Με τον Κ. Μητσοτάκη στην Πλατεία Αρμί στ΄ Ανώγεια

Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο άνθρωπος που συνέδεσε το όνομα του με την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του Ρεθύμνου για 46 ολόκληρα χρόνια, άφησε το πρωί της Παρασκευής την τελευταία του πνοή στο σπίτι του, σε ηλικία 79 ετών.


Βρισκόταν στην οικία του στην Αθήνα, όταν γύρω στις 11.30 το πρωί υπέστη καρδιακή ανακοπή και κατέληξε. Ο πρώην υπουργός, ο «γιατρός» όπως συνήθιζαν να τον αποκαλούν οι εκατοντάδες φίλοι του στο Ρέθυμνο, «έφυγε» αφήνοντας πίσω του μία μεγάλη παρακαταθήκη: ένα μακρόχρονο πολιτικό έργο, που τον έκανε να κερδίσει πολλούς φίλους, άλλα, όπως είναι φυσικό στη ζωή ενός πολιτικού άντρα, και πολλούς αντιπάλους.

Ανεξάρτητα από το εάν κάποιος συμφωνούσε ή όχι με την ιδεολογία του Γιάννη Κεφαλογιάννη, με τις επιλογές του ή τους χειρισμούς του, είναι σαφές ότι η απώλειά του δημιουργεί ένα σημαντικό κενό. Ο ίδιος είχε επιλέξει να αποχωρήσει από την ενεργό πολιτική σκηνή το 2007, έχοντας εκλεγεί για τελευταία φορά βουλευτής Ρεθύμνου με τη Νέα Δημοκρατία το 2004. Τα πολιτικά «χνάρια» του πατέρα της ακολούθησε η πρωτότοκη κόρη του, Όλγα, η οποία εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά το 2007 και στη συνέχεια το 2009.

Οι άνθρωποι που τον γνώριζαν μιλούν για έναν άνθρωπο που είχε αναγάγει την πολιτική ως το απόλυτο κυρίαρχο συστατικό της ζωής του. Ήταν ταγμένος στην εκπροσώπηση του Ρεθύμνου και δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι από το 1958 που εξελέγη πρώτη φορά ως βουλευτής του νομού με την ΕΡΕ ασχολήθηκε με όλα τα θέματα του τόπου και πολλά από αυτά φέρουν τη «σφραγίδα» του. Παράλληλα, ήταν άνθρωπος της «παρέας», του άρεσε να περνά χρόνο με τους φίλους του, να συζητά για την πολιτική επικαιρότητα που ήταν πάντα στο «αίμα» του.

Δημιούργησε μία όμορφη οικογένεια με την Ελένη Βαρδινογιάννη, με την οποία απέκτησε τρεις κόρες: την Όλγα, τη Χριστίνα και τη Δανάη. Καλός σύζυγος και πατέρας, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης έβρισκε πάντα το χρόνο για να τον μοιράζει ανάμεσα στις δύο μεγάλες του αγάπες, την πολιτική και την οικογένειά του. Τα τελευταία χρόνια απολάμβανε ιδιαίτερα περήφανος την αγάπη και τη χαρά που του προσέφερε η παρουσία των πέντε εγγονιών του από τις κόρες του.

Η είδηση του θανάτου του ευπατρίδη πολιτικού προκάλεσε έντονη συγκίνηση στο νομό Ρεθύμνου και στην Κρήτη γενικότερα. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών την Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012 στις 2 το μεσημέρι δημοσία δαπάνη.

Η μεγάλη διαδρομή του Γιάννη Κεφαλογιάννη

Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης του Κωνσταντίνου και της Όλγας, γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1933 στα Ανώγεια Ρεθύμνου Κρήτης. Σπούδασε στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία έλαβε το πτυχίο του το 1958, ανακηρύχθηκε διδάκτωρ παθολογίας το 1970 στο ίδιο Πανεπιστήμιο, του οποίου διατέλεσε και διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής.  Γόνος παλιάς οικογένειας πολιτικών της Κρήτης, ακολούθησε την οικογενειακή του παράδοση και υπηρέτησε για πενήντα χρόνια το Ρέθυμνο και την Ελλάδα ως Βουλευτής και Υπουργός. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Ρεθύμνου με την υποστήριξη της Ε.Ρ.Ε. το 1958 και στη συνέχεια επανεξελέγη το 1961 και το 1963 στην ίδια περιφέρεια. Κατά τη διάρκεια της Χούντας ανέπτυξε έντονη αντιδικτατορική δράση, ενώ μετά την κατάρρευσή της εκλεγόταν συνεχώς Βουλευτής Ρεθύμνου με τη Νέα Δημοκρατία από το 1974 έως το 2004.

Στη διάρκεια της μακράς πολιτικής του διαδρομής διετέλεσε Γραμματέας της Βουλής στην περίοδο 1958-1964. Χρημάτισε επίσης υφυπουργός κοινωνικών υπηρεσιών 1976-77, υφυπουργός εσωτερικών 1980-81, υπουργός δημοσίας τάξης το 1989, αναπληρωτής υπουργός μεταφορών & επικοινωνιών 1989-90, υπουργός τουρισμού 1990-91, υπουργός επικρατείας 1990-91 και υπουργός εσωτερικών 1992-93 και Σύμβουλος του Πρωθυπουργού την περίοδο 2007 – 2009.

Ήταν  παντρεμένος με την δικηγόρο Ελένη Βαρδινογιάννη με την οποία απέκτησαν τρεις κόρες, την Όλγα, την Χριστίνα και την Δανάη καθώς και πέντε εγγόνια. Η κόρη του Όλγα είναι Βουλευτής Ρεθύμνου από το 2007.

Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης ήταν μέλος της Ιατρικής Εταιρίας Αθηνών, η διδακτορική διατριβή του είχε θέμα “Συχνότης του Σακχαρώδους Διαβήτου επί των Ελλήνων”, ενώ συνέγραψε πολλές άλλες επιστημονικές εργασίες, οι οποίες δημοσιεύθηκαν σε ιατρικά περιοδικά ή ανακοινώθηκαν σε συνέδρια.

Το 2011 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ η αυτοβιογραφία του με τίτλο «Το χρονικό μιας Πορείας. Πενήντα χρόνια Αγώνων».

ΝΟΔΕ Ρεθύμνου: “Ηγετική φυσιογνωμία”

Συγκινημένα από το θάνατο του Γιάννη Κεφαλογιάννη, τα μέλη της ΝΟΔΕ Ρεθύμνου στο ψήφισμα τους δεν παραλείπουν να κάνουν αναφορά στον άνθρωπο που αγάπησε τον τόπο του με όλη την καρδιά και την ψυχή του.

«Ο εκλιπών τύγχανε παρών σε όλα τα μεγάλα και μικρά πράγματα που αφορούσαν την Κρήτη, είχε στο μυαλό και την καρδιά του το Ρέθυμνο και στην ψυχή του τον τόπο καταγωγής, τα Ανώγεια. Αγαπούσε τους φίλους του, τους οποίους δεν ξέχασε ποτέ και τους έτεινε χείρα βοηθείας είτε ως γιατρός, είτε ως πολιτικός. Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης ήταν μπροστάρης και αγωνιζόταν με θάρρος και ειλικρίνεια για την πρόοδο και την ευημερία του τόπου, για την επίλυση των προβλημάτων του, για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Δεν έλειψε ποτέ από τα δύσκολα, αλλά αντίθετα αποτελούσε ΗΓΕΤΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ της παράταξης ΙΔΙΩΣ ΣΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ, με ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ.

Το ανυπέρβλητο ήθος του, ο αδαμάντινος χαρακτήρας του, η αναμφισβήτητη ακεραιότητά του, η ευθύτητα, το θάρρος και η ειλικρίνεια, παράλληλα με τον δυναμισμό, την ανιδιοτέλεια, την προνοητικότητα και το μεγαλείο της ψυχής του, αποτελούν λίγα από τα χαρίσματά του, που είχε εκτιμήσει ο λαός που τον εξέλεγε και που δυστυχώς σήμερα λείπουν.

Κατόρθωσε να είναι άριστος πολιτικός άνδρας, σπάνιας ευφυΐας και ταυτόχρονα θαυμαστής εντιμότητας και ειλικρίνειας, ζηλευτής και από τους αντιπάλους του. Υπήρξε άψογος οικογενειάρχης, διδάσκαλος της πολιτικής και εκλεκτός γιατρός, προσφώνηση που του άρεσε ιδιαίτερα.

Ο θάνατος του εκλιπόντος αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στην πολιτική ζωή όχι μόνο του Ρεθύμνου, αλλά ολόκληρης της Ελλάδας, αφού απολάμβανε τον θαυμασμό και την εκτίμηση όλων των παλαιότερων αλλά και των σύγχρονων πολιτικών, των οποίων πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και φάρο για την πορεία τους».

Από την ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->