Συνεδρίασε σήμερα Τετάρτη 14 Απριλίου, το Δ.Σ της ΚΕΔΕ, με θέμα συζήτησης την υλοποίηση του αναπτυξιακού  προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης”. Η συζήτηση έγινε κατόπιν της έκδοσης της υπ’ αριθμ. 6302/8.4.2021 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών – Ανάπτυξης & Επενδύσεων – Προστασίας του Πολίτη – Υγείας –Εσωτερικών – Επικρατείας με τίτλο: «Τροποποίηση της υπ’ αρ. 22766/9.4.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομιών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Εσωτερικών και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών – «Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ο.Τ.Α. α ́ και β ́ βαθμού, συνδέσμων Δήμων και Νομικών Προσώπων Ο.Τ.Α.: Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση “Αντώνης Τρίτσης”».

Ο Δήμαρχος Ανωγείων, πρόεδρος της επιτροπής ορεινών περιοχών της ΚΕΔΕ Σωκράτης Κεφαλογιάννης, στην παρέμβαση του έκανε αναφορά στη σημασία του προγράμματος, αναφέροντας τα κάτωθι:

“Το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης αποτελεί για εμάς τους μικρούς, με ότι αυτό συνεπάγεται, Δήμους το μοναδικό αναπτυξιακό εργαλείο το οποίο δεν μας βάζει σε συνθήκες ανταγωνισμού με άλλους Δήμους όπως το ΕΣΠΑ, το ταμείο Ανάκαμψης και τα άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, για την απόκτηση βασικών υποδομών και άλλων σύγχρονων εργαλείων προς ωφέλεια και των δικών μας πολιτών.

Μας έχετε δείξει την ευαισθησία σας σε θέματα που σχετίζονται με την ορεινότητα και την νησιωτικότητα και την πρόνοια στα διάφορα εργαλεία που αναπτύσσονται από την πολιτεία, στην βάση της εδαφικής αλληλεγγύης και της εδαφικής δικαιοσύνης.

Προτάσεις

α) αναπροσαρμογή του πλαφόν της Κατηγορίας 6 στα 3/4 της κατηγορίας 5, δηλαδή στα 9.000.000€

εναλλακτικά

β) την εξαίρεση απο τα πλαφόν της Κατηγορίας 6 απο τις προσκλήσεις:

            ΑΤ09: η ανάπτυξη μελετών για μια καλύτερη οργάνωση ενόψει του νέου ΕΣΠΑ και του ταμείου Ανάκαμψης είναι επιτακτική. Εξάλλου η πρόσκληση είχε αυτή την στόχευση, την ενίσχυση των μικρών Δήμων σε θέματα μελετών

            ΑΤ05: η αγροτική οδοποιία αποτελεί μια βασική υποδομή για την τοπική οικονομία και με δεδομένες τις πολλαπλές καταστροφές απο τις θεομηνίες των τελευταίων ετών κρίνεται απαραίτητη στην αναβάθμιση της. Παράλληλα θα μπορούσε να μπει πλαφόν ανά πρόταση ώστε να αποφύγουμε σχετικές υπερβολές.

            ΑΤ03: λόγο του υψηλού κόστους για την ύδρευση και την διαχείριση των λυμάτων και του ανταποδοτικού χαρακτήρα αυτών των υπηρεσιών, σε συνδυασμό με τον μικρό πληθυσμό απαιτείται η ελάφρυνση τους κόστους των Δήμων για τις βασικές αυτές υπηρεσίες.  

εναλλακτικά

γ) Ανάπτυξη παράλληλου 3ετούς προγράμματος για τις Ορεινές περιοχές και τους μικρούς νησιωτικούς Δήμους χρηματοδοτούμενο απο το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και από το  Ταμείο Ανάκαμψης στα πρότυπα του προγράμματος “Πίνδος”. Αυτό προβλέπεται απο την νομοθεσία και τις στοχεύσεις του Υπουργείου, ενώ μπορεί την διαχείριση του να αναλάβει η ΕΕΤΑΑ.”

 

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->