Την Κυριακή 26 Ιουνίου, θα τελεστεί στον Ιερό Ναό της Παναγίας στο Περαχώρι, το ετήσιο μνημόσυνο, για την ανάπαυση της ψυχής, της Δέσποινας Καλομοίρη, με την οικογένεια της να καλεί συγγενείς, φίλους και συγχωριανούς, να ανάψουν ένα κερί στη μνήμη της. Η τελετή θα γίνει σύμφωνα με όλα τα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας.

Η Δέσποινα Καλομοίρη του Γεωργίου, “έφυγε” από τη ζωή στις 25 Ιουνίου 2021 στα 86 της χρόνια. Πλήρης ημερών, αλλά και έργων, κυρίως στον Παιδικό σταθμό Ανωγείων, όπου υπηρέτησε για δεκαετίες ως δημοτική υπάλληλος, με εκατοντάδες παιδιά που πέρασαν από εκεί, να έχουν τις καλύτερες αναμνήσεις από αυτήν και τον αδαμάντινο χαρακτήρα και τη φροντίδα της. Παράλληλα υπήρξε μια αυθεντική μορφή του Περαχωριού, μια γυναίκα με δυναμισμό και αγάπη για τον συνάνθρωπο.

Με σημείωμα στην ΑΝΩΓΗ, τα ανίψια της την αποχαιρετούν με τα παρακάτω λόγια:

“Σε μια υπέροχα ξεχωριστή θεία

          Ιούνιος, ο μήνας που παραδοσιακά κλείνανε τα σχολεία και η πρώτη σκέψη μας ήταν να πάμε στη θεία, στο χωριό (τα Ανώγεια) .Κι εσύ, θεία, μας περίμενες με μεγάλη χαρά, να μας καλοδεχτείς και γλυκά να μας υπενθυμίσεις πως και φέτος  πάλι ξεχάσαμε να φέρουμε ζακέτα και πως τα καλοκαιρινά βράδια του Ιούνη στο χωριό κάνει ”δροσεράδα΄”.

          Αλλά ακόμα και πιο πριν θεία, εσύ με τη θεία την Ανδρονίκη, όταν τα αγόρια της οικογένειας, ο Γιαννιός και ο Βασιλιός σας (που σε πείσμα των καιρών εξακολουθούσατε να τους αποκαλείτε με το υποκοριστικό τους, ένδειξη και αυτό της αγάπης σας) έφυγαν για τη Γερμανία λόγω των δύσκολων χρόνων των δεινών  και της ορφάνιας που σας άφησε ”προίκα” η κατοχή…Ακόμα τότε εσύ με τη θεία την Ανδρονίκη γλυκαίνατε την απουσία των γονέων μας, οι οποίοι σας εμπιστεύτηκαν απόλυτα τα παιδιά τους, τα ανίψια σας, τα ”δικά” σας παιδιά…

          Και ήσασταν για μας, μάνα και πατέρας μαζί , αδερφή και φυσικά θεία, αφού διαθέτατε ένα πραγματικό θείο χάρισμα : να μην αφήνετε ποτέ το δικό σας παράπονο για τη ζωή να σκιάσει το δικό μας ουρανό. Όλα για τα παιδιά!!! Η ευθύνη που ( ακατανόητα τότε για μας)  μετατράπηκε ενστικτωδώς σχεδόν και αυθορμήτως σε θυσιαστική αγάπη!

          Και σε όλο τον κόσμο θυμάμαι θεία χάριζες απλόχερα το χαμόγελο…η έγνοια σου να τους τρατάρεις όλους με τον καλό σου λόγο! Η Δέσποινα του κόσμου και η δική μας όπως είπε  εύστοχα η Ανδρονίκη μας, η ”κουτσούνα” σου, θυμάσαι: Που την αποκαλούσες έτσι για να ξορκίσεις τη δυσκολία που σου προκαλούσε ακόμα και η απλή αναφορά του ονόματος της αγαπημένης σου αδερφής, την οποία στερήθηκες πρόωρα, χάνοντας  έτσι το στήριγμα που ζύγιαζε τον πόνο σου…

          Και τόσα άλλα θεία…δεν έχω να σου πω τίποτ’ αλλο, μόνο ένα μεγάλο ευχαριστώ για όλα όσα μας δίδαξες χωρίς ποτέ να πεις το παραμικρό. Παράδειγμα εξάλλου είναι η ζωή και η πορεία του καθενός.

          Μόνο που αυτός ο Ιούνης είναι τόσο διαφορετικός. Λείπεις. Λείπει το χαμόγελό σου και η προσμονή σου…Φτωχύναμε θεία, αλλά ταυτόχρονα πλουτίσαμε από τις αξίες , τη δοτικότητα και το μεγαλείο της ψυχής σου.

          Και όμως είμαι πεπεισμένη πως κι εκεί που είσαι τώρα πάλι έναν καλό λόγο  λες για μας. Σ’ αγαπάμε θεία. Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή σου εν ειρήνη…Με αγάπη, τα ανίψια σου.”   

Στην μνήμη της Δέσποινας Καλομοίρη:

-Η Οικογένεια του Βασιλείου Καλομοίρη (Ζμπρουλοβασιλιό), προσέφερε το ποσό των 100 ευρώ.

-Ο Μιχάλης Καλομοίρης του Ζμπρουλογιαννιώ προσέφερε το ποσό των 50 ευρώ.

Τα χρήματα θα διατεθούν για τις ανάγκες της ηλεκτρονικής έκδοσης της ΑΝΩΓΗ και των δωρεάν φροντιστηρίων του Εργαστηρίου Γνώσης της ενορίας του Αγίου Γεωργίου. Τους ευχαριστούμε θερμά για τη στήριξη τους.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα των Ανωγείων που την σκεπάζει αιώνια.  

 

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->