-Από τον Μανώλη Βρέντζο (Βέλουκα)

 

“Τση Νίδας όλοι οι αητοί, στο Μεριακό πετούνε,

το Μάκη απ’ ότι φαίνεται, κι εκείνοι πως πενθούνε.

=============================================

Κι ο Αι Γιάννης σιγανά, κλαίει γιατί κατέχει,

το Μάκη δε θα ξαναδεί, και αρνεμό δεν έχει…

Λίγες μέρες επεράσανε, από το χαμό σου θείες μου, μα όσες και να περάσουνε, η πληγή της απώλειας σου δεν επουλώνεται. Ταπεινός και μετρημένος πάντα, διατηρώντας τη δύναμη να στηρίξεις τον οποιοδήποτε χρειαστεί τη βοήθεια σου. Πάντα με το χαμόγελο, μια ήρεμη δύναμη και ένα ταπεινό στήριγμα για όλους.

Από μικιός στα βάσανα, ορφανός από πατέρα, κατάφερες μαζί με τη Μάνα και τα αδέρφια σου, να σταθείτε στα πόδια σας, να στηρίξετε και να υψώσετε ακόμα πιο πολύ, το βαρύ όνομα του πατέρα σας. Έστεσες το μπέτη σου, μαζί με τη θεία τη Μαρίνα, που σου στάθηκε λαμπάδα όλα τα χρόνια, πάλεψες στη δουλειά σου και άνοιξες το δικό σου σπίτι.

Χουβαρντάς, μερακλής και αισθηματίας άντρας του χωριού, έπαιξες καθοριστικό ρόλο στη γενιά σου. Ήσουν μια από τις κεφαλές του χωριού που συντέλεσαν στο να γίνουν τα Ανώγεια, Ανώγεια! 

Ένας ακούραστος φύλακας του Αι Γιαννιού και ένας πιστός βοσκός της Νίδας. Το σπίτι σου, το μητάτο σου και προπαντών η ψυχή σου, ήταν πάντα ανοιχτή και φιλόξενη για όλους. Από τη μια άκρη της Κρήτης στην άλλη, το όνομα σου φωτογράφιζε την ταπεινοσύνη και τον σεβασμό. Η ντομπροσύνη, η ανιδιοτέλεια και το φιλότιμο σου, απεικονίζουν το Ανωγειανό πρότυπο.

Όλη σου η ζωή εδιάβηκε υπηρετώντας τις δικές σου αξίες και τα δικά σου ιδανικά. Αξίες και ιδανικά που δεν μπορούν να διδαχθούν σε κανένα σχολείο και σε κανένα Πανεπιστήμιο.

Τώρα έφυγες θείε, μα έφηκες πίσω σου μια μεγάλη παρακαταθήκη. Αφήνεις στα κοπέλια σου μια μεγάλη και βαριά κληρονομιά. Η κληρονομιά να είναι παιδιά σου. Μα να είσαι ήσυχος εκειά που πας, μα ο Γιώργης, η Λευκώ και ο Σταύρος είναι δυνατοί. Μαζί με τη θεία τη Μαρίνα θα συνεχίσουν τη ζωή τους με τις αρμηνειές σου και θα πορευτούν στον δρόμο που άνοιξες με τους κόπους και τις διδαχές σου.

Φεύγεις και πας να συναντήσεις τη μάνα και τον πατέρα σου, που δεν πρόλαβες να γνωρίσεις. Θα σε θυμόμαστε όλοι μας ως τον πατέρα, τον αδερφό, το θείο το Μάκη, που παρόλα τα βάσανα που είχε, ήτανε πάντα εκεί για όλους.

Σ’ ευχαριστώ για όλα θείε μου Μάκη. Να μας χαιρετάς όλους τους δικούς μας ανθρώπους. Δε θα σε ξεχάσω ποτέ!!

Ώρα σου καλή θείε μου…”

-Η ΑΝΩΓΗ, ευχαριστεί θερμά τον Μανώλη και τη Χρύσα Βρέντζου (Βέλουκας), για την προσφορά 100 ευρώ στη μνήμη του Μάκη Κουνάλη του Σταυρουλογιώργη, για τις ανάγκες της ηλεκτρονικής μας έκδοσης. Τα χρήματα θα διατεθούν στο Εργαστήρι Γνώσης της ενορίας του Αγίου Γεωργίου, για τα δωρεάν φροντιστήρια που γίνονται στον χώρο.

 

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->