Το Σάββατο 15 Μάϊου, στις 5 μ.μ θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ1 και την εκπομπή της Ίνας Ταράντου “Η ζωή αλλιώς” το πρώτο μέρος από το αφιέρωμα στα Ανώγεια, με τίτλο “Στη σκιά του Ψηλορείτη”. Το δεύτερο μέρος θα μεταδοθεί την επόμενη εβδομάδα. Θυμίζουμε ότι και δυο εβδομάδες πριν η Ίνα Ταράντου παρουσίασε άλλο ένα εξαιρετικό αφιέρωμα με επίκεντρο τα Ανώγεια και τον Νίκο Ξυλούρη.

Όπως αναφέρεται στο τρέιλερ της εκπομπής:

Δείτε σήμερα: «Ανώγεια: Στη σκιά του Ψηλορείτη» (Α’ Μέρος)

Τ’ Ανώγεια διαφέρουν! Ακόμη και από τα κοντινά χωριά της περιοχής! Τα ήθη, τα έθιμα, τα Ανωγειανά μοτίβα στην κοινωνική ζωή, στη μουσική, στη γλώσσα… όλα έχουν ένα δικό τους χαρακτήρα. Ίσως οφείλεται στη δύσκολη και ματωμένη ιστορία τους. Το βίωμα μοιάζει να είναι ανεξίτηλο, να κυριαρχεί και να στέκει αγέρωχο, σαν τον Ψηλορείτη. Να έχει καταγραφεί στο μυαλό και να έχει διαπεράσει την ψυχή των Ανωγειανών κάθε γενιάς.

Με τον κ. Γεώργιο Σμπώκο, εκλεκτό συγγραφέα και λαογράφο, κάναμε ένα ταξίδι στα δύσκολα χρόνια. Της επανάστασης και της κατοχής. Ιστορίες από τα τρία ολοκαυτώματα αλλά και από τη ζωή που ξεπηδούσε κάθε φορά από τη στάχτη. Και η σύζυγος του ήρωα Μανώλη Σπαθούρη, μας μίλησε με μάτια υγρά και καρδιά ξέχειλη, και μας έδειξε πως κρατάει την αγάπη και τις μνήμες της άσβηστες μετά από τόσα χρόνια. Έξω από ένα μιτάτο στήσαμε το δικό μας αυτοσχέδιο γλέντι, ψήσαμε, χορέψαμε και είπαμε τις μαντινάδες μας, παρέα με τον Γιάγκο Χαιρέτη. Τον μουσικό με το έντονα Ανωγειανό και συγχρόνως έντονα ροκ στυλ. Με επιρροές που μπορεί να ξεκινούν από τον Νίκο Ξυλούρη, και να φτάνουν στους Led Zeppelin. Κι εκεί, κάτω από το το βουνό, λουστήκαμε τη δύναμη και το φως του Ψηλορείτη. Αλλά και τη σκληράδα του. Και μέσα από τις ιστορίες και τα βιώματα των ανθρώπων, μάθαμε πως η ευτυχία δεν βρίσκεται εκεί που κυνηγούμε να τη βρούμε σήμερα. Βρίσκεται ακριβώς μέσα στην φύση, στην απλότητα και στο λιτοδίαιτο. Διότι με τα λίγα, βρίσκουμε την ευτυχία ευκολότερα.

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Φελάνης
Δημοσιογραφική έρευνα – επιμέλεια: Στελίνα Γκαβανοπούλου, Μαρία Παμπουκίδη
Διεύθυνση φωτογραφίας: Βάιος Μπάστος
Μοντάζ: Τρύφων Καρατζινας
Μουσική επιμέλεια: Ίνα Ταράντου, Φίλιππος Μάνεσης
Οργάνωση – Διεύθυνση παραγωγής: Γιάννης Κωνσταντινίδης
Εκτέλεση παραγωγής: Μαρία Σχοινοχωρίτου
Βοηθός παραγωγής: Βαγγέλης Βροχίδης, Στελίνα Γκαβανοπούλου
Ηχοληψία: Φίλιππος Μάνεσης
Styling: Ειρήνη Βάσσου
Σήμα αρχής: Πάρης Γρηγοράκης

Παρουσίαση: Ινα Ταράντου

Διαθέσιμο στο ERTFLIX.https://www.ertflix.gr/

 

 

 

 

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->