Την Κυριακή 11 Απριλίου, θα τελεστεί στην Ιερά Μονή Δισκουρίου, το σαρανταήμερο μνημόσυνο, για την ανάπαυση της ψυχής της Ευαγγελίας Κουνάλη του Βασιλείου, που  “έφυγε” από τη ζωή στις 2 του περασμένου Μαρτίου σε ηλικία 97 ετών. Η τελετή θα γίνει σύμφωνα με όλες τις διατάξεις και τα μέτρα κατά της πανδημίας όπου θα λειτουργήσει ο αγαπημένος ανιψιός της, Αρχιμανδρίτης Νικηφόρος Κουνάλης, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης.

Την Ευαγγελία Κουνάλη δε μπόρεσε να την αποχαιρετήσει το χωριό όπως θα ήθελε, λόγω των συνθηκών της πανδημίας του Covid-19. Υπήρξε σε όλη της τη ζωή ένας δυναμικός άνθρωπος, γεμάτη σεβασμό και αξιοπρέπεια, μια Μάνα που δεν γέννησε αλλά λάτρεψε τα ανίψια της, βοηθώντας στην ανατροφή και την προκοπή τους, έχοντας πάντα περίσσευμα αγάπης για τον συνάνθρωπο της.

Στην νεκρώσιμη ακολουθία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου στο Αρμί, μήνυμα απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπός Κρήτης κ.κ Ειρηναίος, ενώ επικήδειο εκφώνησε ο Θεοφ. Επίσκοπος Κνωσσού κ. Πρόδρομος. Αναλυτικά:

Το συλλυπητήριο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ Ειρηναίου

“Αγαπητέ μου π. Νικηφόρε,

Δια του παρόντος γράμματος ημών επιθυμούμεν, πληροφορηθέντες σχετικώς υπό του Θεοφ. Επισκόπου Κνωσσού κ. Προδρόμου, ίνα εκφράσωμεν και εγγράφως τα θερμά συλλυπητήρια και την συμπαράστασιν ημών, δια την εις Κύριον εκδημία της μακαριστής θείας υμών Ευαγγελίας προσκυνήτριας, τουπίκλην Κουνάλη.

 Μετά συγκινήσεως επληροφορήθημεν δια την προσφοράν και την πολυετή μαρτυρίαν της μακαριστής Ευαγγελίας, ήτις, καθ’ όλην την διάρκειαν της ζωής αυτής, εβάστασε “σταυρούς” και δοκιμασίας εν απολύτω πίστει και υποδειγματική υπομονή, προσευχόμενη δοξολογικώς και ευχαριστιακώς, στηρίζουσα ολοκαρδίως την οικογένειαν και την ανατροφήν υμών, μετά την πρόωρον εις Κύριον εκδημίαν του μακαριστού πατρός υμών, Δημάρατου. Κύριος ο Θεός δώη αυτή, εκατονταπλασίονα εις το δίκαιον Κριτήριον Αυτού!

Συλλυπούμενοι υμάς πατρικώς, παρακαλούμεν όπως κομίσητε και προς τους οικογενείς υμών, την θερμήν ημών συμπαράστασιν και την διάπυρον προς Κύριον δεήσιν, δια την ανάπαυσιν της ψυχής αυτής, μετά των δικαίων και των αγίων.

Επί τούτοις, ευχόμενοι καλόν το επί θύραις στάδιον της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, διατελούμεν.”

Ο επικήδειος λόγος του  Θεοφ. Επίσκοπου  Κνωσσού κ. Πρόδρομου είναι ο εξής

“Αφήνουμε στα χέρια του δικαιοκρίτου Θεού, τούτη την ώρα εξοδιάζοντες την ευλογημένη ύπαρξη της αειμνήστου Ευαγγελίας προσκυνητρίας, μια ψυχή ευλογημένη και αγιασμένη, για να πλουτίσει τον ουρανό, την απάνω Κρήτη, από τούτο τον ένδοξο και τρισευλογημένο τόπο. Και είμαστε εδώ σήμερα και εμείς, ο ομιλών μετά του Ιεροκήρηκως πατρός Δημητρίου και του Κωνσταντίνου, οδεύσαντες από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης, οφειλετικά, καρδιακά και ανθρώπινα, για να βρεθούμε πλησίον σας, μετά των αγαπητών πατέρων και αδελφών , των συγγενών. κυρίως δε και πρωτίστως του αδελφού μας πατρός Νικηφόρου, για να συμπαρασταθούμε σε αυτή την ανθρώπινη στιγμή του πόνου και πρόσκαιρου αποχωρισμού μιας ευλογημένης και τρισχαριτωμένης Ψυχής. Του π. Νικηφόρου που τιμά το ράσο που λιτανεύει και δίνει τη μαρτυρία του ως καλός κληρικός όπου βρεθεί και όπου η εκκλησία μέχρι σήμερα τον έχει τάξει σε ευθυνοφόρες θέσεις και όπου αύριο η χάρη του Θεού θέλει να τον τάξει για να δοξάζεται το Όνομα του Θεού και για να χαίρεται και η θεία Ευαγγελία από τον ουρανό.

 Έτσι όπως την μάθαμε από του πατρός Νικηφόρου, τις αναρίθμητες διηγήσεις, για το πως η μακαριστή Ευαγγελία, ενδεδυμένη το μέλανα ένδυμα εκ νεότητος της, ετίμησε όχι μόνο τη θυσία, όχι μόνο τη προσφορά και την ανθρωπιά, αλλά συνάμα και την ταπείνωση και τη χριστιανική αρετή και την προσευχή και την προσμονή και την ελπίδα και την αγάπη. Για αυτό σήμερα η ψυχή της ανέρχεται στον ουρανό, έχουσα ως στολισμό δυο τρία σημεία που θέλω στην αγάπη σας, να επισημάνω, κυρίως για να τα εμπεδώσω εγώ, ο ταπεινός σήμερα προσκυνητής του ιερού της λειψάνου.

 Το πρώτο, ενδεδυμένη τα μαύρα της ρούχα που σε όλη τη ζωή της φόρεσε και λιτάνευσε, με μια λεβεντιά, όχι με κακομοιριά, ούτε με θλίψη κατ’ άνθρωπο, αλλά με ένα μεγαλείο ψυχής που είναι ποτισμένο στα τρίσβαθα της Ελληνορθοδόξου ταυτότητας μας, αυτής που διδάσκεται όχι από Πανεπιστήμια, αλλά από το Πανεπιστήμιο της ζωής και τη λαϊκή ευσέβεια ή για να πω καλύτερα, τη λαϊκή Θεολογία.

 Δεύτερος στολισμός της μακαριστής Ευαγγελίας, το κομποσκοίνι που βλέπουμε και ετούτη την ώρα να τυλίγει τα ευλογημένα της χέρια, που υψώθηκαν άπειρες φορές σε καλοσύνη, σε ανθρωπιά, διακονία και ελεημοσύνη, καθώς και σε στάση δεήσεως και προσευχής για όλο τον κόσμο και τους εδώ και τους εκεί.

 Κι έπειτα, αυτό τον τίτλο με τον οποίο την μνημονεύσαμε, Ευαγγελίας προσκυνητρίας, που δεν είναι μόνο ένας τίτλος επειδή έγινε προσκυνήτρια στους Αγίους Τόπους και στα Ιεροσόλυμα. Εκείνη υπήρξε προσκυνήτρια, σε όλες τις φάσεις και εκφάνσεις της ζωής της, για αυτό θέλω σήμερα να τονίσω και να καταθέσω ένα ευχαριστώ εκ μέρους της Εκκλησίας, στο νεκρικό της σκήνος. 

 Κι όταν εκκλήθηκε για τον Νικηφόρο και τα καλά του αδέλφια, να σταθεί, όχι μόνο θεία, μα και πατέρας, αναπληρώνοντας μαζί με την καλή σας Μάνα και τον πατέρα που έφυγε νωρίς από τούτο τον κόσμο. Για αυτό σήμερα ευλαβικά, ένα ευχαριστώ ήρθα κι εγώ να καταθέσω.

 Στο χωριό που μεγάλωσα υπήρχε μια πλάκα στο κοιμητήριο που έγραφε: “Πρέπει μα πεθάνεις πριν πεθάνεις, για να μην πεθάνεις, όταν πεθάνεις.” Πέρασαν χρόνια για να καταλάβω τι σήμαινε αυτή η ρήση και σήμερα ευρισκόμενος εδώ μπροστά στη μακαριστή Ευαγγελία, μπορώ να πω και να βεβαιώσω με πνευματική χαρά και αγαλλίαση, πως αυτή η φράση στη ζωή της έγινε πραγματικότητα. Πέθανε πριν να πεθάνει, για αυτό τώρα που πεθαίνει κατά κόσμον δεν πεθαίνει, αλλά αναγεννιέται  εν Χριστώ και πλουτίζει το περιβόλι του ουρανού μια ευλογημένη και χαριτωμένη ψυχή.

 Δοξάζουμε το Θεό που δεν παύει να μας χαρίζει τέτοιους ανθρώπους, που πλουτίζουν τη γη όσο βρίσκονται εδώ, αλλά και τον ουρανό, όταν έρχεται η ώρα εκεί να μεταφυτευτούν για να μας περιμένουν. Να είναι η μνήμη της αιώνια και να έχουμε όλοι την ευχή και την προσευχή της στο θρόνο του Θεού όπου είμαστε βέβαιοι ότι θα βρει παρρησίαν πολύ.”

 -Στην μνήμη της Ευαγγελίας Κουνάλη του Βασιλείου, η οικογένεια της προσέφερε στην ΑΝΩΓΗ το ποσό των 150 ευρώ, χρήματα που επιθυμεί να διατεθούν για τις ανάγκες της ηλεκτρονικής μας έκδοσης και του Εργαστηρίου Γνώσης της ενορίας του Αγίου Γεωργίου.

Στη μνήμη της εκλιπούσης και αντί στεφάνων κατέθεσαν:

-Οικ. Δημάρατου Κουνάλη 700 ευρώ

-Βασιλείου Κουνάλη (Βασιλικός) 50 ευρώ

-Γεωργίου Κουνάλη (Χιλιμήντρη) 50 ευρώ 

-Μιχαήλ Χνάρη τ Λαζάρου 50 ευρώ 

 -Γεωργίου Χατζηδάκη (Σπήλι) 50 ευρώ

 -Αγάπης Γενιτσαρίδη  50 ευρώ 

 -Γεωργίου Γενιτσαρίδη 50 ευρώ 

 -Μιχαήλ Μπέρκη  50 ευρώ 

-Κουνάλης Μιχάλης (Καρνάσης) 50 ευρώ

-Κουνάλης Μιχάλης (Καίκης) 50 ευρώ

-Κουνάλης Γεώργιος (Κουναλογιώργης) 50 ευρώ

-Βρέντζος Ιωάννης του Αντωνοβασίλη 50 ευρώ.

-Εμμανουήλ Κουνάλη (Ξεγκουγκούνη) 100 ευρώ

-Η οικογένεια της Καυλεντάκη Μαρίκας (Ξυλούρενα) τρόφιμα στη διακονία αγάπης Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης. 

-Η οικογένεια διαθέτει τις παρακάτω δωρεές:

–Μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων 550 ευρώ

–Αγιο Ιωάννη Ανωγείων 200 ευρώ

–Εργαστήρι Γνώσης και Ηλεκτρονική εφημερίδα ΑΝΩ ΓΗ της ενορίας αγίου Γεωργίου Ανωγείων 150 ευρώ

–Ιερά Μονή Δισκουρίου 100 ευρώ 

–Κέντρο Υγείας Ανωγείων 250 ευρώ

–Ιερά Μονή Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου 100 ευρώ.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα των Ανωγείων που την σκέπασε. Αιωνία η μνήμη της.

 

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->