Του π. Ανδρέα Κεφαλογιάννη

Η Μάχη της Κρήτης 1941, ανέβασε σε διεθνή δοξασμό την κρητική αγωνιστική ψυχή ως ύψιστη αντίσταση ενός αφοπλισμένου ιστορικού λαού ,απέναντι σε επέλαση μέγιστης βαρβαρότητας και υπερεξοπλισμού.

Το γερμανικό ναζιστικό τέρας εκείνων των δραματικών καιρών για την Ευρώπη, την Ελλάδα και την Κρήτη ιδιαίτερα, επέδρασε καταλυτικά.

Ναι, την Κρήτη των αδιάκοπων στη ροή των αιώνων αγώνων, για άμυνα κατά των επιδρομέων και κατακτητών της Κρητικής γης , με μακροχρόνιες αντιστάσεις, για ανάκτηση ελευθερίας και ανεξαρτησίας του Κρητικού χώρου, ο οποίος σε τελευταία ανάλυση αποτέλεσε το λίκνο του Ευρωπαϊκού πολιτισμού. Όμως όλοι αυτοί οι ασταμάτητοι αγώνες του κρητικού λαού δημιούργησαν την διεθνή πεποίθηση για τη δύναμη της αδάμαστης κρητικής ψυχής. Αυτής της υπερούσιας  δύναμης η οποία αναδείχτηκε μέγιστη στην παγκόσμια λάμψης, Μάχης της Κρήτης. Όμως αυτή η γενναία ψυχή που τόσο θαυμάστηκε και υμνήθηκε παγκόσμια, έχει περιαχθεί μετά από 70 χρόνια στην κατάσταση μιας απομάχησης της πλειοψηφίας Κρητών Κρησσών από το ύψιστο χρέος της συνεχούς απομάχησης. Για να γίνει η Κρήτη η «Ήπειρος», όπως έγραφε ο Όμηρος, να γίνει η Κρήτη η γη της ελευθερίας, με κάθε θυσία. Γιατί χωρίς ελευθερία , με συνταγματική πάντα ευταξία δεν λειτουργεί τελικά η δημοκρατία, η ειρήνη, η δικαιοσύνη και η κοινωνική αλληλεγγύη και η πρόοδος.

Καταστάσεις που σήμερα βρίσκονται σε ιδιαίτερη κρίση με εφιαλτικές προοπτικές για το ελληνικό μας μέλλον. Και ιδιαίτερα για την προοπτική της Κρήτης, η οποία ήδη από χρόνια κατέχετε από υπερεξουσιαστικές και νατοϊκές δυνάμεις. Ενώ η Κρήτη, ως τόπος σύμβολο του μεγάλου Μινωικού και Ευρωπαϊκού πολιτισμού, έπρεπε και πρέπει ,να γίνει ξανά το σύμβολο της ειρήνης στον ιδιαίτερα κρίσιμο 21ο αιώνα.

Ένα αιώνα ο οποίος καθορίζεται από συνεχείς αναστατώσεις, συγκρούσεις, πολέμους και μέγιστους κινδύνους πυρηνικών ατυχημάτων, όπως το πρόσφατο της Ιαπωνίας, που έχει δημιουργήσει εκτεταμένη πυρηνική μόλυνση σε ολόκληρη την Άπω Ανατολή με μερική προέκταση της σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Τώρα το πρόβλημα του καθολικού πυρηνικού κινδύνου προβληματίζει όλους τους λαούς , παράλληλα με τον μεγάλο προγραμματισμό όλων για αδιέξοδη οικονομική κρίση που έχει πλήξει τη χώρα μας. Εξ αιτίας όλων των σύγχρονων πολιτικών μας ηγεσιών αλλά και ημών των ιδίων. Οι οποίοι συνευθυνόμαστε γιατί δεν αντιστεκόμαστε ως πραγματικοί χριστιανοί απέναντι σε όλους τους μηχανισμούς, πνευματικού και κοινωνικού αποπροσανατολισμού μας.  Όμως δεν είναι δυνατόν ο λεγόμενος πολιτισμός της σύγχρονής προόδου να αποτελεί και το αδιέξοδο βάραθρο μιας εφιαλτικής καταβαράθρωσης των ελπίδων μας για ένα καλύτερο κόσμο.

Από το τραγικό αδιέξοδο για την ανθρωπότητα, για την Ελλάδα και για την Κρήτη, επιθυμώ με όλη μου την ελληνική, κρητική και εκκλησιαστική ευθύνη να επισημάνω τώρα, με τη λήξη των επίσημων εορτασμών για την 70η επέτειο από την μέγιστης παγκόσμιας σημασίας Μάχη της Κρήτης του 1941. Τότε που ο κρητικός λαός  σύψυχος έδωσε την ψυχή και το αίμα του για την αληθινή ελευθερία. Όμως τώρα μετά από 70 χρόνια, αυτή η ελευθερία δεν υπάρχει, χάθηκε μέσα στους νέους «ολοκληρωμένους φασισμούς» της ληστρικής και υπερεκμεταλλευτικής παγκοσμιοποίησης των πλανηταρχικών και παραπλανηταρχικών ευρωκρατικών συμφερόντων που μας καταπνίγουν. Με αποτέλεσμα τώρα η Γερμανία της απαράδεκτης, ασύγγνωστης και επικίνδυνης κυρίας Μέρκελ να μας καταπνίγει ως χώρα και να μας εκδικείται ως Κρήτη, γιατί εμείς συντρίψαμε το τότε  υπερόπλο του εγκληματικού χιτλερισμού , το όπλο της από αέρος κατάκτησης της ιεροτάτης νήσου Κρήτης.

Της Κρήτης του Δία , του Κρηταγενή, εδώ στον Ψηλορείτη, και μετέπειτα  της Κρήτης του Χριστού και της μεγάλης εκκλησιαστικής παράδοσης της βυζαντινής ορθοδοξίας. Όμως εμείς δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούμε τη νέα γερμανική κατάκτηση, αρκούμενοι μόνο σε συμβολικούς εορτασμούς μνήμης, εορτασμούς τους οποίους πρέπει να τους ενισχύσουμε με νέο νόημα πνευματικής συνέγερσης και ψυχικής αντίστασης κατά των νεοβάρβαρων μηχανισμών που αποπειρώνται ολοκληρωτική άλωση και διάλυση της Κρητικής ψυχής και του Ελληνικού μας κόσμου .

Εμείς όμως δεν την αποδεχόμαστε, την καταγγέλλουμε διεθνώς και συγκαλούμε σύναξη εδώ στα Ανώγεια που ισοπεδώθηκαν 3 φορές όπως και άλλοι τόποι της Κρήτης και της Ελλάδας για να συντάξουμε μια ιστορική διακήρυξη εναντίωσης κατά της άλωσης των ψυχών μας αλλά και κατά της επικυριαρχίας των τόπων όλου του κόσμου.

Οι στιγμές που ζούμε είναι εξαιρετικά εγκληματικές και εμείς εδώ, από την ιστορική κοιτίδα του πολιτισμού, έχουμε ύψιστο χρέος να τις αποδοκιμάσουμε.

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->