Συνέντευξη στο Γιώργη Μπαγκέρη

Οι Ανωγειανοί μετά την επέλαση της Ναζιστικής Γερμανίας, το Ολοκαύτωμα αλλά και την ανοικοδόμηση του χωριού, έζησαν σε δύσκολες συνθήκες, φτώχειας και εξαθλίωσης. Καθημερινά πάλευαν για να μπορέσουν να επιβιώσουν οι οικογένειες τους. Ακόμα όμως και αυτές τις σκληρές εποχές του αγώνα για επιβίωση το ανωγειανό  πνεύμα αναζητούσε πάντα ψήγματα διασκέδασης και ψυχαγωγίας. Άλλοτε με την λύρα του Στραβού, του Κουρκουτάκη και των άλλων λυράρηδων της τότε εποχής και άλλοτε παρακολουθώντας κινηματογράφο!

Το σινεμά ”ΡΕΞ” έχει την δική του ξεχωριστή θέση στην ψυχαγωγία του χωριού μας και ο Γιώργης Κοντογιάννης ή Ζαφειρογιώργης ήταν ο άνθρωπος που το εμπνεύστηκε, το δημιούργησε και το λειτούργησε επί δεκαεπτά συναπτά έτη φέρνοντας στον τόπο μας την μαγεία της έβδομης τέχνης.

Πνεύμα ανήσυχο, άνθρωπος δραστήριος και δυναμικός άκουσε τον παλμό της εποχής ανοίγοντας στ΄ Ανώγεια  ένα «παράθυρο» στην ψυχαγωγία, προσφέροντας στιγμές χαλάρωσης, μετά τον ολοήμερο αγώνα των παππούδων και των πατεράδων μας για το μεροκάματο και την επιβίωσή . Ο 92 χρόνος σήμερα Ζαφειρογιώργης άνοιξε στην ΑΝΩΓΗ την μεγάλη πόρτα του ιστορικού σινεμά και 39 χρόνια μετά την τελευταία ταινία που προβλήθηκε εκεί μας μεταφέρει σε εκείνη την όμορφη εποχή. Ιστορίες άλλες φορές με χιούμορ, άλλες φορές με συγκίνηση αλλά όπως και να έχει ιστορίες που σημάδεψαν μια ολόκληρη εποχή στα Ανώγεια.

 

Πείτε μας αρχικά πως σας ήρθε η ιδέα για την δημιουργία κινηματογράφου στα Ανώγεια;

Το να φτιάξω αυτό τον κινηματογράφο ήταν μια δική μου ιδέα από την εποχή που ήμουν στρατιώτης. Ήταν το 1946, ήμουν φαντάρος, πέρασα από την Αθήνα και μια μέρα βρέθηκα έξω από ένα σινεμά, μαζί με τον Γιάννη Φραγκιά. Είδα τα φώτα ,είδα τον κόσμο, τις φωτογραφίες και μια φωτεινή επιγραφή που έγραφε :”ΡΕΞ”.

 

Γι’ αυτό λοιπόν τον ονομάσατε και εσείς «ΡΕΞ»;

Ναι ακριβώς για αυτό! Από τότε που τα είδα όλα αυτά δεν μου έφυγαν ποτέ από το μυαλό. Όταν αργότερα έφτιαξα  τον κινηματογράφο θυμήθηκα την εικόνα αυτή που είχα από την Αθήνα. Όταν μπήκα σε εκείνο το κινηματογράφο ήταν κάτι που δεν είχα δει ποτέ στην ζωή μου και τότε είπα στον εαυτό μου : ΄΄ Αυτό το έργο πρέπει να το δει όλος ο κόσμος!”. Τόσο πολύ ενθουσιάστηκα που έλεγα ότι αν ζήσω και μπορώ θα φτιάξω και εγώ ένα κινηματογράφο στο χωριό. Οπωσδήποτε! Τρελάθηκα όταν τα πρωτοείδα. Το τραγούδι, τα φώτα, τον κόσμο! Ήταν η πρώτη φορά στη ζωή μου που έβλεπα τέτοιο πράγμα.

Ο Ζαφειρογιώργης μπροστά στην είσοδο του θρυλικού κινηματογράφου

Πότε άρχισε να λειτουργεί; Ποιος ήταν ο χειριστής για την μηχανή;

Το σινεμά το έφτιαξα στα Ανώγεια το 1956, δέκα χρόνια μετά την εμπειρία μου στην Αθήνα. Χειριστής της μηχανής ήμουν εγώ. Κάλεσα τότε ένα άνθρωπο  από το Ρέθυμνο, τον Γιώργη Κεγιαδάκη και ήρθε στα Ανώγεια για να παίξει την ταινία για πρώτη φορά. Τον παρακολούθησα και του ζήτησα να μου  ΄ρμηνέψει να το μάθω και εγώ, γιατί δεν μπορούσα να βάλω μηχανικό και να του δίνω 100 δρχ και τα μεταφορικά του, δεν έβγαινα οικονομικά. Το χωριό ήταν φτωχό και έτσι έπρεπε να έχω φτηνό εισιτήριο. Μου έδειξε λοιπόν ο Κεγιαδάκης και έπιασε! Τα κατάφερα και από τότε δεν έβαλα ξανά μηχανικό, έπαιζα τις ταινίες μόνος μου. Μάλιστα με πήγαν και στο δικαστήριο τότε που δεν είχα μηχανικό γιατί ήταν παράνομο. Ο  δικαστής προσπαθούσε με χίλιους δυο τρόπους ώστε να μην με δικάσει, διότι το χωριό μας δεν είχε άλλη ψυχαγωγία μέχρι τότε και ο κινηματογράφος έπρεπε να λειτουργεί. Αν είχα την πίεση να έχω μηχανικό δεν θα είχα περιθώρια και θα αναγκαζόμουν να το κλείσω. Να σου πω και για την μηχανή. Μια από αυτές μου βγήκε σκάρτη και αναγκάστηκα και πήγα στην Αθήνα στην αντιπροσωπεία της CINAMEKANIKA και πήρα μια καινούρια που κόστιζε 82.000 δραχμές. Το στρέμμα τότε στου Κολυβά το Μετόχι έξω από το Ηράκλειο κόστιζε 1000 δραχμές!! Με γραμμάτια βέβαια την πήρα αφού δεν είχα τέτοιο ποσό, αλλά την πήρα!

 

Ποια η ανταπόκριση του κόσμου;

Παρακολουθούσα χρόνια πριν το σινεμά ”ΡΕΞ” κάποια έργα που έφερναν παλιά στα Ανώγεια και παιζόντουσαν σε καφενεία και πλατείες και έβλεπα τον κόσμο πως έτρεχε να τα δει. Τα Ανώγεια είχαν περάσει την Γερμανική καταιγίδα που μας κατέστρεψε. Ο κόσμος παρά την φτώχεια και την ανέχεια του ήθελε και ψυχαγωγία και δεν είχε που αλλού να πάει, δεν είχε διεξόδους. Έτσι όταν έκανα το σινεμά ερχόταν ο κόσμος. Το εισιτήριο το είχα τότε 3 δραχμές ενώ στο Ηράκλειο έκανε 10 δραχμές. Υπήρχε φτώχεια αλλά ήθελα να έρχεται ο κόσμος. Όπως και έγινε, ερχόντουσαν. Όχι μόνο μεγάλοι αλλά και παιδιά, κυρίως του Γυμνασίου αλλά και του Δημοτικού σχολείου. Αλλά δεν είχαν χρήματα τα παιδιά και κάθε βράδυ έπρεπε να βάλω μέσα 15-20 μικρούς που στέκανε   απ’ έξω. Για να βρω αιτία να βάλω τα παιδιά μέσα έπαιρνα μια δραχμή και τα έβαζα ανά τέσσερα μέσα, αλλά τους έλεγα να …στέκουν με το ένα πόδι να βλέπουν γιατί εμένα δε με συμφέρει!! Ή να… βλέπουν με το ένα μάτι!! Και τα έβαζα μέσα και παρακολουθούσαν την ταινία (σ.σ. γέλια!). Ήταν μια εποχή που ο κόσμος ήθελε ψυχαγωγία. Καλύτερα είχε ο Ανωγειανός την ψυχαγωγία παρά φαΐ!! Δεν υπήρχε άλλη διέξοδος.

Τι ταινίες παίζατε;

Ως επί το πλείστον παίζαμε Ελληνικές ταινίες, παίζαμε βέβαια κάποιες φορές και μερικές ξένες. Πάντως όλος ο Ελληνικός κινηματογράφος πέρασε τότε από το σινεμά ”ΡΕΞ”. Κάθε δυο μέρες έβαζα και μια καινούρια ταινία. Είχα πάρει και ένα μικρό αυτοκίνητο και αν τύχαινε κάτι στο χωριό, ένα ατύχημα ή μια γέννα τους πήγαινα στο Ηράκλειο. Πήρα λοιπόν αυτό το μικρό αμάξι γιατί το φορτηγό δεν βόλευε, για αυτά τα περιστατικά και για να φέρνω και τις ταινίες. Κάθε μέρα πήγαινα στο Ηράκλειο. Είχα γνωρίσει και ανθρώπους του κινηματογράφου εκεί στο Αστόρια. Είχα εκεί ένα φίλο, δεν θυμάμαι τώρα το όνομα του που ήταν μηχανικός εκεί και στην αρχή αυτός με κατατόπιζε για το ποιες ταινίες να πάρω. Αργότερα έμαθα και τις διάλεγα μόνος μου.

 

Στον ΡΕΞ υπάρχουν ακόμα στο ταμπλό εικόνες από τον παλιό καλό ελληνικό κινηματογράφο

Πως μάθαινε το χωριό τι ταινία θα παίζατε το βράδυ; Υπήρχε κάποιος ντελάλης ή κάτι άλλο;

Είχα ένα πάνινο ταμπλό και καρφίτσωνα τις φωτογραφίες πάνω και ένα παιδί τα πήγαινε στα καφενεία για να το βλέπει ο κόσμος και να έρχεται. Φυσικά και το παιδί που έκανε αυτή τη δουλειά θα ερχόταν και αυτό το βράδυ και θα έβλεπε την ταινία! Το λέγαμε αγγαρεία αυτό τότε! Είχαμε και ντελάλη-δες. Ήταν ο Κατρινομανώλης, ο Κεχρογιάννης και ο Σμαιλογιώργης! Ο Κατρινομανώλης  δια- λαλούσε την ταινία και του είχα γράψει επίτηδες άμα έπαιζε ο Γιώργος Φούντας στην ταινία τον έγραφα Φουντά! Γελούσε ο κόσμος όταν το έλεγε και μετά ερχόταν στο καφενείο και μου έλεγε : «Με ξευτέλισες πάλι; Με έβαλες στις γλώσσες των ανθρώπων!»  (σ.σ.γέλια!). Να σου πω ότι είχα και ένα παιδικό φίλο από το σχολείο, τον Σωκράτη Σαλούστρο, ο οποίος δεν είχε βέβαια τεχνικές γνώσεις για να μου δώσει οδηγίες, αλλά τον είχα συνεταίρο εδώ. Καλός και τίμιος άνθρωπος που περάσαμε μαζί όλη αυτή την ιστορία.

 

Με το συντάκτη της “Α” Γιώργη Μπαγκέρη

Μας είπατε πριν για τις χιουμοριστικές ιστορίες με τα μικρά παιδιά. Θυμάστε άλλα ευτράπελα που συνέβησαν με τον κινηματογράφο;

Θα σου πω δυο ιστορίες μια όταν λειτουργούσε και μια χρόνια μετά το κλείσιμο του.

Μια μέρα λοιπόν ήταν μέσα στο σινεμά ο μακαρίτης ο Βαγγέλης Κεφαλογιάννης και έπαιζε η ταινία ”Τα πάθη του Χριστού”. Ο άνθρωπος είχε απορροφηθεί στο έργο ολοκληρωτικά. Κάποια στιγμή στην ταινία πιάνουν τον Χριστό, τον δένουν και αρχίζουν να τον δέρνουν. Του έπαιζαν πολύ ξύλο και ο Βαγγέλης δεν το βάσταξε και σηκώνεται πάνω και σέρνει μια φωνή : ” Φτάνει δα  μπρεκερατάδες! Φτάνει!!”. Τόσο πολύ είχε ταυτιστεί με το έργο.

Η δεύτερη ιστορία είναι μετά που έκλεισε. Πήγα στην Αθήνα αρκετά χρόνια και έκανα άλλες δουλειές. Μια μέρα  Αύγουστο ήταν, ήρθα στο χωριό να δω συγγενείς και φίλους και ερχόμουν στο σπίτι με ένα ταξί. Εκείνη την ώρα που κατέβαινα από το ταξί  ερχόταν από τις σκάλες η Δαμιανοστεφανίνα που ήταν στην εξοχή και είχε ανασηκώσει το φόρεμα της  και είχε βάλει στην ποδιά της διάφορα φρούτα. Φαινόντουσαν τα πόδια της, αδύνατη αλλά πολύ μερακλίνα γυναίκα τόσο μερακλίνα που δεύτερη δεν είχε στο χωριό! Μόλις με είδε να κατεβαίνω από το ταξί αφήνει το φόρεμα της και πέφτουνε όλα τα φρούτα από τις σκάλες! Τότε κοιτάζοντάς προς τον ουρανό είπε : ”Ήρθε το φως! Ήρθε το τραγούδι! Γιάντα Γιώργη έφυγες από το χωριό και σκοτείνιασε; ” (σ.σ.βουρκώνει) .Αλλά το έλεγε με τέτοιο παράπονο. Μέσα από την ψυχή της..

 

Με τη σύζυγο του Αθηνά έξω από τον “ΡΕΞ”

Πότε έκλεισε ο κινηματογράφος και γιατί; Με τι άλλο ασχοληθήκατε στη ζωή σας;

Ο κινηματογράφος στα Ανώγεια λειτούργησε 17 χρόνια περίπου. Έκλεισε το 1973.Τότε είχε ξεκινήσει η τηλεόραση και πολλοί κινηματογράφοι είχαν πρόβλημα. Όλοι έβλεπαν τότε στην τηλεόραση τον ”Άγνωστο πόλεμο”. Πριν το κινηματογράφο είχαμε ελαιοτριβείο. Μετά είχαμε λεωφορείο. Μετά είχα ένα φορτηγό όπου πουλούσα και μετέφερα τσιμέντα και σίδερα αλλά τα παράτησα για τον κινηματογράφο. Μετά που έκλεισε έφυγα στην Αθήνα και έκανα πολλά χρόνια εκεί διάφορες δουλειές.

Δημιουργήσατε και οικογένεια από νεαρή ηλικία.

Όταν απολύθηκα από το στρατό δημιούργησα αμέσως οικογένεια. Έκανα πέντε παιδιά και προσπάθησα να τους δώσω ότι καλύτερο μπορούσα. Έκανα επιχειρήσεις άλλες πήγαν καλά άλλες όχι, ανάλογα με την κατάσταση του χωριού που οι άνθρωποι δεν είχαν την πολυτέλεια για περιττά έξοδα. Υπήρχε πολύ φτώχεια. Αλλά δόξα τω Θεό πήγαινα καλά. Δούλευα 20 ώρες την ημέρα. Δυο ώρες να φανταστείς ήθελα μόνο για την μηχανή. Να την βάλω στην θέση της, να την κοντρολάρω και αν είχε σε κάποιο σημείο ζημιά να τη διορθώσω.

Κάθε βράδυ πήγαινα στο σπίτι στα παιδιά μου να τους λέω παραμύθια. Έλεγε ένα παραμύθι ότι ήταν μια γουρούνα και έκανε πέντε γουρουνάκια και αυτό (σ.σ. δείχνει το μικρό του δάχτυλο) ήταν το μικρότερο. Έπαιζε την λύρα η γουρούνα και χόρευαν τα γουρουνάκια μέσα σε μια σπηλιά. Μετά από πολλά χρόνια ήρθε στα Ανώγεια η κόρη μου η Μαίρη, που είχε  παντρευτεί και ζούσε στην Αθήνα. Πήγαμε τότε μαζί στα Πάνω Αμπέλια στα Ανώγεια και κοίταζε να δει που ήταν η σπηλιά με τα γουρουνάκια και μου λέει ”μπαμπά που είναι η σπηλιά;” .Τόσο πολύ της άρεσε το παραμύθι που της έλεγα (σ.σ. συγκινείται). Παρόλο που ήμουν κουρασμένος τα βράδια προσπαθούσα και φρόντιζα και την οικογένεια μου.

 

Ο Ζαφειρογιώργης με το Σπαχοβασίλη

Τα παιδικά σας χρόνια στα Ανώγεια. Τι θυμάστε;

Να σου πω για τον πατέρα μου. Μισούσε την κλεψιά όσο κανένας Ανωγειανός. Μια μέρα ήμουν πάνω στον  γάιδαρο και περνούσα από τον Σαβουνόλακκο (σ.σ τοποθεσία στα Ανώγεια) που ήταν το αμπέλι του Ζαχαράκη και είχε και μια μπουρνελιά. Πέμπτη Δημοτικού πήγαινα τότε. Όπως λοιπόν περνούσα και ήμουν πάνω στο γάιδαρο έκοψα τρεις μπουρνέλες. Ο Ζαχαράκης ήταν εκεί κοντά και μου λέει : ” Σε έπιασα!” .Του λέω τι με έπιασες; Για τρεις μπουρνέλες! Ήμουν μικρός και φοβήθηκα. Σκοτεινιάστηκα! Ο Ζαχαράκης πήγε σπίτι μας και το είπε του πατέρα μου. Όταν γύρισα στο σπίτι με αρπάζει με κατεβάζει από το γάιδαρο και με άρχισε το ξύλο. Δέκα μέρες έκαμα στο κρεβάτι και δεν πήγαινα στο σχολείο από το ξύλο που μου έδωσε και όλα αυτά για τρεις μπουρνέλες!!

Μια άλλη φορά έπαιζα λύρα. Μέχρι τα 16 μου χρόνια έπαιζα λύρα και κάναμε καντάδες εδώ στο χωριό. Επί Μεταξά αυτή η ιστορία είχε δικτατορία τότε. Μια μέρα άργησα να κοιμηθώ και το πρωί δεν μπορούσα να σηκωθώ. Έρχεται ο πατέρας μου και με ξυπνά και πιάνει τη λύρα και τη χτυπά σε ένα αμόνι και την έκανε κομμάτια! Για να μην ξαναπαίξω και να μη ξενυχτώ!

 

Τι σημαίνουν τα Ανώγεια για σας;

Τα πάντα. Δεν είναι εύκολο να είσαι Ανωγειανός! Για να είσαι Ανωγειανός πρέπει να πειθαρχείς με τους νόμους του χωριού. Αν δεν παρακολουθείς τα ήθη και τα έθιμα του χωριού και δεν τα ακολουθείς δεν μπορείς να κάτσεις στα Ανώγεια. Ή και να κάτσεις θα είσαι απόμερος των Ανωγειανών. Αυτά τα υπολόγισα από μικρός και πειθάρχησα σύμφωνα με τους νόμους των Ανωγείων, διαφορετικά δεν θα μπορούσα να επιζήσω ούτε εγώ ούτε οι επιχειρήσεις που δημιούργησα. Τοπικοί κανόνες, απαράβατοι!

 

Κλείνοντας πείτε μας για τα Ανώγεια του τότε και του σήμερα. Τους ανθρώπους του τότε και του σήμερα. Τι άλλαξε;

Από όταν στέκουν τα Ανώγεια ο Ανωγειανός είναι ο ίδιος! Είμαι 92 χρονών και δεν θυμάμαι να αλλάξουν τα Ανώγεια ποτέ. Ούτε στην Κατοχή ούτε μέχρι σήμερα. Τα ήθη και τα έθιμα μας τα κρατάμε πάντα. Οι Γερμανοί δια-λύσανε τα σπίτια μας αλλά όχι εμάς! Τα Ανώγεια θα στέκουν πάντα ψηλά. Και η νεολαία μας είναι πολύ καλή σήμερα. Υποστηρίζει ο ένας τον άλλο και αγαπάνε τους γέρους ,όπως και οι γέροι αγαπάνε τους νέους. Μέχρι να υπάρχει κόσμος θα υπάρχουν Ανώγεια! Τα παιδιά μου στην Αθήνα μ επαίρνουν τηλέφωνο και μου λένε να πάω εκεί να με προσέχουν. Αλλά δυσκολεύομαι να αποχωριστώ το χωριό και ας έζησα αρκετά χρόνια στην Αθήνα. Το καλύτερο μέρος του κόσμου είναι εδώ όλοι μας ζηλεύουν που ζούμε σε τέτοιο τόπο!

Έτσι ολοκληρώσαμε αυτή την συζήτηση μας με τον Ζαφειρογιώργη ο οποίος αργότερα μας έκανε μια περιήγηση στον χώρο που υπήρχε το σινεμά ”ΡΕΞ”. Άδειος ο χώρος πλέον αφού και πριν δυο χρόνια ο Δήμος Ανωγείων που το χρησιμοποιούσε ως αποθήκη το άφησε για ένα άλλο κτίριο. Σίγουρα πάντως μπαίνοντας μέσα νιώθεις τον ηλεκτρισμό στην ατμόσφαιρα και αισθάνεσαι ότι σε λίγο θα σβήσουν τα φώτα, θα ακουστεί ένα μακρόσυρτο σσσσσ! και στον πανί απέναντι θα εμφανιστούν οι τίτλοι έναρξης της ταινίας. Για τα Ανώγεια του χθες που οι νέοι του σήμερα αξίζει τον κόπο να μάθουν,ν α γνωρίσουν και να πλουτίσουν ακόμα περισσότερο με δικές τους δράσεις αυτή την κληρονομιά. Με τα μάτια τους στραμμένα στο καθαρό βλέμμα του Ζαφειρογιώργη.

Κλείνοντας να αναφέρουμε τα λόγια που μας είπε για τον Ζαφειρογιώργη, ο φίλος του Βασίλης Σπαχής που διετέλεσε επί 9 χρόνια Δήμαρχος Ανωγείων κατά το παρελθόν και που ήταν παρών στην διάρκεια της συνέντευξης. Ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σπαχής:

” Για τον Γιώργη έχω ανέκαθεν την εικόνα ενός ανήσυχου ανθρώπου και ιδιαίτερα δυναμικού. Είχαμε την ίδια ειδικότητα στο στρατό. Τότε ήταν ο Εμφύλιος μια δύσκολη περίοδος για την πατρίδα μας. Ο  Γιώργης βρέθηκε στο κέντρο των γεγονότων στο πιο επικίνδυνο σημείο που συνέδεε τον Γράμμο με την Κοζάνη και όλη την Δυτική Μακεδονία. Επέδειξε τρομερή ψυχραιμία και είχε κάνει μεγάλη εντύπωση αυτό τότε στον Διοικητή τον Δελιντάκη που ουσιαστικά είχε κάνει τον Γιώργη επικεφαλής ενός λόχου με 200 οχήματα. Όταν επέστρεψε στα Ανώγεια με την άδεια φορτηγού που είχε άρχισε να δραστηριοποιείτε ως αυτοκινητιστής και αργότερα με τον σινεμά. Η αίθουσα αυτή έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην ψυχαγωγία των ανθρώπων της εποχής .Ο ίδιος είχε πάντα χιούμορ και είναι ένας πανέξυπνος άνθρωπος. Αλλά αυτό που τον χαρακτηρίζει σε όλη τη ζωή του είναι ότι είναι δυναμικός, έντιμος και δραστήριος. Σπάνια γνωρίζει κανείς ανθρώπους σαν αυτόν να αντέχει σε οποιαδήποτε δοκιμασία και να έχει την ψυχραιμία του ”.

 

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->