Της Αγγελικής Καλλέργη

από την «Κρητική Επιθεώρηση»

Μπροστά στον κίνδυνο να αδυνατούν να προμηθευτούν πετρέλαιο ενόψει του χειμώνα βρίσκονται οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών της Κρήτης, που παρά το γεγονός ότι κάθε χρόνο αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες συνθήκες ψύχους, είναι αναγκασμένοι να δεχθούν την απόφαση του αρμόδιου υπουργείου για την υπαγωγή και των τεσσάρων νομών του νησιού στην τέταρτη κατηγορία του επιδόματος θέρμανσης.

Αυτό σημαίνει ότι το επίδομα που δικαιούνται και οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών είναι ελάχιστο, περίπου 200 ευρώ, μπροστά στις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών. Όμως, το Υπουργείο αντιμετώπισε τα ορεινά χωριά της Κρήτης ως νησιωτικά και νότια, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι τους να υπόκεινται μία τεράστια αδικία.

Τα συναισθήματα των πολιτών των ορεινών περιοχών μετέφερε στην Κρητική Επιθεώρηση ο δήμαρχος Ανωγείων, Σωκράτης Κεφαλογιάννης, που δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για την απόφαση του υπουργείου για το επίδομα θέρμανσης. Σημείωσε πως τα ορεινά χωριά του νησιού πρέπει να υπαχθούν σε υψηλότερη κατηγορία, τουλάχιστον τη δεύτερη, με βάση και τις κλιματολογικές και μετεωρολογικές μετρήσεις που υπάρχουν.

«Όλα τα χωριά της Κρήτης πάνω από τα 500 μέτρα υψόμετρο και ιδίως αυτά που είναι σκαρφαλωμένα στις βόρειες πλαγιές των βουνών αντιμετωπίζουν καταστάσεις τον χειμώνα ιδιαίτερου ψύχους», είπε ο κ. Κεφαλογιάννης, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι σε απομακρυσμένες περιοχές το πετρέλαιο, όπως και η βενζίνη, είναι πολύ ακριβότερα από ό,τι στις πόλεις της Κρήτης. «Η αδικία δεν είναι μόνο θεσμική», είπε, «είναι και επί της ουσίας. Το πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης και η βενζίνη είναι ακριβότερα στα απομακρυσμένα χωριά, πράγμα που σημαίνει ότι εμείς το πετρέλαιο μπορεί να το πληρώνουμε και 7 ή 8 λεπτά ακριβότερα από ό,τι ο δημότης μιας πόλης.

Αντιλαμβάνεστε ότι η επιβάρυνση που έχουμε είναι ότι αφενός ότι είμαστε στην ενδοχώρα και άρα το κόστος ανεβαίνει και αφετέρου ότι εμείς το πετρέλαιο θέρμανσης το έχουμε για τουλάχιστον πέντε μήνες το χρόνο. Και αν δεν το έχουμε παραπάνω, είναι γιατί δεν έχουμε να βάζουμε. Όχι για κανέναν άλλο λόγο».

Δεν έκρυψε, δε, πως η ίδια η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας δεν έχει αντιμετωπίσει ουσιαστικά το πρόβλημα, λέγοντας πως αυτό το θέμα έπρεπε να είχε γίνει «σημαία της ΚΕΔΕ».

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Η υψηλή τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και οι μειωμένες χρηματοδοτήσεις προς τους δήμους για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων δημιουργούν τον επιπλέον κίνδυνο να μην μπορούν οι σχολικές επιτροπές να προμηθευτούν τις απαραίτητες ποσότητες του καυσίμου που θα απαιτηθούν, ώστε οι μαθητές να κάνουν μάθημα κάτω από αξιοπρεπείς συνθήκες.

Για παράδειγμα, ο δήμος Ανωγείων πέρυσι πήρε επιχορήγηση 24 χιλιάδων ευρώ για τα σχολεία, τη στιγμή που φέτος μέχρι στιγμής η επιχορήγηση δεν ξεπερνά τις 12 χιλιάδες ευρώ. «θα πάρουμε μία ακόμα δόση, 2-3 χιλιάδες. Όμως ακόμα και έτσι δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε», είπε ο κ. Κεφαλογιάννης, θυμίζοντας πως φέτος η τιμή του πετρελαίου έχει εκτοξευθεί στο 1,5 ευρώ.

Ο ίδιος τόνισε πως στις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής είναι να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολείων, των προνοιακών δομών και των χώρων υγείας, όμως σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα φαντάζει ανυπέρβλητο, εάν το Υπουργείο Εσωτερικών δεν φροντίσει να παρέχει τους απαραίτητους πόρους στους δήμους.

 

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->