Κατενθουσιασμένοι μετά τη μαγική συναυλία του Βασίλη Σκουλά, στο Ηρώδειο της καταξίωσης, έφυγαν οι 5000 θεατές που βρέθηκαν στο αρχαίο θέατρο βλέποντας τους Κουρήτες υπό τους ήχους της κρητικής λύρας να σέρνουν το χορό μαζί με τις… Καρυάτιδες.

Η φωνή της Κρήτης, ο  Βασίλης Σκουλάς  με το δοξάρι και τη λύρα του, μετέφερε τη λεβεντιά, τον παλμό, τον αγέρα και την περηφάνια του Ψηλορείτη, των Λευκών Ορέων και των Λασιθιώτικων βουνών στην Ακρόπολη του αιώνιου πολιτισμού.

Ηταν τέτοια η επιτυχία της συναυλίας, με αποτέλεσμα οι οργανωτές- για να ικανοποιήσουν  όλους εκείνους που δεν μπόρεσαν να περάσουν το κατώφλι του Ηρωδείου λόγω εξάντλησης των εισιτηρίων – να την επαναλάβουν το ερχόμενο Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου. Εύστοχα παρατήρησε στο μήνυμα του ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ότι «η παρουσία του Βασίλη Σκουλά στο Ηρώδειο αποτελεί αναγνώριση της πολυετούς θητείας του στο χώρο της κρητικής μουσικής και αποτελεί τιμή για την Κρήτη και την μουσική της, που φιλοξενείται σε ιστορικούς και ιδιαίτερα συμβολικούς χώρους».

Τη χθεσινή ιστορική βραδιά άνοιξαν οι εντυπωσιακοί «Κουρήτες» χορεύοντας, καταχειροκροτούμενοι, τον Ανωγειανό Πηδηχτό.

Αμέσως μετά εμφανίστηκε στη σκηνή του Ηρωδείου ντυμένος στα μαύρα ο Βασίλης Σκουλάς κρατώντας τη λύρα και το δοξάρι. Εμφανώς συγκινημένος και λίγο αγχωμένος ευχαρίστησε το κοινό που τον τίμησε με την παρουσία του. Το πρώτο τραγούδι που ερμήνευσε ήταν το «Προσκυνώ τη χάρη σου λαέ μου». Ακολούθησε το γνωστό συρτό «Επήραν οι Γωνιές φωτιά» με το Ηρώδειο να παίρνει… φωτιά από τα χειροκροτήματα και τις επευφημίες.

Στο Α΄ μέρος της συναυλίας δίπλα στον Βασίλη Σκουλά εμφανίστηκε ο δεξιοτέχνης του λαούτου Μιχάλης Τζουγανάκης ο οποίος πραγματικά αποθεώθηκε ερμηνεύοντας γνωστές επιτυχίες του.

Στο Β΄ μέρος ένα ακόμα μεγάλος κρητικός καλλιτέχνης τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση, ο Μανώλης Λιδάκης με τ΄ αστρα να μην τον… μαλώνουν, αλλά να τον ακούνε με προσοχή να τραγουδάει, μέσα σε θερμά χειροκροτήματα, γνωστά ριζίτικα και έντεχνα κρητικά.  Εξαίσια ήταν και η ερμηνεία της Μάρθα Φριντζίλα στα τραγούδια που συνόδευσε το Βασίλη Σκουλά.

Η συναυλία που κράτησε περισσότερο από δυόμιση ώρες, έκλεισε με όλους τους καλλιτέχνες επί σκηνής να τραγουδάνε, το πάντα επίκαιρο ριζίτικο, «Πότε θα κάνει Ξαστεριά», με τους θεατές να συμμετέχουν δυναμικά, συνοδεύοντας τους ερμηνευτές.

Καθ΄ όλη την διάρκεια της εκδήλωσης στον τοίχο του Ηρωδείου, ακριβώς πίσω από την κεντρική σκηνή, προβάλλονταν βίντεο τόσο με εικόνες από τη ζωή, το έργο και τη διαδρομή του Βασίλη Σκουλά όσο κι από την Κρήτη του χθες και του σήμερα.

Να σημειωθεί ότι ένα σημαντικό μέρος των εσόδων θα διατεθεί για την ενίσχυση της Κρητικής Εστίας στην Αθήνα.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης είχε ο Κώστας Φασουλάς και την σκηνοθεσία ο Θοδωρής Παπαδουλάκης.

 

 

 

 

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->