Στην εκδήλωση  στο μνημείο του μικρού Στεφανή Ξυλούρη, πρώτου αθώου θύματος των ναζί την ημέρα που ξεκίνησε το Ολοκαύτωμα των Ανωγείων στις 13 Αυγούστου 1944, παραβρέθηκε αρκετός κόσμος. Εκεί βρέθηκαν συγκινημένοι και μέλη της οικογένειας Ξυλούρη, συγγενείς του μικρού Στεφανή και της ηρωίδας μάνας του “Μπαμπακιούδενας” που έκλαιγε άταφο το παιδί της για μια ολόκληρη εβδομάδα, και το θρήνησε σιωπηλά και με πόνο, μέχρι και το τέλος της δικής της ζωής.

Εκεί και ο εμπνευστής της εκδήλωσης παπάς Ανδρέας Κεφαλογιάννης, όπου συμβολικά με την ΑΝΩΓΗ και το Εργαστήρι Γνώσης της ενορίας μας, θα οργανώνει παρόμοια εκδήλωση μια φορά κάθε χρόνο, την ημέρα έναρξης της σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο. Όπου στο πρόσωπο του αθώου Στεφανή θα τιμώνται όλα τα παιδιά που ο πόλεμος σε κάθε σημείο του πλανήτη, τους στέρησε την χαρά του σχολείου, την χαρά της ζωής.

Στην εκδήλωση η οικογένεια Ξυλούρη προσέφερε κεράσματα γλυκά και πίτες στον κόσμο παρά το ότι δεν γνώριζαν μέχρι πριν λίγες ώρες αν θα διεξαχθεί και λόγω των καιρικών συνθηκών που ευτυχώς εν τέλει ήταν ιδανικές. Εκεί με συγκίνηση μίλησαν τόσο ο π. Ανδρέας, όσο και ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης.

Αναλυτικά οι ομιλίες τους:

Παπα-Ανδρέας Κεφαλογιάννης

“Αγαπημένα μου παιδιά, βρισκόμαστε σήμερα εδώ, μπροστά σε αυτό το μνημείο, για να τιμήσουμε ένα παιδί 8 ετών που το 1944, ήταν το πρώτο θύμα του φασισμού στα Ανώγεια.

Ο φασισμός παιδιά μου δεν κάνει διακρίσεις, σκοτώνει το μέλλον, σκοτώνει το παρόν, αμαυρώνει το παρελθόν. Φέρνει τη θλίψη και τον πόνο, σταματάει τον πολιτισμό, ξεχειλώνει καρδιές και συναισθήματα, ισοπεδώνει χωριά, φέρνει πείνα, φτώχεια και δυστυχία στους ανθρώπους. Ο φασισμός σκότωσε και σκοτώνει, πνίγει τη φωνή σε πολλούς διανόουμενους βάφοντας με γκρίζο και μαύρο την παιδεία, τα βιβλία, τα σχολεία. 

Στην Κατοχή που η Κρήτη μας είχε ανάγκη τους πνευματικούς της δασκάλους, τα δύσκολα χρόνια που χρειαζόταν ακόμη και μετά τον πόλεμο, ο φασισμός τους είχε κρούψει τη φωνή και το βλέμμα. Ο μόνος εχθρός του φασισμού, το μόνο όπλο που φοβάται, είναι η δύναμη των ενωμένων ανθρώπων, που στον ορίζοντα τους υπάρχει ο αγώνας, το πείσμα για την λευτεριά, τον πολιτισμό, τη σημαία και την πατρίδα. Αυτό φοβάται ο φασισμός, τις ζωντανές κοινωνίες, τους αγνούς ανθρώπους που δεν φοβούνται να θυσιαστούν για το καλό των συνανθρώπων τους, του τόπου και της γης τους. Αυτό φοβάται ο φασισμός. Το πείσμα του δικαίου.

Δίκαιοι να είστε παιδιά μου στη ζωή σας, ελεύθεροι άνθρωποι, μονιασμένοι και ενωμένοι να προχωράτε, με ψηλά το κεφάλι. Να μην λυγίζετε στις απειλές. Μα πάνω από όλα να μην ξεχνάτε την ιστορία, τους αγώνες και τους προγόνους μας.

Να είστε πιστοί στην Πίστη μας, στις αξίες και τα ιδανικά μας, την ιστορία, την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα μας. Αν είστε πιστοί σε όλα αυτά, αν έχετε πείσμα και γνώση και καθάρή καρδιά, αν δεν αρνείστε την πρόοδο μέσω της μόρφωσης, τότε παιδιά μου δεν θα μπορέσει κανένας φασισμός να σας αλλοιώσει.

Μείνετε Έλληνες, Κρήτες, άνθρωποι και δίπλα ο ένας στον άλλο. Ο Θεός μαζί σας.”

 Δήμαρχος Ανωγείων, Σωκράτης Κεφαλογιάννης

“Βρισκόμαστε σε ένα συμβολικό σημείο του χωριού μας, με πολλαπλά μηνύματα. Συμμετέχουμε με χαρά στην πρωτοβουλία της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου , του ιερωμένου πάτερ Ανδρέα Κεφαλογιάννη  και της ΑΝΩΓΗ σε αυτό το μέρος όπου η ιστορία μας διδάσκει πολλά.

Πρόσφατα είχαμε ένα ηχηρό “χαστούκι” στον φασισμό στην πατρίδα μας, με τις καταδίκες της εγκληματικής συμμορίας των ναζί. Ο φασισμός όμως κρύβεται παντού και πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση.

Στα παιδιά που είναι σήμερα εδώ, έχω να πω δυο μονάχα πράγματα. Τα συστατικά για τη ζωή δεν είναι πολλά. Τα συστατικά για τη δημοκρατία δεν είναι πολλά. Είναι λίγα αλλά πολύ σημαντικά. Είναι η αγάπη του ενός προς τον άλλο.

Είμαστε μια μικρή κοινωνία, αλλά με μεγάλη απήχηση και πρέπει το παράδειγμα της ενότητας και της συμπόρευσης να είναι στην καθημερινότητα μας. Κι αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με αγάπη του ενός προς τον άλλο.

Κι ένα δεύτερο συστατικό. Ο σεβασμός.Το καλύτερο μνημόσυνο που μπορούμε να κάνουμε στον μικρό Στεφανή και σε όλους όσοι έχουν φύγει άδικα από αυτό τον τόπο, είναι να σεβαστούμε αρχές και αξίες. Για αυτές τις αρχές και αξίες θυσιάστηκε ο Στεφανής και όλοι οι υπόλοιποι. Αυτά είναι τα στοιχεία του τόπου μας και μόνο με τις πράξεις μας μπορούμε να δείξουμε σεβασμό στη μνήμη τους, κι ότι ο αγώνας τους, συνεχώς δικαιώνεται.

Έτσι λοιπόν αγαπητά παιδιά, με αγάπη του ενός προς τον άλλο και με σεβασμό στις αρχές και αξίες αυτού του ιδιαίτερου  τόπου, πιστεύω ότι το μέλλον θα σας ανήκει και θα είναι προφυλαγμένο από κάθε ίχνος φασισμού,  πάτερ Ανδρέα σε ευχαριστούμε για αυτή τη συνάντηση.”

Φωτογραφίες: Μανόλης Σαμόλης

 

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->