσα για τον αγροτικό πληθυσμό που δοκιμάζεται. Είμαι επιπλέον ικανοποιημένος και από το γεγονός ότι  οι πιέσεις και οι προσπάθειες για την άμεση καταβολή της συμπληρωματικής πληρωμής έφεραν αποτέλεσμα, καθώς όσοι κτηνοτρόφοι δεν έλαβαν την ενιαία ενίσχυση λόγω του περιορισμού των 10 χιλιομέτρων, θα την λάβουν εντός των επόμενων ημερών. Οφείλουμε να στηρίξουμε στην πράξη, την αγροτική και  κτηνοτροφική παραγωγή του τόπου, ενισχύοντας τις σκληρές προσπάθειες των παραγωγών και των οικογενειών τους».

 

 

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->