Ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ανωγείων Στεφανής Χαιρέτης

Ρεπορτάζ Γιώργος Μπαγκέρης

Τα  ”Κρητικά Μιτάτα” είναι μια εταιρεία αποτελούμενη από κτηνοτρόφους κυρίως του Νομού Ηρακλείου που έχει ξεκινήσει συνεργασία με την Λιβύη για την εξαγωγή κρητικού κρέατος σε πολύ καλές τιμές για τους παραγωγούς. Η  εταιρεία μέσω του προέδρου της κ. Μανόλη Τιτομιχελάκη  απεύθυνε κάλεσμα σε όλους τους κτηνοτροφικούς συλλόγους της Κρήτης να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια. Ο  κτηνοτροφικός σύλλογος Ανωγείων, όπως και οι περισσότεροι κρητικοί σύλλογοι ανταποκρίθηκε άμεσα σε αυτό το κάλεσμα. Ήδη ένα φορτίο με 5.000 αρνιά ζωντανά είχε φύγει προς Λιβύη πριν ένα μήνα ενώ και την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου απέπλευσε από το λιμάνι του Ηρακλείου και δεύτερο φορτίο με την ίδια ποσότητα και με την συμμετοχή των Ανωγειανών , στην πολύ καλή τιμή για τον παραγωγό των 6 ευρώ σε περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη για τον κλάδο της κτηνοτροφίας.

Οι Λίβυοι μάλιστα επιθυμούν η συνεργασία αυτή με τους Κρήτες να είναι μακροχρόνια καθώς θεωρούν ότι το Κρητικό κρέας είναι από τις καλύτερες ποιότητες παγκοσμίως. Μάλιστα  ζητάνε τα αρνιά άνω των 15 κιλών κάτι που έρχεται ως μάννα εξ ουρανού για τους κτηνοτρόφους του νησιού μας καθώς η κρητική αγορά απορροφά κατά κύριο λόγο αρνιά βάρους 8-10 κιλών. Όποτε μάλλον ως άστοχες θα πρέπει να θεωρηθούν οι φήμες ότι η κίνηση αυτή θα δημιουργήσει πρόβλημα στην κρητική αγορά είτε ανατίμησης είτε έλλειψης κρέατος.

Έλλειψη θα λέγαμε ότι θα υπάρξει διότι με την ανατίμηση των ζωοτροφών με την τιμή τους να διπλασιάζεται τα τελευταία χρόνια καθώς και την πτώση της τιμής του γάλατος, συρρικνώνεται το ζωικό κεφάλαιο καθώς ο κτηνοτρόφος δεν μπορεί να συντηρήσει τα ζώα του. Οπότε με αυτή την τιμή των 6 ευρώ ο κτηνοτρόφος μπορεί να πάρει ανάσες και να συντηρήσει την περιουσία του σε εποχές μεγάλης οικονομικής κρίσης.

Ιδιαίτερα ο κτηνοτροφικός σύλλογος Ανωγείων έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια ότι σκέφτεται πάνω από όλα το συμφέρον τόσο του παραγωγού όσο και του καταναλωτή. Θυμίζουμε ενδεικτικά την κίνηση του ανωγειανού αρνιού το περασμένο Πάσχα, όπου δόθηκαν 2.000 και πλέον αρνιά στην πολύ καλή τιμή για τον καταναλωτή των 6.80 ευρώ, ενώ επίσης εδώ και τέσσερα χρόνια σε συνεργασία με μεγάλη αλυσίδα καταστημάτων της Ελλάδας έχει δώσει χιλιάδες αρνιά σε τιμή που ικανοποιεί απόλυτα τον παραγωγό αλλά και τον καταναλωτή που αγοράζει πιο φτηνά κρέας αρίστης ποιότητας.

Η ”Α” συνομίλησε με τον πρόεδρο του κτηνοτροφικού συλλόγου Ανωγείων κ. Στέφανο Χαιρέτη ο οποίος μας είπε για την συνεργασία του συλλόγου με τα ”Κρητικά Μιτάτα”, την σημασία αυτής της κίνησης για την ντόπια κτηνοτροφία ενώ στο τέλος εξαπέλυσε βολές τόσο κατά της πολιτείας γιατί έχει εγκαταλείψει στη μοίρα του τον κλάδο της κτηνοτροφίας, όσο και για αυτούς που σπέρνουν φήμες δεξιά και αριστερά για κίνηση που βλάπτει την ντόπια αγορά. Ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαιρέτης:

”Τα Κρητικά Μιτάτα μας έκαναν αυτό το κάλεσμά. Ο  ανωγειανός σύλλογος δεν χρειάστηκε να σκεφτεί πολύ για να το αποφασίσει, από την στιγμή που αυτό είναι προς το συμφέρον όλων των παραγωγών. Ανταποκριθήκαμε διότι θεωρούμε σωστό όταν στην σημερινή εποχή η τιμή του κρέατος έχει κατεβεί στα 4 ευρώ να πάρει ο παραγωγός με αυτή τη κίνηση 6 ευρώ στο κιλό . Η κίνηση αυτή θα έλεγα ξεμπλοκάρει την κρητική αγορά  διότι τα αρνιά που ζητάνε οι Λίβυοι είναι άνω των 15 κιλών. Αυτά δεν μπορούσε να τα απορροφήσει η κρητική αγορά, ήταν δηλαδή αυτά τα αρνιά σε βάρος των κτηνοτρόφων που δεν μπορούσαν να τα συντηρήσουν στις μάντρες τους με την εκτόξευση των τιμών των ζωοτροφών σήμερα. Στην χειρότερη εποχή της κτηνοτροφίας αυτή η κίνηση ήταν ότι καλύτερο για εμάς” τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου και συνέχισε αναφέροντας:

”Αγκαλιάσαμε λοιπόν αυτή τη προσπάθεια. Συνεισφέραμε και εμείς με κάποιες ποσότητες τα Κρητικά Μιτάτα ενώ ήδη έχουμε συναντήσει μια αντιπροσωπεία από την Λιβύη στα Ανώγεια και ευελπιστούμε αυτή η συνεργασία να συνεχιστεί και στο μέλλον. Από την στιγμή που το κράτος δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του στον πρωτογενή τομέα πρέπει και εμείς να δούμε τι θα κάνουμε για να ζήσουμε τις οικογένειες μας. Το ανωγειανό αρνί σε άλλες εποχές και με 10 ευρώ τιμή θα ήταν λίγη. Είναι αρνί ελευθέρας βοσκής , ότι καλύτερο υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Κατανοούμε τις δυσκολίες που περνούν όλοι οι Έλληνες αυτή τη περίοδο αλλά δεν δεχόμαστε να εξευτελιστεί αυτό το προϊόν και κάνουμε ότι μπορούμε για να βοηθήσουμε τον παραγωγό και τον καταναλωτή” είπε ο κ. Χαιρέτης ο οποίος απάντησε ταυτόχρονα και σε αυτούς που λένε  ότι η κρητική αγορά θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στο μέλλον τονίζοντας χαρακτηριστικά:’

”Πρόβλημα στην αγορά δεν θα υπάρξει! Πρόβλημα υπάρχει μόνο από την πολιτεία που δεν αγκαλιάζει τους  κτηνοτρόφους της Ελλάδας. Η  αγορά θα έχει πρόβλημα μόνο με την συρρίκνωση του ζωικού κεφαλαίου , με τους κτηνοτρόφους να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν με την τιμή των ζωοτροφών και αναγκάζονται να σφάζουν τα μεγάλα πρόβατα μην μπορώντας να τα συντηρήσουν. Με αυτή την κίνηση και την τιμή των 6 ευρώ που τόσα χρόνια επιδιώκουμε ο κτηνοτρόφος θα μπορέσει να τα βγάλει πέρα και να κρατήσει το ζωικό του κεφάλαιο ώστε να υπάρχει ισορροπία και στην αγορά. Αυτές οι φήμες ότι αυτή η κίνηση θα διαλύσει την αγορά της Κρήτης είναι ψευδής και αυτοί που τις βγάζουν μάλλον εξυπηρετούν κάποια άλλα συμφέροντα. Δεν μπορεί κάποιος από το γραφείο του να γράφει ότι θέλει χωρίς να το σκέφτεται. Να κάνουν όλοι αυτοί μια βόλτα από τις μάντρες να δουν από πρώτο χέρι τι περνάει ο κτηνοτρόφος κάθε μέρα και πόσο δύσκολα τα βγάζει πέρα και μετά να κάνουν κριτική” σημείωσε  ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Ανωγείων.

Τα Ανώγεια είναι ένα κατ’ εξοχήν κτηνοτροφικό χωριό με τους κατοίκους του να πλήττονται από την γενικευμένη κρίση αλλά και την αδιαφορία της πολιτείας απέναντι στους κτηνοτρόφους της χώρας. Μια πολιτεία που δεν μπόρεσε να συγκρατήσει την τιμή των ζωοτροφών που από 200 ευρώ πριν 4 χρόνια έφτασε στα 450 ευρώ σήμερα με τους κτηνοτρόφους να αδυνατούν να συντηρήσουν τα κοπάδια τους, ενώ ταυτόχρονα η τιμή του γάλατος παραμένει εξευτελιστική όπως και η τιμή του κρέατος. Πτώση της κτηνοτροφίας και της παραγωγής της σημαίνει και πτώση της αγοράς. Οπότε η κίνηση του συλλόγου Ανωγείων μόνο ως θετική μπορούμε να την εκλάβουμε σε μια προσπάθεια να ανασάνει αυτός ο κλάδος που έχει υποστεί τα πάνδεινα δουλεύοντας μάλιστα και στις πιο αντίξοες συνθήκες πάνω στο βουνό. Ας ελπίσουμε να δώσει τις απαραίτητες ανάσες για τους κτηνοτρόφους ώστε να συντηρήσουν τα ζωικά τους κεφάλαια και να συνεχίσουν να προσφέρουν και στο μέλλον στον καταναλωτή τα αρίστης ποιότητας προϊόντα τους.

 

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->