Του Γιώργη Μπαγκέρη

Με θλίψη, πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του Γερμανού ιστορικού Στέφαν Μακ Νιλ, που είχε ιδιαίτερους δεσμούς και φίλους στα Ανώγεια, στην πορεία του σε όλη την Κρήτη, όπου έδινε αγώνα ώστε η Χώρα του η Γερμανία, να δώσει τις πολεμικές αποζημιώσεις σε όλα τα χωριά που καταστράφηκαν από τους Ναζί κατακτητές. Ο Στέφαν ήρθε για πρώτη φορά στα Ανώγεια το Μάρτιο του 2015, έμεινε για αρκετές ημέρες στην Εστία Ανωγείων με την παρέμβαση του τότε Αντιδημάρχου Βασίλη Σμπώκου και του τέως δημάρχου Εμμανουήλ Καλλέργη και συγκέντρωνε για ημέρες πληροφορίες για τις καταστροφές που υπέστησαν τα Ανώγεια στον πόλεμο.

Ο Στέφαν ήταν πολύ καλός φίλος και της εφημερίδας μας ΑΝΩΓΗ, στην οποία και έδωσε συνέντευξη στις 20 Μαρτίου 2015, απέκτησε δυνατούς δεσμούς με τον δημοσιογράφο Γιώργη Μπαγκέρη και τον π. Ανδρέα Κεφαλογιάννη, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι εκείνες τις ημέρες, στο Ίντερνετ καφέ της ενορίας του Αγίου Γεωργίου, έγινε μνημόσυνο από τον παπά Ανδρέα στην 28χρόνη σύζυγο του Ira Ida και τον μοναχογιό του Delton York μόλις 8  ετών, καθώς αμφότεροι είχαν σκοτωθεί σε τροχαίο δυστύχημα το 1987, στην Αμερική. Πλέον ο Στέφαν συναντά ξανά την οικογένεια του, φεύγοντας πρόωρα από τη ζωή, ταλαιπωρημένος από χρόνια και σοβαρά προβλήματα υγείας και στην Γεωργιούπολη όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια.. Το έργο του ας μείνει παρακαταθήκη για όλους μας, ώστε να αποδοθεί η δικαιοσύνη και να έρθουν οι αποζημιώσεις σε αυτούς που υπέφεραν από τον πόλεμο. Συνολικά για τα Ανώγεια, στη συνέντευξη του, είχε υπολογίσει τις Γερμανικές αποζημιώσεις σε πάνω από 22 εκατομμύρια ευρώ.

Φίλε Στέφαν καλό ταξίδι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝ ΣΤΗΝ ΑΝΩΓΗ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2015

(Το link της συνέντευξης: http://www.anogi.gr/p15747)

Συναντήσαμε τον  Γερμανό Ιστορικό Στέφαν Μακ Νιλ στην αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών της ενορίας του Αγίου Γεωργίου, όπου ήρθε χθες το βράδυ παρέα με τον Αρχαιολόγο Γιώργο Καλομοίρη.

Φορτωμένος πάντα με μια μεγάλη μπλε τσάντα,γεμάτη με σημειώσεις από τα μέρη που επισκέφθηκε και αυτά που πρόκειται να επισκεφθεί με σύνθημα του να δοθούν οι Γερμανικές αποζημιώσεις στην Ελλάδα,μέρη που θα συγκεντρώσει υλικό για τη συγγραφή τεσσάρων ιστορικών βιβλίων του.Μαρτυρικά χωριά της Κρήτης και της Ελλάδας που βίωσαν τον Φασισμό,ανάμεσα τους βέβαια και τα Ανώγεια.Ο Στέφαν Μακ Νιλ ξεκίνησε πεζοπορία 3.000 χιλιομέτρων από την πόλη Lidice της Τσεχίας μέχρι το Δίστομο και από εκεί στα μαρτυρικά χωριά της χώρας και της Κρήτης 

Εσύ Γιώργη ποιο πιστεύεις ότι ήταν το μεγαλύτερο έγκλημα των Ναζί που έχεις δει με ρώτησε: Η εκτέλεση των 25 αμάχων στο Κοντομαρί του απάντησα διότι υπήρχαν φωτογραφίες που έχω δει από την εκτέλεση και με συγκλόνισαν…Ω! ναι βέβαια μου είπε ο κ.Μακ Νιλ μα είναι και τόσα άλλα,ο Χορτιάτης για παράδειγμα δες εδώ και μου έδειχνε το βιβλίο με λεπτομέρειες για τη σφαγή αμάχων στον Χορτιάτη.

Στη μικρή συζήτηση που είχαμε μίλησε με θερμά λόγια για τα Ανώγεια και τους ανθρώπους του χωριού,δήλωσε ότι στόχος του είναι να μείνει μόνιμα στην Κρήτη,πιθανότερα στη Βιάννο όπου ψάχνει ένα σπίτι.

‘Θα έμενα και εδώ στα Ανώγεια αλλά έχει απίστευτο κρύο δε θα άντεχα ! ” ανέφερε χαριτολογώντας,αλλά με τη θερμοκρασία έξω στους 4 βαθμούς μάλλον είχε δίκιο!

Έδωσε προθεσμία ένα χρόνο ακόμα στην αλαζονική Μέρκελ και τον ΣόΪμπλε. Θα πέσουν αυτοί και με τη Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ ευελπιστώ ότι θα δοθούν οι αποζημιώσεις στην Ελλάδα όπως πρέπει ανέφερε,ενώ για τον καθηγητή Ρίχτερ και την αγόρευση του ως επίτιμου διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης είπε χαρακτηριστικά:”Θέλω πρώτα να διαβάσω το βιβλίο του για να έχω άποψη αλλά έχω να πω ότι είναι ένας εγωιστής.Θεωρεί ότι μόνο αυτός έχει γράψει βιβλίο και κανένας άλλος.Εγωιστής ως άνθρωπος ”.Μάλιστα μας υπολόγισε το ακριβές ποσό που πρέπει να πάρουν τα Ανώγεια ως αποζημίωση!

Αναλυτικά όσα μας είπε ο Γερμανός ιστορικός έχουν ως εξής:

 Για τα Ανώγεια

Ήρθα στα Ανώγεια για την έρευνα μου για τα εγκλήματα πολέμου των Ναζί.Ένα χωριό γνωστό καθώς είναι ένα από τα μέρη που καταστράφηκαν ολοκληρωτικά με πάνω από 100 νεκρούς και 950 σπίτια κατεστραμμένα.Το πρώτο μου βιβλίο ( σ.σ με τίτλο: Slaughter Hoyse Krete δηλαδή το Σπίτι με τις σφαγές η Κρήτη) θα είναι μόνο για την Κρήτη καθώς εδώ οι Γερμανοί έκαναν πρώτη φορά εγκλήματα πολέμου.Κάθε μέρα ανακαλύπτω νέα μέρη με εγκλήματα όπως σήμερα που έμαθα για το χωριό Καμαράκι.Δεν ανακαλύπτω μόνο νέα μέρη αλλά και περισσότερα θύματα κάτι που δεν έχει καταγραφεί.

Με αποδεχθήκατε όλοι υπέροχα εδώ.Ο κόσμος εδώ στο χωριό είναι πραγματικά υπέροχος.Καταπληκτικοί άνθρωποι,πολύ φιλόξενοι.Πραγματικά έμεινα έκπληκτος από τη φιλοξενία.Όλη μέρα γυρίζω το χωριό,είδα και τον Δήμαρχο σας,τον Βασίλη τον Αντιδήμαρχο και γυρίζαμε με τα παιδιά από το ΚΡΗΤΗ ΤV .Πραγματικά απολαμβάνω αυτή τη φιλοξενία θα μείνω εδώ μέχρι την Δευτέρα και φυσικά τα Ανώγεια όπως και οι άλλες μαρτυρικές πόλεις θα έχουν ένα ειδικό κεφάλαιο στο βιβλίο μου.

Έχω μιλήσει ήδη με ηλικιωμένους ανθρώπους που ήταν παιδιά στον πόλεμο και εδώ στα Ανώγεια και με συγκλονίζει όταν το κάνω αυτό.Και σήμερα μίλησα με κάποιον.Και το βλέπεις στην αντίδραση του αν και πέρασαν 70 χρόνια ακόμα είναι δύσκολο να μιλάει και να θυμάται την τρομερή εμπειρία του πολέμου και του Ολοκαυτώματος του χωριού του.

Δεν θα σταματήσω μέχρι να φτάσω στο τελευταίο σημείο,στον τελευταίο νεκρό,στο τελευταίο κατεστραμμένο σπίτι ή σχολείο.Δεν θα σταματήσω μέχρι οι Γερμανοί να πληρώσουν τις αποζημιώσεις.

Αν πιστεύει πραγματικά ότι θα δοθούν τελικά οι αποζημιώσεις:

Ναι το πιστεύω πραγματικά.Θα αποκατασταθεί αυτή η αδικία.Βλέπω μια κινητικότητα.Δυο μήνες πριν με την εκλογή του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ τα Μ.Μ.Ε και το Γερμανικό Κοινοβούλιο ήταν αντίθετα με τις αποζημιώσεις.Τώρα το 1/3 του Κοινοβουλίου πιστεύει ότι πρέπει να δοθούν.

Το πρόβλημα είναι ότι το 99% των Γερμανών πολιτών δεν γνωρίζουν τι έγινε εδώ στην Ελλάδα στον πόλεμο.Η Ελλάδα είναι το μέρος αναλογικά με τις μεγαλύτερες απώλειες από κάθε άλλη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.Η Ελλάδα έχασε το 15 % του πληθυσμού της.400.000 σπίτια καταστράφηκαν.

Πιστεύω λοιπόν ότι και τα Μ.Μ.Ε θα αλλάξουν στάση στη Γερμανία.Όταν βρίσκονται άνθρωποι που τα λένε αυτά.Όπως αυτοί οι Γερμανοί στην Βιάννο που είδες χθες που πλήρωσαν αυτό που τους αναλογεί ως αποζημίωση.Είναι αστείο αλλά είναι ο τρόπος να αλλάξεις το μυαλό του Γερμανού πολίτη.

Δυστυχώς ακόμα θεωρούν στη Γερμανία οι περισσότεροι ότι οι στρατιώτες ήταν ήρωες και μαχητές και δεν τους συσχετίζουν με τα τρομερά εγκλήματα πολέμου.

Για τον καθηγητή Ρίχτερ

Σε παρακαλώ δεν μπορώ να κάνω μια δήλωση.Δεν έχω διαβάσει ακόμα το βιβλίο του και ξέρεις γιατί; Γιατί δεν μου αρέσει σαν άνθρωπος! Γιατί θεωρεί και ανακοινώνεται ως ο μόνος που ξέρει από τη Μάχη της Κρήτης και ο μόνος που γνωρίζει ιστορία.Έχουν γράψει και άλλοι βιβλία αυτό το ξεχνάει.Είναι αρκετά εγωιστής.Θα κάνω την έρευνα μου μετά θα διαβάσω τα βιβλία του και βάζοντας τα μαζί θα μπορώ τότε να σχολιάσω για τον κ.Ρίχτερ.

Τι πρέπει να κάνουν τα Ανώγεια στο μέλλον για να διεκδικήσουν αυτά που τους οφείλονται

Αυτό που θα σου πω το λέω σε όλα τα μέρη που πάω.Το είπα χθες και στον πρόεδρο στη Σάρχο.Να δημιουργήσουν ένα δικό τους γραφείο για εγκλήματα πολέμου.Επίσης να ψάξουν το αντίστοιχο γραφείο για εγκλήματα πολέμου που υπάρχει στη Γερμανία και να αναζητήσουν τους υπαίτιους και αυτά που έκαναν.Αν όλα τα χωριά το έκαναν αυτό και είναι πάνω από  1700 τότε όλο αυτό θα γινόταν γνωστό.Θα πέρναμε με το μέρος μας την κοινή γνώμη και αυτός είναι ο μόνος τρόπος να σταματήσει η αλαζονεία της κ.Μέρκελ και του κ.ΣόΪμπλε.

Η κ.Μέρκελ δεν έχει συνηθίσει κάποιος να της φέρνει αντίρρηση και τελευταία αυτό συμβαίνει.

Πρέπει να αποκατασταθούν όλα.Να δοθούν οι αποζημιώσεις και να γυρίσουν και τα κλεμμένα έργα τέχνης που κλάπηκαν από τους Γερμανούς.

Πάντως εγώ δίνω στην κ.Μέρκελ ένα χρόνο.Και μετά θα έχει φύγει!Μετά από αυτό ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ και η Ανεξάρτητη Ελλάδα και η Κύπρος θα μπορούν να δουλέψουν όπως πρέπει.

Για το προσωπικό του μέλλον

Θέλω να μείνω εδώ στην Κρήτη.Για πόσο; Μα μέχρι να πεθάνω!Δεν θέλω να γυρίσω στη Γερμανία.Αν δεν βρω κάτι άλλο θέλω να μείνω στη Βιάννο θα βρω ένα σπίτι εκεί για να ζήσω.Και εδώ είναι υπέροχο μέρος φίλε μου αλλά έχει πολύ κρύο!( το πολύ κρύο το ανέφερε στα Ελληνικά χαμογελώντας).Σήμερα είναι απίστευτο το κρύο.Δεν θα το άντεχα για πολύ.Θα ζήσω στην Κρήτη.Η οικογένεια μου είναι στην Αμερική.Γεννήθηκα στο Λας Βέγκας και μέχρι τα 30 μου ήμουν στην Αμερική.Μετά έζησα στη Γερμανία.Η γυναίκα μου και ο γιος μου σκοτώθηκαν σε τροχαίο δυστύχημα ένα παγωμένο Μάρτιο πριν 28 χρόνια. Μην στεναχωριέσαι για αυτό που σου λέω.Ήταν το θέλημα του Θεού.Όλα γίνονται για ένα λόγο.Ίσως αν δεν είχε συμβεί το δυστύχημα να μην ερχόμουν ποτέ Κρήτη.Όλα έχουν το λόγο τους που συμβαίνουν.

 Πόσο χρωστάνε οι Γερμανοί στους Ανωγειανούς;

Ολοκληρώσαμε τη συζήτηση με τον Γερμανό ιστορικό και καθίσαμε να πιούμε μια ρακί με τον ίδιο να συνομιλεί και με άλλα άτομα στην αίθουσα υπολογιστών και να κοιτάει τη φωτογραφία των ηρώων της Μάχης στο Σφακάκι.7 Αυγούστου του 1944 του είπα έγινε η μάχη.Δεν την έχει καταγράψει κανένας στα βιβλία που έχω μου είπε την επόμενη φορά πρέπει να έχει καταγραφεί και να αποκατασταθεί και αυτή η ηρωική μάχη.

Του ζήτησαν πριν αποχωρίσει για να ξεκουραστεί να μου υπολογίσει ποιο είναι το συνολικό ποσό που δικαιούνται τα Ανώγεια.

Εικοσι δύο εκατομμύρια και εκατόν δέκα χιλιάδες ευρώ  ήταν το συνολικό ποσό που υπολογίστηκε για το χωριό μας.”Πρέπει να τα πάρετε αυτά τα χρήματα στον Δήμο σας θα μπορέσουν οι αρχές να κάνουν πολλά πράγματα με αυτά ” ανέφερε.

Πως όμως υπολογίζονται οι αποζημιώσεις;

950 σπίτια κατεστραμμένα στα Ανώγεια επί 20.000 ευρώ το σπίτι.

2 σχολεία επί 50.000 ευρώ το ένα.

3 εκκλησίες επί 100.000 ευρώ η μια.

123 θύματα επί 20.000 ευρώ ο κάθε ένας

Σύνολον 22.110.000 ευρώ

Δεν υπολογίζονται με χρήματα οι 123 του ανέφερα. ‘Φυσικά έχεις δίκιο.Πόλεμος.Στην μνήμη τους εβίβα” ανέφερε λίγο πριν αποχωρήσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ Ο π.ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ, ΤΟ 2015

(Το Link εδώ:http://www.anogi.gr/p15792)

Το μνημόσυνο με φαγητό και κρασί στην αίθουσα των ηλεκτρονικών υπολογιστών της ενορίας του Αγίου Γεωργίου,έγινε χθες προς τιμή της οικογένειας ενός καλού φίλου του χωριού.

Η  Ira Ida ήταν 28 ετών και ο Delton York μόλις 8 ετών όταν σκοτώθηκαν μαζί σε τροχαίο δυστύχημα στην Αμερική τον Μάρτιο του 1987.Ήταν η σύζυγος και το μοναχοπαίδι του Στέφαν Μακ Νιλ που γυρίζει τα Μαρτυρικά χωριά της Ελλάδας διεκδικώντας τις Γερμανικές αποζημιώσεις.

Ο π.Ανδρέας Κεφαλογιάννης θυμιάτισε το φαγητό μνημονεύοντας τους εκλιπόντες συγκινώντας εμφανώς τον Γερμανό Ιστορικό που μας έδωσε και την φωτογραφία των αγαπημένων του προσώπων.

Ήταν η τελευταία βραδιά του στα Ανώγεια που μετά την σεμνή εκδήλωση μας γέμισε όλους με ευχαριστίες για την φιλοξενία. 

Στεναχωρήθηκε βέβαια λίγο καθώς κλείσαμε την βραδιά μας με το χθεσινό ποδοσφαιρικό el classico και ως φίλος της Ρεάλ Μαδρίτης γνώρισε την ήττα αλλά και την φιλική καζούρα από εμάς που υποστηρίζαμε την Μπαρτσελόνα!!

Λίγο πριν φύγει ήρθε και ο Δήμαρχος Ανωγείων κ.Καλλέργης με τη σύζυγο του Ελένη και κάθισαν για μισή ώρα συζητώντας αλλά και ανανεώνοντας το ραντεβού τους για της 13 Αυγούστου 2015, όπου ο Στέφαν θα είναι επίσημος καλεσμένος για τις εκδηλώσεις μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ανωγείων.

Του ευχόμαστε καλή συνέχεια στην μεγάλη προσπάθεια του και τον περιμένουμε ξανά τον Αύγουστο..

 

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->